[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 926
82 662
113
Ejj!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 863
12 378
113
És akkor mi lesz, ha végleg tele lesz a tökük az afrikaiaknak az ukránokkal? Bedurciznak? Mert ha az ukránoknak tele lesz a tökük az afrikaiakkal, akkor az afrikaiak fele éhen hal. Ez azért nagy különbség.
A nagy kerdes inkabb szerintem az hogy hogy lehet hogy meg a V3 is(akik egyebkent mar egy eve korbeszopkodjak az ukranokat) is betiltanak lassan minden ukran elelmiszert mert tele van minden szarral. Es ez csak azert derult ki mert probalkoztak a civilizacioba (EU) exportalni. Nem hinnem hogy ez nem volt naluk problema 2, 3, 4... eve amikor a kutyat nem erdekelte nyugaton hogy mi a fene folyik a szarkupacban.

Vagyis effektive mergezik az afrikaiakat, kozel-keletieket. Majd ha erre terelodik a narrativa es beszall a BLM meg hasonlok, kapkodhat majd Zsele hogy hany felol fogjak baszkodni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
The United States and Europe have provided considerable intelligence, training, and hardware, but they have held off providing military systems of even greater capability, such as long-range missiles and advanced aircraft, for fear that doing so would provoke Russia to escalate, whether by using a nuclear weapon in Ukraine or deliberately attacking the troops or territory of a NATO member.
Figyeljük meg az álságos geci fogalmazást! Tehát ha NATO tagállam területét VAGY katonáit támadná…

Western policy is caught between the goals of preventing catastrophic failure (in which an under-armed Ukraine is swallowed by Russia) and catastrophic success (in which an over-armed Ukraine leads a cornered Putin to escalate).

Hát persze. Ukrajna semmilyen felfegyverzéssel nem tud már akkorát harapni az oroszokba, hogy az fájjon nekik.

Hülye lenne Hókuszputler tárgyalni bármiről is ezekkel. Nem kell tárgyalni. Végig kell csinálnia, elérni a kormányváltást Kijevben, utána Dnyeperig visszavonulni. Így Odessza is megmaradhat maradékukrajnának.

Even if the West steps up its military assistance, Ukraine is poised to fall well short of vanquishing Russian forces. It is running out of soldiers and ammunition, and its economy continues to deteriorate. Russian troops are dug in, and fresh recruits are heading to the front.”

Ohnoes, de hát mindenki azt mondta, hogy … nyerésre állnak! A Bayraktarok… az M777 meg a nyugati szupertarackok… az Ekkkszkalibur! A Switchblade drónok! Az идкфа moddal ellátott HIMARSok… az ukrán szemüveges IT-sok, akik éjt nappallá téve kódolták az oroszverő katonai IT rendszereket! A Zodiac csónakok! A több száz MRAP és egyéb páncélos! Az M4 karabélyok! A kIKépZéS!!! A tankok! A MENŐ ALAKULATFELVARRÓK!!!!!

Azt akarjátok mondani, hogy mindez hiábavaló volt?????
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 790
14 257
113
Ha még nem lett volna...
Ez a folyamat még 2014-ben, a Majdani Forradalmi játékok után közvetlenül elkezdődött. A Nagy Fehér Főnökünk ekkor nyilvánosságra hozta, hogy az Ukrajnai folyamatok ezután a közvetlen irányítása alá tartozik: 2014 április 22-én bement az ukrán parlamentbe, és mintha otthon lenne , az Ukrán Elnöki Tanácsteremben beült az elnökök számára fenntartott - asztalfőre, és onnan adja ki az utasításait a jelenlévőknek (alárendeltek?) Ha visszanézzük vagy pár 100 évet a történelmet , sosem fordult elő hogy bármely állam Elnöki székében egy arra nem jogosult, idegen nemzet képviselője ült volna.
Urunk látszik hogy már akkor sem érezte idegennek, kívülállónak Ukrajnába

Ezt az AP által készített képet, és kommentárt akkor több hírforrás is lehozta..
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 229
113
Erről mi tudtok?


Igor Girkin ellen a napokban adott ki elfogatóparancsot a Kreml: a „Donyecki Népköztársaság” volt védelmi minisztere rendszeresen kritizálta az Ukrajna ellen indított háborús műveleteket, melyből bő egy év után elege lett a Putyin-kormánynak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 648
113
A kijevi hatóságok a város egyes kerületeinek lakóinak evakuálására készülnek a Dnyeper vízemelkedése miatt.
Ezt Vitalij Klicsko Kijev polgármestere jelentette be szombaton.
Klicsko a Dnyeper bal partján lévő magán- és kerti fejlesztéseken belüli területek részleges elárasztásának kockázatára is figyelmeztetett.
Egyes vélemények szerint a Dnyeperben mesterségesen megemelték a vizet, hogy az ukrán tengeralattjárók be tudjanak jutni a tengerből, amit az ukrán fegyveres erők ellentámadásra akarnak felhasználni.
Ukrán források hamis információkat terjesztettek arról, hogy az ukrán fegyveres erők előrenyomultak Marfopolba, Sztyepanovkába és Reshetilovszkojébe.
Információ helyi forrásunkból:
"Maradtunk ott, ahol voltunk, nem volt tőlük mozgás. Az utóbbi időben sűrűbb volt a tüzérségük, igen. Ha megpróbálják bedugni a fejüket, megkínozzák őket, hogy darabokat szedjenek fel a mezőn Készen állunk a találkozásra⚡️⚡️⚡️
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 800
30 363
113
Új taktikai mellény.
Egy valami.
Nem vak, csak vakmerő...
Belgorovka
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A nagy kerdes inkabb szerintem az hogy hogy lehet hogy meg a V3 is(akik egyebkent mar egy eve korbeszopkodjak az ukranokat) is betiltanak lassan minden ukran elelmiszert mert tele van minden szarral. Es ez csak azert derult ki mert probalkoztak a civilizacioba (EU) exportalni. Nem hinnem hogy ez nem volt naluk problema 2, 3, 4... eve amikor a kutyat nem erdekelte nyugaton hogy mi a fene folyik a szarkupacban.
A hüvelyesek (sárga borsó, bab, lencse) nagy rész, amit kelet-Európában lehet vásárolni a boltokban, Ukrajnából hozzák be. Kérdés, hogy azok mennyire vannak tele mindenféle tiltott vegyszerrel, na meg GMO termények-e? Vajon ezt ellenőrzik a megfelelő hatóságok? Vagy nem, mert szegény Ukrajna.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 382
8 581
113

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 648
113
Lengyelország megtiltja az élelmiszer- és gabonaimportot Ukrajnából.
Varsó döntését a lengyel mezőgazdasági ipar védelmének szükségességére alapozza.

Érdekes lesz, ha a szudáni események, ahol a hadsereg és a nem kormányzati fegyveres csoportok lelkes leszámolásba kezdtek egymással, megakadályozzák Kijevet abban, hogy további lőszerekhez és fegyverekhez jusson: több ukrán légiszemélyzet rekedt Kartúmban, és a rakomány nagy részét ezen keresztül exportálták.
Valami más érdekesebb: az ukrán fegyveres erők minden baja, amelyet a nyugati sajtó oly ínycsiklandóan írt le az elmúlt hetekben, úgy tűnik, a közvéleményt arra a gondolatra kényszeríti, hogy "szükséges fegyverszünetet kötni". És ez a csapda, ha, ne adj isten, belelépünk, a legveszélyesebb lesz. A jelenlegi határokon fennálló fegyverszünet garantálja a háború újrakezdését néhány év múlva, amikor a NATO ennek ellenére növeli haditermelését, és valóban nagy mennyiségű modern katonai felszereléssel rakja meg Ukrajnát a aknavetőtől a repülőgépekig. Az ukrán politikai szubjektivitás jelenlegi formájában való megőrzése nagyobb veszélyt jelent, mint az Ukrán Fegyveres Erők bármely lehetséges offenzívája a következő hetekben.....ezt a rezsimet Banderába kell küldenie...nem a tárgyalásokra⚡️
Elon Musk arról számol be, hogy a legújabb orosz elektronikus hadviselési rendszer alkalmas a geostacionárius pályán lévő műholdak elleni harcra.
"Az új orosz elektronikus hadviselés (EW) rendszer képes elnyomni az űrhajókat a geostacionárius pályán, és véglegesen letiltja az elektronikát"
Ez jó hír. Az ellenséges műholdakat ki kell oltani.
Valójában tavaly olyan pletykák terjedtek el, hogy a Starlink műholdak használatának korlátozása Ukrajnában azért történt, mert Musk attól félt, hogy valamilyen műhold-elhárító fegyver használata miatt elveszítheti műholdrendszerét.
Talán Starlink és Peresvet egyszer találkozott...

Időnként elbizonytalanodok, már szinte mindent dezinformációnak vélek. Akkora kavarás megy az USA, Ukrajna, OF részéről is, hogy sötétben tudok csak tapogatózni. A másik oka nyilván az ismerethiány. Bár a szakértőket hallgatva, nézve, ők is bizonytalanok. Robert C. Castel a NATO-dokumentumok kiszivárogtatását elsőre hamisnak látta, aztán valódinak vélte, most megint kételkedik benne. Hozzá képest az én háttértudásom a nullánál kevesebb. Ezzel vígasztalom magam, de azért pocsék állapot. Csakugyan a bizonytalanság a legrosszabb opció!
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
588
2 474
93
A volt NATO-katonák „zűrzavart” látnak az ukrán hadseregben – CTV (RT)

„Az ukránok nemzedékei” elveszhetnek, ha nem hajtanak végre gyors változtatásokat – állítják amerikai és kanadai oktatók.

A kaotikus katonai parancsnoki struktúra hatalmas veszteségekhez vezet az ukrán csapatok között, és komoly kétségeket ébreszt az Oroszországgal folytatott konfliktus kimenetelével kapcsolatban – állította a kanadai CTV National News egy volt NATO-katonák jelentésére hivatkozva.
Az úgynevezett „fehér könyveket” az amerikai különleges erők két volt magas rangú tagja és a kanadai fegyveres erők egy korábbi őrnagya állította össze. Az elmúlt kilenc hónapban mindegyik csoport kiképezte a helyi erőket Ukrajnában – jelentette pénteken a műsorszolgáltató.
A CTV értesülései szerint a lapok Ukrajna katonai parancsnoki struktúráját felborultnak minősítik, miközben azt állítják, hogy az ország katonai kommunikációs rendszere összeomlik. Ha nem vezetnek be gyorsan taktikai változtatásokat, az „ukránok generációi” elveszhetnek – figyelmeztet a dokumentum.

Az egyik szerző, a kanadai hadsereg egykori őrnagya, aki úgy döntött, hogy névtelen marad, a CTV-nek elmondta, hogy „jól dokumentált”, hogy az ukrán hadsereg „nagy veszteségeket szenvedett el ifjabb tisztjeivel”.
A hónap elején kiszivárgott Pentagon-papírok azt állították, hogy az ukrán erők eddig 124-131 ezer halottat és sebesültet szenvedtek el a konfliktus során. Az amerikai becsléseken alapuló adat többszöröse a kijevi hivatalos halálos áldozatok számának.
A forrás a CTV-nek azzal érvelt, hogy a „Fehér Könyvek” szerzői nem akarták bírálni Ukrajnát, hanem „csak a jobb eredményre törekedtek” az ország számára.
Az ukrán egységek közötti koordináció hiánya „nagyobb élet- és felszerelésveszteséghez, valamint sikertelen műveletekhez vezet” – áll a lap szerint.

Az egykori NATO-katonák számára aggodalomra ad okot az is, hogy a kijevi erők „a katonai segélyeket, például a harckocsikat mozgatható tüzérségként használják, és nem a gyalogsággal kombinált hadműveletekben”.
A jelentés szerint Ukrajna kiképzési megközelítése „az örökölt szovjet modellen alapul”, amely a parancsnokot helyezi a középpontba, „a kiképzésben, a tervezésben és különösen a műveletekben nincs hatáskör átruházása”.

A NATO-szabványok alkalmazásának széles körben elterjedt hiánya fájdalmasan lassú döntéshozatalhoz vezet a harctéren – állítja a dokumentum.

Oroszország régóta úgy jellemezte az Ukrajnával való konfliktust, mint a NATO által ellene folytatott „proxy háborút”. Moszkva szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Kijevnek nyújtott segítség, beleértve a fegyverek szállítását, az ukrán csapatok kiképzését és a hírszerzési információk megosztását, de facto a nyugati nemzeteket a konfliktus részesévé tette.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Prigozsin ismét elmondta a véleményét Girkinről (Sztrelkov néven nyomul online)


RIA Novoszti újságírója Bakhmutban


FAB-500 w/ UMPK Bakhmutban


mobik megnézi hogy a brit dolgozó nép ajándékából mi maradt


T-90M, Kremennaja


Az erdő ukrán oldala (igen, ukránoknál is fehér a kötszer).


‘Iraq does not compare to this’: the British soldier on Ukraine’s front line
Christopher Perryman, a former British soldier, did not enjoy life as a security guard protecting the HS2 line from eco-protestors. They called him a child molester and a bigot. So when Vladimir Putin invaded Ukraine last year, he decided to go there instead.
Like the HS2 eco-protestors, Perryman has yet to come face to face with a real fascist foot soldier. The Russians keep their distance, and so far, the closest he’s got to seeing one was a brief, rustling presence in some bushes a few hundred metres away, gone before he could train his rifle on it.
‘Their artillery crews are pretty bloody good,’ says Perryman. ‘Iraq does not compare to this, it’s far more intense.’
‘Because it’s marshy, you can’t dig trenches to hide in from the artillery,’ Perryman says. ‘The Russians know that the only place we can hide is in the houses, and that if they smash them up, there’s nowhere else to go.’
‘Mentally it’s exhausting,’ says Perryman. ‘You’re just waiting for the artillery, and also thinking “Will this be the day the Russians actually advance?”. That makes you apprehensive, but also excited, as finally it’s a chance to actually fight.’
He has no plans, though, to leave. Like many ex-British soldiers in Ukraine, he has never really thrived in civilian life, and is today part of a nomadic martial tribe that wanders the world’s hot spots. Many, like him, have previously done bodyguard work in Africa and the Middle East; two in his unit volunteered with Kurdish anti-Isis militias.


After the battle for Opytne, in the Avdeevka direction, the cat crawled to our soldiers of the 187th separate motorized rifle battalion, wounded, with a shrapnel in its side, covered in blood. The kitten was treated and released, and now it is on alert at the outpost, guarding the soldiers' rest. When in the distance appears enemy drone starts to shout loudly informing about the danger.


The lack of coordination between Ukrainian units is leading to “greater losses of life and equipment as well as failed operations,” the paper is said to have stated.
Another issue of concern for the former NATO servicemen is that “military aid, such as tanks, are used as mobile artillery and not in combined operations with infantry” by Kiev’s forces. As a result, “[Ukrainian] infantry will watch as the enemy maneuvers and stages in front of their defensive positions just outside of effective artillery range.”
According to the report, Ukraine’s training approach “is based on the legacy Soviet model” which puts the commander at the center, “with no delegation of authority in training, planning, and especially operations.”
The widespread lack of application of NATO standards leads to painfully slow decision-making on the battlefield, the document reportedly claims.


Russia develops new REB system capable of jamming satellites in orbit
MOSCOW, 15 Apr - RIA Novosti. Russia has developed an electronic warfare system capable of jamming spacecraft in geostationary orbit, an informed source told RIA Novosti on the occasion of the REB Specialist Day.
"This is (geostationary orbit - Ed.) about 36 thousand kilometres above sea level," the source said.
The source did not disclose details about the new system, but said that "the power of its emitters at short range allows not only suppressing, but also irrevocably disabling the enemy's electronics".
The new system is designed to disrupt enemy electronic systems, including radars, communications systems and others, with the help of jamming or electromagnetic radiation. As a result, the equipment is temporarily rendered inoperable or stops working properly. A particular variant of REW consists of so-called radio-electronic defeat, when physical destruction of enemy systems occurs, e.g. from overheating.
The Russian Armed Forces are equipped with various electronic warfare systems. Among them are such systems as Krasukha, Moskva, Infauna, Leer, Triad and others. Electronic warfare systems are also used in the area of a special military operation in Ukraine.



Ukrainian anon reporting in
It's Holy Catrurday again. Moreover it's a Holy Caturday before Easter. You know the drill: please find time today to pet a cat and/or share a cat picture with your frens :3

What has happened in my country today?
The (((official))) media are telling us that:
- POLAND BANNED THE IMPORT OF ALL AGRICULTURE PRODUCTS FROM UKRAINE. So antisemitic! The kike's minions silently seethe as it's our (((greatest ally))).
  • The number of Muslims in France is now higher than the number of Catholics. WTF?
  • European parliament prepares tough measures over use of AI. (((They))) want to make sure that (((copy rights))) are not violated
  • Dementia Joe’s poll numbers look grim as he preps for reelection bid
  • AFU repelled 40 Russian attacks
  • The battle for Bakhmut continues
  • A coup in Sudan
  • Montana, US, banned TikTok
  • The Ukrainian Orthodox Church will receive the Holy Fire from Jerusalem. Unlike the Orthodox Church of Ukraine
  • Euthanasia is now allowed for kids in Netherlands
  • The jew had a phone call with Macron again
  • Two women died in Kherson after Russian attack
  • Possible flood in Kiev due to high level of water in Dnipro
  • The new kike's minister of education suggested to decrease the number of subjects in public schools. I guess, goyim don't need to know that much
  • Finland to build a wall at the Russian border
  • The kike's goons arrested a conductor of the train who tried to help a man to leave this insane, surreal, jewsish dystopia in the vent of the train car
  • Macron signed the law that caused the protests. kek
  • The zoomer who leaked the documents can spend 15 years in prison
  • Prigozhin claims that the Ukrainian counteroffensive is the best scenario for Russia
  • The kike's minion Podolyak claims that (((incorrect))) finalization of this war will mean the defeat of the western security system

have you considered moving?


Lol nope. I live a comfy life (except of prices), I am not moving anywhere. Also, think about closed borders. To west - border guards observing borders with bad doggos, drones, thermal visors. To east - Gvardia Nastupu guys on outposts, and to south as well. To north - path lies through unpassable swamps, and ends in mine fields.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
A mandiner hétvégi ügyelete már megint alkotott.
A Foreign Affairsen megjelent egy cikk, amely szerint 404isztán már győzött:
“Az elemzés szerint ugyanis még ha Kijevnek egy engedményeket tartalmazó, pusztán politikai egyezséggel kell is majd beérnie, Putyinnak nem sikerült alárendelnie Ukrajnát, elfoglalnia területének jelentős részeit, és nem sikerült azt a Nagy-Oroszországhoz csatolnia.

Így az elemzés szerzője szerint bár a háború kezdetekor úgy tűnt, hogy Putyin mindezt és talán még többet is elérhet, most az ukrán győzelem, még ha nem is Kijev elképzelése szerint, de nemcsak elképzelhetővé, valószínűvé is vált.”


Amelyből egyenesen következik, hogy Hókuszputler annyira kétségbeesett, hogy csakis emiatt vezették be az elektronikus sorozást:

Végül itthagynám a szintén FA cikket (ez egy nappal frissebb), amely már korábban szerepelt:

Ebből idéztem fentebb is, de tele van még gyöngyszemekkel:
“For over a year, the West has allowed Ukraine to define success and set the war aims of the West. This policy, regardless of whether it made sense at the outset of the war, has now run its course. It is unwise, because Ukraine’s goals are coming into conflict with other Western interests. And it is unsustainable, because the war’s costs are mounting, and Western publics and their governments are growing weary of providing ongoing support. As a global power, the United States must acknowledge that a maximal definition of the interests at stake in the war has produced a policy that increasingly conflicts with other U.S. priorities.

Haha, sok sikert az útszéli drogos kurva meggyőzéséhez!
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 576
16 172
113
Lengyelország megtiltja az élelmiszer- és gabonaimportot Ukrajnából.
Varsó döntését a lengyel mezőgazdasági ipar védelmének szükségességére alapozza.

Érdekes lesz, ha a szudáni események, ahol a hadsereg és a nem kormányzati fegyveres csoportok lelkes leszámolásba kezdtek egymással, megakadályozzák Kijevet abban, hogy további lőszerekhez és fegyverekhez jusson: több ukrán légiszemélyzet rekedt Kartúmban, és a rakomány nagy részét ezen keresztül exportálták.
Valami más érdekesebb: az ukrán fegyveres erők minden baja, amelyet a nyugati sajtó oly ínycsiklandóan írt le az elmúlt hetekben, úgy tűnik, a közvéleményt arra a gondolatra kényszeríti, hogy "szükséges fegyverszünetet kötni". És ez a csapda, ha, ne adj isten, belelépünk, a legveszélyesebb lesz. A jelenlegi határokon fennálló fegyverszünet garantálja a háború újrakezdését néhány év múlva, amikor a NATO ennek ellenére növeli haditermelését, és valóban nagy mennyiségű modern katonai felszereléssel rakja meg Ukrajnát a aknavetőtől a repülőgépekig. Az ukrán politikai szubjektivitás jelenlegi formájában való megőrzése nagyobb veszélyt jelent, mint az Ukrán Fegyveres Erők bármely lehetséges offenzívája a következő hetekben.....ezt a rezsimet Banderába kell küldenie...nem a tárgyalásokra⚡️
Elon Musk arról számol be, hogy a legújabb orosz elektronikus hadviselési rendszer alkalmas a geostacionárius pályán lévő műholdak elleni harcra.
"Az új orosz elektronikus hadviselés (EW) rendszer képes elnyomni az űrhajókat a geostacionárius pályán, és véglegesen letiltja az elektronikát"
Ez jó hír. Az ellenséges műholdakat ki kell oltani.
Valójában tavaly olyan pletykák terjedtek el, hogy a Starlink műholdak használatának korlátozása Ukrajnában azért történt, mert Musk attól félt, hogy valamilyen műhold-elhárító fegyver használata miatt elveszítheti műholdrendszerét.
Talán Starlink és Peresvet egyszer találkozott...

Időnként elbizonytalanodok, már szinte mindent dezinformációnak vélek. Akkora kavarás megy az USA, Ukrajna, OF részéről is, hogy sötétben tudok csak tapogatózni. A másik oka nyilván az ismerethiány. Bár a szakértőket hallgatva, nézve, ők is bizonytalanok. Robert C. Castel a NATO-dokumentumok kiszivárogtatását elsőre hamisnak látta, aztán valódinak vélte, most megint kételkedik benne. Hozzá képest az én háttértudásom a nullánál kevesebb. Ezzel vígasztalom magam, de azért pocsék állapot. Csakugyan a bizonytalanság a legrosszabb opció!
Közelről nézzük a színpadot; egy elfoglalt falu itt, egy kilőtt ez-az ott. Lépjünk hátra kettőt, h más is látszódjon. Ott pedig a nyugat és érdekköre széthullása virít (feleselő vazallusok, szembemenő (ex)gyarmatok, dodónyomda veszélyei, belpolitikai feszkók/tüntik, stb.). Kína elképesztő nagyot nyert máris. A neheze (nekünk) még hátra van.