[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1711

Guest
Nem tudom, én nem látok beérkező bombát, pedig elvileg azért kéne látni , mert egy JDAM azért nem olyan gyors. kár hogy ilyen rossz a felvétel.
Mindig rossz minőségű a videó ha saját veszteséget próbálnak eladni orosznak.


Lengyelek éppen ukránokért lelkesednek.


Prigozsin a Wagner kiképzőközpontban


2 hét múlva ők is eltévedt oroszok lesznek...


Oroszok új tankvadász drónnal gyakorolnak


Úgy látszik az ukránoknál nagyon durva hírzárlat van, ugyanis a csapataik egy elektromos alállomást használtak rejtekhelyül...


Random repkedős videók tegnapról


Állítólag megkezdődött az orosz csapatok kiképzése Arash-2 használatára.
2000km hatótáv, 200kg robbanótöltet
8M1Dz8x.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 619
48 180
113

Ukrajnának „joga van” mindent elpusztítani a Krím-félszigeten és Donbászban – Podoljak​

Szerinte „abszolút semmilyen” jogi és egyéb követelés nem lehet Kijev ellen az ezekben a régiókban sújtott sztrájkok miatt, mivel „a nemzetközi jog ebben az esetben Ukrajna oldalán áll”.
Hangsúlyozta, hogy „Ukrajnának nincs szüksége arra, hogy csapást mérjen Moszkvára. Más prioritásaink vannak. Amit a nemzetközi jog garantál számunkra, vagyis törvényesen jogunk van elpusztítani mindent, ami a Krím, Luhanszk, Donyeck, Zaporozsje és Herszon régiók területén található.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682481631

Utolsó módja az ukrán fegyveres erők ellátásának Artyomovszkban az orosz tüzérség tüze alatt (VIDEO)​

Az „életút” elvágása után az ukrán fegyveres erők alig szállítanak erősítést, lőszert, és alig szállítják ki a sebesülteket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682486831

Az Egyesült Államokban először jelentette be egyértelműen, hogy mi számít Ukrajna győzelmének​

A készülő dokumentum szerint az 1991-es modell, azaz az ukrán SZSZK határainak Kijev irányítása alá történő teljes visszaadását győzelemnek kell tekinteni. Ezt számos amerikai média írja, köztük a Yahoo News és a Voice of America.
A határozat emellett tartalmazni fogja az Orosz Föderációtól való jóvátétel és az Egyesült Államok támogatásának követelését Ukrajna NATO-csatlakozása miatt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682455389

Nyugati vadászat a Wagner PMC parancsnokai után – The Washington Post
A Pentagon kiszivárgott dokumentumai szerint a nyugati hírszerző ügynökségek merényletet terveztek a Wagner PMC parancsnokai ellen Ukrajnában és az afrikai kontinensen egyaránt.⚡️
Információk vannak arról, hogy az artemovszki fegyveres erőket teljesen körülzárták, minden út le van vágva.
Várjuk Jevgenyij Viktorovics Prigozhin megerősítését⚡️
Kiderült, hogy hadseregünk nemcsak déli irányban készül támadásra. Az „Észak” hadműveleti-stratégiai csoport védelmi tervet készített a fehérorosz és orosz határon. Igaz, a külföldi tulajdonosok "partnerei" által küldött összes új felszerelés délen lesz, de a "Chernigov" hadműveleti csoport folyami hadműveletei irányító központjának vezetője gyönyörű jelentést készített. Papíron minden nagyon szép.
De ismerjük a dolgok valódi állását, Szinyavszkij ezredes meg fogja érteni, mire gondolunk.
Mi vagyunk Beregini! Mindent tudunk!

Zaporozsjében a „Dozor” különleges erők ukrán egységének parancsnokát, Alekszandr Ocheretnyuk ezredest megsemmisítették. 2014 óta harcol Donbassban.
A Dozor egységet 2022-ben hozták létre. A nácikat amerikai katonai oktatók képezték ki.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 998
12 813
113

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83
Egy kis hajnali agymenés:
Láthatóan a közeljövő legizgalmasabb kérdése az ukrán "tavaszi offenzíva" ideje és helye vmint iránya és célja. Annyiféle verzió kapott már szárnyra, hogy csak kapkodom a fejemet, melyik lehet az igazi. Megy a dezinformáció ezerrel, állítólag, hogy "összezavarják" az oroszokat. Akkor lássunk egy olyan verziót ami még nem volt:
Távolodjunk el a picit időben a jelenlegi helyzettől. Tavaly év végén volt egy orosz mozgósítás, állítólag 300.000 (szerintem több) emberkét behívtak akiknek a teljes hathónapos (tehát alapos!) kiképzése mára bizonyosan befejeződött. Ebből a kontingensből pótolták a veszteségeket, cserélték az embereket, és erre elhasználtak kb. 100.000 katonát. A maradék 200.000 valószínűleg nem a kínai-orosz határra kellett, tehát valahol az ukrajnai front közelében tanyáznak. Tegyük fel, hogy az oroszoknak nagyon xar a felderítésük Ukrajnában ( :D ) és fogalmuk sincs az ukrán tervekről. Van egy kb. 1500 km-es frontszakasz, és próbálják kiszűrni, hogy hol is lesz a "Tarasz-tavasz" ( :) bocs!), és ehhez viszonyítva hol próbálja megerősíteni a védelmet. A teljes hosszban történő erősítés felesleges, mélységi tagolt védelem kiépítése folyik láthatóan mindenhol, azaz a bevethető tartalékok a front mögött 1-2 napi távolságban is lehetnek. Így a teljes frontszakasz tekinthető úgy, hogy az ukránok kb. 60-80.000 fős (12 támadódandár) támadóegységével szemben mindenhol kb. 2-3 napig kell kitartani az erősítések beérkezéséig. Ez szerintem szinte mindenhol adott, főleg a tűzérségi és légifölénynek köszönhetően. Ráadásul a frontszakasz egy jelentős részén ott a Dnyeper, mint természetes védvonal, és kötve hiszem, hogy a támadóék egy átkelő létesítésével és fenntartásával szeretne kezdeni, mert azzal a surprise jelleg mindjárt az elején elveszik. Egy nagyobb erejű és valóban gyorsan mozgó támadást elsősorban autópályák/kiépített főutak mentén lehet könnyebben végrehajtani, hiszen az előretörő ék logisztikáját is biztosítani kell, különben csak feláldoznák az utolsó összekapart erőiket.
Most nézzük meg az "ellentámadás" körüli nyilatkozatokat, politikai sakkjátszmákat. Ezekből egy dolog biztosan kiderül: Zseléék azt teszik, amit a Biden adminisztráció mond, hiszen továbbra is áll a "kesztyűbáb hasonlat", azaz nincs önálló ukrán döntéshozó szerv. A jenki nyilatkozatokban viszont újra és újra előkerül egy narratíva: az ukrán ellentámadás és területszerzés arra lesz elég, hogy utána a tárgyalóasztalnál kiegyenlítettebbek legyenek a pozíciók. Tehát szó nincs arról, hogy az ukránok "visszafoglalják" a területeiket és kiűzik onnan az oroszokat.
A teljes donbasszi és krími frontvonal mentén mélységi védelem került kialakításra, jelentős orosz tűzérségi fölénnyel és az oroszok maszkirovkában való jártasságuk folytán valahol ott parkoltatnak kb. kétszer annyi embert, mint az ukrán támadóerő. Mégsem látszik idegesnek emiatt az ukrán fél, tehát ez az egész információs trükközés feltehetően kamu, a nagy déli vagy donbasszi offenzíváról.
Mi lehet akkor az irány? Mi van, ha az amerikai elgondolásnak megfelelően valóban csak a tárgyalóasztalnak szól majd az offenzíva, azaz a pozíciók megerősítése lesz a cél? Hol érdemes beleharapni a medvébe, hogy az fájjon is, meg reklámértéke is legyen?
A nyugati páncélosokat valahogy sehol a frontvonal mentén nem látni, az Zaporozsje irányába való átcsoportosítások is a régi egységeket mozgatják, szóval ezt a 12 dandárnyi támadóerőt nem látni a frontvonalnál sehol.
Egyetlen hely van, ahol talán kevésbé számítanának "ellentámadásra" az oroszok: Szumitól északra kurszki régióban. Itt valószínűleg nincs olyan szintű erődrendszer, mint délen, és az ukrán M02 és orosz M3 autópálya közvetlen összeköttetésben van, és az M3-as mentén qrvagyorsan lehet akár Brjanszkig eljutni. (viszonylag ritkább a településhálózat). Brjanszk bevétele után aztán lehet asztalhoz ülni és területcseréről beszélgetni.
Ami ennek a verziónak a hátránya, hogy ebben az esetben valóban közvetlenül Moszkva felé törő "német tankok" lesznek Oroszország Anyácska területén, és ez érzelmileg sokkolná az oroszokat. Ez biztosan egy sokkal nagyobb arányú mozgósítást és sokkal dühödtebb ellencsapást váltana ki, de az ukránok eddigi taktikáját elemezve, egy ilyen "huszárcsíny" belefér a narratívába és akár azt a régóta dédelgetett célt is meghozná, hogy a NATO-t belerángathassák a konfliktusba (mármint hivatalosan is).
Na , de ez csak amolyan ötletelés volt... :D

De mi lenne, ha nem egyetlen koncentrált irányba történne a reménytelennek elkönyvelt ellentámadás, hanem egyszerre három-négy kisebb, pár nap alatt könnyen elérhető célt tűznének ki az ukránok, amik összeadódva, egymást erősítve nagyobb győzelemként hatnak?

Ezekre gondolok:

- A moszkvai Győzelem Napi felvonulás megzavarása
Tömegesen indítva bármit, amit még össze tudnak kaparni. A nagy hatótávolságú USA gyártmányú rakétát kizártnak tartom, viszont azt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamelyik más országból (Európa, Dél-Korea stb.) beszerzett fegyverrendszerrel támadjanak. A cél nem a hatékony rombolás, hanem hogy egy légiriadóra élő TV adásban szétszaladjanak az emberek. A győzelem napjának megzavarása, a tribünön ülő Putyin közvetett megtámadása, és az elmúlt hónapok ukrajnai légitámadásai miatti revans óriási szimbolikus jelentőséggel bírna.

- Transznisztria lerohanása
Ici-pici orosz terület, távol a fronttól, kényelmes logisztikai háttér, orosz erősítés nem várható. Az se baj, ha közben a fegyverraktár is a levegőbe repülne, az orosz fegyverek megsemmisülése is egyfajta orosz vereséget szimbolizálna. A Köztársaság területe később jó tárgyalási alapot biztosítana, addig is az ukránok belebegtethetnék a visszaajándékozási szándékot Moldovának, sűrű nemzetközi tapsvihar közepette.

- Északi frontszakaszon kisebb területek visszafoglalása
Most megy a szándékos terelés (média hírei, partraszállás), hogy délen, a Krím vagy Melitopol irányába lesz az ellentámadás. Ezzel szemben biztosan vannak olyan, a nyugati felderítés által megtalált, gyengébben védett északi frontszakaszok, ahol sikeres lehetne egy-egy kisebb ukrán előrenyomulás.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 461
7 277
113
- Transznisztria lerohanása
Ici-pici orosz terület, távol a fronttól, kényelmes logisztikai háttér, orosz erősítés nem várható. Az se baj, ha közben a fegyverraktár is a levegőbe repülne, az orosz fegyverek megsemmisülése is egyfajta orosz vereséget szimbolizálna. A Köztársaság területe később jó tárgyalási alapot biztosítana, addig is az ukránok belebegtethetnék a visszaajándékozási szándékot Moldovának, sűrű nemzetközi tapsvihar közepette.
a februári moldáv kormányválság jó eséllyel pont erről szólt, melyik az a kormány amelyik hajlandó behívni az ukránokat a transznyisztriai probléma végső megoldására
esetleg nem csak behívni hanem kooperálni is velük
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113
Amikor kitört a háború, minden videó kb T-72-essel volt tele. T-90 elvétve, egy kettő.
Most arányaiban sokkal sokkal több a T-90M a videókon, miközben a harckocsik száma nem csökkent.
Ez alapján azt gondolom, hogy igaz

Vagy a rög valóság, hogy szépen fogy a T-72, a pár tucat T-90M pedig a legforróbb helyeken szerepel, nyilván jól promózva.
Az ukránnak is kevés a tankja, fogy ott is szépen. Ami van, azt meg tartalékolják.

A T-90M gyártás egyszerű módja, ha T-90A-kat építenek át. Az csak egy korszerűsítés. Eredetileg ilyen szerződés kötetet 2021-ben, mert az volt gyorsabb, olcsóbb.
A T-72B3 átépítés is folyik, meg szerintem a T-80BVM korszerűsítést sem hagyták abba az eredeti 150 után. Rengeteg B van még.
E mellett a kisebb üzemekben megy az elhasználódott T-72, T-80 üzemben tartása, szükség szerinti javítása, az is fontos, mert néhány hét alatt hadra fogható állapotban kerülhet vissza a tank a csapatokhoz.
Önmagában, sérülés, meghibásodás nélkül is szükségesek ezek a nálunk régen 3-4. TK-nak hívott, alakulatnál is elvégezhető technikai kiszolgálásuok. Ha elmaradnak, sok lesz a meghibásodás miatt elhagyott, elvesztett tank.

Haladunk. :)
 
Last edited by a moderator:

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Vagy a rög valóság, hogy szépen fogy a T-72, a pár tucat T-90M pedig a legforróbb helyeken szerepel, nyilván jól promózva.
Az ukránnak is kevés a tankja, fogy ott is szépen. Ami van, azt meg tartalékolják.
vaaagy az amúgy teljesen idióta, forrásnak használhatatlan oryx helyett megmaradunk annál, hogy minden egyes ukrán katonák nyilatkozat a nyomasztó hk túlerőről is beszámol, és arról, hogy bárhol vannak, bármikor megjelenik egy orosz harckocsi, és ez esetben az a rögvalóság, hogy a T-90 és különösen a T-90M arányának a növekedése pontosan azt jelenti, hogy felpörgették a gyártást...
 
Last edited by a moderator:

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 296
14 022
113
De mi lenne, ha nem egyetlen koncentrált irányba történne a reménytelennek elkönyvelt ellentámadás, hanem egyszerre három-négy kisebb, pár nap alatt könnyen elérhető célt tűznének ki az ukránok, amik összeadódva, egymást erősítve nagyobb győzelemként hatnak?

Ezekre gondolok:

- A moszkvai Győzelem Napi felvonulás megzavarása
Tömegesen indítva bármit, amit még össze tudnak kaparni. A nagy hatótávolságú USA gyártmányú rakétát kizártnak tartom, viszont azt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamelyik más országból (Európa, Dél-Korea stb.) beszerzett fegyverrendszerrel támadjanak. A cél nem a hatékony rombolás, hanem hogy egy légiriadóra élő TV adásban szétszaladjanak az emberek. A győzelem napjának megzavarása, a tribünön ülő Putyin közvetett megtámadása, és az elmúlt hónapok ukrajnai légitámadásai miatti revans óriási szimbolikus jelentőséggel bírna.

- Transznisztria lerohanása
Ici-pici orosz terület, távol a fronttól, kényelmes logisztikai háttér, orosz erősítés nem várható. Az se baj, ha közben a fegyverraktár is a levegőbe repülne, az orosz fegyverek megsemmisülése is egyfajta orosz vereséget szimbolizálna. A Köztársaság területe később jó tárgyalási alapot biztosítana, addig is az ukránok belebegtethetnék a visszaajándékozási szándékot Moldovának, sűrű nemzetközi tapsvihar közepette.

- Északi frontszakaszon kisebb területek visszafoglalása
Most megy a szándékos terelés (média hírei, partraszállás), hogy délen, a Krím vagy Melitopol irányába lesz az ellentámadás. Ezzel szemben biztosan vannak olyan, a nyugati felderítés által megtalált, gyengébben védett északi frontszakaszok, ahol sikeres lehetne egy-egy kisebb ukrán előrenyomulás.

A moszkvai felvonulást csak akkor tudják megzavarni, ha le nem lesz fújjva. :cool: Példaul mult évben a légiparádés részét fújták le, idojárasra hivatkozva (egész OF-be le voltakfujva a légiparádék).

Északon talán legnagyobb az orosz egységek koncentrációja, mivel elozo honápokban szinte folyamatosan próbálták az oroszok áttorni a Kupjanszk - Svatovo - Kreminna vonalat. Csak minap jelentette ki az ukrán vezérkar, hogy leáltak a tamadások azon a szakaszon.

Transznisztriát most lerohanni fura lenne, legfeljebb a fegyverraktár elfoglalaása lehetne logikus lépés.

Az egyirányú támadásban nem látok problémát, hiszen míg az oroszok az egész frontvonalon kénytelenek széthúzni erejuket, az ukránok egy meghatározott szakaszon kényelmes túlerot vonhatnak osze.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 897
87 088
113
-Pisi!
-Kaki!

Már ő is? ;)

"Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra!"
Tanulságos helyzetkép egy esetleges támadás/ellentámadás jelenlegi esélyeiről:
(Eszembe jut a"gumikerekes tank" elmélete. :D MUHAHA! Alkoholmentes sör kategória ...)

"Ukrajnában megszűnt a korrupció":


Front:

Na, megint ki?!
(Ez a nő egyre rondább. Egy kirgiz szakácsnőhöz képest pedig pláne az.)

"Öööööööö, na most nem értem a kérdést ..."

Ukrán valóság csak oroszul tudóknak:
(Mondjuk nem tudom miért a legnackóbb ukro városban próbálkozik ...)

Ha ez a videó kijött, akkor ezek már múltidőben lehetnek:

Hohol szomorúság:

Miközben a hohol is csak élni akar, nagyon helyesen:

Szankciók b+! :D Bohócok!

Szorgos népük győzni fog?

Armata hírek:

Ismét tiltakoznak:

Hohol népszokások:

Hohol népmesék:

Magomed menni Kijev:

22 év egy civil miatt. De ezt most egy ukrán kapja:

Franciák:

105 éve:

Hohol koldusok:

Régmúlt dicsősége:

Nincs esély?

Mariupoli Anasztázia Krasznodarban! A szankciók működnek:
(Amúgy. rakat gyerek mindenhol!)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
- A moszkvai Győzelem Napi felvonulás megzavarása
A cél nem a hatékony rombolás, hanem hogy egy légiriadóra élő TV adásban szétszaladjanak az emberek. A győzelem napjának megzavarása, a tribünön ülő Putyin közvetett megtámadása, és az elmúlt hónapok ukrajnai légitámadásai miatti revans óriási szimbolikus jelentőséggel bírna.
.
.
Ezt akar fegyver nelkul is el lehet erni, ha bombariadot, vagy meginkabb ha alcivilkent valami segelyhivo szamon dronok közeledeset jelentik be. Minimum zavarkeltesre jo lehet.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 445
23 606
113
Remélem soha nem győznek!


Miért kommentál Magyarország valamit az országunk szuverenitásáról vagy a mi választásunkról? Milyen engedélyt kellene kapnunk Oroszországtól? Egyetlen engedélyt kell kapnunk tőlük: Oroszország megszűnését
– fakadt ki Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

Megjegyezte azt is, hogy Magyarország tehet bármilyen kijelentést, mert miután Oroszország elveszíti a háborút, az olyan országok, mint Magyarország, abszolút lojalitást fog tanúsítani Kijev iránt – derül ki az Unian beszámolójából.”

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 982
5 424
113
De mi lenne, ha nem egyetlen koncentrált irányba történne a reménytelennek elkönyvelt ellentámadás, hanem egyszerre három-négy kisebb, pár nap alatt könnyen elérhető célt tűznének ki az ukránok, amik összeadódva, egymást erősítve nagyobb győzelemként hatnak?

Ezekre gondolok:

- A moszkvai Győzelem Napi felvonulás megzavarása
Tömegesen indítva bármit, amit még össze tudnak kaparni. A nagy hatótávolságú USA gyártmányú rakétát kizártnak tartom, viszont azt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamelyik más országból (Európa, Dél-Korea stb.) beszerzett fegyverrendszerrel támadjanak. A cél nem a hatékony rombolás, hanem hogy egy légiriadóra élő TV adásban szétszaladjanak az emberek. A győzelem napjának megzavarása, a tribünön ülő Putyin közvetett megtámadása, és az elmúlt hónapok ukrajnai légitámadásai miatti revans óriási szimbolikus jelentőséggel bírna.

- Transznisztria lerohanása
Ici-pici orosz terület, távol a fronttól, kényelmes logisztikai háttér, orosz erősítés nem várható. Az se baj, ha közben a fegyverraktár is a levegőbe repülne, az orosz fegyverek megsemmisülése is egyfajta orosz vereséget szimbolizálna. A Köztársaság területe később jó tárgyalási alapot biztosítana, addig is az ukránok belebegtethetnék a visszaajándékozási szándékot Moldovának, sűrű nemzetközi tapsvihar közepette.

- Északi frontszakaszon kisebb területek visszafoglalása
Most megy a szándékos terelés (média hírei, partraszállás), hogy délen, a Krím vagy Melitopol irányába lesz az ellentámadás. Ezzel szemben biztosan vannak olyan, a nyugati felderítés által megtalált, gyengébben védett északi frontszakaszok, ahol sikeres lehetne egy-egy kisebb ukrán előrenyomulás.
Ebből a második szinte kizárt véleményem szerint.Hacsak "hivatalosan" fel nem kéri őket erre a moldáv kormány mivel eza terület nemzetközi jog szerint Moldávia része.Nyugati "támogatók"felé nehéz lenne "eladni" ennek a területnek a lerohanását.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
820
7 499
93
Hohol szomorúság:
Nehogy fejbe dobják őket egy hógolyóval, azért térdelnek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Egy kis hajnali agymenés:
Láthatóan a közeljövő legizgalmasabb kérdése az ukrán "tavaszi offenzíva" ideje és helye vmint iránya és célja. Annyiféle verzió kapott már szárnyra, hogy csak kapkodom a fejemet, melyik lehet az igazi. Megy a dezinformáció ezerrel, állítólag, hogy "összezavarják" az oroszokat. Akkor lássunk egy olyan verziót ami még nem volt:
Távolodjunk el a picit időben a jelenlegi helyzettől. Tavaly év végén volt egy orosz mozgósítás, állítólag 300.000 (szerintem több) emberkét behívtak akiknek a teljes hathónapos (tehát alapos!) kiképzése mára bizonyosan befejeződött. Ebből a kontingensből pótolták a veszteségeket, cserélték az embereket, és erre elhasználtak kb. 100.000 katonát. A maradék 200.000 valószínűleg nem a kínai-orosz határra kellett, tehát valahol az ukrajnai front közelében tanyáznak. Tegyük fel, hogy az oroszoknak nagyon xar a felderítésük Ukrajnában ( :D ) és fogalmuk sincs az ukrán tervekről. Van egy kb. 1500 km-es frontszakasz, és próbálják kiszűrni, hogy hol is lesz a "Tarasz-tavasz" ( :) bocs!), és ehhez viszonyítva hol próbálja megerősíteni a védelmet. A teljes hosszban történő erősítés felesleges, mélységi tagolt védelem kiépítése folyik láthatóan mindenhol, azaz a bevethető tartalékok a front mögött 1-2 napi távolságban is lehetnek. Így a teljes frontszakasz tekinthető úgy, hogy az ukránok kb. 60-80.000 fős (12 támadódandár) támadóegységével szemben mindenhol kb. 2-3 napig kell kitartani az erősítések beérkezéséig. Ez szerintem szinte mindenhol adott, főleg a tűzérségi és légifölénynek köszönhetően. Ráadásul a frontszakasz egy jelentős részén ott a Dnyeper, mint természetes védvonal, és kötve hiszem, hogy a támadóék egy átkelő létesítésével és fenntartásával szeretne kezdeni, mert azzal a surprise jelleg mindjárt az elején elveszik. Egy nagyobb erejű és valóban gyorsan mozgó támadást elsősorban autópályák/kiépített főutak mentén lehet könnyebben végrehajtani, hiszen az előretörő ék logisztikáját is biztosítani kell, különben csak feláldoznák az utolsó összekapart erőiket.
Most nézzük meg az "ellentámadás" körüli nyilatkozatokat, politikai sakkjátszmákat. Ezekből egy dolog biztosan kiderül: Zseléék azt teszik, amit a Biden adminisztráció mond, hiszen továbbra is áll a "kesztyűbáb hasonlat", azaz nincs önálló ukrán döntéshozó szerv. A jenki nyilatkozatokban viszont újra és újra előkerül egy narratíva: az ukrán ellentámadás és területszerzés arra lesz elég, hogy utána a tárgyalóasztalnál kiegyenlítettebbek legyenek a pozíciók. Tehát szó nincs arról, hogy az ukránok "visszafoglalják" a területeiket és kiűzik onnan az oroszokat.
A teljes donbasszi és krími frontvonal mentén mélységi védelem került kialakításra, jelentős orosz tűzérségi fölénnyel és az oroszok maszkirovkában való jártasságuk folytán valahol ott parkoltatnak kb. kétszer annyi embert, mint az ukrán támadóerő. Mégsem látszik idegesnek emiatt az ukrán fél, tehát ez az egész információs trükközés feltehetően kamu, a nagy déli vagy donbasszi offenzíváról.
Mi lehet akkor az irány? Mi van, ha az amerikai elgondolásnak megfelelően valóban csak a tárgyalóasztalnak szól majd az offenzíva, azaz a pozíciók megerősítése lesz a cél? Hol érdemes beleharapni a medvébe, hogy az fájjon is, meg reklámértéke is legyen?
A nyugati páncélosokat valahogy sehol a frontvonal mentén nem látni, az Zaporozsje irányába való átcsoportosítások is a régi egységeket mozgatják, szóval ezt a 12 dandárnyi támadóerőt nem látni a frontvonalnál sehol.
Egyetlen hely van, ahol talán kevésbé számítanának "ellentámadásra" az oroszok: Szumitól északra kurszki régióban. Itt valószínűleg nincs olyan szintű erődrendszer, mint délen, és az ukrán M02 és orosz M3 autópálya közvetlen összeköttetésben van, és az M3-as mentén qrvagyorsan lehet akár Brjanszkig eljutni. (viszonylag ritkább a településhálózat). Brjanszk bevétele után aztán lehet asztalhoz ülni és területcseréről beszélgetni.
Ami ennek a verziónak a hátránya, hogy ebben az esetben valóban közvetlenül Moszkva felé törő "német tankok" lesznek Oroszország Anyácska területén, és ez érzelmileg sokkolná az oroszokat. Ez biztosan egy sokkal nagyobb arányú mozgósítást és sokkal dühödtebb ellencsapást váltana ki, de az ukránok eddigi taktikáját elemezve, egy ilyen "huszárcsíny" belefér a narratívába és akár azt a régóta dédelgetett célt is meghozná, hogy a NATO-t belerángathassák a konfliktusba (mármint hivatalosan is).
Na , de ez csak amolyan ötletelés volt... :D
Ha a papíron kívül is létezik ez az ukrán offenzíva és nem csak egy lebegtetés (kamu szivárogtatás, félrevezető dezinformáció), amely az oroszokat óvatosságra lassú előrehaladásra kényszeríti és a nyugati fegyverek beérkezéséhez időnyerésre szolgál ukrajnának, akkor mi lenne, ha szervezett visszavonulás mellett kifejezetten "engednék" az ukránokat mélységbe behatolni kibontakozni szétszóródni tagolódni és igaz kb. egy vagy fél évvel hosszabb lenne a háború, de bekerítenék megsemmisítenék az ellenfél maradékát is valamint így lenne egy lélektani hatása, hogy a "sátáni nyugat mint mindig most is az orosz nép létét veszélyezteti" ha szeretnének egy általános mozgósítást...de ehhez monitorozni kellene az orosz közhangulatot, mennyire viselne el egy ilyen "hiteles" mozgósításra ösztönző támadást. Mivel, ahogy olvasom a balkántól a baltikumig a nyugat-európáig online cikkeket híreket és az angolszász médiát meg az aljazírát: orszországban maradt a meki a kokakóla az oligarhák (kül- és belpolra ható tényezők) gazdagodnak Putyinnak tett hűségesküjükhöz fegyelmezetten tartják magukat a szövettség erősebb katonailag és gazdaságilag is erősebb mint valaha (Oroszország, Kína, India és már Törökország és már Szaúd-Arábia, Irán, Brazilia Észak- és Közép-Afrika stb. kezd már a tökük teli lenni az angolszászokkal) szóval így az orosz közvéleményt azzal megszólítani és ösztönözni hogy "Moszkva mindjárt elesik" nehéz lenne. Esetleg, ha szándékosan beáldoznák a szakadár lakosságot mivel az offenzíva által benyomuló visszatérő ukránok sanszos hogy véres bosszút állnának tisztogatások folynának (volt rá példa az ősszel) a szaki területeken de az elég gusztustalan lépés lenne meg politikai kudarcot is okozhat hiszen az egész művelet értük van.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
579
5 281
93
"Az egyirányú támadásban nem látok problémát, hiszen míg az oroszok az egész frontvonalon kénytelenek széthúzni erejuket, az ukránok egy meghatározott szakaszon kényelmes túlerot vonhatnak osze."

Szép elképzelés, az ukránok rengeteg vodkát fognak az orosz felderítésnek küldeni, hogy ne vegyenek észre semmit. Szerintem annyi mozgatható emberük és technikájuk meg nincsen, hogy vagy 5 helyre mutassanak koncentrációt.

Ha meg mégis képesek lesznek megtéveszteni az oroszokat, akkor az hatalmas bravúr lesz, tanítani fogják még 1000 év múlva is.

Igen, én is olvastam, hogy cégek alapultak, direkt az ukránoknak szánt csali célpontok készítéséről, de nem hinném, hogy az oroszok nem tudnának erről és nem tudnának valamilyen módszerrel kiszűrni a csalikat a valódiaktól. Optikailag zavaros viszonyok között lehetséges, de talán az oroszok is olvastak az iraki faharckocsikról és a jugó felfújható "gumikacsákról".

Úgyhogy majd meglátjuk. A háború, bocsánat különleges hadművelet az információ, dezinformáció ügyes keverékéből áll. Majd kiderül, hogy ki a nagyobb művész ebben,
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 897
87 088
113
Balizs Benedek:
:D

Más.
Nem normálisak ...

Angol hülyék: