[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Amilyen tempóban égetik a légvédelmi rakétákat, még a végén ez lesz az olcsóbb megoldás, kérdés, hogy mire.
Légvédelemre? Ezekkel akarnak majd cirkálórakétákat vadászni? Hát ballisztikusra? Neem, ezeket zelenszkij, meg a többi bandatag dumája ellenére nem fogják légvédelemre használni.

Esetleg földi célpontok ellen? Storm Shadow-val vagy JASSM-ER-okkal?
Utóbbi 900+ km-es hatótávval bír, amihez hasonló osztályú fegyvert eddig nem mertek ukránok kezébe adni. Majd most?

Az továbbra sem világos, milyen repterekről üzemelnek majd. ukránról értelemszerűen nem tudnak - azok nincsenek biztonságban, hamar elbukna ez a befektetés.
Környező NATO országok reptereit használhatnák, főleg ha tényleg kapnak JASSM-ER-okat - így megoldható lenne például az is, hogy az adott NATO ország (praktikusan Lengyelország/Románia) légterét épp csak elhagyva, az ukrán légtérbe épp csak belépve indítanának (ukrajna felett), majd rögtön vissza is fordulnak.

Két példa:

Egy Besszarábia ukrán részéről történő indítás esetén (romániai felszállással) elérhető:
wL9xontF_o.jpg

  • Donyeck, Luganszk, Zaporozsije és a Krím egésze (oblaszt, vagy mi most ezeknek a státusza)
  • Rosztov
  • Krasznodar
  • Novorosszijszk
  • és még Szocsi is

Egy Lvov környékéről történő indítással (értelemszerűen lengyel bázisról indulva):
XPlNrpD3_o.jpg

  • Minden, ami a Narva-Valdaj-Kaluga-Kurszk-Belgorod karéjon innen van

Persze ahhoz, hogy sikeresen tudjanak katonai célpontokat támadni, továbbra is mennyiséget kellene indítani, azt meg ki tudja, kapnak-e.

Jó kérdés, hogyan tudnák kezelni ezt az oroszok anélkül, hogy az adott NATO ország repterét támadják - például valahogy elcsalják az F-16-okat, mélyebbre az ukrán légtérben, az orosz AD megsemmisítési zónáiba. Vagy átlőnek Belaruszból. Vagy ukrán felségvizekre mennek a Fekete-tengeren és onnan fedik le Besszarábiát.

Mindenesetre most kinéz, hogy egy nem-NATO ország pilótái/vadászbombázói egy NATO ország légibázisát használják napi szinten, éles bevetések repülésére, potenciálisan orosz célokat támadva a hátországban, szóval ez egy érdekes helyzet lesz.
Számomra azbis kérdes hogy Luhanszki célpontra a Storm Shadowot,ADM 160 mald-okat miről indították.Papíron integrálva lettek Ukrán gépekre de egyenlőre még nem jött ki "propaganda"fotó erről.
A Patriot topikban már ki lett tárgyalva, a legfrissebb hírek szerint csak megsérült a Patriot de a sérülés mértéke nem olyan , hogy el kellene Ukrajnából szállítani ráadásul azt sem lehet tudni, hogy mitől sérült meg.

Az ukrik nem fogják megvárni az ellentámadással az F-16-k beérkezését mivel ha most megkapnák őket még akkor is minimum egy év lenne mire bevethetőek lennének...
Már régebb óta képezhetnek pilótákat.Propaganda videó lehet róla hogy Ukrán reptérről szálnak fel gépek.Viszont ettől még indulhatnak gépek Lengyel,Román bázisról és indíthatják viszonylag "kényelmes" távolságból Orosz célpontokra a Cm-eket,MALD "zavarókat".
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 832
113
Ahogy írtam, mi fogjuk elvinni a balhét, mert mindig kell egy Rajnald de Chatillon is. Békét akartuk, megkapjuk. A miénk lesz, kicsit citrom ízű, meg is szopjuk, de legalább az 5. cikkely miatt ki tud farolni belőle a csürhe, ha elzárnák az olajvezetéket a nagyonukránok.



Amúgy észrevettétek, amióta Zselé ismét otthon, ismét mindent lelőnek, és amit a ruszki kilő, na az sincs kilőve?

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Jó kérdés, hogyan tudnák kezelni ezt az oroszok anélkül, hogy az adott NATO ország repterét támadják - például valahogy elcsalják az F-16-okat, mélyebbre az ukrán légtérben, az orosz AD megsemmisítési zónáiba. Vagy átlőnek Belaruszból. Vagy ukrán felségvizekre mennek a Fekete-tengeren és onnan fedik le Besszarábiát.

Mindenesetre most kinéz, hogy egy nem-NATO ország pilótái/vadászbombázói egy NATO ország légibázisát használják napi szinten, éles bevetések repülésére, potenciálisan orosz célokat támadva a hátországban, szóval ez egy érdekes helyzet lesz.
Igen kb. III. Vh. Ha ezt akar a nyugat, akkor meglesz. Merthogy az orosz nem fogja tétlenül nézni, hogy NATO ország repülőtereiről indítsanak ellene támadást. A de jure is NATO támadás Oo. ellen, ugyanis a négy megye a medve szerint már Oroszország területe. Nem hiszem, hogy nyugat ezt megkockáztatná, és ha ő mégis, akkor nagy valószínűséggel a lengyelt leszámítva, senki sem fogja adni a területét az F-16-ok működtetéséhez (a románokat szerintem már most a gondolat felvetődése kapcsán leveri a hideg víz). És ami a lényeg, hogy amelyik NATO ország a repteret biztosítja az orosz elleni ukrán akcióhoz, az egy III. Vh. esetén, elsőnek fog megsemmisülni. Sőt a kezdéskor is a repterek okán ő fogja kapni az első taktikai nukikat is. Szóval jó nagy marha az az országvezetés aki ebbe belemegy. Főleg, hogy most, hogy a Patriot rendszerről is kiderült, hogy nem 80%-os. Márpedig ha a román és lengyel valamire támaszkodhatott volna egy taktikai csapás ellen, akkor pont ez lett volna.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113
Az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta,

„HA A MAGYAROK ÍGY ÁLLNAK HOZZÁ, AKKOR NYUGODTAN ÁLLÍTSÁK LE A BARÁTSÁGON A KŐOLAJSZÁLLÍTÁST MAGYARORSZÁG FELÉ”.
Azért is érdekes, mert magyar újságíró kérdésére Ursula azt válaszolta, hogyí nem tudott az ukránok robbantásos terveiről. Lehet, hogy az újságírói kérdés nem volt véletlen!

Az Artyomovszk melletti szárnyakon az ellenség megpróbálja áttörni a védelmünket, a légideszant erők ellentámadást indítottak – közölte a Honvédelmi Minisztérium.​

Donyeck irányában a rohamosztagok (PMC "Wagner" - kb. RV) folytatták a harcot Artemovszk város nyugati negyedének elfoglalásáért.
A „déli” csapatcsoport alosztályai a rohamosztagok oldalain tartották vissza az ellenséget.A legnehezebb helyzet Krasznoe és Bogdanovka falvak (DPR)alakult ki, ahol az orosz csapatok hét támadást vertek vissza az ukrán fegyveres erőktől. A légideszant erők egységeinek támadó akciói eredményeként egy előnyösebb védelmi vonalat foglaltak el.
A légi közlekedés Artemovsk város területén naponta hét bevetést hajtott végre. A csoport tüzérsége 64 tűzfeladatot teljesített.
Az ellenség összes vesztesége Donyeck irányában 360 ukrán katona és zsoldos, négy páncélozott szállítójármű, öt páncélozott harcjármű, két jármű, egy brit gyártmányú L-119 tarack és egy Gvozdika önjáró tüzérségi állvány volt. Avdeevka (DPR) falu területén megsemmisítette az ukrán fegyveres erők 110. gépesített dandárjának lőszerraktárát.
A Donyecki Népköztársaság Stupochki falujában megsemmisült egy amerikai gyártmányú AN / TPQ-50 típusú radar.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684324785

Ukro forrás:
Az OP forrásunk azt mondta, hogy a Patriot rendszer megsérült, 2 Patriot Launching Station -3 és egy Patriot Radar Set megsemmisült. 5 katona vesztette életét, ebből kettő külföldi oktató, az összes nyugati légvédelmi rendszert Ukrajnába szállítják műszaki személyzettel, akik segítik szakembereinket a légvédelmi rendszer használatában.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
A Patriot topikban már ki lett tárgyalva, a legfrissebb hírek szerint csak megsérült a Patriot de a sérülés mértéke nem olyan , hogy el kellene Ukrajnából szállítani ráadásul azt sem lehet tudni, hogy mitől sérült meg.

Az ukrik nem fogják megvárni az ellentámadással az F-16-k beérkezését mivel ha most megkapnák őket még akkor is minimum egy év lenne mire bevethetőek lennének...
Az, hogy egy topikban "ki lett tárgyalva" bármi is, remek, de az néhány fórumozó véleményén kívül mit jelent? Kábé semmit.
Mi a helyzet a lelőtt fél tucat Kinzhal petárdával? Az is ki lett tárgyalva?
Mit jelent az, hogy "megsérült" a Patriot rendszer?
Azt sem tudni, hogy mitől és azt sem tudni, hogy mennyire..., de nem kell elszállítani Ukrajnából..., állítólag....
Történetesen ha valamit rendesen szétcsapnak, akkor azt sem kell már elszállítani sehova...

Közben Magyarországot "manőverezik" a háború felé?
Izgi lesz, biztosan itt is sokan fognak tapsikolni, hogy végre valahára..., hiába, nincs is jobb egy kis háborúnál.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 530
113
Šiauliai-ból (Litvánia) felszállt a Bombardier Challenger 650 ARTEMIS légi felderítő és tűzrávezető jet, belépett a magyar légtérbe, 35000 lábon Románia felé száll tovább.
A moldovai határ melletti körözés lesz belőle, a Fekete-tengerre már nem mernek kimenni.

Amikor elóször láttam ezt a moldovai határ melletti körözést, azt hittem, az ukránok Transznyisztriába is betámadnak, de erre még nem került sor
Most megy talan mar visszafele, legalabbis a korozest mostanra abbahagyta. Moldvaban volt, CL60.
Milyen napszakokban szokott jonni azt nem figyelted meg?

Egyebkent OKBUS58 ilyenekkel gondolom az ukran gepek mennek be a romanokhoz? Egyszer csak lett a roman hataron, kb 4000 lab 80! csomo.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 041
11 947
113
Közben Magyarországot "manőverezik" a háború felé?
Izgi lesz, biztosan itt is sokan fognak tapsikolni, hogy végre valahára..., hiába, nincs is jobb egy kis háborúnál.
Igen, sajnos nagyon úgy tűnik, hogy háború felé sodródunk.
Mindezt újra letolt gatyával várjuk.
Most kéne a pofánkat befogni, mivel nincs semmi amive védekezni tudnánk.
Az OTP ukrajnát be kell áldozni, ha kell, nincs mese.
Időt kell nyerni.
A NERes pojácát azonnal ki kell rúgni.
A BTR-80 és T-72 felújítását és modernizációját azonnal el kell kezdeni.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Igen, sajnos nagyon úgy tűnik, hogy háború felé sodródunk.
Mindezt újra letolt gatyával várjuk.
Most kéne a pofánkat befogni, mivel nincs semmi amive védekezni tudnánk.
Az OTP ukrajnát be kell áldozni, ha kell, nincs mese.
Időt kell nyerni.
A NERes pojácát azonnal ki kell rúgni.
A BTR-80 és T-72 felújítását és modernizációját azonnal el kell kezdeni.
Orbánnak nem kellett volna pofázni ! Mit tud nekünk adni az orosz? Semmit ! Nekünk jobban kell félni az ukránoktól mint az oroszoktól ! Mert az ukránok tudnak mindket támadni de ha az orosz akarna sem tudna minket támadni mert az ukránok megállítják őket !
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 017
113
Orbánnak nem kellett volna pofázni ! Mit tud nekünk adni az orosz? Semmit ! Nekünk jobban kell félni az ukránoktól mint az oroszoktól ! Mert az ukránok tudnak mindket támadni de ha az orosz akarna sem tudna minket támadni mert az ukránok megállítják őket !
Az a baj, hogy azt nem látod át, hogy az ukránoknak semmi nem lenne elég. Adnád a kisujjad, a karod kéne nekik. Élhetetlen banda...
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
Orbánnak nem kellett volna pofázni ! Mit tud nekünk adni az orosz? Semmit ! Nekünk jobban kell félni az ukránoktól mint az oroszoktól ! Mert az ukránok tudnak mindket támadni de ha az orosz akarna sem tudna minket támadni mert az ukránok megállítják őket !
Szokás szerint semmivel nem vagy képben. A fejlett Nyugat, épp most áldozza fel hazánkat.

Az ukránok nem keppesek magukat megvédeni, csak NATO hathatos segítségével tartják még magukat.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
Nem kellene hisztizni: Ukrajna csak egy vicsorgó kutya, amely meg fog szünni létezni mai formàjàban ennek a talán még pár évet eltartó háborúnak következtében. Moszkva el fogja érni céljait, mert különben vége mint nagyhatalom. Ez nem fog bekövetkezni. Főleg most, amikor lassan kezd a nyugat
belefáradni a konfliktusba és még Kinával is kikezdtek az okosak. A lengyelek meg baltiak csaholása nem számit.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Igen kb. III. Vh. Ha ezt akar a nyugat, akkor meglesz. Merthogy az orosz nem fogja tétlenül nézni, hogy NATO ország repülőtereiről indítsanak ellene támadást. A de jure is NATO támadás Oo. ellen, ugyanis a négy megye a medve szerint már Oroszország területe. Nem hiszem, hogy nyugat ezt megkockáztatná, és ha ő mégis, akkor nagy valószínűséggel a lengyelt leszámítva, senki sem fogja adni a területét az F-16-ok működtetéséhez (a románokat szerintem már most a gondolat felvetődése kapcsán leveri a hideg víz). És ami a lényeg, hogy amelyik NATO ország a repteret biztosítja az orosz elleni ukrán akcióhoz, az egy III. Vh. esetén, elsőnek fog megsemmisülni. Sőt a kezdéskor is a repterek okán ő fogja kapni az első taktikai nukikat is. Szóval jó nagy marha az az országvezetés aki ebbe belemegy. Főleg, hogy most, hogy a Patriot rendszerről is kiderült, hogy nem 80%-os. Márpedig ha a román és lengyel valamire támaszkodhatott volna egy taktikai csapás ellen, akkor pont ez lett volna.
Pont a Román-Ukrán határon ment "látogatóba" egy P8A-poseidon felderítő "látogatóba" és tett egy fél órás "kört" az Ukrán légtérben pár hete.
Csak halkan jegyzem meg, az osztrák Raiffeisen bank is ott van Oroszországban, sokkal nagyobb volumenben mint a magyar OTP, de az valahogy mégsem került fel az ukrán listára :rolleyes:


Teljesen "átlátszó" az egész.Hirtelen itt a megeggyezés a Horvátokkal jön az olaj az Adrián teljes kapacitással.Orbán is "eladhatja" a szavazóknak miért is vesszük onnan drágábban.Lehet csak én látom így ami a felszinen megy nagyrészt csak "színjáték"
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Pont a Román-Ukrán határon ment "látogatóba" egy P8A-poseidon felderítő "látogatóba" és tett egy fél órás "kört" az Ukrán légtérben pár hete.

Teljesen "átlátszó" az egész.Hirtelen itt a megeggyezés a Horvátokkal jön az olaj az Adrián teljes kapacitással.Orbán is "eladhatja" a szavazóknak miért is vesszük onnan drágábban.Lehet csak én látom így ami a felszinen megy nagyrészt csak "színjáték"
A megegyezés másnapjára nem készül el több 100 km vezeték. Ami van, az kb. a szükségleteink 40%-át fedezi. Kérdés, h kína a pár ezer milliárd huf befektetésének elvesztését nálunk elnézi e a nyugatnak, vagy azt mondja az oroszoknak, h hajrá. Amúgy ha 1 éve hadat üzentünk volna az oroszoknak (Isten ments) és odaadtunk volna mindenünket az ukriknak, akkor is szivatnának minket. Aki nem hiszi, pislogjon már rá a térképünkre. Lehet húznék egy merészet és Szerbiával összedolgozva leválnék erről az enyveskezű, hullarabló nyugati szemétdombról.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 273
93
Igen, sajnos nagyon úgy tűnik, hogy háború felé sodródunk.
Mindezt újra letolt gatyával várjuk.
Most kéne a pofánkat befogni, mivel nincs semmi amive védekezni tudnánk.
Az OTP ukrajnát be kell áldozni, ha kell, nincs mese.
Időt kell nyerni.
A NERes pojácát azonnal ki kell rúgni.
A BTR-80 és T-72 felújítását és modernizációját azonnal el kell kezdeni.
Nem lesz ebből semmi háború koma!Söt az olaj is jönni fog.T72 btr felujítás meg már mindennek az alja.Nem tudom sírjak vagy nevessek.Kaszára kapára??Vagy csak vicceltél??
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
A MOL berágott:



Ez itt érdekes, hogy mennyire igaz azt nem lehet tudni, mert simán kinézem Ursulából!

Május 15-én az ukrán cég vezérigazgatója, Volodimir Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta,

„HA A MAGYAROK ÍGY ÁLLNAK HOZZÁ, AKKOR NYUGODTAN ÁLLÍTSÁK LE A BARÁTSÁGON A KŐOLAJSZÁLLÍTÁST MAGYARORSZÁG FELÉ”.
Erre az egyetlen logikus lépes az, hogy mi beszüntetjük a kőolaj és földgáz szállítást Ukrajna felé. Hisz mi szállítunk nekik kőolajat és földgázt.
Az a faramuci helyzet van jelenleg, hogy mi megvesszük az oroszoktól a kőolajat es földgázt, majd ezt eladjuk/leszállítjuk az ukránoknak.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 683
113
Erre az egyetlen logikus lépes az, hogy mi beszüntetjük a kőolaj és földgáz szállítást Ukrajna felé. Hisz mi szállítunk nekik kőolajat és földgázt.
Az a faramuci helyzet van jelenleg, hogy mi megvesszük az oroszoktól a kőolajat es földgázt, majd ezt eladjuk/leszállítjuk az ukránoknak.
És mindeközben az EU basztat bennünket amiatt, mert venni merészelünk az oroszoktól szénhidrogéneket, igen.