[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ukrán veszteségek az elmúlt napokból
Ukri-veszt.jpg

ukri-veszt1.jpg

Ukri-veszt2.jpg
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
751
2 663
93

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 330
12 991
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 388
26 786
113
Már nagyon komoly bajok lehetnek az ukránoknál, ha az M1 Abrams "csoda harckocsit" szeptemberben küldeni kell nekik. Ugyan egy kevésbé potens változatot, de nem tudom, hogy ezektől miért várnak csodákat, hiszen a "narratíva" szerint a Leopard 2 harckocsikkal sincs probléma, csak nem megfelelően használják őket. Ha a Leopard 2 harckocsik elakadnak az aknamezőkön, akkor az Abrams harckocsik majd elszállnak felettük, vagy mégis ezt hogyan gondolják?
Szerintem ennek az ukrán konfliktusnak csak két végleges megoldása lehet.
1. Ukrajna előbb, vagy utóbb elbukik a támogatások megszűntése/nagy mértékű csökkenése miatt. Vagy az idő, vagy egy, vagy több katonai konfliktus kirobbanása miatt kell majd az USA-nak elengednie Ukrajnának a báb kormányát.
2. Oroszország (és esetleges szövetségesei) és a NATO/USA/nyugati világ közötti totális háborúba torkollik a végén. Oroszországnak (nem csak neki) nincsen hova hátrálni, ezt végig kell csinálnia. Lehet itt délibábokat, vágyálmokat hajkurászni, de egyre jobban látható, hogy egyik oldal sem fog leállni, csak valami katasztrofális esemény miatt.
Az, hogy a végén ki fog katonailag és más miben igazán megerősödve kijönni a végén, még nem teljesen lefutott, de valószínűleg nem az élősködő nyugati világ lesz az.
Teljesen felesleges azon gondolkodni, hogy Ukrajnával mi lesz a végén, ők már mindent elbuktak, bármilyen végkifejlet is lesz. De facto NATO tagok, ennek minden pozitív és negatív aspektusával együtt. A területe lesz az érdekes, hogy mi lesz vele. Van abban komoly ráció, amit már Ursula pedzegetett, hogy a jelenlegi báb kormánynak egyáltalán nincs érdekében befejezni ezt a konfliktust, mert egyenlőre így tudnak még fennmaradni, létezni. Az, hogy a végén elbuknak, nekik se kérdés, csak az idő nem mindegy, hogy mikor. Addig viszont az Európának titulált EU szép lassan becsődöl. Akkor még nem is beszéltünk a lengyel, balti államocskák által gerjesztett folyamatokról, a teljes elidegenesítésről, mert azokkal is kell majd kezdeni valamit. Nagyon lement a világ a gödör aljára, de lehet ez még mélyebben. A nagyon komoly orosz és vele szimpatizáló országok válasz reakciói meg el sem kezdődtek, de lesznek, az egészen biztos.
Számunkra (Magyarországnak) ez nem egy pozitív jövőkép, ezért a háttérben már most el kell kezdeni alternatív lehetőségeket kidolgozni. Elsősorban a politikusainknak kellene egy közös platformot létrehozni, amelyben CSAK Magyarország érdeke lenne minden és mindenki előtt. Sajnos a történelmünket és a jelenlegi politikai elitet ismerve, erre nagyon kis esély van. Szerintem rossz vonaton utazunk, bár ez relatív.
A videók alapján egy korlátlan mészárszéket nézhetünk premier plánban, ami egyre drasztikusabb.
Ukránok evakuálják a sebesültjeiket Klescsejevka közelében
Aknára futott ukrán Leopárd 2 harckocsi
Zajlik az "élet" a fronton, nagyon sok friss videó van fent.
Minoborony-1-1200x883.jpg

1690400415-1nastyplenie-1.jpg


RIA_8483406-pic_32ratio_1200x800-1200x800-73772.jpg

64bc1941252d464bc1941252d5169004883364bc1941252d064bc1941252d2.jpg

image-74-18.jpg.webp

"A halál csupán a kezdet."
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 784
32 535
113
Angol nyelvű banda
Kiskacsa fürdik...
Egy parkoló a sztyeppén
Kupyanszk felé...
Brit tudósok
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 524
34 009
113
Még valamikor év elején ukrán harckocsizótiszt a német médiának (forrást nem tudok sajnos, de @aquarell idézte anno az interjút):

"Bradley által támogatott 20-30 Leo2-vel lehetne valamit tenni. A legjobb lenne 60-90 Leo2, akkor az oroszoknak esélyük sem lenne és az egész frontot fel lehetne göngyölíteni. Kizárja a komoly orosz ellenállást vagy orosz ellentámadást, mert szerinte az oroszok a múlt században élnek."

Hát igen, ez a háború sokszor cáfolt már rá várakozásokra, az "oroszok ha akarnak holnap Kijevben reggeliznek"-től kezdve.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 909
58 202
113
Valljuk be, az A6 Leók nem elszàllósak, teszik a dolgukat.

A rengeteg belső kiégés alapján ez inkább a modern lőszerek LOVA típusú kivető töltetének az érdeme (nem robban csak ég).
Nem hiszem, hogy túl sok köze lenne ehhez a tanknak...
Másrészt nagyon könnyen lövik ki őket az oroszok pl. Lancettel, aminek a pct. átütése igen alacsony. (300 mm CE körüli)
Ehhez képest lazán keresztül lövik a tornyot, ami a felépítését ismerve nem meglepő. Nem nyújt elegendő védelmet.
Én arra leszek majd kíváncsi, hogy az M1A1-ek torony oldalvédelme megfogja-e a "klasszikus" Lancet töltetét.
Mert papíron képes rá az M1A1 torony oldalának NERA páncélzata. De érdekel a gyakorlat is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 650
113
A légvédelem nem segített, érkezés van a Dnyeper SBU épületéhez

A Dnyipropetrovszkba érkezés következményei. Az SBU irányítása alá tartozó orosz rakéták érkezésekor az ukrán fegyveres erők légvédelme hagyományosan a magasba lőtt (standard helyzet).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 375
68 829
113
Akkor a brit terroristak utan johetnek most az ukran terroristak.
Termeszetesen ismet civil celpont,Nato gyakorlat, kikepzes szerint.
Rosztov.

Megjott az orosz lopoauto, szerintem a kinaiak tuti lemasoljak.

Tor előre az ukran/Nato hadsereg a Bradleyken. Mind odaveszett. Az utolso akkorat szolt hogy egyes darabkai tuti fold koruli palyara alltak.


Ezt nézzétek! Rabotino, kb 1 tucat ukran IFV lett lemeszarolva egy kupacban. Semmi esejuk nem volt a menekulesre. Szep munka!

Szinten Rabotino, de ez egy masik meszarlas, szinten kb 12 ukran/Nato harcjarmu semmisult meg.
Szerintem ez ugyanaz a jelyszin, csak most kozelrol, ukran szemszögből.
Ez a Bradley se nagy szam ha eltalaljak, eleg foszlos ez is.
 
Last edited by a moderator:

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna orosz területet támad, miközben erői kudarcot vallanak a fronton (Videók, fotók)

Július 28-án Ukrajna három támadást indított orosz terület ellen, amivel a jelek szerint megpróbált elterelni a figyelmet az ellentámadás sikertelenségéről.
Az orosz légvédelem reggel lelőtt egy ukrán drónt, amely a főváros, Moszkva közelében lévő létesítményeket próbált megtámadni - közölte az orosz védelmi minisztérium.
"Ma reggel a kijevi rezsim terrortámadást kísérelt meg végrehajtani, egy pilóta nélküli légi járművet küldött a Moszkvai terület létesítményeinek megtámadására. A légvédelmi erők lelőtték" - közölte a minisztérium.
A minisztérium közleményében hozzátette, hogy a sikertelen dróntámadás nem okozott károkat vagy áldozatokat a főváros területén.
Később a délután folyamán Ukrajna a Rosztovi területen lévő Taganrog közelében lévő lakott területet támadta egy szovjet korabeli Sz-200-as légvédelmi rakétával, amelyet csapásmérő változattá alakítottak át.
"Az ukrán rakétát az orosz légvédelmi rendszerek a levegőben észlelték és elfogták" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében, hozzátéve, hogy "a kilőtt ukrán rakéta roncsai Taganrog területére hullottak".
A támadás következtében Taganrogban több épület is megrongálódott. Vaszilij Golubev rosztovi kormányzó közölte, hogy legalább 15 ember szenvedett enyhe sérüléseket a robbanás szilánkjaitól, őket jelenleg a mentők ápolják.
Percekkel a Taganorgot ért első támadás után az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy második módosított S-200-as rakétát sikeresen elfogtak Azov felett Rosztovban.
"A lezuhant ukrán rakéta roncsai lakatlan területre zuhantak" - áll a minisztérium közleményében.
A támadásokra azt követően került sor, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a kijevi erők több támadása kudarcot vallott Dél-Donyeckben és több más irányban.
A minisztérium szerint a kijevi erők nehézgépjárművek és páncélozott járművek segítségével próbálták áttörni az orosz hadsereg védelmét ebben az irányban.
Az AFU a nyugati gyártmányú harckocsikkal megerősített 47. gépesített dandárral támadta a Déli Katonai Körzet 58. hadseregének 42. motorizált lövészhadosztálya 71. motorizált lövészezredének és a Fekete-tengeri Flotta 810. tengerészdandárjának állásait a Zaporozsjei területen lévő Rabotino és Uszpenovka közelében. A támadást azonban az orosz csapatok visszaverték.

Az ukrán veszteségek a minisztérium szerint 180 katonát, öt harckocsit, köztük három német gyártmányú Leopard 2-t és két francia gyártmányú AMX-10 RC-t, 17 gyalogsági harcjárművet, 2 páncélozott harcjárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott ágyút és egy Strela-10-es rövid hatótávolságú légvédelmi rendszert jelentettek.
A Donyecki területen lévő Sztaromajorszkoje közelében lévő Vremevka párkány közelében a Vosztok erőcsoport visszaverte az ukrán 35. tengerészgyalogos dandár támadását, és semlegesített egy szabotázs- és felderítőcsoportot.
A kijevi erők 110 katonát, két gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, két motort, valamint D-20, D-30 és Msta-B vontatott ágyúkat vesztettek.
A helyzet más irányokban, az orosz védelmi minisztérium nyilatkozata szerint:
Páncélos Hadosztály 228. motorizált lövészezredének állásai elleni 4 támadást vertek vissza az AFU 67. gépesített dandár támadócsoportjai Cservonaja Dibrova (Luhanszki Népköztársaság) közelében.
A 2. hadsereg 15. motorizált lövészdandárjának rohamosztagai tovább fejlesztették sikereiket Szvatovo irányában, és elfoglalták az AFU több erődítményét Szergejevka (Luganszki Népköztársaság) közelében. Az előrenyomulás az ellenséges védelem mélységébe 1,5 kilométert tett ki.
Ezen kívül Zsitlovkától nyugatra (Luganszki Népköztársaság) a 20. hadsereg Sztorm 252. és 752. motorizált lövészezredének különítményei a tűztámadás eredményeit felhasználva megtámadták az ellenséget és 3 kilométer mélységig hatoltak előre a védelembe.
A 2. és 41. hadsereg 21. és 35. motorizált lövészdandárjainak egységei a modern rombolóeszközök ügyes alkalmazásának eredményeként visszaszorították az ellenséges ember- és harci eszközöket a 25. légideszant, 21. és 67. gépesített dandárból, a 100. területvédelmi brigád és az Ukrán Nemzeti Gárda 5. műveleti brigádja Torskoje és Jampolovka (Donyecki Népköztársaság), Novovodjanoje, Cservonaja Dibrova és Kremennaja (Luganszki Népköztársaság) közelében.
Az ellenséges veszteségek 90 ukrán katonát, 2 gyalogsági harcjárművet, 3 páncélozott harcjárművet, 3 gépjárművet, 1 Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert és 1 D-30-as haubicát értek.
Donyeck irányában a Jug haderőcsoport 1. és 2. hadtestének 7., 9. és 132. motorizált lövészdandárjának védekező egységei a műszaki akadályokkal kombinált, ügyesen szervezett tűzrendszernek köszönhetően sikeresen visszaverték az 53. gépesített, 59. motorizált gyalogsági és 81. légimozgékony dandár ellenséges rohamosztagainak 7 támadását Belogorovka, Zaitsevo, Pervomaiskoje és Vodyanoye (Donyecki Népköztársaság) közelében.
A légi és tüzérségi akciók eredményeként az AFU 24., 28., 43., 110. gépesített, 10. hegyi támadó, 3. légi támadó és 77. légi mozgó dandárjának emberei és felszerelései megsemmisültek Avdejevka, Konsztantyinovka, Szeverszk, Novgorodszkoje és Belaja Gora (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Ezenkívül az AFU egységeinek rotációját megzavarták felderítő akciókkal és átfogó tűztámadással Kleshcheevka (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Az ellenséges veszteségek 260 ukrán katonára, 5 gyalogsági harcjárműre, 3 páncélozott harcjárműre, 2 kisteherautóra, 8 gépjárműre, 1 amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszerre, 1 Akatszija önjáró tüzérségi rendszerre és 1 D-20-as haubicra rúgnak.
Kupjanszk irányában a Zapad haderőcsoport 7. motorizált lövészezredének rohamosztagai folytatták a Kuzjomovkától (Luganszki Népköztársaság) nyugatra folytatott támadó hadműveleteiket, és a napi feladatot teljesítve előnyös pozíciókat szereztek.
Ezenkívül a műveleti-taktikai és a hadsereg légiereje, valamint a tüzérség összehangolt akcióinak eredményeként az AFU 14., 32. gépesített dandárjának és a 103. területvédelmi dandárnak az egységeit Sztelmakhovka (Luganszki Népköztársaság), Szinkovka és Novoszinovo (Harkovi terület) közelében felszámolták.
Az ellenséges veszteségek 30 ukrán katonát, 2 páncélozott harcjárművet, 2 gépjárművet, 1 D-30-as haubicst, valamint 2 amerikai gyártmányú, páncéltörő radarállomást értek: AN/TPQ-50 és AN/TPQ-36.
Herszon irányában az ellenséges veszteségek 20 ukrán katonára és 2 gépjárműre rúgtak.
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek operatív-taktikai és katonai repülése, rakétacsapatai és tüzérsége 133 területen 117 AFU tüzérségi egységet semlegesített tüzelőállásukban, ember- és hardverállományukat.
Az ukrán "Soledar" hadseregcsoport ellenséges hátsó irányítási pontját, valamint az AFU 10. hadtestének terepi irányítási pontját megsemmisítették Drushkovka (Donyecki Népköztársaság) és Malaja Tokmacska (Zaporozsjei terület) közelében.
A légvédelmi egységek 2 HIMARS MLRS által indított lövedéket lőttek le.
Ezenkívül 17 ukrán pilóta nélküli légi járművet fogtak el Kremennaja (Luganszki Népköztársaság), Gorlovka, Szoledar, Volnovakha, Novobakhmutovka, Nevelszkoje (Donyecki Népköztársaság), Tokmak, Uljanovszk és Energodar (Zaporozsjei terület), valamint Aljoski (Herszon terület) közelében.
A különleges katonai művelet során összesen 457 repülőgépet, 244 helikoptert, 5 308 pilóta nélküli légi járművet, 427 légvédelmi rakétarendszert, 11 010 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1140 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 5 646 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 11 939 speciális katonai gépjárművet semmisítettek meg.
Mindent egybevetve úgy tűnik, Ukrajna kétségbeesetten próbál bármilyen eredményt elérni, hogy felélessze a közel nyolc hete megkezdett ellentámadását. Eddig a kijevi erők súlyos veszteségeket szenvedtek el, és nem tudtak érdemi nyereséget elérni. Egyes irányokban még területeket is elvesztettek az orosz hadsereggel szemben.