[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Olyan sok kényszersorozott lett öngyilkos, hogy inkább lőszer nélkül zavarják ki őket a frontra.
Ez valami nagy marhaság.
Miért angolul? Ok, hogy lefordítja, és ezzel is magyarázható a szöveg soronkénti hátterezése, de akkor tegye mellé az ukrán eredetit is!
Mert ez így egy ordas nagy propaganda kamunak tűnik.
Tudom, hogy most lesz itt fújolás orosz szimpatizánsoktól, meg örömködés ukránpártiaktól, de szerintem ilyet felesleges betenni.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 926
16 984
113

Konzekvencia nélküli század​


"...
De a remélt világbékére az igazi csapást az orosz–ukrán fegyveres konfliktusként indult, a NATO és Oroszország közötti háború jelenti és mindaz a folyamat, ami abból a felismerésből származik, hogy semmi sem az, aminek látszik vagy aminek a politika láttatja és kommentálja.
Vegyünk hát néhány példát a nagypolitikai játéktér időnként ordenáré, de századunkban egyre gyakrabban jelen lévő silány átveréseiből.

Első eset: Az Egyesült Államok szigorítja az egyébként NATO-szövetségese, Magyarország állampolgárainak vízumkiadását 2023-ban Amerika nemzetbiztonsági érdekére hivatkozva. Amit viszont a demokrata kormányzat nem tart biztonsági kockázatnak, hogy naponta több száz, útlevéllel és vízummal nem rendelkező illegális bevándorló lépi át az USA déli államainak határait.

Második eset: Magyarország antidemokratikus, idegengyűlölő társadalom, ahol „külföldiül” senki meg se szólaljon, ha jót akar magának – terjed a nemzetközi közbeszédben. Eközben már lassan alig látható magyar felirat Budapest főváros utcáin az angol nyelv térhódítása miatt. A szórakozóhelyeken a pincérek előbb szólalnak meg idegen – angol, német, olasz vagy bármilyen más – nyelven, mint magyarul, abból kiindulva, hogy a kedves vendég bizonyosan a hozzánk látogató, egyre nagyobb számú turisták közül való.

Ugyanakkor természetesen nem kérünk az identitás nélküli illegális bevándorlásból – amit az Európai Unió erőltet –, ezért állítják hát be idegengyűlölő nemzetnek hazánkat. 2019-ben, a Covid előtt volt az ideihez hasonlatos külföldi turistainvázió Magyarországon.

Ráadásul az EU bürokratáinak fejében fel sem merül egy apró kontraszt, mely a szintén EU-tag – így a Nyugat barátságát és támogatását egyértelműen élvező – Lettországban vált gyakorlattá az elmúlt hetekben. Történetesen az a valóban idegengyűlöletre hajazó megoldás, hogy több ezer orosz nemzetiségű lett állampolgárt erőszakkal deportálnak Oroszországba, mivel nem tudják/akarják letenni a lett nyelvvizsgát.

Egyébiránt ilyen nyelvvizsga-kötelezettség a Lettországba illegálisan érkezett migránsoknak nincs előírva. Nyilvánvalóan azért, hogy Brüsszel érzékenységét meg ne sértsék.

Harmadik eset: erőteljesen fújják az amerikai, francia és egyéb európai országok harci kürtjeiket a Nigerben végrehajtott katonai puccs miatt. Követelik, hogy az egyébként francia pénzzel és támogatással, vagyis demokratikusan megválasztott Niger elnökét, Mohamed Bazoumot a puccsisták helyezzék vissza az elnöki székbe. Különben – szól a dörgedelem – kénytelenek lesznek katonai erővel érvényt szerezni akaratuknak az antidemokratikus puccskísérlettel szemben. Nem lehet egyetérteni azon politikai módszerrel, hogy a nép által (mindegy is, hogy kinek a pénzén) megválasztott elnököket holmi puccsra hajlamos erőterek leváltogassák.

De!

Akkor mi történt 2014-ben Kijevben, a Majdan téren? Ahol – ezt már azóta senki nem is tagadja – amerikai és más nyugati országok politikai támogatásával puccsisták elűzték az egyébként demokratikusan megválasztott korábbi ukrán elnököt, és még fegyveres támogatással is hatalmon tartják a puccsisták „leszármazottait”.

Létezne demokratikus és antidemokratikus puccs, mert máskülönben hogyan lehetne értelmezni ezt a kettősséget, amely arcátlan módon tárul a szemünk elé?

Rossz érzés, amikor minket, a társadalom tagjait, választókat, fogyasztókat, a gondolkodó embert a világot uralni akaró gazdasági erőterek – karöltve a politikai elit behódoltjaival – ostobának tartják, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy hatalmuk csak bizonyos időre szóló mandátum. Ezzel szemben a társadalom civil tömegeinek ideje sosem jár le a világbékére várakozva.

Földi László
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 458
23 701
113
Amikor már nem lehet eltitkolni a dolgot, akkor mondjuk azt hogy “kiegyenesítjük az arcvonalat”, “rugalmas elszakadást hajtunk végre” vagy “erősödik a nyomás”, de kerüljük az olyan szavakat mint pl: az oroszok áttörték a frontot, támadásba lendültek, előrenyomulnak, elfoglaltak területeket


 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez valami nagy marhaság.
Miért angolul? Ok, hogy lefordítja, és ezzel is magyarázható a szöveg soronkénti hátterezése, de akkor tegye mellé az ukrán eredetit is!
Mert ez így egy ordas nagy propaganda kamunak tűnik.
Tudom, hogy most lesz itt fújolás orosz szimpatizánsoktól, meg örömködés ukránpártiaktól, de szerintem ilyet felesleges betenni.
Google Lens-nek hívják, üdvözöllek 2015-ben.
Másrészről én nem wilson vagyok, az egyetlen megdönthetetlen igazság hordozója, mindent egészséges szkepticizmussal kell fogadni.
Harmadrészt, hetek (hónapok?) óta nem néztem chug-ot, most éppen unatkoztam és beraktam amit érdekesnek találtam. Ennyi.


ukránok végül úgy döntöttek ideje felrobbantani az első nap elvesztett technikát


drón vs ukrán mobikok


F-16 legkorábban jövő nyáron


Csellengerek ahogy jöttek el is tüntek, gondolom Leopard 2 kudarca után szépen hazavitték inkább.
kgqw85L.jpg



Tegnapi robbanás Zsaporozsjéban, ukrán légvédelem ismét sikeresen elfogta a támadó rakétát
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Amikor már nem lehet eltitkolni a dolgot, akkor mondjuk azt hogy “kiegyenesítjük az arcvonalat”, “rugalmas elszakadást hajtunk végre” vagy “erősödik a nyomás”, de kerüljük az olyan szavakat mint pl: az oroszok áttörték a frontot, támadásba lendültek, előrenyomulnak, elfoglaltak területeket
.
.
igen, igen, es a II.Vh. nemet szlengben a nagy futaskor azt mondtak, hogy "csapatainkat tervezetten, elöre kijelölt allasokba vontuk vissza".
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 650
113
Zelenszkij döntéseinek következményei:

A GUR elkezdte aláásni a hidakat és az állami intézményeket Kupjanszkban. Sürgősen evakuálják azokat a lakosokat, akik egy évvel ezelőtt részt vettek az oroszbarát aktivisták lusztrációjában és kínzásában.
Az SBU már régóta eltávolította az archívumot, és most minden fontos infrastruktúrát előkészít a megsemmisítésre. Az MTR-eket 7-10 km-re visszavonják a várostól, miközben tömegek és motoros puskák tartják a frontot. Szirszkij reggel jelentette Zelenszkijnek, hogy a város augusztus vége előtt eleshet.
Budanovnak a hétvégén Odesszában kell lennie, ott már a brit SAS szakemberei állomásoznak. Az odesszai kikötő délelőtt le van zárva a civilek elől, tilos fényképezni és videózni. Nyilvánvalóan támadások készülnek a Krím-félszigeten és a Fekete-tenger partján, a Krasznodar Területen⚡️
A Kupjanszkij járás településeinek listája, ahol a kijevi rezsim kötelező kiürítést hirdetett, 53 településre bővült.
Orekhovsky szakasz helyzete 2023. augusztus 11. 11.00-kor

Reggel az ellenség hét páncélozott járművel ismét megpróbált csapást mérni a Rabotino-Verbovoye vonalra . Spetsnaz arkangyal szerint az előrenyomulást észlelték, és a halmazt a tüzérség fedezte.

A fegyveres erők kis erőinek támadásai már napok óta tartanak. Csak ezt megelőzően az ukrán alakulatok gyalogsággal támadtak páncélozott járművek támogatása nélkül. Tegnap a DShV 46. osztagának rohamosztagai Rabotinótól 3 km-re keletre igyekeztek megvetni a lábukat , de az orosz harcosok visszaverték a támadást.

Az ukrán fegyveres erők veszteségei napról napra nőnek. A tegnapi bevetés eredményeként 46. oambr hiányzott (megerősített adatok szerint) ketten meghaltak és 15-en megsebesültek. A 10. AK egyik társaságában pedig 155 ember halt meg.

Az ukrán alakulatok tevékenysége Pjatikhatki közelében is megfigyelhető . Kisebb átcsoportosítás után a 128. Gárdadandár egységei átkerültek a település területére, ami egy esetleges aktivizálásra utal ezen a területen.
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
172
1 622
93
Rossz mozit nézel. A NATO nem háborúzik Ukrajnában ( az oroszok szerint ők sem háborúznak Ukrajnában, ahnem különleges katonai műveletet hajtanak végre...). Az ukránok háborúznak ukrajnában amihez nyugati segítséget kapnak.
Akkor, ha távirányítós autóval játszok, akkor nem is én játszom, hanem a távirányító. Végülis.......igazad van.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
942
8 160
93
Nagyon jó :D

Nézzed meg mielőtt mindenhonnan törlik:

Úgy örülök!! Olyan boldog vagyok, hogy az amerikai levedlett régi fegyvereket mi az EU adófizetői fizettük ki ukrajnán keresztül az USA-nak! Zele ezért is kerül majd a nyugat által (!) tepsibe...Még jó, hogy mi magyarok sok EU-s támogatást is kapunk...ja nem! :D Ez akkora deal az USA-nak de akkora basszus... itt egy olyan háborús rendszert tartanak fenn hogy senkinek ne legyen érdeke abbahagyni...jaaa mi az EU-ban persze erre ráb.szunk...de az meg kit érdekel.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 886
47 548
113
Az M777-ről azért már az afgán tapasztalatok alapján is lehetett tudni, hogy jó és ez visszaigazolódott Ukrajnában is.

A Bradley pedig egy majd 40 éves konstrukció, ami megintcsak bizonyított már 91-ben és 2003-ban is.
Az ukránok az ODS verziót kapták ami a Sivatagi Vihar, idestova 32 éves változat. Csodát senki nem vár egy 32 éves alapvetően nem újgenerációs IFV-től, de azt azért visszaigazolja, hogy lehet eredményeket elérni a személyzet túlélési esélyeinek javítása terén, már ha ez egyáltalán szempont.

A szekta az ami pl az ODS Bradley-t a nyugati csúcsnak állítja be, mert csak így nem a bolond számára is nyilvánvalóan életképtelen az a narratívájuk, hogy miért van az, hogy az orosz haderő eszközparkja inkább halottaskocsi mint harcjármű. Holott az ODS Bradley az amúgy pont a BMP-3 kortársa...

Az A7+-ról majd akkor derül ki, hogy jó vétel,e ha itt lesznek, én megelőlegezem, hogy krva jó vételt csináltunk.
Legyen így hogy kurva jó vételt csináltunk velük, én magunknak drukkolok. Eddig az A6 szerintem árát nem éri meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 885
80 501
113
Tehát a régi szovjet szar az a mostani orosz technológiát is jellemzi, a régi, szintén csapatoknál lévő amerikai szar meg nem képviseli a mostani amerikai technológiát mert az... ?

BTW, ennyi pénzt amit elégetnek az amcsik fegyverekre, mit keres náluk még régi szar? Ez azért nekik ciki, míg a bolygó összes más országában érthető hogy van régi cucc, de ők ennyiből mindent 6x lecserélhettek volna.
Mutass rá, hogy miben változott a BMP-2 vagy BMP-3 az elmúlt 30 évben. Mert léteznek mindkét típusnak modernizáció + páncéllal meg mindennel amit el tudsz képzelni, csak ezek marginális számban jelentek meg Ukrajnában vagy úgy általában az orosz haderőben. Tehát a jelenleg Ukrajnában harcoló orosz technológia nem a mai orosz technológia, mert az az Armata család, a Bumereng vagy a Kurganyec-25, épp csak ezeket a szankciók és a pénztelenség miatt még a modernizált BMP-2 és 3-nál is kisebb számban vagy egyáltalán nem vásárolja az orosz haderő.

@zsolti

Sem az A6 sem az A7 vagy a T-90M nem annyiba kerül amennyit ér, hanem annyit amennyit hajlandó fizetni érte a vásárló. Ha senki nem venne Leopardot, akkor hidd el, hogy holnaptól olcsóbban kínálná a gyártó.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 006
12 163
113
Zaluzsnij... who? (1984 part 24.)

Oroszország bosszúhadjáratba kezdett – mondta az ukrán hadsereg szóvivője


„Az oroszok azért akarják visszafoglalni a harkivi területet, hogy bosszút álljanak az ottani tavalyi vereségükért. De mi készen állunk, ismerjük a terveiket, erős védelmi vonalat építettünk ki. Ráadásul az oroszok egy olyan sereggel néznek ott szembe, amelyet az egyik legtapasztaltabb tábornokunk, [Olekszandr] Szirszkij vezet” – mondta a szóvivő.

Olekszandr Szirszkij az ukrán szárazföldi haderő parancsnoka is, és tavaly ősszel nagy szerepe volt abban, hogy Ukrajna szinte az egész harkivi területről ki tudta szorítani az orosz csapatokat egy gyors, meglepetésszerű offenzívával.

https://index.hu/kulfold/2023/08/11...kezdett---mondta-az-ukran-hadsereg-szovivoje/

tenyleg, most hol van zsalu, ha epp fel van tamadva?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 764
14 385
113
És ehhez képest hol tartanak most az ukránok? A múlt héten elvileg 20km-re megközelítették Tokmak városát, ami azt feltételezi, hogy minimum betörtek, de inkább áttörték az első védelmi vonalat.
portfolio írta? amúgy valamilyen szinten örülök, hogy megkegyelmeztek neked.

üdv újra itt.
Mutass rá, hogy miben változott a BMP-2 vagy BMP-3 az elmúlt 30 évben. Mert léteznek mindkét típusnak modernizáció + páncéllal meg mindennel amit el tudsz képzelni, csak ezek marginális számban jelentek meg Ukrajnában vagy úgy általában az orosz haderőben. Tehát a jelenleg Ukrajnában harcoló orosz technológia nem a mai orosz technológia, mert az az Armata család, a Bumereng vagy a Kurganyec-25, épp csak ezeket a szankciók és a pénztelenség miatt még a modernizált BMP-2 és 3-nál is kisebb számban vagy egyáltalán nem vásárolja az orosz haderő.

@zsolti

Sem az A6 sem az A7 vagy a T-90M nem annyiba kerül amennyit ér, hanem annyit amennyit hajlandó fizetni érte a vásárló. Ha senki nem venne Leopardot, akkor hidd el, hogy holnaptól olcsóbban kínálná a gyártó.

hm, akkor ezek a modernizált bmpk olyanok számban, mint az apses nyugati harckocsik..

had kérdezzem meg Dudi, mennyi idős vagy? te hiszel a piaci versenyben? a hadiiparban?
az adófizetőkön kívűl mindenkinek a célja a drágább vásárlás...