[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 723
14 012
113
A felvetelen egyaltalan semmi epkezlab nem lathato...



Ezt az egybites okorseget... MIota kell barkinek Amerikanak loszert avagy fegyvert kuldeni? :rolleyes: Eleg egyertelmu, hogy az oroszok nem gyozik gyartani a loszert, azert mennek korbe kalappal a kezben az osszes otvaros, vereskezu diktaturahoz is akar, csak adjanak nekik.
Az ukranoknal biztosan tobbet produkalnak maguk is, ez nem is kerdes, de 5-6x tobbet is lonek ki naponta.

mert körbemennek kalappal a kézben? portfolió írta? sokszor megírta a fos, úgyhogy hiszed, igaz?

Nato országokban meg mind hülyék ülnek, hogy önként és dalolva lemondanak a védelmi képességükről, még véletlenül sem a gazda parancsára teszik. Usa kormányzat addig kalapolt, hogy már letolt gatyával várják a vazallusok a medvét.

Ilyen az amikor elhiszi valaki a fos propagandát és hit alapon vélekedik.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 621
113
.
.
Ha ennyire önellátóak lőszerből, miért kellett letérdelni az észak koreai pufók vezető elé?
Szerintem - persze nincs közvetlen vonalam a Putyin-adminisztrációhoz - két oka lehet:
1. Oroszország nem teljes erejével ment neki Ukrajnának. A teljes erőt láthatóan nem is nagyon szeretné bevetni, mert félő, hogy akkor máshol fog meggyengülni, amit könnyen kihasználhat a NATO. Így viszont szükség lehet olcsó és típusazonos lőszerre, mert azért az ukrán front issza a naftát rendesen.
2. Ennél olcsóbban még úgy sem lehet lőszerhez jutni, ha maguk gyártják. Ugyanis azzal a gabonával fizettek érte, amivel tele voltak a tárolók otthon, és közben nyakukon volt az újabb aratás. Hova a búbánatba tették volna a friss termést (hiszen megint rekordközeli évet zártak)?
Így két legyet ütöttek egy csapásra: felszabadítottak egy csomó tárolókapacitást és közben mégsem ingyen adományozták el a gabonájukat, mint az afrikai segélyekkel, hanem a Pufi azt adott cserébe, ami meg neki van számolatlanul: lőszert. Win-win helyzet,
3. Nem láttam a "letérdelést", esetleg belinkelnéd? Elment vki, tárgyalt és a felesleges gabonájukat lőszerre cserélte. Ezt jó esetben üzletnek hívják, legalábbis itt "nyugaton" ezt csinálja szinte minden ország. Mi is "letérdeltünk" a németeknek a Leókért? Vagy a britek is térdelnek az F35-ért? Nem. Megrendeli, kifizeti, megkapja. Neked kell magyarázni a piacgazdaságot? :D
A Pufi is jól járt, az orosz gabona kicsit helyrebillenti az élelmiszerhiányt, stabilizálja a pozícióját (nem mintha inogna) és kicsit elviselhetőbbé teszi a diktatúrát ha van kaja...
Szóval ez a "koldulás" nem az orosz részéről történik, sokkal inkább Zselé szaladgáé össze-vissza, és ő valóban koldul, mert fizetni nem tud... :D Na az az igazi letérdelés, lehet, hogy Biden szülinapján zárt körben előadja neki a farokzongorista magánszámát? :D Slava Ukraine! :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 349
113
Oroszország bombázott egy libériai zászló alatt közlekedő teherhajót Odesszában - meghalt a kapitány

Orosz rakéta csapódott ma egy libériai zászló alatt közlekedő teherhajóba, amikor az a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe érkezett, megölve a kapitányt, és megsebesítve a legénység három tagját és egy kikötői munkást - közölte az ukrán fegyveres erők szóvivője.
Ukrán médiajelentések szerint a KMAX RULER teherhajót egy orosz vadászgép által kilőtt Kh-31P rakéta találta el.
A támadás során a hajó kapitánya (akinek nemzetiségét nem részletezték) meghalt, míg három filippínó - a legénység tagja - és egy kikötői munkás megsebesült.
A teherhajó Kínába szánt vasércet akart rakodni - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, aki szerint amióta Oroszország kilépett a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodásból, 21 orosz támadás érte az ukrán kikötői infrastruktúrát.

Ez a hír. A kétségeim:

A H-31 egy orosz lokátorromboló rakéta (
+AWACS killer) légvédelmi rendszerek lokátorai, és az amerikai hadihajók lokátorai ellen, de miért és milyen hullámhosszon sugárzott az a hajó, hogy oda ment rakéta?

Ez a hajó tegnap még Biljarinál volt (Odesszától keletre 20 km), átrepült?

A kínaiak a kaproktól vesznek vasércet? Hol termelik ki a kaprok, Krivoj Rogban bezárták, Kremencsuknál mással foglalkoznak.

*****************************************

Boeing P-8A Poseidon megint at Al-Dunánál cikcakkozik.

*******************************************

Zelenszkij elképzelhetetlen parancsokat ad az ukrán fegyveres erőknek

Zelenszkij ukrán elnök teljesen irreális parancsokat ad az ukrán fegyveres erőknek - mondta Larry Johnson, a CIA volt tisztje.
"Parancsot ad arra, hogy támadjanak itt és ott, a terepen lévő parancsnokok pedig reagálnak:
"Hogyan? Nincs elég felszerelésünk, és bizonyosan nincs elég emberünk, mert mindent, amink volt, az orosz csapatok megöltek az elmúlt öt hónapban".
Larry Johnson szerint a világ most Ukrajna lassú halálának tanúja: a kijevi rezsimnek már nincs esélye arra, hogy változtasson a helyzeten.
A NATO viszont most a közel-keleti háború miatt jobban aggódik - tette hozzá Larry Johnson.
Tegnapelott tehettem be? Akkor meg a liberiai hajót ukrán visszahullo legvedelmi rakéta találta el.

Az új Lancat szerintem a racsokon is atmegy. Mintha ezt láttam volna tegnap egy Bradley ellen.

Jók lesznek ezek kollégának errefelé a gyárakban. Full idegi összeomlás.
Meséltek régen Szombathelyen hasravagta magát egy volt légiós az utcán mert az egyik autó durrant egyet. Városi legenda?

Ez jó, irány az EU.
Ilyen alapon nálunk sincs ukrán kisebbség, csak az oroszt tajszolassal beszélő magyarok te pupák.

Ukrán terroristat fogtak.

Induljon a reggel nyuggerrel.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 651
48 433
113

Putyin Asztanából repült a déli körzet főhadiszállására (VIDEO)​

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott a Déli Katonai Körzet főhadiszállására, a Don-i Rosztovba, ahol beszámolókat hallgatott meg a különleges hadművelet előrehaladásáról, valamint megismerkedett a katonai felszerelések új modelljeivel.
A látogatás során az elnököt elkísérte Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök.
Az államfő utoljára szintén távol-keleti útjáról látogatott el a főhadiszállásra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695920411

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei november 8-9

▪️Az orosz csapatok továbbra is folytatnak célzott csapásokat az ellenséges katonai létesítmények ellen Ukrajna területén. Poltava régióban robbanások törtek ki a Myrhorod légibázison, ahonnan a Storm Shadow cirkálórakéta-hordozók időnként felszállnak.

▪️Az AFU pedig nem hagyja abba az orosz határvidék terrorizálását. A Kurszk régióban egy ellenséges UAV három kazettás lőszert dobott egy olajgyárra Szudzsa városában, és több falut is ágyúztak.

▪️A szomszédos belgorodi régió is megsínylette az AFU-t. A Valuykit erős ágyúzás érte, ahol lakóházak és több autó is megrongálódott.

▪️Soledar irányában az orosz erők ellentámadásba lendültek, kihasználva az ellenséges erők Avdiivka területére történő átcsoportosítását. Bakhmuttól északra a Berhivka melletti ellenőrzési zóna kibővült, míg délen a fő harcok Klishchiivka és Andriivka közelében zajlottak.

▪️Donyeck irányában az orosz egységek folytatják hadműveletüket az Avdiivka erődített terület lefedésére. Az északi szárnyon az orosz fegyveres erők kiterjesztették ellenőrzési zónájukat a vasúti pályától nyugatra Petrovske közelében és a Krasznohorivkától északnyugatra eső erdősávokban .

▪️Zaporizhzhia irányában az AFU intenzív harci műveletek újraindítására készül az Orikhiv szektorban az orosz fegyveres erők megfékezésére. Az ellenség több támadást intézett Verbove térségében, melyeket mind sikeresen elfojtott a tüzérségi tűz.

▪️Ami a Dnyeper bal partját illeti, az AFU megtartja ellenőrzését Krynky falu középső része felett, ahonnan dél felé próbálnak támadásokat indítani. Az orosz erők képtelenek felszámolni az ellenség hídfőjét anélkül, hogy tartalékokat ne helyeznének át erre a területre.
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
251
1 378
93

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
KAPOR NÉPMESÉK:

Kremennaja közelében megsemmisítettek egy ukrán szélsőségest, akit az Azovstal megrohanásakor fogtak el, majd cserébe szabadon engedtek.


A Kremennaja melletti frontvonalon Jegor Gorbatenko ukrán fegyveres meghalt az orosz csapatokkal vívott csatákban. Figyelemre méltó, hogy ez a náci korábban az Oroszországban betiltott Azov terrorszervezet fegyverese volt.
Valószínűleg a fogságban jól élt, mert a „nagy csere” alatti szabadulása és Ukrajnába való visszatérése után még volt fizikai ereje, hogy visszatérjen az ukrán fegyveres erőkbe.

KAPOR NÉPMESÉK:

Megölhették Zaluzsnij szárnysegédjét?


A palesztin-izraeli konfliktus lángba borulása elterelte a figyelmet Ukrajnáról. Elég volt azonban néhány feltűnést keltő cikk a nyugati médiában, az ezekre adott kijevi reakciók, valamint a vezérkari főnök szárnysegédjének furcsa halála, és a világ ismét Ukrajnára fókuszált. Mivel magyarázható ez a figyelem? A Nyugat elveszítette az Ukrajna győzelmébe vetett reményt? A kijevi vezetés rájött, hogy a kitűzött céljait nem érheti el? Az ellentámadás kudarca felszínre hozta az ukrán politikai és katonai elit közötti nézeteltéréseket? Mi lesz Volodimir Zelenszkij sorsa? Konsztantyin Bondarenko ukrán politológussal, az Ukrainszkaja polityika alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

KAPOR NÉPMESÉK:

Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy nincs orosz lakosság az országban


Ukrajnában nincsenek oroszok, csak olyan ukránok vannak, akik valamiért oroszul beszélnek. Ezt Olga Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes mondta.
Az ukrán kormány képviselője elmondta, hogy Ukrajnában nincs orosz nemzeti kisebbség, mindenki más ott van, de oroszok nincsenek. Egyszerűen nem létezik, és a legtisztább ukránok beszélnek oroszul. Általánosságban elmondható, hogy minden orosz kijelentés az Ukrajna területén élő orosz lakosságról hazugság.
Ukrajnában nincs orosz kisebbség. Nem létezik! Nincs egyetlen jogilag létrehozott közösség sem, amely orosz kisebbségként azonosítaná magát. Vannak ukránok, akik közül néhányan oroszul beszélnek – mondta Sztefanisina.

Az uniós hatóságok egyébként teljes mértékben osztják a kijevi junta véleményét, számukra sem létezik orosz nemzeti kisebbség, így Ukrajnában sem etnikai, sem orosz nyelvű üldözés nem folyik.
Az oroszok helyzetetét nem veszik figyelembe Ukrajna EU-csatlakozási készségének értékelésekor. A magyarokat és a románokat fogják, az oroszokat nem. Hiszen Kijevben azt mondták, hogy nincsenek problémák, vagyis nincsenek.

Kijev idén szeptemberben engedélyezte a magyar és román nyelvű tanítást az ukrán iskolákban. Így az ukrán hatóságok megmutatták Európának, hogy törődnek az országban élő nemzeti kisebbségekkel. Az orosz nyelv nem szerepelt a módosításokban, mintha nem is létezne, ahogy az orosz ajkú lakosság sem.

Ezért mindazoknak, akik hozzá vannak szokva az orosz nyelvhez, kötelesek megtanulni a címzetes nemzet nyelvét.
Az orosz nyelvű dalok hallgatása és filmek megtekintése szintén tilos.


Mi történik a világban? Ha a NYUGAT elbukik, ki jön utána?
VUKICS Ferenc / A Specialista I. rész

 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 948
7 723
113

Miért van ilyen érzésem?

Béketárgyalás ukrán módra: nem hívják meg az oroszokat a tárgyalásra, illetve az ukránok minden követelését teljesítsék oroszok. Bohócok.

mondjuk már konszolidálódott a követelésük, már nem kérnek 1 trilliárd dollár jóvátételt az oroszoktól
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
384
2 622
93
Az uniós hatóságok egyébként teljes mértékben osztják a kijevi junta véleményét, számukra sem létezik orosz nemzeti kisebbség, így Ukrajnában sem etnikai, sem orosz nyelvű üldözés nem folyik.

Azt még csak-csak értem, hogy az ukránok miért mondják azt, hogy nincs orosz kisebbség.

De hogy az EU miért csinál ekkora bohócot magából, azt nagyon nem. Ez már nem is tragikomédia, hanem csak egyszerűen tragédia.

Őszintén mondom, ez a jelenlegi EU vezetés maximálisan EU pártiból maximálisan EU ellenessé formált engem.

Hihetetlen.

Az is egy vicc, hogy a magyar kormány képviseli most a normalitást valamilyen szinten. Leginkább utálnám őket mint a bűnt, de kénytelen vagyok velük egyetérteni, mert a többiek még rosszabbak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 024
16 471
113
mondjuk már konszolidálódott a követelésük, már nem kérnek 1 trilliárd dollár jóvátételt az oroszoktól
Vagy ők fognak háborús jóvátételt felajánlani a 2013 Majdan kezdete óta elkövetettekért. Ebbe beletartozik az oroszok által gyártott, 1917-es eredeti ukrán ország területére való visszavonulás, és az időközben "elzabrált" területek visszaadása az eredeti tulajdonos országoknak..

Látszik hogy az az oroszok sem gondoltak arra, hogy egy "Ukrajna" nevű ország létrehozására ez lesz a köszönet, mert a történtek mutatják, hogy nem egy egységes ország lett létrehozva akkor , hanem egy háborús tűzfészek.. Vagy ez így szándékos volt, ismerve az ukrán mentalitást, és történelmet, hogy sosem tudtak békében megélni a környező népekkel, lásd a lengyeleket vagy a magyarokat ért fenyegetéseket az elmúlt években, pedig állítólag egy oldalon állnánk...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 008
87 724
113
KAPOR NÉPMESÉK:

Megölhették Zaluzsnij szárnysegédjét?


A palesztin-izraeli konfliktus lángba borulása elterelte a figyelmet Ukrajnáról. Elég volt azonban néhány feltűnést keltő cikk a nyugati médiában, az ezekre adott kijevi reakciók, valamint a vezérkari főnök szárnysegédjének furcsa halála, és a világ ismét Ukrajnára fókuszált. Mivel magyarázható ez a figyelem? A Nyugat elveszítette az Ukrajna győzelmébe vetett reményt? A kijevi vezetés rájött, hogy a kitűzött céljait nem érheti el? Az ellentámadás kudarca felszínre hozta az ukrán politikai és katonai elit közötti nézeteltéréseket? Mi lesz Volodimir Zelenszkij sorsa? Konsztantyin Bondarenko ukrán politológussal, az Ukrainszkaja polityika alapítvány vezetőjével beszélgettünk.
Milyen patthelyzetről beszél Stier és bólogat rá az ukrán?

Mennek előre a ruszkik, és amint áttörnek, a védelemnek konyec. Az onnantól minden lesz, csak patthelyzet nem! 7 km a katlanig ...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
Ez jó, irány az EU.
Ilyen alapon nálunk sincs ukrán kisebbség, csak az oroszt tajszolassal beszélő magyarok te pupák.
Ezen az alapon akkor nem létezik Szlovákia mert azok akkor valójában csehek akik ha karnak szlovákul, beszélnek, ha nem akarnak akkor meg csehül. Sőt Ausztria sem egy létező állam, sőt Belgium sem az, hiszen ott is franciául beszélnek az egyik felén a másikon meg hollandul.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
kell? akár lehet egy gesztus is, hogy adnak.

Pont az USAnak KELL az, hogy még a vazallusai, akarom mondani a szövetségesei letolják a gatyájukat is.

szóval a KELL, az pont a nyugati tömbre igaz. Az usának kell.. a vazallusoknak kiadták a parancsot.
Tényszerűen.

Oroszország esetén ez a kell, max feltételezhető. De simán lehet szövetséges ország önkéntes baráti gesztusa.

azért ez pont egy elég erős tükör a nyugat előtt.
míg az úgynevezett diktatúrák milyen viszonyban vannak egymással, egyenrangú felekként tekintenek szövetségeseire..
ezzel szemben az usa az akaratát milyen diktatórikus módszerekkel kényszeríti ki a gyarmatoktól.
.
.
Eszak Korea segitsege azert kell, mert nem volt eleg sajat gyartas, es a segitseg messze nem barati, hanem technologiaval kell fizetni. Feltehetöen Korea nagyot fog elörelepni a ballisztikus raketak, muholdak, söt atomfegyver temaban is sajnos.
Ugyanez Iran is, az orosz hadiipar presztizsenek nyilvan nagy pofon, hogy nem tudtak sajat dronokkal elöallni kellö szamban es minösegben, es Irantol kell vasarolni, de ha nincs, akkor nincs... Eszak Korea, Iran es tarsai szintu orszagok nyilvan a szovjet idökben lenezett orszagok voltak, akik öruljenek ha lebutitott exportverzios fegyvereket vehetnek/barati segitseget kapnak a nagy Szovjetuniotol, erre most fordul a kocka, es töluk kell kerni barati gesztust.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 131
7 157
113
Ezen az alapon akkor nem létezik Szlovákia mert azok akkor valójában csehek akik ha karnak szlovákul, beszélnek, ha nem akarnak akkor meg csehül. Sőt Ausztria sem egy létező állam, sőt Belgium sem az, hiszen ott is franciául beszélnek az egyik felén a másikon meg hollandul.
Régóta sejtem, hogy valójában nincsenek is Svájciak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 723
14 012
113
.
.
Eszak Korea segitsege azert kell, mert nem volt eleg sajat gyartas, es a segitseg messze nem barati, hanem technologiaval kell fizetni. Feltehetöen Korea nagyot fog elörelepni a ballisztikus raketak, muholdak, söt atomfegyver temaban is sajnos.
Ugyanez Iran is, az orosz hadiipar presztizsenek nyilvan nagy pofon, hogy nem tudtak sajat dronokkal elöallni kellö szamban es minösegben, es Irantol kell vasarolni, de ha nincs, akkor nincs... Eszak Korea, Iran es tarsai szintu orszagok nyilvan a szovjet idökben lenezett orszagok voltak, akik öruljenek ha lebutitott exportverzios fegyvereket vehetnek/barati segitseget kapnak a nagy Szovjetuniotol, erre most fordul a kocka, es töluk kell kerni barati gesztust.

Honnan a forrás, hogy nem volt elég?

Miért probléma, hogy szövetségeseitől szerzik be? Az usa sokkal jobban kitett... eleve ők nem kérnek, hanem erővel kényszerítenek...
Nyilván a fos narratíva az, hogy rákényszerül az orosz (mint pl az usa az orosz nyersanyagokra). De miból gondolod, hogy az usa narratíva tényálló. Putyin is halott és 4. stádiumú rákos... annyira rákényszerülnek, hogy az államcsőd miatt már felbomlott az orosz föderáció.

Csak azért mert kinyilatkoztatod ezeket a "tényeket" még nem lesz igaz és nem fogsz tudni következtetéseket levonni.

Oo. olyan SZUVERÉN (strat. nukleáris arzenál léte) ország okkal üzletel, akik önálló döntéseket hoznak.

Nyugati tömbben pedig diktatórikus módszerekkel, fenyegetés, bábkormányokkal, zsarolással KÉNYSZERÍTIK a gyarmatokat.
Pont azt a modellt követik, mint a szovjetek tették. Max a tálalás szebb.

Te jó gyerek vagy.. de vedd már észre, hogy a fejedben elöltetett gondolatok, nyugati narratívák alapján vonsz következtetéseket...

cirkálórakéták és a saját drónok is elfogytak.. portfolio azt is megírta napi 2x.