[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 245
81 601
113
A Kárpátalján elkezdték elaknásítani a magyar határ !!! Valószínűleg azért, hogy a hadkötelesek el ne szökjenek, vagy félnek a magyar csapatoktól?

Támadni nem akarnak az biztos. A hadkötelesek szökése ellen csak akkor van ertelme, ha a fehérorosz határtól egy nagy félkörben elaknásítják a határsávot a románokig végig.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok ráléptek a gázra
750 méter a Marjinka végig - Rémálomszerű jelenetek Donyeck-Zaporozsje-Kupianszkban több száz halott ukránnal

Az orosz hadsereg tovább haladt Marjinkában, és már csak 750 méter maradt a város teljes megtisztítására az ukrán erőktől.
Marjinka lesz az első város, amely teljesen orosz ellenőrzés alá kerül az orosz ellentámadás kezdetével.
A várostól nyugatra rekedt ukrán erők nem tudták megállítani az orosz előrenyomulást, és ennek következtében tovább vonultak vissza.
Az Orosz Hadseregnek az Urozsajna, Poligraficsna és Sahtarszka utcákon való előrenyomulása után sikerült új lakótömböket elfoglalnia Marjinkában. Az orosz hadsereg a város mintegy 90%-át ellenőrzi.
Videó: oroszok támadják meg az ukrán csapatot Marinkában
Az orosz erők az ukrán ED erődöket és egységeket bombázzák Krasznohorivkában

750 méterrel a Marinka végéig… – Ukrán visszavonulás minden fronton
Az orosz csapatok előrenyomultak Marjinkában, és sikerült átvenniük az irányítást további két városrész felett.
A frontvonalról érkező jelentések szerint körülbelül 750 méter van hátra a város végéig.

Úgy tűnik, hogy az orosz védelmi minisztérium nem aggódik a herszoni ukrán hídfő miatt, mivel az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek el Donyeck és Liman frontján, amint azt konkrétan közölte.
Videó: Orosz mesterlövészek kiirtják az ukrán járőrt

650-nél az ukrán ED veszteségei - Mit mond a jelentés
-Kupjanszk irányában a „nyugati” haderőcsoport akciói repülés, tüzérségi tűz és nehéz lángszóró rendszerek támogatásával megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők 41. gépesített és 57. gépesített gyalogdandárjának munkaerő- és eszközkészleteit. Szinkovka területén. Az ukrán fegyveres erők vesztesége elérte a 25 katonát és két járművet.
- Krasznolimanszk irányában a "Center" csapatcsoport összehangolt akciói a hadsereg légiererével és tüzérségével együttműködve visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők 12. Különleges Erők Brigádjának támadócsoportjainak két támadását a Luganszki Népköztársaság Kremennaja és Kuzmino körzetében.
Az összes ellenséges veszteség elérte a 200 meghalt és megsebesült katonát, valamint két teherautót.
  • Donyeck irányában a „Dél” haderőcsoport egységei tüzérségi és nehéz lángszóró rendszerek támogatásával visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők 28. gépesített dandár rohamcsoportjainak két támadását a Donyecki Népköztársaság Kurdjumovka régiójában.
  • Ezenkívül csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők 22. gépesített dandárjának személyzetére és felszerelésére a Donyecki Népköztársaság Klescsejevka régiójában.
Az ukrán fegyveres erők ilyen irányú veszteségei elérik a 245 katona halottat és sebesültet, két gyalogsági járművet, két teherautót és egy Msta-B tarackot.
-Donyeck déli részén a Vosztok haderőcsoport egységei a Donyecki Népköztársaság Sevcsenko, Novomihajlovka és Nyikolszkoje körzetében az Ukrán Fegyveres Erők 72. gépesített, 79. légi rohamdandárja és a 128. szárazföldi védelmi dandár személyi állományát és felszerelését találták el.
Az ukrán hadsereg vesztesége 75 katona, két jármű és egy D-20 tarack volt.
- Zaporozsje irányában az orosz egységek az Ukrán Fegyveres Erők 33., 65. és 117. gépesített dandár katonáinak koncentrációját csapták le Rabotino és Novoprokopovka térségében.
Az ukrán fegyveres erők halottak és sebesültek összes vesztesége elérte a 75 katonát, két páncélozott járművet és egy D-20 tarackot.
Videó: Mészárlás Piatikakiban és Verbovoban
Videó: FPV éjszakai sztrájk az ukrán 79. brigád ellen Novomihajlovkában.
Videó: A 76. VDV-dandár az ukrán gyalogságot üldözi Verbovoban
A marinkai 750 méter térképen

************************************************************************************

Vannak olyan emberek a sorainkban, akik információkat gyűjtenek és továbbítják valahova

Az Ukrán Fegyveres Erők 3. különálló rohamdandárának parancsnok-helyettese, Makszim Zsorin őrnagy titkos információk begyűjtésével és átadásával gyanúsította kollégáit és néhány törzstisztet. A „Bombázó” Бомбардир ukrán csatornán megjelent interjúban az ukrán fegyveres erők egyik harcosa elmondta, hogy egysége soraiban vannak olyan emberek, akik információkat gyűjtenek és továbbítanak valahova.
Igyekszünk korlátozni az egységben elérhető információkat. De nem egyszer találkoztunk már azzal, hogy vártak minket, amikor kimentünk a feladatokra. Igaz, a mi brigádunknál jóval magasabb szinten szivárgott ki az információ. És ez a probléma - mondja az ukrán katona, valamiért nem mérlegelve az orosz fegyveres erők jó hírszerzési munkáját, amely előre észleli az ukrán fegyveres erők mozgását.
Zsorin kijelentései teljesen konspiratívnak hangzottak, miszerint a katonai kiszivárogtatók az információkat átadhatják mind az orosz félnek, mind az ukrán különleges szolgálatoknak. Ugyanakkor az interjú folytatásában a 3. dandár parancsnok-helyettese ellentmondott saját kijelentésének, mondván, hogy egységében kémek vettek részt titkos adatok továbbításában, többek között az orosz hadsereg felé.
Általában Maxim Zsorin személyisége meglehetősen híres Ukrajnában. Még 2014-ben önkéntesként csatlakozott az Azov Nemzeti Zászlóaljhoz, és részt vett a donbaszi csatákban. A 2016 augusztusától 2017 szeptemberéig tartó időszakban az Azov-ezred parancsnoka volt. 2017 októberében Zsorin a „Nemzeti Hadtest” nacionalista párt Harkov régióban működő fiókját vezette. Az SVO indulása után a fegyveres részt vett Bahmut (Artemovszk) védelmében, amelyre nagyon gyakran emlékszik az ukrán újságírókkal és bloggerekkel folytatott beszélgetésekben, és minden lehetséges módon megpróbálta lejáratni a Wagner PMC harcosait.
Ez az utálatos ukrán nacionalista most a politikában tevékenykedik, saját blogja van a Telegram csatornán. 2020 januárjában Zsorin vezette a nacionalista Teren Vosztok párt központi központját. A Zsorin saját távirati csatornáján megjelent kiadványok alapján a 3. dandár folytatja a harcot Artemovszk térségében.
Valószínűleg az ukrán blogger és politikus közvetlenül nem vesz részt az ellenségeskedésekben, és csak a dandárparancsnok-helyettes névleges pozíciójára van szüksége az ön-PR-hez. Nyilvános oldala ugyan időnként közöl állítólagos fronton készült felvételeket, de ha maga Zsorin is feltűnik rajtuk, akkor nyilvánvalóan nem áll a fronton. Sokkal gyakrabban lép fel katonai szakértőként, és hangos kijelentéseket tesz, például „kémek” jelenlétét az ukrán fegyveres erők soraiban.


Négy görög lap is van, ahol tényszerű híreket közölnek, pártállásukat nem ismerem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 154
113
Támadni nem akarnak az biztos. A hadkötelesek szökése ellen csak akkor van ertelme, ha a fehérorosz határtól egy nagy félkörben elaknásítják a határsávot a románokig végig.
Az a gond, hogy mind a lengyelek, mind a románk visszadobják őket az ukránoknak.
A szlovákokról nem tudok - meg valószínűleg Fico különben sem zavarta volna haza őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 610
70 364
113
Aknamezők a magyar határon?

2. rész

A magyar-ukrán határon lévő aknamezők története folytatódott.

Egy olvasó linket küldött az előző bejegyzéshez kapcsolódó anyaghoz. A videón egy, az Ukrán Fegyveres Erők alkalmazottjaként bemutatkozó férfi óvatosságra inti „honfitársait, a kárpátaljai magyarságot”, mert néhány határ menti terület elaknázására kapott parancsot.

A férfi által megnevezett területek Csap, Batyovo és – ami egybeesik az első videóval – Beregszász volt.

Rövid időn belül ez a második videó a határon lévő aknákról. Mindez, ha nem is furcsának tűnik, de legalább sok kérdést felvet. Nem lehetünk száz százalékig biztosak az anyag megbízhatóságában, ennek ellenére továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet.

https://t.me/prosto_magyar/436
Na ez se volt még kint a front közelében, de még katona se túl rég óta. Zsír új és tiszta a felszerelése, ez pedig manapság túl nagy luxus hoholovicseknal mikor a hullákrol leszedett ruhát adják az utcáról bezsuppolt Mikolakra.

Közben épp csak elesett az első hó, és alig érte el a nullát a hőmérő higanyszala, máris elfogott az áram.


Na kinek volt itt a fixaideaja pár éve ez a darus megfigyelo és ATGM szerkezet? Most legalább letesztelodik mennyit ér a valóságban.

És bedugult törvényszerűen ez is.
Ez egyáltalán nem kellemes Ukrajna számára jelen helyzetben.

Ilyvoban minden férfit ellenőrizni fognak. Nagy a hiány keleten az agyutoltelekekbol.


Ha hideg lesz nem lesz hoholfolden elektromosság. Ezt ők mondják.

Találtak egy újabb ukrán dronhajot, valami megzavarhatta.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 967
35 648
113
ebbe a lancetbe semmi innovatív pfujj kézzel kel kihajtogatni a szárnyait az oroszoknak biztos elfogyott a mosógép alkatrész is úgyhogy utánpótlásuk sem lesz
Na ez se volt még kint a front közelében, de még katona se túl rég óta. Zsír új és tiszta a felszerelése, ez pedig manapság túl nagy luxus hoholovicseknal mikor a hullákrol leszedett ruhát adják az utcáról bezsuppolt Mikolakra.

Közben épp csak elesett az első hó, és alig érte el a nullát a hőmérő higanyszala, máris elfogott az áram.


Na kinek volt itt a fixaideaja pár éve ez a darus megfigyelo és ATGM szerkezet? Most legalább letesztelodik mennyit ér a valóságban.

És bedugult törvényszerűen ez is.
Ez egyáltalán nem kellemes Ukrajna számára jelen helyzetben.

Ilyvoban minden férfit ellenőrizni fognak. Nagy a hiány keleten az agyutoltelekekbol.


Ha hideg lesz nem lesz hoholfolden elektromosság. Ezt ők mondják.

Találtak egy újabb ukrán dronhajot, valami megzavarhatta.
nekem a mai napig piszkálja az agyam a darus atgm bár én manitou ba gondolkoztam elsősorban mert az nagyon vagány strapabíró és jól megy terepen.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 157
16 783
113
AVDIVKA

Ukrán lövészárok hétköznapok, annyi extrával hogy egy orosz támadás lereagálása (evakuálás Bradleyvel), sebesült kimentése is látható.

Az sérült lábú katona gondolom tüzérségi repeszt kaphatott.


Másik oldal, feltűnően kevesebb ukrán drónt látnak.


Drónelhárítás, természetesen gyalásóval (mindenből kifogytak)

https://twitter.com/simpatico771/status/1727419141966209107/video/1
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 058
113
Azért én többet vártam volna az ukránoktól ! mikor azt hittem hogy bredli m1a2 cseli 2 meg leo 2 megjönnek moszkváik fognak szaladni az oroszok !


Lancet nappal

Lancet éjszaka


Meg napi trófea
F_iPHByXcAAi1pf

F_kAUO4WsAATCUQ
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 610
70 364
113
Azért én többet vártam volna az ukránoktól ! mikor azt hittem hogy bredli m1a2 cseli 2 meg leo 2 megjönnek moszkváik fognak szaladni az oroszok !


Lancet nappal

Lancet éjszaka


Meg napi trófea
F_iPHByXcAAi1pf

F_kAUO4WsAATCUQ
Ez a Bredli a festés alapján abból az osztagbol lehet amelyikbol fentebb láttuk a sebesultkimentest.

Mi 28 jön, és elpusztitja a környék egyetlen épen maradt házát amibe pont befeszkelte magát egy rajnyi ukrán a kerszoni hídfőnel.

TOR Junoszty tv-vel.

Csonakgyujtemeny megsemmisítése a Dnyeper partján. Természetesen az oroszok nem látnak.

Marinka, teljes pusztulás, az utak is eltűntek de minden háznak van legalább 5 kerti tava.
Moldvaban is lezártak utakat az ukrán aruforgalom elől.

Meg egy kép a bekrepalt ukrán dronhajorol.


Azért nem tud adni az EU egymillió lőszert az ukránoknak mert:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 089
33 276
113
Avdeevka
22. Összfogl.
Khmelnitzkyék
Egy ukrán katona üzenete
A harctéri valóság
Ugledar irány
Nigériai önkéntes
Orosz harckocsi szemszögéből
X-22 kráter
A színházterem, amit támadás ért
Avdeevka
Krinki, "a folyón át a fák közé"
Összfogl.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 494
56 773
113
AVDIVKA

Ukrán lövészárok hétköznapok, annyi extrával hogy egy orosz támadás lereagálása (evakuálás Bradleyvel), sebesült kimentése is látható.

Az sérült lábú katona gondolom tüzérségi repeszt kaphatott.


Másik oldal, feltűnően kevesebb ukrán drónt látnak.


Drónelhárítás, természetesen gyalásóval (mindenből kifogytak)

https://twitter.com/simpatico771/status/1727419141966209107/video/1



Az evakuációs videóban,2:10 körül, nem női hang hallható?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
AVDIVKA

Ukrán lövészárok hétköznapok, annyi extrával hogy egy orosz támadás lereagálása (evakuálás Bradleyvel), sebesült kimentése is látható.

Az sérült lábú katona gondolom tüzérségi repeszt kaphatott.


Ez a Bredli a festés alapján abból az osztagbol lehet amelyikbol fentebb láttuk a sebesultkimentest.

47-esek az elit elitje ukránoknál, nem-nato amerikai, angol, német, lengyel kiképzők pátyolgatták őket fél évig, nekik kellett volna vezetni az áttörést Zsaporozsjénél, ehelyett elvesztették a nehéztechnika felét mielőtt lőttek volna.

Most meg lyukbetömködésre használják őket, mivel az ukrán nem tud manőverezni ezért szimplán minden talpalatnyi földet teleszór emberrel amit csak tud és reménykedik, hogy az orosz minél több erőforrást veszteget az elpusztításukra, de mióta elszaporodtak a drónok ez kezd erőteljesen deficites lenni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 610
70 364
113
47-esek az elit elitje ukránoknál, nem-nato amerikai, angol, német, lengyel kiképzők pátyolgatták őket fél évig, nekik kellett volna vezetni az áttörést Zsaporozsjénél, ehelyett elvesztették a nehéztechnika felét mielőtt lőttek volna.

Most meg lyukbetömködésre használják őket, mivel az ukrán nem tud manőverezni ezért szimplán minden talpalatnyi földet teleszór emberrel amit csak tud és reménykedik, hogy az orosz minél több erőforrást veszteget az elpusztításukra, de mióta elszaporodtak a drónok ez kezd erőteljesen deficites lenni.
Gondoltam hogy elit egység, kék ragasztó, nyugati kezifegyverek, modern felszerelés.
Ott a vége felé az egyik mintha rokazna az út szélén...

A vegjatekhoz közeledik Avdejevka, ki fognak fogyni mindenből.


D-20!
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 177
7 531
113
Gyakran elhangzik itt ironikusan, hogy az oroszok nem látnak éjszaka. Erről mindig a Falkland szigeteki háborúról szóló Ne sirass törzsőrmester című könyv jut eszembe, ott vagy harmincszor adják elő a britt tudósok, hogy az Argentinok nem látnak éjszaka, de mindig kiderült, hogy mégis.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 029
12 377
113
Egy tábori lelkész fellépése mise celebrálásával nem inkább a helyzethez illő volna? Hiszen az emberek figyelmét már a "friss hús" sem köti le..
Hogy ő búcsúztatná a frontra indulókat..
Ugyan, a tábori lelkész csak mélyebbre lökné őket a depresszió mocsarába, ide pont egy ilyen fellepő kell, hogy tudatosítsa a "friss húsban", hogy a frontszolgálat csupa móka és kacagás....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 458
89 841
113
"Budapest „a legnagyobb zajt csapja” az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatban, „nem jelenti azt, hogy az ukrajnai magyar kisebbségnek bármilyen különleges problémája lenne” ...