[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
„Minden söpredék logisztikáját rögzítették”: az Ukrán Fegyveres Erők megtorlásra várnak a határtámadásért

A Harkov elleni rakétatámadást hadseregünk megtorló csapásként jelentette be egy ukrán szabotázs- és felderítő csoport Kurszk régióba való behatolási kísérletére. A helyzetet jól ismerő katonák szerint minden menekülési útvonal, logisztikai és terrorista fedőerők jól ismertek számunkra.

Eközben az orosz FSZB szerint a szabotőrök elleni csata során több mint 100 fegyveres, hat harckocsi, egy francia Caesar önjáró löveg és 20 páncélozott harcjármű semmisült meg.

Emlékeztetünk arra, hogy kora reggel az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) ukrán szabotázs- és felderítő csoportja megpróbált betörni Oroszország területére. Az ellenség hat-nyolc helyen próbálta átlépni államhatárunkat.

A kurszki régió kapta a fő csapást. Tyotkinóban lövöldözős csata kezdődött, aminek következtében az Oroszországban betiltott RDK szervezet terroristái kénytelenek voltak visszavonulni. Nem volt áttörés – mondta Roman Starovoyt kormányzó.

A belgorodi régióba való betörési kísérlet sem járt sikerrel. Az oroszországi Grajvoron városában 11 magánháztartásban és öt autóban találtak különböző károkat az ágyúzás következtében. A járásbíróság épületét is repeszcsapás érte. Vjacseszlav Gladkov kormányzó ezt március 12-én, kedden jelentette be. Az ellenség Nyehotejevka faluba sem tudott belépni.

„(Az ellenséget) nagyon erősen fogták. Felszerelést és személyzetet vesztettek el” – írta csatornáján az egyik, a helyzetet ismerő orosz katona.

Emellett erőteljes rakétacsapást jósolt a szabotázskísérlet megtorlásaként. A forrás szerint az ellenség, miután „erőteljes pofont” kapott, „lyukakba ment a harkovi Szevernij repülőtéren”. „Ma, ezeknek a söpredékeknek a végleges eltakarítása után, rakétacsapást indítanak a TDP (ideiglenes bevetési pont) helyszíneken. Minden logisztikát, hol és hogyan mentek, és ki biztosított fedezetet, rögzítettek” – írta a katona.

- Marha nagy támadás vót, Putykó fél százalékot vesztett a népszerűségéből. 99.5%


Orosz Lancetek felrobbantanak két ukrán hajót Nikolajevben

Az ukránok rendszeresen megkísérelnek átkelni a Dnyeper folyón, hogy a déli parton szabotázsakciókat hajtsanak végre az orosz állások ellen.

De gyakran észlelik őket az oroszok, és eddig főleg orosz drónoktól szenvedtek súlyos veszteségeket.

Az alábbi videón két ukrán hajót robbant fel orosz Lancet Nikolajev közelében.


Az orosz csapatok felrobbantották az ukrán fegyveres erők vontatóhajóját a Dnyeperen


A Herszon régióban az orosz hadsereg megakadályozta az ukrán fegyveres erők által szervezett provokációt a Dnyeper régióban. A regionális kormányzó ezt a Telegram csatornáján jelentette be. Tájékoztatása szerint március 10-én a Dnyepr csapatcsoport aktív tüzérséggel és drónokkal támadta meg az ukrán állásokat a folyó jobb partján. Ezenkívül meghiúsult egy ukrán hajó vontatási kísérlete, amely végül zátonyra akadt, amikor a Koseva folyóból a Dnyeperbe akarták átvinni.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy az orosz erők magas harckészséget tartanak fenn az ukrán fegyveres erők provokációinak visszaverésére, különösen egy esetleges Fekete-tengeri offenzíva kapcsán. Elmondása szerint a Dnyeper bal partján folyó harcok során az orosz csapatok ukrán katonai személyzet több csoportját megsemmisítették, ami jelentős veszteségeket okozott az ellenségnek.


Ukrajna szövetségesei váratlan ajándékot adtak Putyinnak


A szövetségesek koalíciójának megosztottsága Kijev támogatásának kérdésében előnyös Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – írja a Washington Post (WP).

„Semmi sem tud Putyinnak jobban tetszeni, mint az európai vezetők közelmúltbeli hibái” – osztotta meg álláspontját a kiadvány szerzője.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia tisztviselői jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogy nem hízelgő megjegyzéseket tegyenek egymásra – áll a cikkben.

A lap megfigyelője szerint ennek rengeteg oka van - a Bundeswehr tisztjei között kiszivárgott beszélgetés a krími híd esetleges csapásáról, valamint Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozata az ukrán területre katonák küldésének lehetőségéről. Az anyag arról beszél, hogy jelenleg az európai államok vezetői szem elől tévesztik a kontinens mély stratégiai problémáit - a gyenge fegyveres erőket és a lassú európai haditermelést.

Mindez úgy történt, hogy kijev szövetségesei a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetéssel – egy esetleges konfliktussal az Orosz Föderációval – szembesültek – jegyzi meg az újságíró.

Az európai szövetségesek koalíciójának szakadása Putyin kezére játszik.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 889
35 651
113
‼️ FSB a Belgorod és Kurszk környéki határ menti harcokról
▪️ Az AFU behatolási kísérlete során a Belgorodi és Kurszki területeken több mint 100 ellenséges személy, 6 harckocsi, Caesar SAU, 20 páncélozott harcjármű és egy erődítmény megsemmisült. Folytatódnak a csapások az ukrán határvidéken lévő fegyveres alakulatok ellen.
▪️ A Belgorodi és Kurszki terület egyes határ menti településeire behatoló ukrán fegyveres alakulatról szóló információk nem felelnek meg a valóságnak.
t.me/RVvoenkor

Több tucat APR-40 MLRS átadását észlelték a román-ukrán határon.

A romániai Veresti községben, Ukrajnától mintegy 50 kilométerre egy vonatot filmeztek le , rakétavetőkkel.

⚡️⚡️⚡️
Az Oroszországban létrehozott "Teplosphere" hőszigetelő bevonat megnehezíti a tankok és más katonai felszerelések észlelését hőkamerákkal. Az Izvestia újság erről az MSTU NTI "Digitális anyagtudomány: új anyagok és anyagok" központjára hivatkozva számol be. ... NE Bauman.

Ahogy a fejlesztők kijelentették, a poliuretán alapú hőszigetelő bevonat segít megoldani a katonai felszerelések hőkamerákkal történő észlelésének problémáját, különösen az UAV-kra telepítetteket. Az északi katonai körzet területén végzett helyszíni tesztek kimutatták, hogy a "teploszféra" segít a páncélozott járműveknek, hogy ne tűnjenek ki az általános hőmérsékletből.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen termikus maszkolás a fegyverek legszélesebb körében használható, az autóktól a nehéz páncélozott járművekig. Amint a tanulmány világossá teszi, már végeztek terepi teszteket tankokon, páncélozott járműveken, önjáró tüzérségi egységeken és különböző járműveken. A termikus insula aktív bevezetésének kérdése
⚡️⚡️⚡️


Felvonom államom zászlaját!

A T-90M Proryv tartályok új tétele elhagyta Uralvagonzavodot a csapatok számára.

2000 gyári munkás gyűlt össze az UVZ Trudovaya Glory terén, hogy zászlókkal a kezükben kísérjék a következő harci járművek vonatát a frontra, és meghallgassák Gyenyisz Maidanov, a "Zemljan" csoport és más orosz sztárok dalait. A jó hagyomány szerint a páncélozott járműveket Theodosius Nyizsnyij Tagil és Nevjanszk püspöke szentelte fel, mielőtt elküldték volna a csapatoknak
❤️
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 689
8 707
113
Mindig csak a nyugalmazottak vállalják a nevüket/arcukat, nyilván, ők már nem aktív állományban vannak, így a napi aktuálpolitika tehet nekik egy szívességet. Vagy kettőt. Lehet, azért nem ártana odafigyelni rájuk néha...
Akkor oda kéne küldeni a franciákat Kijevhez és akkor tényleg 3 nap után ott vacsorázhatna putyin
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
A francia emberek 76 %-a elutasítja az Ukrajnába tervezett katonai szerepvállalást.

A kormány / köztársasági elnök márpedig erősködik.


ThDS9Uw.jpeg


Ilyenkor kinek van igaza ?

Eddig a gazdák tüntettek egy őket érintő szűk kérdéskör miatt.

És a háborús mozgósítás kormány széles néptömegek fognak ?

Te akkor is a kútba ugranál, ha azt mondja valami idióta politikus ? A végsőkig követnéd a parancsaikat ?
Ebben Dudinak van igaza…

A katona parancsot teljesít!
Ez nem lehet vita kérdése….

Meggyőzni a parancsot adót kell, nem a katonát.
A közvélemény politikát választ, nem katonát…!

És ez jól is van így…!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 894
30 651
113
Csak úgy közbevetem, Izrael is belengette a fegyvertámogatását Ukribokoraljának....

A nyugati tech sem mindenható..

Jajaj az oroszok haladnak előre...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 958
21 765
113
Támadó háborúra való parancsot meg kell tagadnia a katonai vezetésnek és a legénységnek is.
De szerencsére magyar katona alig ha kerül ilyen helyzetbe.
Ez nyilvánvalóan így van, vagyis kellene lennie. De én inkább a hsz alapján a fiatalember személyes véleményére és hozzáállására lennék kíváncsi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 905
65 808
113
Orosz onkéntes formációk betortek kurszki és belgorodi régiók teruletére kicsit felpaprikázni a kozelendo elnoki vállasztásokat:



Mennyi civilt öltek meg ezek a terroristák?

Menekülnének az önkéntesek a sinterautobol de már késő.
Meg fognak halni.

Az Il - 76 lezuhanasanak pillanatai.

Harkovi front térsége.

Újabb Himars pukkant el.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
Oroszország nem akar konfliktust az Egyesült Államokkal és a NATO-val, az oroszok ütőképes ellenfél

Oroszország nem akar közvetlen konfliktust az Egyesült Államokkal és a NATO-val – áll a nemzeti hírszerzés (CIA) igazgató hivatalának éves jelentésében.

"Oroszország bizonyosan nem vágyik közvetlen katonai konfliktusra az Egyesült Államok és a NATO erőivel, és továbbra is aszimmetrikus tevékenységet folytat a becslések szerint a globális szintű konfliktus küszöbértéke alatt" - áll a CIA jelentésében.

Ugyanakkor a jelentés szerzői Oroszországot "stabil és ütőképes ellenfélnek" nevezték.

Nyugaton egyre többet emlegetik a NATO és Oroszország közötti azonnali fegyveres konfliktus lehetőségét, valamint a csapatok Ukrajnába küldését.

Oroszország többször is rámutatott, hogy a NATO konfrontációra törekszik, de további keleti terjeszkedése nem hoz nagyobb biztonságot Európának.



Segítség nélkül Ukrajna sok területet veszít – Fegyverekre van szüksége, hogy eltalálja a Krím-félszigetet.

William Burns
, a CIA vezetője azt mondta, hogy az új amerikai segélyek, ha a Kongresszus jóváhagyja, lehetővé tenné Ukrajnának, hogy támadást indítson és „átható csapásokat” indítson. a Krímben".

"Az új segélycsomaggal Ukrajna 2024 végén vagy 2025 elején kerülhet abba a helyzetbe, hogy visszanyerje a támadó kezdeményezést, és jelentős erősségű pozícióból tud tárgyalni" - mondta a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán.

William Burns szerint "az új segélycsomaggal Ukrajna 2024-ben és 2025-ben is kibírja majd".

Hozzátette, hogy az amerikai katonai segély biztosítja Ukrajnának a "Krím-félszigeten történő behatolási csapásokat" és az orosz fekete-tengeri flotta elleni fellépéshez szükséges képességeket. Ugyanakkor a további katonai segítségnyújtás amerikai megtagadása jelentős területi veszteségekkel jár Ukrajna számára 2024-ben – mutatott rá William Burns.

Az amerikai kongresszus nem értett egyet a Fehér Ház újabb segélykérésével Ukrajnának.



Az ukrán hadsereg nagy csapásra készül a Krímben

Ukrajna komoly hadműveletre készül a Krím-félszigeten – mondta az ország Hírszerző Főigazgatóság feje, Kirill Budanov. „Fekete-tengeri akcióink egy komoly krími hadművelet előkészítése” – állítja.

Az ukrán katonai hírszerző szolgálat hozzátette, hogy az ukrán csapatok minden fellépése a Fekete-tenger térségében 2022-2023-ban "stratégiai tervvel is összefüggött". Megjegyezte, hogy az ukrán erők azon kísérletei, hogy megtámadják a Dnyeper folyó bal partját Herszon régióban, ugyanezt a célt szolgálták.

Az ukrán televíziós csatornák filmet sugároztak az ukrán hadsereg és a katonai hírszerzés ilyen irányú "sikereiről".

Az ukrán fegyveres erők egyes "műveleteivel" kapcsolatos állítások a nyugati szövetségesek segélyszállításának jelentős késedelmeivel összefüggésben merülnek fel.

- Az ukrán csapatok minden fellépése a Fekete-tenger térségében "stratégiai tervvel is összefüggött
Stratégiai terv szerint 300 000 halott.


Medvegyev az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a közelmúltban kijelentette, hogy egy lehetséges támadás a Krím ellen a konfliktus eszkalációját jelentené, és felszólította Ukrajnát annak megértésére, hogy az ilyen támadásokat „elkerülhetetlen megtorlással” fogják fogadni, bármilyen fegyvert használva.

A Szövetségi Tanács megállapította, hogy a védelmi minisztérium készen áll válaszolni Ukrajna minden provokációra a Fekete-tengeren és a Krím-félszigeten.

Ukrajna Krím-félsziget elleni támadási terveit a Nyugat kalandként jellemezte – de ez kolosszális tragédiává válna Kijev számára.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 565
77 411
113
Látom van itt baj rendesen a néhány ember fejében...
Ez nyilvánvalóan így van, vagyis kellene lennie. De én inkább a hsz alapján a fiatalember személyes véleményére és hozzáállására lennék kíváncsi.
Ha én vagyok a fiatal ember, akkor mivel kapcsolatban vagy kíváncsi a véleményemre?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 105
13 524
113

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
503
2 670
93
Zelenski javulâst lát a fronton. Az elmúlt hónapok orosz elörenyomulását megâllitották az ukrán erök, mondta a francia Tv-nek és a Le Monde-nak. A helyzet sokkal jobb, mint az utolsó 3 hónapban. Kiev több mint 1000km megerösitett védelmet épit az oroszok ellen. Keleten, délen és északon már kiépitették a hármas védelmi vonalat.Amig Kiev tartani tudja magát, a francia csapatok francia földön maradhatnak, mondta.
Irja a Die Welt

Mondott a zselé mást is... :mad: Tettetett értetlenkedés magyar viszonylatban, kioktatás, no meg konkrét fenyegetés irányunkban.... Amikor újra, meg újra fenyegetnek minket, és nyugaton erre semmilyen elítélő nyilatkozat sem születik, háát.... Mindenki vonja le a szomorú konzekvenciákat..
https://index.hu/kulfold/2024/03/12...-orban-viktor-veszelyes-jatek-figyelmeztetes/
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 412
120 740
113
Ez nyilvánvalóan így van, vagyis kellene lennie. De én inkább a hsz alapján a fiatalember személyes véleményére és hozzáállására lennék kíváncsi.
A kérdés is böszmeség, szerintem százszor elmondta, hogy nem gondolja, hogy valaha is lesz NATO - Orosz meccs (én sem egyébként). Szóval nyilván szívesen menne?
Jóhogy nem? ÉN szívesen mennék? Kurvára nem....
Kezdik itt páran nagyon ledobni a gépszíjat legalább annyira minta NAFO-s elmeroggyantak.... (ezt nem neked szánom egyébként)
Őszintén riasztó mit ki nem hoz a társadalom egy részéből az internet....
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 531
4 720
113
A kérdés is böszmeség, szerintem százszor elmondta, hogy nem gondolja, hogy valaha is lesz NATO - Orosz meccs (én sem egyébként). Szóval nyilván szívesen menne?
Jóhogy nem? ÉN szívesen mennék? Kurvára nem....
Kezdik itt páran nagyon ledobni a gépszíjat legalább annyira minta NAFO-s elmeroggyantak....
Őszintén riasztó mit ki nem hoz a társadalom egy részéből az internet....
Te mégis borúsan látod a közeljövőt, és az országunkat felkészületlennek mondod.
Milyen fenyegetést tartasz valószínűnek?
Teljes bizonyossággal hiszel a NATO számunkra nyújtott védelmében, amikor napról-napra törésvonalak jelennek meg az azt alkotó országok közt, és kiderül róla, hogy csak papírtigris az usa nélkül?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
A NATO is elutasítja Ferenc pápa béketörekvését
Brüsszel, Washington, 2024. március 12. kedd (MB)

A NATO és vezető hatalma, az Egyesült Államok hétfőn elutasította Ferenc pápa Zelenszkij ukrán elnöknek tett javaslatát, hogy kössön tűzszünetet, és tárgyaljon a békéről Oroszországgal – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.
„Ukrajnának fegyverre van szüksége, nem fehér zászlóra” – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott nyilatkozatában.
Washington szerint is folytatni kell Kijev katonai támogatását, mert a béke csak úgy érhető el, ha az oroszok visszavonják csapataikat Ukrajnából, és helyreáll Ukrajna területi integritása – tudatta az amerikai nemzetbiztonsági tanács egyik szóvivője az ANSA olasz hírügynökséggel.

Zelenszkij ukrán elnök már vasárnap esti TV-beszédében visszautasította Ferenc pápa békekezdeményezését. Külügyminisztere, Dmitro Kuleba közölte, hogy Ukrajna nem cseréli fehér zászlóra nemzeti lobogóját.

A Békekör tudósítója megjegyezte: Ferenc pápa, Zelenszkijjel folytatott szombati magánkihallgatásán azért ajánlotta a fehér zászló felemelését az ukrán elnök figyelmébe, hogy véget vessenek a vérontásnak, és tárgyalással állítsák helyre a békét. Vatikáni megbeszélése után egy nappal Zelenszkij megtagadta mind a fegyvernyugvást, mind a tárgyalást Oroszországgal.
Simó Endre, a Magyar Békekör elnöke egyetértő támogatásáról biztosította Ferenc pápa magas erkölcsiségről tanúskodó békekezdeményezését, kiállását a legfőbb érték, az emberélet védelmében. Simó megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy Ukrajna első embere semmibe vette a római katolikus világegyház vezetőjének intelmét, hogy tanúsítson bátorságot, és hagyja abba az értelmetlen harcot egy olyan ellenféllel szemben, akit nem tud legyőzni.


Az orosz határ áttörésének kísérlete


A védelmi minisztérium közleménye szerint a kijevi rezsim 234 fegyverest veszített el, amikor sikertelenül próbálta áttörni az orosz határt .
"Az ellenség 234 megölt fegyverest, hét harckocsit, három amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet és két páncélozott szállítójárművet veszített. Az államhatár megsértése nem történt" - közölte a minisztérium.

- Rosszul döntött 234, több kisérletük nincs. Csak így tovább. Indulhat a többi is.



„Nem lehet az utolsó ukránig harcolni!”


Harald Kujat nyugdíjas tábornok nagy szimpátiát érez Magyarország külpolitikai álláspontja iránt. Szerinte az racionalitásról, biztonságpolitikai előre látásról, és stratégiai ítélő képességről tanúskodik. A német fegyveres erők volt főfelügyelője, azaz parancsnoka (2000-2002), és a NATO Katonai Bizottságának egykori elnöke (2002-2005) a #Moszkvatérnek adott interjúban elemzi a NATO és az Európai Unió biztonságpolitikai szerepét, rámutat a hibákra és figyelmeztet a „21. század ős-katasztrófájára”. Kujat különböző pozíciókat töltött be a NATO-nál, többek között ő volt felelős Magyarország csatlakozásáért. Erről is nyilatkozik az interjúban. Józanul elemzi az európai biztonsági helyzetet, és kifejti, hogy véleménye szerint miként lehet növelni a biztonságot, és így elkerülni egy nagy háborút Európában.