[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 735
82 701
113
Előttem kezd értelmet nyerni ez a Kurszki "betörés" , figyelembe véve a szokásosnál jóval nagyobb NATO fegyver lőszer és élőerő támogatást, lelkesedést ez irányba.
Tavasszal írtam arról, hogy egy betiltott Kievi párt vezetője közölte a blogján, hogy Zseli alkudozásba kezdett Putyinnal, hogy az összel várható krízis megoldására legalább 1 pihenő Zaporizzsjai atomerőmű blokkot újra indítsák (2 éve pihen) , és az ukrán területek felé menő egy vonalat visszakapcsolva, zsinórban 1000 MW teljesítményt adjanak az ukránoknak. Az üzletek egymás közti kötése még mindennapos , ezen nem kell csodálkozni, hiszen ez még - nem háború. Elszámolhatták volna pld. a szénhidrogén tranzitdíjakba..
Úgy látszik ebből az ötletből nem lett semmi, és most az EU (én NATO) nyomására új terv kivitelezése kezdődött meg, szokatlan erőbedobással és NATO segítséggel.
Ennek valóban az lehetne a célja, hogy elfoglalják a kurkszi atomerőművet, és vagy ezt próbálják meg tartani, és Ukrajna felé termelni, vagy cserealap lesz a Zaporizzsjai visszaadásához.
Ezen hadműveletnek a sikerén sokkal több forog kockán emiatt mint ahogy elsőre látszik, EU sorsa.. Ennek megfelelően az orosz is tökig bele fog ebbe állni, nem fogja hagyni magát..
Összel - télen kinkeserves energiahelyzet lehet az EU-ban is, a hátára mint púp rákerült a felvásárolt Ukrajna gáz és villany terhelése is.. 2016 óta dédelgetett terv volt hogy Ukrajnából szállítják ezeket az EU-ba, és ezért nem fejleszettek itt új erőműveket, és gázhálózatot.
Eddig az oroszok nagyon kikimélték az ukránokat (és Európát) energiaügyben, mert a startpisztoly eldördülése után 2 héttel ott állhattak volna e témában, mint most. Arra nem is gondolok hogy mi lett volna ha az összes csapot elzárták volna az első szankciózás után. Így most az EU fakír döntése hogy kínozzuk magunkat, szándékosan nem nyitják a németek az Északi Áramlat I. vezeték éppen maradt ágát, és a Yamal vezetéket sem..
Kíváncsian várom erre a NATO élőerő dologra a bizonyítékot, mert folyamatosan előjön ez a bullshit.
 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and fip7

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 605
71 354
113
Hm, hm, azok a bena sorkatonak meg határőrok, titok harcosok...

Cituacio Kurszkban.




Az orosz hadsereg kiütötte a nácikat a Krasznoarmejszkij vonalon Kalinovo falutól északnyugatra, és egy nyolc négyzetkilométeres hídfőt tisztít meg – jelentette a DPR NM 105. ezrede.





Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok műholdfelvételeket juttatott el orosz területről és egyéb hírszerzési adatokat Kijevbe, miután az ukrán fegyveres erők megtámadták a Kurszk régiót.

Amint meg nem nevezett amerikai tisztviselők biztosították a The New York Times újságíróit, ezt nem az orosz területek elfoglalásának segítéseként tették, hanem azért, hogy „az ukrán hadsereg parancsnokai jobban nyomon tudják követni az orosz erősítést, amely megtámadhatná őket, vagy elvághatná az útjukat egy lehetséges visszavonulás előtt Ukrajnába."



Öt ember meghalt és 12-en megsebesültek az ukrán fegyveres erők által a belgorodi régióban található Rakitnoje falu elleni támadásban – mondta Gladkov.

Az áldozatok között három gyermek is van. Az áldozatoknak minden szükséges segítséget megadnak – szögezte le a régióvezető.


A 200. dandár katonái a RIA Novosztyi tudósítójának megmutattak egy megsérült svéd CV-90-es gyalogsági harcjárművet, amelyet az ukrán fegyveres erőktől fogtak el Csaszov Jar közelében.

.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 603
5 520
113
Az hogy 3 védelmi vonal van az csak 1 dolog. Az a nagy kérdés hogy milyen egységek vannak benne. Ha igaz hogy az ukránok kevés katonával rendelkeznek azokban csak az éppen pihenő katonák esetleg a kevés tartalék van, tehát a hátsó vonalakat inkább tartalék állások nak kellene tekinteni. Tehát nem biztos hogy az előkészített védelmet teljes mértékben meg tudják szállni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 251
18 341
113
2 és fél SMO után óvatos lennék azzal, hogy "az oroszok ezt meg ezt fogják csinálni".
Mert eddig szinte soha nem azt és úgy csinálták, ahogy azt a "nyugat, elemzők, szakértők stb." elvárták.
Semmi sem biztos - csak a rendőrbiztos (Úr).
Ezért írtam azt ha az orosz az EU-nak válaszolni akar csapzárással a szankciókra - simán megtehette volna. Az események előtt a F.O.S média azzal ijesztgette az EU-s polgárokat kb havonta - hogy az orosz szükíti a kínálatot, majd később az EU-t sarokba szorítva megzsarolja - de látjuk nem ez történt (mint egy háború esetén történne).
Putyin helyesen látja hogy az EU cselekedeteiért - nem az EU a felelős..
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 466
27 454
113
Úgy látom, hogy megint normalizálódott az új helyzet, megint volt egy kis akciózás, de minden marad a régi kerékvágásban. Az ukrán/NATO páros ellőtte a 2024-re kiszabott muníciót, de alapvetően nem sok minden változott a végeredményt illetően. Ez az évtized, de lehet, hogy a következő is a komolyabb háborúk évtizede lesz. Eljött az idő, hogy az emberiség eldöntse, hogy marad az 500 éve menő kizsákmányolás, lerablás, vagy megérdemelt pihenőre lesznek küldve egy jó időre, akik nem férnek a bőrükben.
Nem a szuper modern, drága, de haszontalan csoda kütyük kellenek a haditechnikai eszközökbe, hanem a hasznos, megbízható, stabil, nem hatalmas logisztikát igénylő berendezések, amik aránylag olcsón és nagy mennyiségben állíthatóak elő, illetve olyan katonai vezetők minden szinten, akik rugalmasan, előrelátóan, a régi és új, modern harceljárásokat ötvözve tudnak katonai egységeket vezetni. Szerintem nem kétséges, hogy a jól képzett, morálisan és katonailag is jól képzett hadseregek fognak eredményesek lenni.
ykr77-200824-1200.JPG

ykr99-230824-1200.JPG

ykr88-140824-1200.jpg

Megjelent a fronton a TOS-2
ykr33-140824-1200.jpg

scale_1200
 
Last edited by a moderator:

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
638
5 929
93
Trollkodást fejezzétek be!

Trollkodást fejezzétek be!
Távol áll tőlem a trollkodás, meg a modival nem kötözködünk.

De, mióta trollkodás egy topik témájába vágó kérdést feltenni? Érdekes módon válasz senki részéről nem érkezett, de a modi sem tudta megválaszolni. Feltételezések igen. Gondolom, mindenkinek van elképzelése CSAK KONKRÉT tudása nincs.

Tehát továbbra is áll a kérdés: A kérdéses három erődítményvonal egyforma erősségű illetve milyen sorrendben erősödnek?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 735
82 701
113
Távol áll tőlem a trollkodás, meg a modival nem kötözködünk.

De, mióta trollkodás egy topik témájába vágó kérdést feltenni? Érdekes módon válasz senki részéről nem érkezett, de a modi sem tudta megválaszolni. Feltételezések igen. Gondolom, mindenkinek van elképzelése CSAK KONKRÉT tudása nincs.

Tehát továbbra is áll a kérdés: A kérdéses három erődítményvonal egyforma erősségű illetve milyen sorrendben erősödnek?
Meg lett válaszolva. Továbbá az elsőről már nem beszélhetünk és a másodikról se nagyon.
Az hogy 3 védelmi vonal van az csak 1 dolog. Az a nagy kérdés hogy milyen egységek vannak benne. Ha igaz hogy az ukránok kevés katonával rendelkeznek azokban csak az éppen pihenő katonák esetleg a kevés tartalék van, tehát a hátsó vonalakat inkább tartalék állások nak kellene tekinteni. Tehát nem biztos hogy az előkészített védelmet teljes mértékben meg tudják szállni.
Ez nem úgy néz ki, hogy fel volt töltve mind a három és amíg az elsővel bíbelődtek az oroszok, addig a másik kettőben lévők, mozizták a történéseket és szurkoltak közben.
Mindíg az van feltöltve amelyikben a harc folyik és az sem homogénen, hanem a főirányban több erő van, ahol meg nem támadnak kevesebb. Persze jogos a kérdés, hogy akkor mi van a többi állással. Ezekben pinentetik az állományt, tehát valamennyi katona van bennük, de nem túl sok.

Mack mikor fogja abbahagyni az ámokfutását? Meddig engedik garázdálkodni, hogy teljesen tönkretegye a fórumot? Ez a tevékenysége egyáltalán nem méltó ehhez a fórumhoz!!! Letiltva, korlátozva egy csomó topic, mi lesz ennek a vége, egyáltalán nem jó irány!? Statáriumot fognak hirdetni a végén, rögtönítélő bíráskodással? Mindenki ki lesz tiltva, aki nem úgy gondolkodik, mint Mack?
Úgy látom, hogy megint normalizálódott az új helyzet, megint volt egy kis akciózás, de minden marad a régi kerékvágásban. Az ukrán/NATO páros ellőtte a 2024-re kiszabott muníciót, de alapvetően nem sok minden változott a végeredményt illetően. Ez az évtized, de lehet, hogy a következő is a komolyabb háborúk évtizede lesz. Eljött az idő, hogy az emberiség eldöntse, hogy marad az 500 éve menő kizsákmányolás, lerablás, vagy megérdemelt pihenőre lesznek küldve egy jó időre, akik nem férnek a bőrükben.
Nem a szuper modern, drága, de haszontalan csoda kütyük kellenek a haditechnikai eszközökbe, hanem a hasznos, megbízható, stabil, nem hatalmas logisztikát igénylő berendezések, amik aránylag olcsón és nagy mennyiségben állíthatóak elő, illetve olyan katonai vezetők minden szinten, akik rugalmasan, előrelátóan, a régi és új, modern harceljárásokat ötvözve tudnak katonai egységeket vezetni. Szerintem nem kétséges, hogy a jól képzett, morálisan és katonailag is jól képzett hadseregek fognak eredményesek lenni.
ykr77-200824-1200.JPG

ykr99-230824-1200.JPG

ykr88-140824-1200.jpg

Megjelent a fronton a TOS-2
ykr33-140824-1200.jpg

scale_1200
Akik most a kizsakmányolókhoz tartoznak (te is, mert te is európai fehér ember vagy) nem leváltva, hanem kiirtva lesznek, szóval a helyedbe én nem szurkolnék a világrend gyökeres megváltozásának.

Szankcionálva meg azok vannak, akik képtelenek emberi módon előadni a szemellenzős vagy kevesbé szemellenzős nézeteit. Vagy szerinted pl itt a helye annak aki a Tanacsköztarsaság vérengzéseit egy teljesen elfogadható dolognak tartja esetleg az 56 utáni megtorlásokat amolyan bocsánatos túlkapasként kezelik csak azért, mert másként nem tudja megmagyarázni, hogy miért is volt olyan jó nekünk amíg az oroszok mondták meg a tutit?
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
684
3 153
93
Az ukránoknak fel kell készülniük a „nehéz télre” – miniszter (RT)

Az ukrán állampolgároknak olyan télre kell felkészülniük, amellyel nehezebb lesz megbirkózni, mint tavaly – figyelmeztetett szombaton az ország energiaügyi minisztere, German Galuscsenko televíziós közleményében.
Galuscsenko szerint a tervek között szerepel a további energiatermelő létesítmények helyreállítása és kiépítése, valamint a lakosság decentralizált energiaellátó rendszerének kialakítása. Felvetette azonban, hogy ez túl kevés, túl késői lehet, megjegyezve, hogy az orosz légicsapások jelentős hatással voltak az ukrán energiahálózatra.

„Fel kell készülnünk egy nehéz télre. Sajnos tényleg nehezebb lesz, mint az előző. Ennek ellenére meg kell próbálnunk önálló energiaellátó rendszereket létrehozni” – mondta Galuscsenko, hozzátéve, hogy „a magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy erre ne legyen szükség”.

A hónap elején Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a Financial Timesnak azt mondta, hogy Ukrajna energiakapacitása a becslések szerint kilenc gigawattal, vagyis a télen szükséges villamos energia felével kevesebb.

„A fagyos téli hőmérsékletekben Ukrajna egyes helyei egyszerűen élhetetlenné válhatnak” – írta Simson, kijelentve, hogy „a következő tél valószínűleg oly módon teszi próbára az ukrán nép ellenálló képességét, amilyenre a második világháború óta nem volt példa kontinensünkön”.

Júniusban Vlagyimir Kudrickij, az Ukrenergo, az országos villamosenergia-hálózat-üzemeltető vezetője is arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai energiatermelés várhatóan romlik, részben az atomerőművek szükséges karbantartási munkái miatt.
Arra figyelmeztetett, hogy a télre nem áll helyre teljesen az energiatermelési kapacitás, és kijelentette, hogy a hideg hónapok „nagyon nehézek” lesznek.

„Ha most hiányunk van, a fogyasztás általában 35%-kal kevesebb, mint télen, akkor nyilvánvaló, hogy a tél még több gondot hoz majd az energiahiány fedezésével kapcsolatban” – magyarázta Kudrickij.
Vlagyimir Zelenszkij korábban arról számolt be, hogy az ország energiakapacitásának akár 80%-a, beleértve a széntüzelésű erőműveket és a vízerőműveket is, megsérült vagy megsemmisült az Oroszországgal folytatott konfliktusban. Zelenszkij több légvédelmi rendszert kért a nyugati támogatóktól, hogy megvédjék a nemzet energiainfrastruktúráját.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 605
71 354
113
Ukrán színekben pompazott a Lanchid.

AZOV gardistakat kert Ukrajna az elfogott sorkatonakért.
Zelenszkij elmondása szerint a támadas egyik celja a hadifogolyok számának feltoltese volt.

Az orosz hadsereg szétveri az ellenséget Toreck és Pokrovszk irányában.

▪️ Torecki irányban folytatódnak a harcok Druzsba középső részén, Szevernij északi részén és Toreck keleti részén.
▪️ Pokrovszk irányában. Grodovkában a Zavodszkaja és a Donyecki utcák mentén folytatódnak a heves harcok.
Novogrodovkában az orosz fegyveres erők akár 600 méter mélységig is előrenyomultak. A város központi részén folytatódnak a harcok.
Marinovkától keletre és délkeletre az orosz csapatok 2,7 km szélességig nyomultak előre, állásokat foglaltak el egy benzinkút környékén, és folytatják a támadásokat Marinovka és a Kotljarevszkaja bánya irányába.
Kalinovótól északnyugatra és északkeletre egységeink 5,45 km szélességben és 1,7 km mélységben nyomultak előre.
▪️ Kupjanszk-Liman irányában a harcok intenzitása továbbra is magas Pesszcsanoje, Sztelmahovka és Makejevka térségében.
▪️ Kurahovo irányába. Krasznogorovka északnyugati részén és Georgejevka közelében folytatódnak a harcok.
▪️ Ugledar irányába. Az Orosz Fegyveres Erők széles sávban nyomultak előre Ikrianaja Balka és Solonenka Balka között az O0532-es útvonal irányában, egy legfeljebb 4,4 kilométer széles és 1,2 kilométer mély szakaszon.

Egy hosies öngyilkos rohamot végrehajtó ukrán T-64-et láthatunk, a kezelők sikeresen kiszalltak, de a további bejövő csapások miatt mind meghaltak.

.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 102
49 889
113

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 140
10 311
113
Arra célzol már a felderítésük is elfogyott ?
Nem, egy poén lett volna, de hagyjuk.

Vissza Ukrajnához:
A cikkhez csatolt videóból nekem sok minden nem derül ki az új fegyverrel kapcsolatban, de - szokás szerint - van egy kérdésem:
Mi lehet a lényegi különbség egy rakéta+drón és egy szuperszonikus cirkálórakéta között?
Azt tudom elképzelni, hogy a harci részt értelemszerűem mindkettő nagy sebességgel juttatja a célpont közelébe, de ebben az esetben a drón adott távolságban leválik és lelassul, hogy a cél közelében képes legyen akár órákig "körözni és vadászni". De lehet, hogy több kisebb, a leválást követően egyből kereső+támadó minidrónt szállít a fegyver.
Van konkrétabb infó erről?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 735
82 701
113
Nem, egy poén lett volna, de hagyjuk.

Vissza Ukrajnához:
A cikkhez csatolt videóból nekem sok minden nem derül ki az új fegyverrel kapcsolatban, de - szokás szerint - van egy kérdésem:
Mi lehet a lényegi különbség egy rakéta+drón és egy szuperszonikus cirkálórakéta között?
Azt tudom elképzelni, hogy a harci részt értelemszerűem mindkettő nagy sebességgel juttatja a célpont közelébe, de ebben az esetben a drón adott távolságban leválik és lelassul, hogy a cél közelében képes legyen akár órákig "körözni és vadászni". De lehet, hogy több kisebb, a leválást követően egyből kereső+támadó minidrónt szállít a fegyver.
Van konkrétabb infó erről?
A cikkből kiindulva egyertelműen az jön le nekem, hogy az ít nagy részét nagy sebességgel rekétaként teszi meg, majd leválik a drón ami utána megy a maga dolgára. Ezzel ki tudják küszöbölni (legalábbis a z útvonalrepülés szakaszában) azt, hogy a drónok könnyű célpontok a kis sebességük miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 124
16 603
113
Akik most a kizsakmányolókhoz tartoznak (te is, mert te is európai fehér ember vagy) nem leváltva, hanem kiirtva lesznek, szóval a helyedbe én nem szurkolnék a világrend gyökeres megváltozásának.

Dudi.

Az orosz az nem európai, és fehér ember, mint mi ?

A világrend az nem 2022. február 24.-én lett megváltoztatva, hanem már 2014-ben, az oroszbarát ukrán kormány megbuktatásával. És akár korábbra is vissza lehet menni.

Szerinted Janukovics bukása jó, vagy rossz, vagy milyen történés volt ?


aki a Tanacsköztarsaság vérengzéseit egy teljesen elfogadható dolognak tartja

A Tanácsköztársaság bukása után megtorlásként antiszemita szellemiségű törvényeket hoztak, nem pedig oroszellenes törvényeket.

Amúgy ki az, aki Kun (Kohn) Bélára, Korvin (Klein) Ottóra, és Szamuely Tiborra pozitívan tekint ?

Én még nem láttam ilyen eltévelyedett időutazót.


az 56 utáni megtorlásokat amolyan bocsánatos túlkapasként kezelik

Tudnál mutatni ilyen hozzálszólást ?