Amelyik gép túléli az orosz légvédelmet, mégis hova fog leszállni, mert addigra nem marad „skandináv” repülőtér…..
A szintén nemletező ukrán repterekre ?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Amelyik gép túléli az orosz légvédelmet, mégis hova fog leszállni, mert addigra nem marad „skandináv” repülőtér…..
na meg valószínűleg tanker sem lesz fent, ahol "ihatnának"Amelyik gép túléli az orosz légvédelmet, mégis hova fog leszállni, mert addigra nem marad „skandináv” repülőtér…..
1. Skandináv országok összesített légiereje tág értelmezésben (tehát finneket beleértve) jelenlegi illetve tervezett állapotbanmi az a skandináv légierő? Egy új ország? Vagy valamilyen katonai tömb?
Mit kezd a skandináv légierő a ballisztikus rakétákkal?
ezt mire,milyen adatokra alapozod ?Valóban. Ha kevésbé hunyorítanék, akkor látnám, hogy az USA a világ másik feléről odalogisztikázott egy olyan erőt 4. generációs gépekből, ami ma az ötödével megvolna, a ruszki légierő meg nem tud érdemi légifölényt kialakítani MOST egy szomszédos országban. Mondom úgy, hogy teljes légifölényük volt a konfliktus kezdetén és a gépveszteségeik csakis annak voltak köszönhetőek, hogy a saját légierejükre sz.rtak költeni és MANPAD magasságban bravúroskodtak okosítatlan butabombákkal meg irányítatlan rakétákkal.
+30 év eltelt és nem sikerült azt a szintet sem hozniuk, nemhogy a mostani USA képességeket.
Ez sajnos tény. Skandináv légierő megeszi a ruszkit reggelire, pláne a finn beszerzések után.
Szomorú (nem irónia).
Ezek értelmetlen összehasonlítások.1. Skandináv országok összesített légiereje tág értelmezésben (tehát finneket beleértve) jelenlegi illetve tervezett állapotban
2. Ballisztikus rakéták nem részei az egyenletnek; az orosz légierő vérgyenge voltára próbáltam rávilágítani kb. autóskártya-szinten (pl. 5th gen számok)
Kontextus.
"Amelyik gép túléli az orosz légvédelmet, mégis hova fog leszállni, mert addigra nem marad „skandináv” repülőtér….."
Komolyan ennyire nehéz megérteni? Nem fullscale war, csak simán a légierő minősége/mennyisége. Nem szárazföldi erő, nem haditengerészet, szimplán amihez a két fél hozzáfér.
Ez kb. annyira szakszerű összevetés, mintha azt mondanám, h bármikor leverném Bruce Willist. Azt talán nem nehéz belátni, h nincs értelme a komlett haderő egyetlen szegmensét összevetni. Mi az egyik haderő stratégiai célja (orosz)?! Fenyegetés esetén legyalulni mindent és mindenkit. Aztán, h ezt mivel teszi, szerintem nem releváns már a végeredmény tekintetében. De még ha az autóskártyánál maradunk sem lenne fix skandinávlottó győzelem.1. Skandináv országok összesített légiereje tág értelmezésben (tehát finneket beleértve) jelenlegi illetve tervezett állapotban
2. Ballisztikus rakéták nem részei az egyenletnek; az orosz légierő vérgyenge voltára próbáltam rávilágítani kb. autóskártya-szinten (pl. 5th gen számok)
Kontextus.
"Amelyik gép túléli az orosz légvédelmet, mégis hova fog leszállni, mert addigra nem marad „skandináv” repülőtér….."
Komolyan ennyire nehéz megérteni? Nem fullscale war, csak simán a légierő minősége/mennyisége. Nem szárazföldi erő, nem haditengerészet, szimplán amihez a két fél hozzáfér.
Mit akarsz kihozni? Hogy aki nem hozza az USAF és társszervei számait, az szar? Akkor az egész bolygó szar. Britek, németek, franciák, indiaiak, akit akarsz, szarozhatsz.1. Skandináv országok összesített légiereje tág értelmezésben (tehát finneket beleértve) jelenlegi illetve tervezett állapotban
Kontextus.
Szándékosan autóskártyáztam, különben nem írtam volna oda. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy a ruszki légerő nyomorék módon el volt hanyagolva és kegyetlen gyenge eresztés még a skandinávokhoz képest is, nemhogy az USÁhoz képest. Mostanra már azt sem tudom, van-e egyáltalán még működőképes AWACS náluk, az a pár SZU-34/35 meg hiába jó, kevés és sz.rrá repülik őket. Su-57 meg álom. Norvégoknak magukban több 5th genjük van mint a ruszkiknak. Ha ez szerinted nem ciki, akkor nem tudom, hogy mi az. Méltatlan a ruszkikhoz az, ahogy állnak légierő terén.Ez kb. annyira szakszerű összevetés, mintha azt mondanám, h bármikor leverném Bruce Willist. Azt talán nem nehéz belátni, h nincs értelme a komlett haderő egyetlen szegmensét összevetni. Mi az egyik haderő stratégiai célja (orosz)?! Fenyegetés esetén legyalulni mindent és mindenkit. Aztán, h ezt mivel teszi, szerintem nem releváns már a végeredmény tekintetében. De még ha az autóskártyánál maradunk sem lenne fix skandinávlottó győzelem.
Norvégoknak magukban több 5th genjük van mint a ruszkiknak.
Ha ez szerinted nem ciki, akkor nem tudom, hogy mi az. Méltatlan a ruszkikhoz az, ahogy állnak légierő terén.
"Az ukránokat Gerányokkal és bombázókról indított robotrepülőgéppel püfölik épp annyira amennyire akarják."
Mert mással nem is nagyon tudják. Mert berepülni Lvov felé már nem nagyon biztonságos, hiába lenne sokkal hatásosabb az UMPK, elnyomni meg nem tudják a légvédelmet, minden a túlterhelésre és az ár/érték arányra épül rá, de nem azért mert van választásuk.
Vagy lehet a gyenge légierő miatt tart a 3 napos vacsora 4 éve. A tüzérségüket meg cseszhetik, hiszen hatalmas veszteségekkel járó elhúzódó konfliktust értek el vele. Ott tartunk hogy az orosz veszteség összemérhető az USA második világháborús veszteségével. Lehet játszani hogy az oroszoknak ez mindegy, de ők se állnak túl fényesen demográfiailag.És?
Leszámítva hogy a ruszki doktrínában nem fajsúlyos a légierő szerepe és soha nem is volt az. Van, tud hátországot támadni, frontot támogatni, védi a hátországot és a frontot és kb. ennyi. De a légvédelem gerince a rakéták. A hadsereg gerince a tüzérség. A stratégiai csalásokra pedig ott a rakéta tüzérség.
Légierővel nem lehet háborút nyerni (angolszászok erőltetik, csak még sosem sikerült), tüzérséggel meg lehet. Most is az utóbbival nyernek alapvetően. A légierő rugalmasan besegít a ahol kell. Szerepe alárendelt.
Más doktrína. Megint. Minek repüljenek be Lvov felé, amikor nem ez a doktrínájuk hogy majd ki vívjuk a totális légi fölényt és majd berepül valami adott kornak megfelelő bomba kamion, hanem erre van a megfelelő minőségű és számú ballisztikus rakéta, robotrepülőgép, ami a töredékéből elintézi a hátországgal lévő célokat. Minden nap, 1400+ napja, ahogy az ukrán (és egyébként az iráni csörte) példa mutatja, a többi erőforrást meg megkapja a szárazföldi hadsereg.
Költhetett volna az orosz ésszerűbben a légierőre? Biztosan. Loptak ki a rendszerből pénzt? Igen valószínű.Szándékosan autóskártyáztam, különben nem írtam volna oda. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy a ruszki légerő nyomorék módon el volt hanyagolva és kegyetlen gyenge eresztés még a skandinávokhoz képest is, nemhogy az USÁhoz képest. Mostanra már azt sem tudom, van-e egyáltalán még működőképes AWACS náluk, az a pár SZU-34/35 meg hiába jó, kevés és sz.rrá repülik őket. Su-57 meg álom. Norvégoknak magukban több 5th genjük van mint a ruszkiknak. Ha ez szerinted nem ciki, akkor nem tudom, hogy mi az. Méltatlan a ruszkikhoz az, ahogy állnak légierő terén.
És igen, nem az történt (innen indult az egész), hogy ellopták a precíziós csapásmérő fegyverzetet a ruszki raktárakból a reptéren a korrupt tábornokok, hanem MEG SEM RENDELTÉK, hogy legyen ilyen képességük legalább valamilyen szinten. Ugyanez AWACS téren, Szu-57 téren, drón téren. A Lancet volt, ami legalább esélyt kapott (és be is vált), még az egyszerű Geranokat is a perzsáktól kellett megvenni. Ami okés, csak hát mégsem okés annyira, ha így jobban belegondolsz (mondjuk a törökök mérföldekkel előrébb jártak és ők rendszeresítették is a saját cuccaikat).
Szóval erősen alul volt finanszírozva a légierő, ezen szerintem felesleges vitázni is, mert tény.
"Az ukránokat Gerányokkal és bombázókról indított robotrepülőgéppel püfölik épp annyira amennyire akarják."
Mert mással nem is nagyon tudják. Mert berepülni Lvov felé már nem nagyon biztonságos, hiába lenne sokkal hatásosabb az UMPK, elnyomni meg nem tudják a légvédelmet, minden a túlterhelésre és az ár/érték arányra épül rá, de nem azért mert van választásuk.
"hogy is segítették irakot a szomszédai"
Szerinted ha a ruszkik segítették volna Irakot (kb. semmilyen képességük nem volt rá) más lett volna a kimenetel? Már a szovjetek idején is brutál lemaradásban voltak, amit csak részben magyarázott a szovjet doktrína (ami részben kényszer szülte volt eleve).
A helyzet az, hogy Kína fejleszt ezerrel, megcsinálja, üzembe állítja, USA dettó, a ruszkik meg lemaradtak mint a borravaló (Európa is). Lassan már a függetlenebb versenyzők is kitolják a saját fejlesztésű 5. gen vadászaikat a repterekre, az oroszok meg még mindig a hajtóművet reszelgetik a mennyi, húsz éves cuccukhoz? Kína az 5. stealth gépnél jár, USA a másodiknál.
Értük haragszom, nem ellenük.
Kikapcsoltam a szarkazmus-motoromat.Költhetett volna az orosz ésszerűbben a légierőre? Biztosan. Loptak ki a rendszerből pénzt? Igen valószínű.
De valahogy mégis, egy orosz GDP-vel összemérhető nyugati állam a töredék spektrumát tudja felmutatni az orosz fegyverrendszereknek, mert az nem csak 5. gen. vadászokból áll, hanem az atomtengóktól az ICBM-eken át 1000 dologból. Akkor hová tűnt a pénz pl. európában? Nagyságrendekkel többet lopnak nyugat-európában, vagy ennyire túláraznak mindent, vagy hol van a sok holland-belga-német-olasz-spanyol saját fejlesztésű atomtengó/ezernyi más cucc?
Norvég 5. gen. gépek. Igen van, lehet több is - még. Használhatják addig és úgy ahogy a Pentagonban engedik. Nyilván nem téma hogy Norvégia mást gondoljon, nyilván jelenidőben nem is érdekük mást gondolni. Finnek dettó. Svédek legalább félig önállóak (voltak), nem is ugrották meg az 5. generációt. A lesajnált orosz fejlesztett magának, épített magának, gyártósort csinált magának. Használja úgy és akkor ahogy akarja. Ilyen az igazi fegyver, ilyen a lózungoktól mentes valódi függetlenség.
Egyébként valóban más a doktrína, ezért egy fegyvernem egy eszközét kiragadni - akkor beszéljünk a norvég ICBM-ekről?
Az usa doktrína alapja a dollár fegyveres védelme globálisan, az oroszé meg teljesen más, ez kristálytisztán köszön vissza a haderőkben. Az USA csicskák meg nem nagyhatalom, azt vesznek amit kapnak, ott nincs válogatás.
Drón tekintetben ne áltassuk magunkat. Aki Tu-160-ast még Szu-57-est képes gyártani az tud Gerányt tervezni. Csak mivel az orosz sem volt erre jobban felkészülve mint a NATO, egy gyors megoldás kellett. Nincs ebben semmi szenzáció.
Az ukrán-iraki párhuzam továbbra is sántít. Ja hát segíthette volna irakot az orosz. Kb. ez ma úgy nézne ki, hogy Ukrajna legbarátibb szomszédja a Belorusz, egyébként meg Kína, Észak-Korea és Irán lenne a szomszédja, boldogan adnak felvonulási területet az orosznak, de igen, Ukrajnát segítené az USA, igaz a műholdas Intel töredékével mert az még ebben a formában nincs.
Na valahogy így lenne összehasonlítható a szitu.
Ha nincs légi fölény, akkor miért nincsenek lelőve a felderítő drónok? Unatkoznak az f16 pilóták, vagy a légvédelem kijev felett nem tartja jelenlegi helyzetet kihívásnak?Nem volt semmilyen szétlopott precíziós fegyverzet. A szó szoros értelmében nem volt precíziós fegyverzet, mert a medve sz.rt megvenni a saját légierejének (lefejlesztve le volt), mert azt hitte, brummogni elég lesz az ukránok ellen. A VKS meg továbbra is gyilkoja lefelé a repórákkal a minimál légierejét, amely képtelen - most már - légifölényt kivívni a teljes Ukrajna felett. Az más kérdés, hogy erre MÁR különösebb szükségük nincs (rakéták, drónok), viszont továbbra sem esélyes egy Sivatagi Vihar szintű légi hadművelet - 30 évvel később.
A helyzet az,hogy a doktrina nem szabadon vállasztható.Az orosz doktrina Oo állapotábol következik.Az USA doktrína bevált, az orosz meg iszonyatos veszteségekkel nyeri meg a háborút.
Okai többfélék, de elvitathatatlan az amerikai doktrína felsőbbsége.
nos ..lényegében egyetértek Veled, de kiragadnék egy részt a kommentedből,mert ez már több ember "tollából" is jött velem szembe itt ..az oroszok meg nem mernek beküldeni semmit a nyugati részre, amiben ember ül.
Mert egy dron 20-50kg harci résszel rendelkezik,mig egy vb akár 3000kilós bombát is tud célba juttatni?mégis minek kellene berepülni egy sűrű légvédelemmel ellenőrzött zónába ? pláne úgy, ha mint irtam is rakétákkal,drónokkal szétlehet csapkodni azt amit akarnak, gép és a PR emberveszteség nélkül ?
Tyűha!Azért mikor Egyiptom,Sziria,Vietnám kapta meg az oroszoktol ugyan ezt (sőt,többet,mert konkrétan harcoló katonákat,kezelőszemélyzetet is küldtek),akkor az teljesen rendben volt,ügye?ráadásul azt se felejtsük már el ,hogy a teljes NATO felderítési adatok mennek az ukránoknak, illetve a légvédelmi eszköztáruk is olyan spektrumban ki lett tolva,hogy a Stingertől a Patriotig mindent megkaptak, akkor mégis minek kellene berepülni egy sűrű légvédelemmel ellenőrzött zónába ?
Francokat nem voltak nyugati támadódronok.Gerán maga is egy 1986os dron liszensze.....Már rég vannak,még egészen kicsikák is.Csak nem kis AliBaba szintűek,hanem direkt katonai célra tervezettek.Zsidók éppenséggel az orosz légvédelmet is szétverték már Sziriában támadó dronokkal.......a drónokra visszatérve,nyugaton is inkább a Predator, a Reaper, a Bayraktar és a Hermes volt az amit a leginkább ismertünk,, de a kis biszbasz drónokat meg kb senki, az ennek a háborúnak a hozadéka .. át is írtak a harctéren sokmindent !
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..