erre gondoltam volna én is (elnézést csak pont dolgozom)Vagy nem kaptak adatot Usankától
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
erre gondoltam volna én is (elnézést csak pont dolgozom)Vagy nem kaptak adatot Usankától
Ehhez kapcsolódóan, ma egy nap alatt - háromszor módosították Kárpátalja kézi lekapcsolgatási ütemtervét a folyamatosan magyar, szlovák, román rendszerből energiát adó, akár sokszoros energiát is adni tudó, munkácsi 400, és 220 kV-os gyűjtősinről. Ilyen még sosem fordult elő. Tán a kárpátaljaiakat is a benti energiahelyzettel kapcsolatos szolidaritásra kényszerítik - mert ennek más, főleg hadviselési értelme nincs.Ukrajna összes atomerőművét lekapcsolták a hálózatról, hogy elkerüljék a rendszer túlterhelését. Az áramtermelést leállították. Ukrajna vészhelyzeti áramellátást kért Lengyelországtól a helyzet stabilizálása érdekében. A tegnapi esti csapás pusztító volt, és nem észleltek lehallgatást. Ukrán források arról számoltak be, hogy valami hiba történt a nyugat-ukrajnai radarokkal, és gyakorlatilag vakok voltak a támadásra.
No komment.
Ukrajna összes atomerőművét lekapcsolták a hálózatról, hogy elkerüljék a rendszer túlterhelését. Az áramtermelést leállították. Ukrajna vészhelyzeti áramellátást kért Lengyelországtól a helyzet stabilizálása érdekében.
Addig menjen az egész míg ki nem döglik valamelyik . Nyilván az oroszok fognak gazdaságilag kidögleni csak míg Putykónak van ereje elhúzni az elkerülhetetlent !A béke az oroszoknak lenne a legjobb . Ezzel Putyin rózsaszín felhőbe burkolva eladhatja a csúfos katonai vereségét odahaza ! Elmondhatja majd hogy na hát ő mindig is a béke embere volt ! Persze lehet hogy neked meg sokaknak ez nem fog tetszeni de ha nincs erő akkor más választás nincs .Kár volt az oroszoknak beégetni magukat ezzel a katonai kudarccal .Úgyse lesz ebből lófasz sem
Hogyne lenne érteme; vegzálni a helyieket, hátha megunják és elköltöznek.Ennek fényében sem érthető ha Munkácson dögivel van villany - minek kell Kárpátalját kézzel kikapcsolgatni..

Mikor fognak gazdaságilag kidögleni az oroszok @Roni? kedden? pénteken?Addig menjen az egész míg ki nem döglik valamelyik . Nyilván az oroszok fognak gazdaságilag kidögleni csak míg Putykónak van ereje elhúzni az elkerülhetetlent !A béke az oroszoknak lenne a legjobb . Ezzel Putyin rózsaszín felhőbe burkolva eladhatja a csúfos katonai vereségét odahaza ! Elmondhatja majd hogy na hát ő mindig is a béke embere volt ! Persze lehet hogy neked meg sokaknak ez nem fog tetszeni de ha nincs erő akkor más választás nincs .Kár volt az oroszoknak beégetni magukat ezzel a katonai kudarccal .
Igen kevés magyar maradt ott az 1940 utáni sorozatos történések miatt, kérdéses hogy ezért érdemes - e a saját magukkal kitolni, hogy az ottani lakosság is háborús hangulatba legyen ringatva..Hogyne lenne érteme; vegzálni a helyieket, hátha megunják és elköltöznek.![]()
ennek ellentmond az a törvényszerűség hogy semmi sem tart örökkéÚgyse lesz ebből lófasz sem
Az egyik fél elég régóta gazdasági csődbe van, már csak a lélegeztető cső tartja életbe.Addig menjen az egész míg ki nem döglik valamelyik .
Az biztos, hogy megvárják az USA félidős választást, hátha sikerül az USA-t visszahozni a háborúba.ennek ellentmond az a törvényszerűség hogy semmi sem tart örökké
a háborúk se
előbb-utóbb ennek is vége kell legyen
valamikor, valahogy
Azért tettem "hűha" hangulatjeleket az energetikai rendszer drasztikus megcsapásáról* szóló beszámolókhoz, mert nem számítottam arra, hogy ráhibázok a MOST-ra.Közben az fogalmazódott meg bennem, hogy számos ok mellett ez az időben széthúzott, elaprózott energetikai infrastruktúra rombolás akár egyfajta lehetőségadás is volt az ukrán társadalom felé, hogy ráeszméljenek, hogy:
- Nem, még a nyugati blokkal a hátuk mögött sem fogják tudni megfektetni az oroszokat. (Nem is tudom, hogyan képzelték egykori életközösség után, szomszédként, nyelvcsaládként. Még ha teszem azt a spanyolok gondolták volna ezt...)
- Az oroszok képesek kiütni az ukrán energetikai rendszert; fokozatos rombolással akarták jelezni/érzékeltetni, hogy még mindig nem késő lezárni ezt a konfliktust.
Valamiért ez a fokozatosság, mint üzenet, még mindig nem ment át.
Ebből így végü tényleg teljes lámpaoltás lesz![]()
...
Feleslegesen gereblyézed megint a vizet.
A lámpaoltás négy éve nem jön össze. A napi 100-150 millió dollárnyi rakéta, drón sem elég hozzá.
Katonai célokat kellene támadni, azt még mindig nem tud ....
Gyanítom, hogy az ukránok is úgy vannak vele, mint a románok***, hogy pontosan tudják; azért az elmúlt ezer év ott nem róluk szólt:Kinéztem az EU-s energia szállításokra , déli helyzetkép:
Lengyel 357 MW
Szlovák 136 MW (Munkács)
Magyar 394 MW (Munkács)
Román 502 MW (Munkács)
Román 696 MW (Moldován át)
Ennek fényében sem érthető ha Munkácson dögivel van villany - minek kell Kárpátalját kézzel kikapcsolgatni..
Zelenszkij szerint az amerikaiak nyár elejére várják a békekötést az ukránok és az oroszok között, ahol a határidő közeledtével fokozni fogják mindkét félnél a nyomásgyakorlást
![]()
US pushes Russia and Ukraine to end war by summer, Zelenskiy says
The United States wants Moscow and Kyiv to find a solution on how to end the war in Ukraine before summer, President Volodymyr Zelenskiy said.www.reuters.com
Úgyse lesz ebből lófasz sem
Zelenszkij szerint az amerikaiak nyár elejére várják a békekötést az ukránok és az oroszok között, ahol a határidő közeled
Majd akkor a szankciók?Akkor addig szabadkéz?Nem látnak a radarok ésatöbbi?Végül is áram nélkül meddig lehet bírni?Egy hónap?Az biztos, hogy megvárják az USA félidős választást, hátha sikerül az USA-t visszahozni a háborúba.
Egy 600 ezer km2 országot akarsz lerombolni? Milliós városokkal, szovjet atombunkerekkel, tízen éve erődített védelemmel. Egy rakás katonai elkülönített, szekunder energiarendszerrel, a komolyabb gyárak saját fő és tartalék energiarendszerekkel voltak kiépíve.Egy országot akarsz aggregátorokról üzemeltetni, ha az alapokkal tisztában lennél nem mondanál ilyeneket.

Valójában a kapcsolódási pontok (nem a vezetékek) a leginkább sebezhető elemei a hálózatnak.
Nem ment semmire? Az ukrán energiatermelési kapacitásnak minimum a fele vagy kikerült az ukránok irányítása alól, vagy megsemmisült.
És ezzel az ipari kapacitásaik is mentek a levesbe.
Igen, ezt már sokszor firtattam, de ki fogja megoldani és miből?
A decentralizált rendszer "gerincét" (képzavar, tudom) mini gázturbinás hőerőművekkel akarják megoldani, a tervek (=igények) több száz ilyenről szólnak. Mindezidáig sikerült 1 GW-nyit telepíteni belőle.
Elmeséled nekünk, ezeket putler miért nem fogja támadni?
Ki fogja kifizetni és milyen megtérüléssel számol?
???
Pár százat igényeltek, nem kaptak annyit.
Illetve ezek is támadhatók (attól mert kicsi, még nincs mithrillből).

Arról nem is beszélve, hogy benzin vagy gázolaj is kell ezekbe. És szerintem el fog jönni az az idő, hogy az se lesz korlátlanul.
azért mindig örömmel tölt el amikor mindenenkivül vergődik,mert ez igazolja legjobban vissza a harctéri eredményeket
mégis hány négyzetméter alapterületen kellene elhelyezkednie ezeknek a napelemparkoknak,hogy kiváltsák a jelenleg kiesett energiatermelő létesitményeket,? mekkora teljesítménykiesést okozna 1-2 kazettás fejjel szerelt rakéta (vagy drónról ledobott repesztgránát) ezekben a napelemparkokban ? azért nem egészen úgy van ez,ahogyan a "matematikus úr" kiszámolta ..
a hírek szerint ..
Oroszország nagyszabású csapást tervez indítani a következő 48 órában, valószínűleg Kijev és a környező régió energia-infrastruktúráját célozva, az ukrán fegyveres erők megfigyelő csatornái szerint.
Több Tu-95MS repülőgép már elhagyta a Távol-Keletet, és az Engels Légibázisra tart cirkálórakéták telepítése céljából.
Az Olenja és a Gyagilevo repülőterekről Tu-22M3 repülőgépek telepítését tervezik.
Várhatóan akár hat Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG-31K vadászgép is bevetésre kerül.
Novorosszijszkban három, egyenként 22 rakétát szállító Kalibr rakétahordozó áll készenlétben.
Akár 800 Geranium drónt is terveznek.
Zelenszkij jóváhagyta az Oroszország elleni újabb terrortámadásokat.
Az ukrán elnök bejelentette, hogy jóváhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat új harci műveleteit.
„Khmara vezérőrnagy ma jelentést tett az SZBU műveleteiről. Az eredmények jók, és jóváhagytam az új harci műveleteket. Meggyengítjük az ellenséget” – mondta a kijevi rezsim feje.
Egy különleges szolgálat munkájáról beszélünk, amely szabotázzsal, felforgató tevékenységekkel és a harci övezeten kívüli műveletekkel kapcsolatos, ezek magukban foglalják pl a "Vesztocska" csoport női önkéteseit ért fenyegetéseket is, akiket a gyermekeik megölésével fenyegettek meg, a csoport álcahálókat sző, illetve kötszereket, instant élelmészereket juttat el a frontvonalban harcoló orosz egységekhez.
Zelenszkij ezzel ismét megerősíti, hogy Kijevnek nincs szándékában teljes értékű békeszerződést aláírni.
ui. vajon Trautmann mennyire kongatná a vészharangot, egy a családját ért fenyegetés miatt ?

Nem kell kidögleni senkinek.Mikor fognak gazdaságilag kidögleni az oroszok @Roni? kedden? pénteken?
és hány éve nyomjátok már ezt a süket dumát eredménytelenül ?

Azért tettem "hűha" hangulatjeleket az energetikai rendszer drasztikus megcsapásáról* szóló beszámolókhoz, mert nem számítottam arra, hogy ráhibázok a MOST-ra.
*Eddig ugyanis ugye a nukleáris erőműveket nem kellett pánikszerűen letépni.
Ez már szerintem is így egy új korszak, azzal együtt is, hogy természetesen fogalmam sincs, mennyi százalékot fognak tudni újra hálózatban tartani az ukránok. (Szerintem emberfeletti, amit az energetikai szakembereik művelnek)
Ez a (általam önkényesen kiemelt) pár sorod meglehetősen rosszul öregedett.
De ezen semmi örömködni való nincs:
Ukrajna is, ahogy Oroszország is egy épeszű világban (gazdaságilag) történelmileg az európai kontinens része az amerikai kontinenssel folyó versenyképességi vetélkedésben.
Ezek a kapacitások már most hiányoznak a kontinensek háborújában.
Talán nem kellett volna notóriusan lőni Donbassz civil területeit, de ez a hajó már elment.
Az a különbség, hogy Oroszországnak van B** lehetősége -
**
- az ázsiai partnerek talán elég nagyok és népesek, no meg fejlődési/fejleszthetőségi potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy legyen kinek eladni a (benzint) nyersanyagokat, energiahordozókat, Európa meg...
....egy infrastrukturálisan már annyira kétségkívül kiépített-fejlett térség, hogy nem engedhet meg magának még pár évnyi egy helyben toporgást sem, mert nem lesz miből finanszírozni a szinten tartást - lásd még százalékos európai államadósságok.
S akkor még ott lenne nekik Ukrajna újjáépítése, mi másból; már csak hitelből...
Ha Európának szerencséje van, akkor paradoxon, de ezt megússza.
Az oroszok meg szerintem is gyepűként fogják kezelni, még egyszer nem fogják beleölni a pénzt, mint a Szovjetunió idején.
Ha hinni lehet a google-nak, akkor Ukrajna területe 4 %-a Szibériáénak; az oroszoknak ez kerekítési hiba.
Gyanítom, hogy az ukránok is úgy vannak vele, mint a románok***, hogy pontosan tudják; azért az elmúlt ezer év ott nem róluk szólt:
***https://www.bikuci.hu/vicc-na-ezt-vegyek-jegyzokonyvbe/
Visszatérve a lámpaoltásra; tehát már nem számít az oroszoknak, hogy az EU-t is megterheljék energetikailag. Nem hiszem, hogy bármilyen magas rangú orosz vezető elleni merényletre lenne ez, ilyen mértékben a válasz, hiszen ezt számos más alkalommal/okkal megtehették volna.
...vagy csak most tudtak egyszerre elég mosógépcsipet beforrasztani...
Egyre forróbb a pite; nem tudom, hogy hova lehet ezt még fokozni az ellenérdekelt felek részéről a közvélemény számára is nyílt háborúnak számító eszkalációs szükségszerűség nyomáskényszere nélkül.

Nekem nincs szándékomban bármit is lerombolni.Egy 600 ezer km2 országot akarsz lerombolni?
Valaki most kapcsolta le a villanyt Ukrajnába. Nehéz lesz ezt visszakapcsolni.Milliós városokkal, szovjet atombunkerekkel, tízen éve erődített védelemmel. Egy rakás katonai elkülönített, szekunder energiarendszerrel, a komolyabb gyárak saját fő és tartalék energiarendszerekkel voltak kiépíve.
Az egész világ helyett, helyesebb lenne a nyugat szót használnod.Az egész fejlett világ tolja őket eszközzel, nyersanyaggal, pénzzel, információval.
Komolytalanba mész át....Ha az alapokkal tisztában lennél, nem mondanál ilyeneket...
Jó ha a kárpátaljai magyarság fele ott maradt még. Azok is főleg idősek. Most meg már áram sincs nekik.A szombati orosz támadás lenullázta a Kárpátalját is árammal ellátó Burstini Hőerőművet – burstini polgármester
![]()
A szombati orosz támadás lenullázta a Kárpátalját is árammal ellátó Burstini Hőerőművet – burstini polgármester - Karpat.in.ua
Az Ivano-Frankivszk megyei Burstin városban található Burstini Hőerőmű leállt az orosz megszállók hatalmas szombati támadása után, a létesítmény súlyos károkat szenvedett – jelentette ki Vaszil Andrijesin.podiji.karpat.in.ua
Akkor ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy megnyugtatták az ukrán földre küldendő NATO-katonákat, hogy nyugodtan haljanak meg Ukrajnáért, nem fog mögöttük állni a NATO...„Ha Oroszország megtámadja a NATO csapatait Ukrajna területén, a NATO nem fogja a saját országai elleni támadásnak tekinteni. Ez nem indítja el sem a NATO 4., sem az 5. cikkelyét. Ezt Rutte, a NATO főtitkára mondta nekem” – mondta Jehor Csernyev, az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke.
Rutte szerint ezt a szövetség országain kívül állomásozó NATO-csapatok elleni támadásnak tekintenék, ezért a 4. és 5. cikkely nem aktiválódna automatikusan.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..