[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 507
21 525
113
Pusilin: a helyi önkormányzati szerveket a DNR vezetőségének kell kontrollálnia

A minszki egyezmények szerint a Donyecki Népköztársaság kormányának kell ellenőriznie a helyi önkormányzati szerveket – idézi Denisz Pusilint, a DNR kontaktcsoportjának donyecki képviselőjét a RIA Novosztyi.
Az alkotmány decentralizációs reformját a minszki egyezménycsomag is előírja, amelyet a kontaktcsoport 2015 februárjában fogadott el. Az alkotmányt a helyi önkormányzati szervekkel egyeztetve módosítani kell. A DNR és az LNR kormánya többször is javaslatokat tett a reformokat illetően, de ukrán oldalról mindez válasz nélkül maradt. Petro Porosenko, Ukrajna elnöke nyilatkozatából kiderült, hogy az alkotmány módosításokat Donyeck és Luganszk megye képviselőivel kell egyeztetni, az LNR és DNR képviselőit viszont nem említette meg.
„A Minszk-2 értelmében alkotmányos reformot kell végrehajtani, amit velünk is egyeztetni kell. A javaslatainkban arról van szó, hogy jogunk van ellenőrizni és kinevezni a helyi önkormányzati szerveket, a bírókat, ügyészeket és a Népi Milíciát, tehát a DNR vezetése neveznék ki és nem Kijev által” – mondta Pusilin.
Porosenko az alkotmányos bizottság előtti fellépésében abban reménykedett, hogy a parlamentnek október 25-i választások előtt a parlamentnek sikerül elfogadni a megfelelő módosításokat.
Ukrajna alkotmánymódosításának tervezete nem írja elő Donyeck és Luganszk megye néhány járásának különleges státuszát, csak leírja azt, hogy egy különleges törvénnyel fogják azt szabályozni.

http://rapidpress.info/pusilin-a-helyi-onkormanyzati-szerveket-a-dnr-vezetosegenek-kell-kontrollalnia/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 507
21 525
113
Milos Zeman: az USA elvesztette józan ítélőképességét a nemzetközi szinten

Milos Zeman cseh elnök szerint az Egyesült Államok elvesztette azt a képességét, hogy józanul megítélje a nemzetközi helyzetet – írja a TASS. „Az amerikaiakból hiányzik az önelemző képesség. Örülök, hogy ötven év múlva végre eltörölte a Kuba elleni szankciókat és legalább ebben jeleskedett. Azonban a politika intelligenciáját abban az intervallumban mérik, amely alatt helyrehozzák az elkövetett hibákat. Ha a reakciójuk csak ötven év múlva várható, akkor úgy végezhetik, mint a brontoszauruszok, amelyek hamarabb kihaltak, minthogy helyreállítsák az evolúciós hibájukat” – mondta Zeman.
A cseh elnök szerint az Egyesült Államok egy sor hibát követett el, például Irakban, ahol állítólag tömegpusztító fegyverek voltak. A szavai szerint hibás döntés volt a szíriai kormány katonáinak bombázása is, amit addig folytattak, amíg ki nem derült, hogy a szíriaiak az Al-Kaida ellen harcolnak, akik ellen ők is harcolnak Afganisztánban.
Zeman kritikusan nyilatkozott a Washington által terjesztett amerikai politikai modellről. „Ez teljességgel értelmetlen. A saját politikai rendszerük exportálása egy idegen kultúrával és hagyományokkal rendelkező országba csak azzal végződhet, hogy sikertelenség esetén ez az ország az ellenségünkké változik, siker esetén pedig tönkretesszük ezt az országot. Az egyik tüntető állampolgár elég érdekesen határozata meg az agresszor fogalmát. A szavai szerint: az az agresszor, aki sokkal hamarabb támadja meg azt a bizonyos országot, mint az Egyesült Államok” – mondta Zeman.....

http://rapidpress.info/milos-zeman-az-usa-elvesztette-jozan-itelokepesseget-a-nemzetkozi-szinten/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kijev-szerint-tobb-mint-szazszor-nyitottak-tuzet-szakadarok-egy-nap-alatt
"...Leonyid Kucsma volt ukrán államfő szóvivője hétfőn a Facebookon bejelentette, hogy július 7-én ismét összeül Minszkben a háromoldalú, Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport. A testületben, amely a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére jött létre, Kijevet Kucsma képviseli. A tanácskozás napirendjén a szóvivő szavai szerint főként biztonsági kérdések lesznek, ezen belül újabb dokumentumot készítenek elő aláírásra a nehézfegyverek kivonásáról a frontvonal menti ütközőzónából.
Denisz Pusilin, aki a donyecki szakadárokat képviseli a kontaktcsoporttal való tárgyalásokon, hétfőn kétségét fejezte ki, hogy július 7-ig sikerül megállapodásra jutniuk a szemben álló feleknek a Mariupol térségében a frontvonalnál lévő Sirokine falu demalitarizálásáról. Kifejezte, hogy nem tartja valószínűleg, hogy újabb megállapodást írjanak alá a tanácskozáson. A szakadár vezető vádja szerint egyedül Kijev gátolja a minszki rendezési folyamat előrehaladását."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://novorossia.su/ru/node/20083
Az Ukrán haditengerészet törpe tengeralattjárókat akar építeni.

http://rusvesna.su/news/1435566538
Alexander Zaharcsenko azt mondta, hogy a fegyveres erők minden egységét el fogják látni védett kommunikációs eszközzel. Donyecki gyár kapta a feladatot a tervezésre és gyártásra, hogy a DNR fegyveres erői számára készítsen hordozható rádiót, ami vízálló, legújabb generációs hordozható FM rádióállomás.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_65032
Graham Phillips ellátogatott Marinkába
(videó a cikkben)

2Tub6fIy1Sk.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 606
71 363
113
Donyecki lakás ukrán tüzérségi tevékenység után:
CIuUlhxUkAEw5MB.jpg


1941 olasz katonák Donyeckben

CIt0NuZUYAAlBe_.jpg


Csecsenek meg oroszok manapság arrafelé:
CIrEgOdWEAA3XzT.png
CIrEgOdWEAEWHQd.png
CIrEgq5WsAAE5Ak.png


https://youtu.be/Vg2Gz9wWJHw
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://novorossia.su/ru/node/20117
Plotnyickij azt mondta hogy a Minszki megállapodásoknak megfelelően készen állnak a politikai harcra Ukrajnában.
Az Ukránok kénytelenek lesznek a Minszki megállapodásoknak megfelelően a reformokra ha a kezes országok rákényszerítik őket, és betartják azt. Ekkor egészen más Ukrajna lesz. De ezzel az Ukrajnával ők készek együttműködni és együtt maradni.
Most már készek harcolni nem csak a saját területükön, de most már késze harcolni egész Ukrajnában, de ezt a a harcot politikai eszközökkel - mondta Plotnyickij.



Plotnyickijnak elment a józan ítélőképessége, ha azt hiszi hogy Ukrajnában a politika közelébe engedik őt, az LNR-t, DNR-t, vagy bárkit is, aki most a területükön van. Ők mind fekete listán lesznek. Jó esetben. Különben meg valószínűleg börtönökben, úgynevezett szűrőtáborokban, átnevelésen a legkisebb gyerekig bezárólag, minden hivatali tisztségtől eltiltva. Az orosz nyelvről elfeledkezhetnek, hűségüket az Ukrán állammal szemben folyamatosan bizonyítaniuk kell majd, de még úgy is életük végéig figyelik majd őket. Ha csak maguktól el nem mennek Oroszországba..
Plotnyickij megint mást mond mint pár hete. Viszont Zaharcsenko még mindig ugyanazt. A harc kiszélesedése háborúvá több Zaharcsenko több nyilatkozata szerint is elkerülhetetlen.
Ez viszont elég nagy ellentét DNR és LNR között. Ha így marad ugye, akkor LNR simán kapitulálhat, legalábbis a jelenlegi vezetői megpróbálhatják. Ekkor viszont élesen szembekerülnek nem csak a saját katonáikkal, illetve a már szinte erőszakkal leszereltetett korábbi milicistákkal, hanem DNR-el is. Persze Zaharcsenkóval közben történhet baleset, és esetleg Pusilin vagy a mögötte álló körök valóban megpróbálhatják átvenni a hatalmat. De még ha Zaharcsenko ekkor valamilyen módon meg is halna, akkor sem valószínű DNR-ben lényeges irányváltás. Sőt, ekkor elképzelhető hogy LNR és DNR erői letisztulnak, és akár Strelkovék is visszatérhetnek az elkerülhetetlenül bekövetkező felháborodás hullámain.
De nézzük mi történik akkor ha DNR és LNR mégis letenné a fegyvert, és bevonulnának az Ukránok a területükre. Az Ukrán vezetők és a hozzájuk köthető tanácsadók politológusok... nagyjából ugyanazt mondják: Ukrajnának Ukrán nyelvűnek és kultúrájúnak kell lennie. Az orosz nyelvet kultúrát és identitást pedig ki kell gyomlálni és elnyomni. Bármit is mondanak most a Minszki tárgyalásokon az Ukránok, ekkor szinte biztos megszállnák a területet, és teljes tisztogatásba kezdenének. És ekkor szinte biztos hogy újból kitörnének a harcok, mert úgy 100000 korábbi milicista ezt nem hagyná. Akár kezdetben elszigetelt helyeken és csoportokban, később kiszélesedve törnének ki, vagy egyből egy nagy ellenállással, a végeredmény valószínűleg ugyanaz lenne. Háború a Dél és Kelet-Ukrán területek orosz ajkú, és a Nyugat-Ukrán masszívan oroszellenes területei között. Csakhogy kérdés lenne még akkor is (akárcsak most, hogy a középső területek kihez csatlakoznának. Mert a hivatalos Ukrán statisztikák ellenére ott is nagyobb részt oroszul beszélnek...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/vezerkari-fonok-otezer-fegyveres-tamadasat-josolja
"Viktor Muzsenko vezérkari főnök bejelentette, hogy ötezer fegyveres indíthat támadást a terrorellenes műveletben (ATO) résztvevő kormányerők ellen, s bírálta Európa hozzáállását – jelentette az Ukrajinszka Pravda.
A vezérkari főnök Facebook-bejegyzésében az EBESZ-misszió jelentésére reagált így a harcok felerősödéséről a Donyecki repülőtér területén és annak környékén, illetve ami a Makijivkában megfigyelt orosz rendszámú polgári tehergépkocsikból álló konvojt illeti - közli a Kárpátalja Hetilap.
„Hamarosan mintegy ötezer felfegyverzett harcos tankokon és páncélozott járműveken, erős tüzérségi támogatással megpróbál elfoglalni egy darab földet és néhány települést. E célból megtámadnak egy nemzetközileg elismert államot Európa közepén, és heves harcokban megpróbálják kimozdítani állásaiból annak hadseregét” – írja Muzsenko..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/itt-meg-emberek-elnek-jelentes-donyeckbol
"Lassan másfél éve tart az utóbbi évtized legsúlyosabb európai háborúja, egy Magyarországgal szomszédos országban, alig több mint 1000 kilométernyire a magyar határtól. A háborúnak eddig hivatalos számok alapján közel 7000 áldozata van már, jó részük civil. Közel másfél millió ember menekült el az otthonából és a térség a humanitárius katasztrófa küszöbén áll. A TV2 stábja az első magyar forgatócsoport, ami június elején bejutott az oroszbarát szakadárok által uralt Donyeckbe - írja a Kitekintő..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/az-utolso-civil-elhagyta-sirokinet-nem-enyhul-feszultseg-kelet-ukrajnaban
"...Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezető pedig azzal vádolta Kijevet, hogy "háború szításának szándékával tudatosan provokálja népköztársaságát"..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/panaszkodnak-az-ukrajnai-kisebbsegek
"Az elnöknek és a parlament alkotmányügyi bizottságának szóló javaslatokat fogalmaztak meg azon a kisebbségi konferencián, amit Lembergben tartottak az ottani régióban működő nemzetiségi szervezetek bevonásával - írja a Kárpáthír..."
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 322
3 315
113
Osztottam-szoroztam es szerintem a szakik osszetudnanak vonni ugy 100-150 db pancelost. Szeretnem latni az Ukik remult arcat amikor meglatjak a 150 db tamado pancelos alakulatot amine az elso 3 sora T-72/T-64 es :)
 

stendre

Active Member
2014. december 4.
409
198
43
Ühüm. Most mi van? Ha az origo is lassan csepegtet?
http://www.origo.hu/nagyvilag/20150630-ukrajna-ukran-valsag-holttest-ideiglenes-temeto.html
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 047
1 786
113
Tömeges létszámleépítés kezdődött Kárpátalján

Ebben a nehéz gazdasági helyzetben az embereket sokszor a felsőfokú végzettség sem menti meg az elbocsátástól. Sokak számára a munkaerőpiacon való versenyképesség céljából az egyetlen megoldás az átképzés. Jelenleg annak ellenére, hogy nem jól fizetnek, több betöltetlen állás vár a szakácsokra vagy a vízvezeték-szerelőkre, mint a filológusokra vagy a közgazdászokra - írja a Kárpátalja Ma.A Novini Zakarpattya hírportál közlése szerint Ungváron is egyre kevesebb betöltendő állást kínálnak a munkaadók. A megélhetés biztosítása miatt az emberek nagy részének egyetlen választása a külföldi munkavállalás, amely azonban családokat szakít szét, családapákat tart távol gyermekeiktől.
A fiatalok körében egyre népszerűbbé vált a Csehországban, Németországban, Szlovákiában és Magyarországon való munkavállalás.

http://www.karpatinfo.net/cikk/gazdasag/tomeges-letszamleepites-kezdodott-karpataljan
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 047
1 786
113
55 hektár cannabist találtak Nagypalád és Péterfalva között

A tiszaújlaki határőrök egy ellenőrzés során, külsőleg a cannabisra hasonlító növényt találtak egy öthektáros területen Nagypalád és Tiszapéterfalva között – írja a Mukachevo.
Miután értesítették a rendőrséget és kiértek a helyszínre, alaposabban szemügyre vették a területet és kiderült, hogy a gyanús növényt nem 5, hanem mintegy 55 hektáron termesztik. A rendőrök alaposabb vizsgálat céljából szakértői vizsgálatra küldték a „füvet”.A “kertészek” kilétének kiderítésére nyomozást indítottak. A tettesek súlyos következményekre számíthatnak.

http://karpathir.com/2015/06/30/55-hektar-cannabist-talaltak-nagypalad-es-peterfalva-kozott/