• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 810
113
Raytheon Technologies selected as lead systems integrator for maritime over-the-horizon radar...

ROTHR : Relocatable Over-the-Horizon Radar

rothr.jpg

S1B1_Fig2_ROTHR-Installations-and-Coverage-1.png


AN/TPS-71 ROTHR (Relocatable Over-the-Horizon Radar)

What is Relocatable Over The Horizon Radar (ROTHR)?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 202
113
Az elso hullamos csapás mérő atom fegyvert a tengeralattjárókat nem számítva a Silo telepített ICBM-ek képezik, és ez a jövőben sem fog változni. Így ezt figyelmen kívül hagyni aligha érdemes. A tengeralattjárókra atlanti inditásaira kalkulálni azok ismeretlen pozíciója miatt, nem tudom mennyire indokolt. Azt csak halkan jegyzem meg a műholdas erzekelésben az orosz EKS műholdas rendszer minden darabja molniya pályán kering érdemben az északi féltekére fókuszálva, de ezzel egyúttal alkalmasint majd 39000km eltavolodik, ahol már az érzékelés hatékonysága igencsak lecsökkenhet.

Az oké, hogy a méteres hullám visszaverődik, az ionoszférán, de ez egyúttal el is tèriti a jelet. Ezzel a gyakorlatban aligha fogsz felderíteni bármit is. Pláne ha tovább verődik a felszínről is. Az ionoszféra, nem egy fix magasság, a naptevékenyseg is befolyásolja. És most el kéne hinni, hogy eről meg a felszínről verődik jel, elér a horizont alatti célhoz, és ahogy jött egyebként eponenciálisan gyengülő jel, vissza pattog az antennádhoz, mérhető kalkulálható adatot eredményezve.
Erre valami forrást ha esetleg tudnál hozni az nagyon jó lenne.

A radarnak pont az a lényege, hogy mérni tudod a visszaverődő jel idejét. Ha közbe raksz ismeretlen távolságú így random irányba eltérítő objektumot (ez esetben ionoszferát, Fold felszint) nem kapsz èrtékelhető adatot.

Erre emlékszem Az Armaviri állomás ami a fekete tenger mellett van képes volt a 2200km-re lévő Szíriai rakéta Izraeli elfogást észlelni! Ami persze nem kevés, de azert max 2200km beszèlünk.


Naa, Még az oroszok is foci labda méretre hivatkoznak.
Van olyan,hogy horizont alatti előrejelző lokátor.Finoman szólva nem vagyok a téma szakértője,de tudtommal nem valami pontos szerkezet.Tudtommal arra jó,hogy jelezze,hogy nagy valószinűséggel van ott valami,amire figyelni kell.Jelzése időt ad a pontosabb horizont feletti rendszereknek a "felpörgésre",magasabb készültségi fokozatba állásra.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113
Van olyan,hogy horizont alatti előrejelző lokátor.Finoman szólva nem vagyok a téma szakértője,de tudtommal nem valami pontos szerkezet.Tudtommal arra jó,hogy jelezze,hogy nagy valószinűséggel van ott valami,amire figyelni kell.Jelzése időt ad a pontosabb horizont feletti rendszereknek a "felpörgésre",magasabb készültségi fokozatba állásra.
Ja igen az "Horizonton túli radar" Over the Horizon OTH, ezek tudnak 3000km körül..
 
  • Tetszik
Reactions: gafzhu

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113
%EA%B7%B8%EB%A6%BC6.jpg

Hátha segít a témában...
Szemléltető grafikának ok.
De most, hogy némileg utánna olvastam a dolognak, ez azért messze nem egzakt és aligha ad pontos adatot, lévén a napszak, az űridőjárás/nap tevékenység is hatással van az ionoszféra magasságára. Meg aztán amint elindul az antennától a jel azonnal elkezd szétterülni a térben, ráadásul az egységnyi területre jutó teljesítménye vagy teljesítménysűrűsége a távolság négyzetével gyengül. Vagyis még egy nagy teljesítményű kisugárzott impulzus is mire eléri a célt elhalványul, annak csak egy kis hányada verődik vissza az antenna felé, továbbá visszafelé tartva ismét kiszélesedik és mèg tovább gyengül, mígnem ennek a tágra nyílt, elgyengült hullámnak csak egy töredékét fogja be a kis antenna.
És ezt nem lehet a grafikán szemléltetni.

Ez 3000watt esetében 700km tavolsagnál kb 0,00000000000000001 watt! Jelt eredményez. Persze ezek az antennák nagy teljesítményűek, de az említett focilabda méret is már így is erő , nembeszélve a golflabda emlegetéséről ezzel a módszerrel több ezer kilométeres ilyen ionoszférán meg talajról visszaverődő módszerrel szerintem zavarosban halászat kategória. Azt még el tudom hinni, hogy direktben tudnak észlelni nagy távolságból is, pl a Kínaiak nemrég állították szolgálatba egy GEO SAR műholdat ami ugye 35 700km.
De berakva ekkora ismeretlen pontosságú változókat amik tovább gyengítik és szórják a jelet, ezek pontossága igencsak megkérdőjelezhető.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 677
113
Véleményem szerint nem a semmiért fejlesztik és költenek rá rengeteg pénzt mind a két oldalon. Valamit azért mégis csak tudhatnak azok a böszme nagy lokátor állomások.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113
Véleményem szerint nem a semmiért fejlesztik és költenek rá rengeteg pénzt mind a két oldalon. Valamit azért mégis csak tudhatnak azok a böszme nagy lokátor állomások.
Nyilván. Én sem azt mondom, hogy ne lennének hasznosak, hanem csupán azt, hogy az ilyen visszaverődéses letapogatás pont az ismeretlen pontosságú valtozókból kifolyólag nem lehet pontos.

Pontis eljárást nem ismerve, én úgy képzelem, hogy az adott irányba kifejezetten különböző időjárási és egyéb körülmények között készítenék mondjuk ezer mérést, amikből létrehoznak egy bázis értékeket jelentő viszonyítási alap adatállományt. Ezek kalibrálásához használhatják a teszt indításokat, kereskedelmi rakéta indításokat, vagy akár a térségben tartózkodó utasszállító repülőgépeket is.
Éles helyzetben pedig szoftveresen ezeket a bázis adatokra támaszkodva kalkulálhatnak.