Van olyan,hogy horizont alatti előrejelző lokátor.Finoman szólva nem vagyok a téma szakértője,de tudtommal nem valami pontos szerkezet.Tudtommal arra jó,hogy jelezze,hogy nagy valószinűséggel van ott valami,amire figyelni kell.Jelzése időt ad a pontosabb horizont feletti rendszereknek a "felpörgésre",magasabb készültségi fokozatba állásra.Az elso hullamos csapás mérő atom fegyvert a tengeralattjárókat nem számítva a Silo telepített ICBM-ek képezik, és ez a jövőben sem fog változni. Így ezt figyelmen kívül hagyni aligha érdemes. A tengeralattjárókra atlanti inditásaira kalkulálni azok ismeretlen pozíciója miatt, nem tudom mennyire indokolt. Azt csak halkan jegyzem meg a műholdas erzekelésben az orosz EKS műholdas rendszer minden darabja molniya pályán kering érdemben az északi féltekére fókuszálva, de ezzel egyúttal alkalmasint majd 39000km eltavolodik, ahol már az érzékelés hatékonysága igencsak lecsökkenhet.
Az oké, hogy a méteres hullám visszaverődik, az ionoszférán, de ez egyúttal el is tèriti a jelet. Ezzel a gyakorlatban aligha fogsz felderíteni bármit is. Pláne ha tovább verődik a felszínről is. Az ionoszféra, nem egy fix magasság, a naptevékenyseg is befolyásolja. És most el kéne hinni, hogy eről meg a felszínről verődik jel, elér a horizont alatti célhoz, és ahogy jött egyebként eponenciálisan gyengülő jel, vissza pattog az antennádhoz, mérhető kalkulálható adatot eredményezve.
Erre valami forrást ha esetleg tudnál hozni az nagyon jó lenne.
A radarnak pont az a lényege, hogy mérni tudod a visszaverődő jel idejét. Ha közbe raksz ismeretlen távolságú így random irányba eltérítő objektumot (ez esetben ionoszferát, Fold felszint) nem kapsz èrtékelhető adatot.
Erre emlékszem Az Armaviri állomás ami a fekete tenger mellett van képes volt a 2200km-re lévő Szíriai rakéta Izraeli elfogást észlelni! Ami persze nem kevés, de azert max 2200km beszèlünk.
Naa, Még az oroszok is foci labda méretre hivatkoznak.
Ja igen az "Horizonton túli radar" Over the Horizon OTH, ezek tudnak 3000km körül..Van olyan,hogy horizont alatti előrejelző lokátor.Finoman szólva nem vagyok a téma szakértője,de tudtommal nem valami pontos szerkezet.Tudtommal arra jó,hogy jelezze,hogy nagy valószinűséggel van ott valami,amire figyelni kell.Jelzése időt ad a pontosabb horizont feletti rendszereknek a "felpörgésre",magasabb készültségi fokozatba állásra.
Szemléltető grafikának ok.![]()
Hátha segít a témában...
Nyilván. Én sem azt mondom, hogy ne lennének hasznosak, hanem csupán azt, hogy az ilyen visszaverődéses letapogatás pont az ismeretlen pontosságú valtozókból kifolyólag nem lehet pontos.Véleményem szerint nem a semmiért fejlesztik és költenek rá rengeteg pénzt mind a két oldalon. Valamit azért mégis csak tudhatnak azok a böszme nagy lokátor állomások.
euro-sd.com
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..