Horvát haderőfejlesztési program és hadiipar

Nézd meg a Bradley születése filmet a You Tube-on….
Alapmű! Utána tedd fel a kérdésed ismét, ha még kérdés…! :oops:
A Pentagon háborúkra gondolsz?
Arról azért tudni kell, hogy inkább vígjáték mint valóság! Van benne igazság és tényleg elég felemás lett a Bradley, de azért nem szabad szószerint venni ami abban a filmben elhangzik.

Ajánlom erről Chieftain videóját!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy másik érdekes videó a témáról:

• Tetszik
Reactions: Hegylakó
Mindettől függetlenül jót tenne a Lynx programnak ha a horvátok is rendelnének belőle. Úgyis együtt vagyunk a többnemzeti hadosztályban, legalább részlegesen kompatibilis lenne a nehézfegyverzet(PZH, Lynx). És a szlovénekkel mi van, ők is szóba kerültek a Lynx kapcsán? Boxerre nyergelnek?

A Djuro Djaković-nál meg fel lehetne újítani a 75 darab körüli T-72 harckocsijainkat, hogy @Pogány olvtársnak is meg legyen az öröme :D:p

Ahogy látom ha itt (Közép-Európában) kitörne a balhé mindenki Spike-t indítana a másikra.....:)
Már megint tudjuk kik jártak a legjobban. :D
De nem baj én örülnék ha stratégiai partnerek lennénk haderofejlesztésben. Ezért remélem az új izraeli jó strategiai döntést hoz és összejön a magyar - izraeli műholdbiznisz.

Akárhogy is nézzük nemigen kapsz jobb ár/érték arányos pct rakéta családot szerintem.
Persze, ez így van, csak elképzeltem ahogy az egymásra indított Spike-k elhaladnak egymás mellett az ellenkező irányban az oldalukon a Made in Israel felirattal.....:-)

• Tetszik
Reactions: fip7
Úgy tunik, mindha meg akarnák úszni a lánctalpas beszerzést. Most a jelenlegi 126 darabból 8-at feltornyoznak és hozzávásarolnak további 20 tornyost: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...-instalirat-ce-u-dok-ing-u-i-dakovicu-9683932
Oszesen a wiki szerint 280 Patriát szeretnének, szoval boven lehetne elég tornyos változat a Bradleyk helyet.

Mindettől függetlenül jót tenne a Lynx programnak ha a horvátok is rendelnének belőle. Úgyis együtt vagyunk a többnemzeti hadosztályban, legalább részlegesen kompatibilis lenne a nehézfegyverzet(PZH, Lynx). És a szlovénekkel mi van, ők is szóba kerültek a Lynx kapcsán? Boxerre nyergelnek?

A Djuro Djaković-nál meg fel lehetne újítani a 75 darab körüli T-72 harckocsijainkat, hogy @Pogány olvtársnak is meg legyen az öröme :D:p
Horvátország elnöke és miniszterelnöke veszekedik a Bradley harci járművek miatt
Még mindíg nem jutottak döntesre esély még lehet rá, hogy raugranak a mi cicánkra

Horvátország elnöke és miniszterelnöke veszekedik a Bradley harci járművek miatt
Még mindíg nem jutottak döntesre esély még lehet rá, hogy raugranak a mi cicánkra
Ha jól értem ez kötelezően elfogadható USA ajándék.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: fip7 and formosa1
Az egyelőre nem kiterjedt család.
Kellene 10+ km hatótávolságú verzió helikopterre egyébként ugyanazt tudja kb. mint a Spike. Már dolgozik ezen az MDBA.
A "haditechnikai megmondóember" Nicholas Drummond szerint:
"Cost: < €60,000 per missile" - ami kb. fele a Spike árának.

Persze a Spike is nagyon jó rakéta - MMP-t az ára miatt tartom "jobbnak"...márha igaz amit Nicholas Drummond állít.

Kellene 10+ km hatótávolságú verzió helikopterre egyébként ugyanazt tudja kb. mint a Spike. Már dolgozik ezen az MDBA.
A "haditechnikai megmondóember" Nicholas Drummond szerint:
"Cost: < €60,000 per missile" - ami kb. fele a Spike árának.

Persze a Spike is nagyon jó rakéta - MMP-t az ára miatt tartom "jobbnak"...márha igaz amit Nicholas Drummond állít.
Nekem az ilyen nagyo jó ár-érték arányú dolgok mindíg gyanúsak egy kicsit.
Vagy a spikera eddig horribilis hasznot raktak.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
Nekem az ilyen nagyo jó ár-érték arányú dolgok mindíg gyanúsak egy kicsit.
Vagy a spikera eddig horribilis hasznot raktak.
Szerintem a Spike volt/van túlárazva: MMP megjelenéséig nem igazán volt konkurenciájuk a "nyugati fegyver piacon". A Javelin kisebb hatótávolságú és még drágább is + nincs man-in-the-loop képessége. Szóval kértek amennyit akartak, az amúgy tényleg kiváló rakétájukért. Talán meg is lepődött a Rafael, hogy svédeknél nem ők futottak be, mivel eddig Európában szinte mindenki ő cuccukat vette.
A K+F már rég visszajött, maga rakéta elő állítási költsége pedig töredéke lehet annak amennyiért adjáék. (Egy pár éves BW beszerzés alapján 120-130ezer USD-re jött ki egy LR rakéta)

• Tetszik
Reactions: Ocses