HSW SMK-120 Rak (Lengyelország)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
50 372
96 447
113
Huta Stalowa Wola (HSW) SMK-120 Rak

http://www.defence24.pl/mozdzierz-samobiezny-rak-kalibru-120-mm/

http://www.hsw.pl/1076/artillery-equipment

2014-ben a Lengyel Hadsereg új önjáró tüzérségi eszközt rendszeresít.

A lengyelek "Rak" fenéje, az új önjáró aknavető (rosomak-on). (az új fejlesztésű tüzérségi eszközeiket nevezik el rákfélékről).
Egyelőre csak egy blogon találtam bejegyzést, valamint ez:

http://www.hsw.pl/czytaj/648

"Polish Armed Forces have completed the test programme regarding the 120 mm Rak self-propelled mortars, embedded within the track- and wheel-based chassis types. The test results are positive.

Rak mortar has been developed by the Huta Stalowa Wola [Stalowa Wola Ironworks] company. According to the manufacturer, the vehicle is capable of attacking targets at distances of up to 10 kilometres. The integrated command, communication and fire control system is based on the Topaz suite, originally developed by the WB Electronics company. The suite is being already utilized by the Polish army. The mortars are based on the Rosomak wheeled APC and on the modified chassis of the 2s1 Goździk self-propelled howitzer."

A lengyelek "Rak" fenéje, az új önjáró aknavető (rosomak-on). (az új fejlesztésű tüzérségi eszközeiket nevezik el rákfélékről).
Egyelőre csak egy blogon találtam bejegyzést, valamint ez:

Marder alvázra is kínálják.

Mondjuk ennék az AMOS/NEMO rendszer fejlettebbnek tűnik.

"Marder alvázra is kínálják.
http://www.defenseindustrydaily.com/queen-of-battles-polands-new-artillery-programs-2014-snapshot-026892/"

Nem tudom, hogy ez mennyire aktuális még. A "Krab" helyett is inkább K9-est akarnak beszerezni.

"Marder alvázra is kínálják.
http://www.defenseindustrydaily.com/queen-of-battles-polands-new-artillery-programs-2014-snapshot-026892/"

Nem tudom, hogy ez mennyire aktuális még. A "Krab" helyett is inkább K9-est akarnak beszerezni.

Mondjuk a Krab egy brit AS-90 egy módosított T72 alvázon.

Én amúgy továbbra is az Archer/Donar rendszereket tartom a jelenlegi legfejlettebb 152/155mm-es tüzérségi rendszereknek.

Huta Stalowa Wola modifies the Rak self-propelled mortars so that they are adapted to the new ammunition with a range of more than 10 km. HSW is also ready to conclude a contract for the supply of Artillery Reconnaissance Vehicles (AWR) this year.

840_472_matched__qrws0u_hswAWR.jpg

• Tetszik
Reactions: Pogány
Nem tudom, hogy volt-e már, de a lengyelek két újítást/fejlesztést eszközöltek a Rákhoz.

1, Elhagyták a kereket, mert kevésbé stabilnak, ennél fogva pontatlannak találták a próbákon. Helyette masszív láncra tették az egész szerkezetet.
2, Integrálták az ukránok egy fél-intelligens aknáját. Az ARP 120 nevű lézer rávezetésű lőszert a kijevi Luch (aszem állami) vállalat gyártja. (Külön érdekesség, hogy a saját hadseregük nem használja, mert nincs a gyalogsági felderítőknél lézer célmegjelölő eszköz.)

Ha volt már, akkor elnézést kérek!

• Imádom
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
Azt mondják ha nem vízszintes a talaj akkor pontatlanul lő. Azért ez elég gagyi, hogy nem érzékeli a jármű lejtését és nem kompenzálja azt...

Azt mondják ha nem vízszintes a talaj akkor pontatlanul lő. Azért ez elég gagyi, hogy nem érzékeli a jármű lejtését és nem kompenzálja azt...
kompenzálni a tűzvezető számítógép koorigál. nemhiszem hogy ne lenne benne színtező még ennél egyszerűbb rendszereknél is van... valóban bagatel hiba ha kimaradt vagy csak egy hagyományos vízmérték van benne (bár annak kitérése kézzel fix hogy bevihető)

• Tetszik
  • Tetszik
Reactions: Negan and Pogány
HSW modernizes Rak mortar...

A Defence24.pl kérdéseire válaszolva Beata Perkowska, a PGZ Kommunikációs Osztályától a következőket tájékoztatta: „A Polska Grupa Zbrojeniowa aktívan népszerűsíti a csoport portfóliójából származó termékeket, beleértve a Rak habarcsokat is. Az amerikai fél érdeklődését mutatta be a lengyel 120 mm-es automata habarcsrendszer iránt. Jelenleg nem kívánjuk nyilvánosságra hozni a folyamatban lévő megbeszélések részleteit."

• Vicces
Reactions: enzo and Nemerson
A Defence24.pl kérdéseire válaszolva Beata Perkowska, a PGZ Kommunikációs Osztályától a következőket tájékoztatta: „A Polska Grupa Zbrojeniowa aktívan népszerűsíti a csoport portfóliójából származó termékeket, beleértve a Rak habarcsokat is. Az amerikai fél érdeklődését mutatta be a lengyel 120 mm-es automata habarcsrendszer iránt. Jelenleg nem kívánjuk nyilvánosságra hozni a folyamatban lévő megbeszélések részleteit."

A rák egye ki a habarcsaikat!