,,Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy OROSZ hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban"
,,Vaszics, a fél szemére vak OROSZ matróz érkezett látogatóba. Nagyon sovány, roppant széles
állú, horgas orrú, zsoké külsejű egyén volt, lángvörös hajjal, hiányzó fél szemén plasztronnal.
Sigorszki nyitott ajtót, és olyan pálinkaköd hömpölygött be az előszobába, hogy a félszemű
lakáj megtántorodott, mint akit döfés ért."
,,Gorcsev Iván vagyok, foglalkozásomra nézve huszonegy éves, a Naszja Gorjodin-beli báró
Gorcsev cári kamarás testvéröccsének a fia. Atyám kapitány volt a gárdában, és nagybátyám a
Jusztveszti Versztkov kormányzóság katonai parancsnokaként védte Ogyesszát a fellázadt
hadiflotta ellen.
Szóval ön emigráns?
- Bizony, tanárovics bátyuska - felelte sóhajtva. - Atyám jókedvében tízezer rubelt ajándé-
kozott a cári balettnek... Meg aranycímeres trojka röpítette a Carszkoje Szelóba... Hej,
kontuszovka! Hej, Volga, ha én még egyszer ott lehetnék...
- De hiszen ön nem emlékezhet OROSZORSZÁGRA, ha huszonegy éves.
- Annál kínosabb, bátyuska professzovszka, mert én egyszer se láttam ezt a csodálatos havas
földet, amely olyan felejthetetlenül él emlékezetemben..."
Nincs mese ez a Rejtő egy piszok propagandista volt...
(a szövegben a kiemelés tőlem)