1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. július 4..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  Képek a cikkben:
  https://legiero.blog.hu/2019/09/03/donauworthi_randevu_a_masodikkal
  "A fegyverzetfelfüggesztők egyik rögzítési csomópontja a gép oldalán. Az alap HForce-povíziók egyikeként minden gépen ott lesznek."
   
  anonim999, alfa74 and megazez like this.
 2. ZRÍNYI 20!026

  ZRÍNYI 20!026 Well-Known Member

  Valaki mondja már meg a Honvédelem.hu szerkesztőjének is, hogy a 4+12+6 nem egyenlő 20-al! Azért ez elég gáz, hogy a honvédség hivatalos honlapja is random hírportáloktól veszi át a híreket anélkül, hogy értelmeznék azokat!
  Persze remélem az Airbus-nál számolták el magukat, és csak elküldik azt a +2 helikoptert! :D
   
  Ocses, Masztiff and SilvioD like this.
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Én azt gondolom, hogy az eredetileg 20+20db heliből (h145m és h225m) lett 22+16 aztán ki tudja, lehet csak elírták a firkászok aztán mindenki azt idézgeti.
   
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  az mindig 20+16 volt.
   
  Ocses, Parapitecus and fedett_mókus like this.
 5. Python

  Python Well-Known Member

  A Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program egyik fontos eleme lépett a megvalósulás útjára. Az Airbus Helicopters cégtől megrendelt 20 darab H145M típusú könnyű helikopter első példányai már elkészültek, és berepülés alatt állnak a Münchentől északnyugatra, a Duna partján elterülő donauwörth-i gyárban, ahol nem csak új gépek gyártása folyik, hanem itt végzik a német haderő többi forgószárnyas típusának ipari szintű nagyjavítása is. A cég lehetővé tette, hogy megtekinthessük az újonnan elkészült leendő magyar, de természetesen még német lajstromban lévő helikoptereket, valamint a gyártósort.
  Helikoptergyár a Duna partján
   
  fishbed likes this.
 6. megazez

  megazez Well-Known Member

  Az lehet de eleinte tuti, hogy 40db-ot kommunikáltak amiből lett 20db 145 bejelentve aztán várható lett volna 20db 225 de az csak 16db lett.
   
  zsolti likes this.
 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  Igen, 40 heli volt az eredeti mennyiség. 100%
   
  zsolti and Parapitecus like this.
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  " A húsz gép közül tíz lesz általános célú könnyű szállító, öt kutató mentő, és öt felfegyverzett tűztámogató MP (Multi Purpose) változat azzal a lehetőséggel kiegészítve, hogy szükség estén bármelyik alkalmas lehet az átalakítást követően bármelyik feladatkörre. Ennek feltételei adottak, ugyanis a helikopterek mindegyikén megvan a szükséges belső kábelezés, és az adott feladatkörhöz fontos eszközök, berendezések felfüggesztési, beerősítési csomópontja. " :cool:
   
  Ocses, Python, borisz and 12 others like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt a konkrét leosztást most hallom először. Viszont ez magával vonhat vagy további tűztámogató gépek beszerzését (Tiger?, Viper?, Apache?), vagy a Mi-24-ek további fejlesztését, üzemidő hosszabbítását. Esetleg a utility gépek későbbi felfegyverzését.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Mi-24 hosszabb távú használatáról egyszer talán maga Benkő mondta, hogy nincs tovább nekik. Dedikált harci heli beszerzése sci-fi főleg azért ,mert ilyen kis mennyiségben fajlagosan embertelenül drága lenne.

  Világszínvonalú zsír új dedikált harci helire kőgazdag középhatalmaknak és nagyhatalmaknak van pénze. Vagy azoknak sem. Lásd Hollandia, aki mellette leépíette a Leo2-ket...
   
  fishbed, Ocses, arcas and 1 other person like this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A csehek azért vettek 4 Vipert...
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Semmi értelmét nem látom. Gondolj bele, ha csak egy bármilyen okból kieső heli van, akkor -25% flotta. Ennyi harci helikopter érdemben semmire sem használható.
   
  Ocses, Szittya and arcas like this.
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  Néhány érdekesség - H145M FAQ:
  • " Simon Zsolt alezredes és Dajka Attila őrnagy, az első átképzésen lévő pilóták, akik oktatói minősítést is kapnak"
  • " A tartályokban 730 kg kerozin fér el, ez 690 km megtételéhez elegendő. Mivel már katonai felhasználású helikopterről van szó, megoldották a tartályok védelmét, mégpedig öntömítő bevonattal, ami kisebb lövedékek okozta sérülések esetén meggátolja a kerozin nagymértékű elfolyását."
  • " Ha harctevékenység közben kontrollált becsapódásra kerül a sor, akkor a csúszótalp bekötési csomópontjai kiszakadnak, a tehertérben lévő ülések pedig amortizátorokon támaszkodnak, így a bennük ülőkre ható túlterhelés elviselhető mértékű marad."
  • " Az Arriel 2E hajtóművek stabilizált üzemmódon 771 lóerőt adnak le, ami a felszállás idejére 894-re növelhető. Vészhelyzetben, az egyik erőforrás leállása, hibája esetén az üzemelő hajtómű teljesítménye fél percig maximálisan 1072 lóerőre növelhető, két percig pedig 1039 lóerővel terhelhető."
  • " A gyártás kezdetén 4000 órás javításközi üzemidőt terveztek, amit a tapasztalatok alapján 6000 órára kívánnak növelni, ez harmonizál a sárkányszerkezet javításközi üzemidejével."
  • " A nagyobb mélységű időszakos munkákra 800 repült órát követően kell sort keríteni, és ezt állítólag még az üzemeltetők a saját karbantartó bázisukon képesek elvégezni, és csak az ennél komolyabb munkák szükségessé válása esetén kell vissza vinni a gépeket a gyártó specializált üzemébe."
  • " Az Arriel hajtómű család rendkívül egyszerű kialakításáról ismert. Mindössze egyetlen fogórésze van, egy axiál és egy centrifugál kompresszor fokozattal, amelyeket egyetlen „blisk” turbinatárcsa forgat. Mögötte található az ugyancsak egy fokozatú szabad turbina és egy fogaskerekes reduktor, amely 6000/perc értékre csökkenti a kimenő fordulatszámot."
  • " A négytengelyes robotpilóta nagymértékben könnyíti a pilóták munkáját, a helikopter képes pontosan függeszkedni egy kiválasztott pont felett..."
  • " A fegyverek alkalmazásához nincs külön célzó berendezés, hanem a Thales Scorpion monokuláris eszközével történik a fegyver irányzás, pontosabban a gép vezetésével céloz a pilóta, mivel az összes fegyver fix. Érdekesség, hogy ugyanezt a sisakdisplay-t az amerikaiak is alkalmazzák a Nemzeti Gárda néhány F-16-os alakulatánál és az A-10-eseken."
  • " Opcionális lehetőség, hogy a hajtóművek szívócsatornáira porkiválasztókat szereljenek, ezekre sivatagos körülmények esetén lehet szükség (bár az Alföld egyes részein is jól jöhet terepen végzett leszállásnál), de a magyar gépek esetében erről úgy tudom, nincs szó, bár talán nem is annyira fontos, hiszen a hajtóművek nem elölről kapják a levegőt, hanem felülről..."
  • " Ugyancsak megoldható a hajtóművek fúvócsöveinek álcázása... "
  • " az orr alá szerelhető Wescam MX-15 elektro-optikai szenzortorony, amelyben infravörös kamera, lézeres távmérő és célmegvilágító is helyet kapott. A berendezés előnye, hogy a teljes elektronikát tartalmazza a forgatható torony, csak a kábelezés és a kezelőszervek szükségesek a beépítéshez. A 22 kg-os eszköz éjszaka is megfelelő felbontású képet biztosít ahhoz, hogy ennek alapján a légköri viszonyoktól függően megállapíthassák egy 6-8 km-re lévő jármű hovatartozását. Az MTI (Moving Target Indication) üzemmód automatikusan megjelöli és követi a mozgó célpontot, és természetesen megoldott a kamera képének digitális rögzítése..."
  • " A gépágyúk tüzelés közben létrejövő reakció erejét automatikusan kompenzálja a robotpilóta. A legegyszerűbb fegyvercsomag alkalmazásához nincs szükség az MX-15 szenzortoronyra, elég hozzá a pilóták sisakkijelzője."
   
  eevil, fishbed, Python and 12 others like this.
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Val
  Valószínűleg inkabb politikai döntés volt.
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Itt már csak az a kérdés,hogy a 10 db általálnos célú könnyű szállítóra és az öt kutató mentőre is megveszi a magyar állam a szükséges fegyverzetet,hogy bármikor felfegyverezhetőek legyenek?
   
  rudi likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát ott a komplett csomag egy elég érdekes sztori. Annak a csomagnak akkor lenne értelme, ha követné legalább még egy ugyan ilyen. Lehet, hogy ennyire volt most keret....
   
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Akkor megvan a 4 "hiányzó" harci heli. Copy-paste csehek. :D
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  - ezek szerint lesz ÖT ténylegesen harcinak tekinthető helikopter és TIZENÖT egyéb…:(
  Igen kérem szépen, ez a kérdés….mert ha ezt úgy gondolják hogy ott fog állni a raktárban 15 db Wescam MX-15 elektro-optikai szenzortorony meg a hozzá szükséges vezérlés a kabinba meg lesz szakember aki be tudja szerelni akkor OK, de erről enyenlőre nincs hír.

  A cikkben egy szó sem esik az önvédelmi rendszerről - ami a fotózott gépről teljes mértékben (mind az érzékelők mind a kabinban a Crew Alert kijelző) hiányzik - remélem csak ideiglenesen.
  Eredetileg arról volt szó hogy önvédelmi rendszer minden helikopteren lesz. Míg egy EO / IR rendszerről el tudom képzelni hogy le föl szerelgetik, egy MAWS-ról már ezt nem tudom elképzelni.
  Lehet hogy ezt is csak az ÖT felfegyverzett tűztámogató helire veszik meg?
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem nincs meg még a kenyértörés az ügyben, hogy elegendőek lesznek-e nekünk ezek a H145-ösök tűztámogatásra. És mivel nincs még meg a fejlesztése az ATGM-nek, így majd utána válik élessé ez a kérdés. Ha elegendő, akkor megveszik szerintem az összes utilityre a pilonokat és a szükséges géppuska gondolát, meg a rakéta indítókat. /Meg esetleg kiegészítik a H145M-es gépparkot még 8-10 géppel/
  Ha nem lesz megfelelő, akkor meg gondoskodni kell dedikált gépről (minimum ugyan ennyiről).
  Szerintem ez okos megközelítés. Én legalább is így csinálnám.
   
 20. arcas

  arcas Well-Known Member

  Eredetileg az volt, hogy a 20db H145M Hforce3 gép fele lesz felszerelve. A fentiekből nekem az jön le, hogy az 5 "harci" és az 5 kutató mentő lesz fullos, szenzortornyos megoldás, a többi meg szállitó - szerintem besugárzás jelzővel és kötelekkel. Ezekre van is utalás a cikkben, minden egyes gyári fotóból nem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen azt is irták, hogy a kiképzés végére lesznek teljes értékűek a gépek. Az meg picit odébb van mire mind megérkezik és teljes lesz a személyi állomány hozzá...Ugyanolyan csupaszon fog magyar földet érinteni az első gépünk, mint a szerbeknél...
  [​IMG]
   
  Python and SilvioD like this.

Ezen oldal megosztása