[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

Az Airbus prezentációja:
Link.
Ebből a hozzászólásból.

Az elnevezési zűrzavarból nekem most úgy tűnik hogy lesz 15 LUH változat (ami lehet SOF, SAR, MEDEVAC, Utility) és 5 géphez lesz fegyverzet (Light attach).
De tulajdonképpen bármelyik átszerelhető lesz bármivé. Persze ha pl. csak 5 szenzortorony lesz, akkor nyilván soha nem lesz 20 könnyű támadó gépünk.

"Végszerelés alatt áll a Magyar Honvédség első négy H145M típusú helikoptere az Airbus Helicopters üzemében, a németországi Donauwörthben. A védelmi fejlesztésért felelős kormánybiztos irodájának tájékoztatása szerint a Könnyű Többcélú Helikopter (LUH) konfigurációban épülő forgószárnyasokat 2019 utolsó negyedévében szállítják le Magyarországra."
h-force-briefing-june-2016-17-638.jpg

Az elnevezési zűrzavarból nekem most úgy tűnik hogy lesz 15 LUH változat (ami lehet SOF, SAR, MEDEVAC, Utility) és 5 géphez lesz fegyverzet (Light attach).
De tulajdonképpen bármelyik átszerelhető lesz bármivé. Persze ha pl. csak 5 szenzortorony lesz, akkor nyilván soha nem lesz 20 könnyű támadó gépünk.
Így van. Akár az összeset fel lehet fegyverezni, csak a szenzortornyok és a fegyvertartók számától függ az egész.

A Magyar Honvédből:
"A korábban már említett HForce-rendszer négy változatban (option 0-3) rendelhető. Arról nem hangzott el pontos információ, hogy hazánk melyiket vásárolja meg, de az kiderült: minden magyar gép megkapja az elektrooptikai felderítő- és célzórendszer, illetve a két, oldalsó fegyverhordozó pilon alkalmazásához szükséges előkészítést (megerősítések, felfüggesztései pontok, elektromos és adatkábelek, a pilótafülke hátsó részébe beépített fegyverzetvezérő rendszer). Ebből adandóan a hazánknak leszállítandó felfegyverzett, könnyű támadó, kutató-mentő, illetve szállító változatok aránya bármikor változtatható."

Ezek szerint a Magyar Honvéd újság már úgy értelmezte a 4 opciót ahogy az Airbus és nem úgy ahogy a Haditechnika újság...

Azért én reménykedem, hogy a NC-621 20 mm pod -ot vesznek hozzájuk, és nem bohockodnak a HMP400 12,7 mm pod -al.

Egy képen a múlt és a jövő lőszerei. Háttttt. egy kicsit vissza lépésnek érzem.

XiU44zl.jpg

a mult: 30x165
a jövő:12,7mm ,vagy 20x102mm

Ja a kép, még egyszer.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A Magyar Honvédből:
"A korábban már említett HForce-rendszer négy változatban (option 0-3) rendelhető. Arról nem hangzott el pontos információ, hogy hazánk melyiket vásárolja meg, de az kiderült: minden magyar gép megkapja az elektrooptikai felderítő- és célzórendszer, illetve a két, oldalsó fegyverhordozó pilon alkalmazásához szükséges előkészítést (megerősítések, felfüggesztései pontok, elektromos és adatkábelek, a pilótafülke hátsó részébe beépített fegyverzetvezérő rendszer). Ebből adandóan a hazánknak leszállítandó felfegyverzett, könnyű támadó, kutató-mentő, illetve szállító változatok aránya bármikor változtatható."

Könyörgöm, a nulla, az az, hogy nincs! A nulla, az a semmi! valaki hozzon pár dinamót, mert mataktanárok tucatjai forognak a sírjaikban. Bemész a boltba. Van trappista, mozzarella meg Pannónia, akkor az háromféle sajt, mert a semmi az nem lesz a negyedik!

Könyörgöm, a nulla, az az, hogy nincs! A nulla, az a semmi! valaki hozzon pár dinamót, mert mataktanárok tucatjai forognak a sírjaikban. Bemész a boltba. Van trappista, mozzarella meg Pannónia, akkor az háromféle sajt, mert a semmi az nem lesz a negyedik!
Hát ha nagyon bele akarsz a számozásba menni, akkor igenis jogos a 0-3 indexelés. Pont, hogy a matektanárok nem forognak a sírjukban hidd el. Itt számozásról van szó, az 1-es opció se azt jelenti, hogy egy van valamiből, ergo a 0-ás opció sem azt akarja jelenteni, hogy nulla van belőle. ( Számos helyen 0-tól való indexelés az alapértelmezett, lásd: programozás )

0 az pont egy szám, nem semmi hanem 0, pl memóriacímzésnél a0. bit is számít 0,1,2,3,4....255 ez pontosan 256 szám

Hát ha nagyon bele akarsz a számozásba menni, akkor igenis jogos a 0-3 indexelés. Pont, hogy a matektanárok nem forognak a sírjukban hidd el. Itt számozásról van szó, az 1-es opció se azt jelenti, hogy egy van valamiből, ergo a 0-ás opció sem azt akarja jelenteni, hogy nulla van belőle. ( Számos helyen 0-tól való indexelés az alapértelmezett, lásd: programozás )

De az nem a HForce opciója, hogy nem kéred. Ezzel a lendülettel van egy ezrednyi 0-es opciójú F-22-ünk.

De az nem a HForce opciója, hogy nem kéred. Ezzel a lendülettel van egy ezrednyi 0-es opciójú F-22-ünk.
Nem is azt jelenti a 0ás opció, hogy nem kéred. Itt van a különböző opcióknak a leírása az airbus weboldaláról:

Option 0: Fixed parts and capabilities; structural parts and harnesses
Option 1: Ballistic armed scout (Pilot firing with HMSD)
Option 2: Ballistic light attack (Gunner firing with EOS or pilot firing with HMSD)
Option 3: Ballistic and guided light attack (Gunner firing with EOS or pilot firing ballistic with HMSD)

Erről mit lehet tudni? Hogy történt? Mi történt? Vagy viccelsz?
Az „állami alkalmazott” részhez egy kis adalék:
most novemberi Aranysas Hazatérés című H145-ről szóló cikk végén lévő köszönetnyilvánítás (14. oldal). Többek között:
„...Zord Gábornak, a védelmi modernizáció kormánybiztosa tanácsadójának...”

Az „állami alkalmazott” részhez egy kis adalék:
most novemberi Aranysas Hazatérés című H145-ről szóló cikk végén lévő köszönetnyilvánítás (14. oldal). Többek között:
„...Zord Gábornak, a védelmi modernizáció kormánybiztosa tanácsadójának...”
Több ilyen tanácsadó kéne, reméljük hallgatnak rá.

Szerintem ez a valami köd gránàtvető lesz.
Volt már ilyen a BO-105 höz a 90-es években. Úgy tűnik újra előveszik...
Előkerestem ennek az in-flight rapid obscuration system-nek az elődjét.
Mivel ez volt az első eset hogy a neten semmit nem találtam róla egy régi könyvemben fotóztam le az érintett részt.
A ős a Svéd FFV cég HSSS (helicopter self-screening system) rendszere lehet.
Az öt csöves indító a gép orra alá volt felszerelve és a 84 mm-es (GC?) gránátokat 120 fokban előre lőtte ki. Ezzel 2 másodperc alatt 100 m-rel a gép orra előtt egy 10 m magas ködfalat hozott létre ami átlátszatlan volt mind a látható mind az IR tartományban és így védelmet jelentett a lézerescirányítású rakéták ellen is
Képek
20191111-160712.jpg

20191111-160724.jpg

Nem tudom, tisztázódott-e az óta, de a mai napon bevásárlási céllal a tescoban tartózkodva leemeltem egy aero magazint a polcról, és az abban látható kép alapján Terminator altal itt megosztott fénykép valós mind a festésre, mind a felszereltségre vonatkozóan.

A cikket is elolvastad? Volt benne valamilyen új információ?