Harckocsi elleni meg irányított van rendszerben.Úgy tudom, miután aláírták azt az egyezményt, ami a kazettás tölteteket és az aknákat is tiltja, kibaszták még a vízóra aknákat is, mert benne van a nevében, hogy akna.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Harckocsi elleni meg irányított van rendszerben.Úgy tudom, miután aláírták azt az egyezményt, ami a kazettás tölteteket és az aknákat is tiltja, kibaszták még a vízóra aknákat is, mert benne van a nevében, hogy akna.
Elég baj az ha nincs aknánk hegyekben...Harckocsi elleni meg irányított van rendszerben.
Érdekes olvasmàny volt.Gyalogsagi aknák Magyarországon - Aknásított körzetek
Országjelentés a LANDMINE MONITOR 2001 részére
MEGSEMMISÍTÉS, RAKTÁRKÉSZLET, FEJLESZTÉS
GYATA-64 : gyalogsági taposóakna
MON-50, MON-100, MON-200 : megfigyelt akna
M-49, M-69 : gyalogság elleni akna
UKA-63 : Univerzális Kommulatív Akna - harckocsi elleni akna
HAK-1 : Harckocsi Akna
IHR-50, IHR-150 : Irányított Harci Repeszakna
Van még ilyen?Az az érdekes nekem, hogy nincs benne megemlítve olyan erdôrész az alföldön, ami konkrétan életveszélyes a II. VH óta.
Gyalogsagi aknák Magyarországon - Aknásított körzetek
Országjelentés a LANDMINE MONITOR 2001 részére
MEGSEMMISÍTÉS, RAKTÁRKÉSZLET, FEJLESZTÉS
GYATA-64 : gyalogsági taposóakna
MON-50, MON-100, MON-200 : megfigyelt akna
M-49, M-69 : gyalogság elleni akna
UKA-63 : Univerzális Kommulatív Akna - harckocsi elleni akna
HAK-1 : Harckocsi Akna
IHR-50, IHR-150 : Irányított Harci Repeszakna
Az M-62 típusú gyalogság elleni aknát 1962-ben kezdték gyártani és 1990-ig 800.000 darabot gyártottak belőle.
Az M-49 és M-62 típusú aknákat az 1960-as évek végén kivonták a Magyar Honvédség rendszeréből.
Nincsenek aknáink!3 féle tüzérségi eszköze lesz így MH-nak: PZH, NEMO, M12 - ezért ez nem világvége!
A Néphadseregnek többféle volt.
A NEMO némi túlzással a 122-es Gvoznyika megfelelője lesz a gépesített lövész alakulatoknál: közel hasonló romboló erő, de kisebb lőtávolság (15 km vs 10 km), viszont jóval nagyobb tűzgyorsasága mint a Gvoznyikáé volt.
Az M12 vontatott AV védelemben lenne majd jó: totál be lehet ásni cső torkolatig, félrehúzható drón hálót/ketrecet fölé, aztán jól meg lehet szórni, azt aki a védelmi vonalaink felé szambázik az aknákat kerülgetve. Olcsó cucc, sokat lehet belőle venni és nem bonyolult a kiképzés rá: sztem max. egy hét alatt ki lehet képezni egy AV-teamet. Kézi számítógéppel vagy akár egy mobil telefonos appal még nagy matek zseninek sem kell hozzá lenni: beütik vagy ráküldik a célkoordinátákat, az meg kiköpi, hogy mennyit merre kell tekergetni az aknavetőn. Utána meg csak hordani kell bele a gránátot mit egy gép!
A legolcsóbb tűzerő, amit csak el lehet képzelni és van rá saját gyártásunk. Ennek van esélye még csóróság mellett is!
Itt mondta is itt valaki "nagy tudású" ha jól emlékszem, hogy lett még rendelve M12-es - jóval több mint amit első körben kaptunk.
Ebből kellene néhány száz - az se baj ha nagy része raktárban áll. Tarcsosokat mind ki lehetne rájuk képezni: képzi számítógépet, mobil-appot kezelni, meg aknát cipelni bárki tud...
honnét tudod?Nincsenek aknáink!
Ebből lett is véve mennyiség vagy csak "mutatóba" készült?![]()
Bőven a rendszerváltás után fejlesztették ki. A harcjármű elleni aknára nem vonatkozik semmilyen korlátozás.
A teljes 80 as evekben tehat az elejetol a vegeig a Hatarorsegnel oktattak a GYATA 64 telepiteset felderiteset es ha olyan keruletbe orsre kerultel akkor a felszedeset is. Hogy a 90 es evekben ez hogy ment azt nem tudom de 80'as evekben meg ment rendesen a KIKTERV szerintTehát a hatvanas évek után már csak exportra ment?
Vagy elírta?
Nem.Ebből lett is véve mennyiség vagy csak "mutatóba" készült?
Ennek a modernizált változata lett beszerezve a HAK-1M pár ezres mennyiségben, még a 2000-es évek elején. Jelenleg is a kiképzés része a telepítése.Nem.
A HTI altal tervezett eszkozokbol nagyon keves lett rendszeresitve a 80 as evektol. Az ucso amire emlekszem az a 43M "nyeles" kezigranat gyakorlo pukkano valtozata volt. A NIKE FIOKI gyartotta anno es 2000 ben emlekeim szerint 6000 Ft korul voltdarabja.
Létezik még a gyártója? Lehetne még továbbiakat rendelni?Ennek a modernizált változata lett beszerezve a HAK-1M pár ezres mennyiségben, még a 2000-es évek elején. Jelenleg is a kiképzés része a telepítése.
Franc tudja őszintén szólva. De a régiekből is van még mindig jó sok.Létezik még a gyártója? Lehetne még továbbiakat rendelni?
Ebből 100+ ezres mennyiség kéne...
2,3kg Comp-B "töltelék" elég gyengének tűnik: az Ukrajnában leginkább használt TM-62-ben 7,5kg TNT van...
eZ NEKEM UJ (BAR EZ SEMMIT NEM JELENT) mEG ANNO BESZELTEM A FEJLESZTESBEN RESZTVEVO EGYIK MERNOKKEL O MONDTA HOGY NEM LETT BESZEREZVE DE EZ REGEN VOLT. 2000 ES FORDULOJA KORULEnnek a modernizált változata lett beszerezve a HAK-1M pár ezres mennyiségben, még a 2000-es évek elején. Jelenleg is a kiképzés része a telepítése.
Egy korszerubb gyujtovl felszerelve a regiek is lehetnek igen potensek.Franc tudja őszintén szólva. De a régiekből is van még mindig jó sok.
Én kaptam a telepítésére és a felszedésére is kiképzést és képeztem is telepítésre.eZ NEKEM UJ (BAR EZ SEMMIT NEM JELENT) mEG ANNO BESZELTEM A FEJLESZTESBEN RESZTVEVO EGYIK MERNOKKEL O MONDTA HOGY NEM LETT BESZEREZVE DE EZ REGEN VOLT. 2000 ES FORDULOJA KORUL
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..