[HUN] Aknavetők

A 120-as aknavetőink Unimog mozgatásúak...

hds-m12.jpg

Az Unimog talán erre jó is.

Szimulátortól az aknavetőig...

678023d2e2704761515057.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Venom85
Honvéd high-tech - 16. rész - A jövő aknavetője

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a magyar állam 2019-ben megvásárolta az ausztriai székhelyű Hirtenberger Defence Systems vállalatot. A hosszú távú cél az önellátás volt aknavető- és aknavetőgránát-gyártás terén, mely nagyban hozzájárul hazánk védelmi ipari kapacitásainak erősítéséhez, s ezáltal védelemgazdasági függőségének csökkentéséhez. De mégis mire képes a 120 milliméteres M12 vontatott aknavető? Honvéd high-tech haditechnikai magazinműsorunk legújabb részében erre derül fény.

• Tetszik
Reactions: Venom85
"... többek között a 120-as aknavetőt is megnéztem közelebbről. Sőt, megkértem a kezelőket, hogy ürítsék ki az eszközt. Merthogy egy tragikus eset történt 1994-ben Várpalotán, amikor is csőrobbanásban három ember meghalt, és heten megsérültek a bajaiak közül. Ezért volt számomra különösen érdekes az új megoldás, mert így biztonságosan tudják üríteni az aknagránátot. Nagyszerű érzés, hogy mennyire figyelnek a konstruktőrök arra, hogy az eszköz mindenféle körülmények között megbízható legyen” - teszi hozzá."

• Tetszik
Reactions: Venom85 and Zeze
"... többek között a 120-as aknavetőt is megnéztem közelebbről. Sőt, megkértem a kezelőket, hogy ürítsék ki az eszközt. Merthogy egy tragikus eset történt 1994-ben Várpalotán, amikor is csőrobbanásban három ember meghalt, és heten megsérültek a bajaiak közül. Ezért volt számomra különösen érdekes az új megoldás, mert így biztonságosan tudják üríteni az aknagránátot. Nagyszerű érzés, hogy mennyire figyelnek a konstruktőrök arra, hogy az eszköz mindenféle körülmények között megbízható legyen” - teszi hozzá."
Szuper, de a "régi" szovjet 120mm-eseknek volt rátöltés gátlója, mégis megtörtént a tragédia.

• Tetszik
Reactions: Venom85