H
Hummen23
Guest
Látom megint szépen elszabadult a festés vita,amin ugyanúgy egy kissé értetlenkedek,mint a Leo A4-ek esetében. Ezzel kapcsolatban egy szigorúan személyes vélemény szeretnék leírni. Megint előkerült,hogy egy boci utánérzés a festés. Ezt már átragtuk akkor is,amikor a Leók számítógépes grafikáin bemutatták az új magyar álcafestést,ami egyébként a mintázatban és a színekben is gyakorlatilag megegyezik azzal,amit most a Gidránon láttunk. Hajaz a bocira? Igen. Baj? Szerintem egyáltalán nem. Ha megnézzük a legtöbb nyugati ország harcjárműfestését,azok meg a woodlandre hasonlítanak erőteljesen... Ezt az álcafestés dolgot ennyire túlpörögni szerintem értelmetlen,ha egyszínű zöldek lennének az új gépek,akkor se lenne baj. Már nem a második világháborúban vagyunk,2020-ban az álcafestés már nem akkora élethalál kérdés. Rengeteget fejlődött a technológia,az infrakamerák,harctéri radarok,drónok világában önmagaban az,hogy milyenre fested a járművet,már háttérbe szorult. Jó,nyilván azért ne legyen bugyirózsaszín... Amit a Leók grafikáin és most a Gidránon látok,az a célnak szerintem tökéletesen megfelel. Ad egy megkülönböztető,nemzeti jelleget. Az álca forma es színvilaga megtöri a jármű kontrasztját. A zöld,barna,okkersarga es fekete/sötétszürke színek jól illeszkednek a hazai vegetációba(mégegyszer,nem a mező közepére álcázod a járművet). Szóval alapnak szerintem teljesen jó,ráadásul egy igazán katonás megjelenést ad a cuccoknak. Komolyabb álcazasra meg tele lehet pakolni őket növényekkel,rakhatsz fel álcahálót,ha meg nem csak a láthato feny tartomanyaban gondolkodik valaki,akkor pl. ott van a Leóknál is a Barracuda... A Leopardokra rákanyarodva,bár ez csak találgatas részemről,de szerintem annyi történt,hogy kitalálták,hogy legyen saját magyar terepminta,erről szóltak a KMW-nek is,elkészültek a grafikak,a vegeredmeny meg attól valamennyire eltérő lett... Itt szerintem mindössze annyi történt,hogy a németek abból ami volt,ráfújtak a tankokra egy olyan álcamintat,ami kb. olyasmi lett,mint ami ki lett talalva magyar festésnek. Eleg megnezni a festés minőséget,eleg egyertelmű,hogy eleg sokadrangú tényező volt ez a KMWnél. Az alap fényes zöld színre fujtak matt homoksárgát,barnat meg szürkét,rengeteg helyen a felső festegréteg alól átüt az alatta lévő szín. Ezt én 12 db használt,dedikaltan kikepzesre szánt tank esetében nem érzem egy túl nagy problémának,akkor is mar azt mondtam,hogy ebből aztán felesleges ennyire messzemennő következtetéseket levonni,meg "vérre" menő vitat folytatni. Aki meg azzal jön,hogy akkor át kell most festeni a leókat,miközben acélbiliket meg műbőr tártaskakat látsz még,és gyakorlatilag nincs két ugyanolyan felszerelésű katonánk,mert a cuccaik jó részet meg mindig maguknak kell összeboltolniuk,tényleg az a legfőbb problema,hogy a leók álcájának a mintázata és a színei valamennyire eltérnek a Gidránokétól?
Igazad is van, meg nem is.
A festésnek meg kell különböztetni minket, más hadseregektől, saját arculatot ad.
Az arculat adhat önbecsülést, segíthet a toborzásban.
Az, hogy van műbőr tártáska és acélbili, az nem indok arra, hogy több féle camo legyen a szinte egy időben beszerzett technikákon. Ez nem vagy-vagy kérdés. Egyiken nem spórolják meg a másikat. Ez szimplán égő, gagyi, komolytalan dolog
Olyan meg nincs, hogy veszel egy milliárdos gépet, és amikor leadod a színkódokat, akkor mást kennek rá. Ezt itt b*szták el.