[HUN] Gestamen fegyverek

Tervezésnél ugye az ilyesmit illik előre kiszámolni/szimulálni, stb.

Merő véletlenségből a Gestamenes mérnök, aki azon az előadáson beszélt nekünk pont mechanikai lengőrendszerek méretezésével foglalkozik a cégben. Vagy legalábbis ezt mondta.
Az egész szerkezet egy zsákutca. A gázelvezetés cső fölé helyezésével túl magas lett, és búcsút inthettek a klasszikus adogatási megoldásnak, mert erőltetik a kettős adogatást. Emiatt egy túllbonyolított belső szerkezet született, túl sok kisméretű alkatrésszel, több meghibásodási lehetőséggel, és nehezebb a fellépő akadályokat elhárítani harc közben.

Nem csak a modellezés és szimulációk hiányoztak, hanem a józan ész is amikor a fejlesztési irányt kijelölték maguknak.

Az egész szerkezet egy zsákutca. A gázelvezetés cső fölé helyezésével túl magas lett, és búcsút inthettek a klasszikus adogatási megoldásnak, mert erőltetik a kettős adogatást. Emiatt egy túllbonyolított belső szerkezet született, túl sok kisméretű alkatrésszel, több meghibásodási lehetőséggel, és nehezebb a fellépő akadályokat elhárítani harc közben.

Nem csak a modellezés és szimulációk hiányoztak, hanem a józan ész is amikor a fejlesztési irányt kijelölték maguknak.
Én továbbra is szeretném, ha lenne idehaza fegyvertervező kompetencia, az pedig azzal is jár, hogy tanulópénzt kell áldozni erre.
Persze nem annak kárán, hogy az egyébként felmerülő eszközigényt meg nem elégítik ki közben.

Lehet, hogy előbb lett volna értelmes, használható magyar fegyvercsalád, ha a SERO-t bízták volna meg a fejlesztéssel legalább nekik van egy termékük ami piacképes....

• Tetszik
Reactions: bel and fishbed
Nocsak, te tudsz eladási adatokról?
Nem, de mivel a céf még nem ment csődbe és a honvédség meg egy darabot se vesz tőlük így gyanítható, hogy valahogy meg tunak élni a piacból. Gondolom a legtöbbet amcsi civil piacra adják el, de amúgy meg:

Na itt lehet látni a videón mennyire ugrál...
Brutálisan nagyot video alapjan.
Egy atlag magyar fegyveresnek aki alig jar loni ez maga lenne a halalos itelete ha elesben kene hasznalni.

Nagy visszarugas tobb ido mig ujra normalisan cslba tudod venni a tamadot meg ha elkezdes izombol tuzelni emiatt a szorasa lesz hatalmas…

• Tetszik
Reactions: honved and fishbed
Tervezésnél ugye az ilyesmit illik előre kiszámolni/szimulálni, stb.

Merő véletlenségből a Gestamenes mérnök, aki azon az előadáson beszélt nekünk pont mechanikai lengőrendszerek méretezésével foglalkozik a cégben. Vagy legalábbis ezt mondta.
Akkor te már tudod is, hogy ki kúrta el.
Ütőrudas/gas piston rendszerek esetében ha van is tokba jutó lőporgáz, az elhanyagolható kellene, hogy legyen.
Takarítottál már AK-t miután lőttek vele?

• Tetszik
Reactions: bel
Az AK pont azért olyan retkes, mert nagyon sok lőporgáz jut vissza a tokba, amire te azt mondtad, hogy minimális.
Csak az nem az a rendszer, amire én azt mondtam, hogy minimális jut vissza.
Nem ütőrudas, nem gas piston system, nem arról beszéltem.

A gáz csökkentése az megoldható lenne kisebb furattal, nem? Vagy kevesebb gáz már nem bírná működtetni a fegyvert, mert többre tervezték, úgy érted?
Valamerre akkor is el kell vezetni a többi gázt, a kisebb furatátmérő pedig csak felgyorsítaná a kellő mennyiséget és az még nagyobb energiával verné a szerkezetet.

• Tetszik
Reactions: Venom85 and enzo
A gáz csökkentése az megoldható lenne kisebb furattal, nem? Vagy kevesebb gáz már nem bírná működtetni a fegyvert, mert többre tervezték, úgy érted?
Ez nem így működik. Nagyon egyszerű, helyretoló rugó ereje. A kisebb gázmennyiség kevesebb erővel mozgatja hátra a szerkezetet. Biztos, hogy minden körülmények közt (kosz, kopottságg stb) elég lesz a biztonságos működtetéshez a kevesebb gáz? Ha változtatasz a gázmennyiségen újra kell méretezni az egész rendszert, mert nem akkora tűrésekkel méreteznek, hogy ez beleférjen.