Na gyors összefoglaló Szittyát kiegészítve miután a fegyvertervező mérnökökkel kicsit diskuráltam.
A Gestamen fegyvercsalád:
- 9mm-es pisztoly különlegessége, hogy szerszám nélkül átszerelhető külső kakasos fegyverről, strykeres (glock) rendszerűre, glock tárral, ez magyar szabadalom
- gépkarakbély több csőhosszal 7,62x39, 5,56x45 kaliberekben
- 7,62x51-es támogató lövészfegyver
- 5,56x45-ös golyószóró hevederes adogatással
-5,56x45-ös golyószóró csigatárral
-7,62x51-es könnyű géppuska
- 9 mm-es önzáróló (nem tudom pontosan ez mit takar, pont magyarázta volna a srác csek el kellett jönnöm) zárral ellátott géppisztoly (szintén magyar szabadalom)
- a géppisztolyhoz cső alá rögzíthet 12-es ajtónyitó sörétes toldat.
- 40 mm-es csőalatt gránátvető
- 40 mm-es önállóan alkalmazható gránátvető
A fegyverek alapvetően modern elvek szerinte lettek megtervezve, de még csak prototípusok amik átestek egykét lőpróbán de még egy elléggé korai szakaszában vannak a fejlesztésnek és nagyon messze vannak a végleges állapotuktól kívül belül egyaránt, de amúgy nem tűnnek rossznak de még kell velük foglalkozni
A projekt célja nem a CZ-k leváltása a Honvédség elégedett velük, hanem a hazai fegyvertervező szürkeállomány fejlesztése és a katonai kézifegyver tervezőmérnökök képzése és innováció illetve hosszabb távon export . Rendszeresítve nem lesznek mostanában viszont a MH Modernizációs intézet részt vesz a fejlesztésben és a tesztelésben valamint anyagilag is támogatja a projektet illetve másodlagos cél, hogy külfödtől függetlenül is legyen egy hazai kézifegyver dizájn amihez lehet nyúlni ha esetleg a csehekkel elromlana a viszony (jelenleg nincs erről szó)
Véleményem az első mérgem lenyelése (azt hittem belpol okból megvetetik a honvédséggel a cuccot a CZ-ket kukázzuk és elbaszunk egy csomó pénzt, de nem így van hálistennek)
- maga az innováció támogatása és a fejlesztők és mérnökök képzése nagyon jó gondolat hosszú távon.
- üzletileg már kevésbé tűnik a dolog életképesnek mivel elég sok ilyen kisebb gyártó van a környező országokban is hasonló projektekkel amikből nem lesz sok minden mivel a nagy gyártók a piac nagy részét lefedik.