[HUN] Gestamen fegyverek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 894
21 257
113
Ez faszság.

A háborúban leadott lövések 70% lefogó tűz. Ott pedig van tűzütem és lőszerhasználat bőven.

Én egyszer próbáltam magamban összerakni, hogy másfél éves katonai szolgálatom alatt, kb mennyi lőszert lőhettem el Szombathelyen. Saccra 1500 db körül jött ki . Nagyjából úgy jött ez ki, hogy emlékeim szerint összeszedtem az alapkik., valamint az éles alegységnél végrehajtott lövészetek, harcászattal egybekötött éleslövészetek lőszerfelhasználását. Az alapkik., nem volt sok, de élesben, raj és szakasz élesre általában, 3-5 tárral mentem alapban. Amikor maradt lőszer, nálunk általában azt is ellövették ,mert egyszerűbb volt, mint visszavinni és újra procedúrával leszámolni és leadni.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 261
10 276
113
Ez faszság.

A háborúban leadott lövések 70% lefogó tűz. Ott pedig van tűzütem és lőszerhasználat bőven.
Eltűnt katona, elvesztett fegyver, megsemmisült fegyver, zsákmányolt...
Tucatnyi lehetőség az elvesztésére. És akkor mozgósítási tartalékokról még nem is beszéltünk.

• Tetszik
Reactions: honved and endre

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 207
5 385
113
Mert a tartalékos nem ugyanolyan ember mint a szerződéses/hivatásos?
Szia,

A rovid valasz: nem.

Egy szerzodeses (vagy meginkabb egy hivatasos) katonanak az a foallasa, hogy katona legyen, kap erte fizetest, sokat (marmint abban az ertelemben, hogy annyi fizetest kap, amennyibol meg kell elnie, mert o ebbol el az ev 12 honapjaban), es megkapja az orszag altal megvasarolhato legjobb felszerelest, es megkapja az orszag altal elerhetove tett legjobb gyakorlatot (hiszen az ev 12 honapjaban semmi mas dolga sincs).

Egy tartalekos katona az alapkepzes utan a leges-legjobb esetben evi 1 honapot tolt katonasaggal, de lehet, hogy csak 1-2 hetet.
Nyilvan ezekre a hetekre kapjon o is tisztesseges fizetest - de igazabol az orszag azert csinalt belole tartalekos katonat, mert nincs penz arra, hogy foallasu fizetest adjanak neki. Es ebbol kovetkezoen arra sincs penz, hogy megkapja azt a felszerelest, amit egy szerzodeses/hivatasos katona.

Pl. azokban az evekben, amikor Svajcban epp vettek szep uj F-18-as vadaszgepeket, a svajci tartalekos pilotaknak be kellett erniuk az oreg F-5-os vadaszgepekkel. Szoval ez nem azert van, mert most epp elloptak a honvedsegre szant penzt a magyar allampolgaroktol, hanem a gazdag orszagokban is ez a racionalis dontes.

Szoval szerintem teljesen rendben lenne pl. a NATO-ban a gazdag es szegeny orszagok kozott jol mukodo "cascading" egy orszagon belul is: a hasznalhato, de mar nem a legmodernebb fegyverzetet megkapjak a tartalekosok, igy az ingyen van, mikozben a jobb, modernebb fegyverekre lecserelik a profik felszereleset.

Csak most itt konkretan forditott a helyzet, a teljesen jol hasznalhato PKM-ek helyett vesznek varhatoan egeszen rosszul hasznalhato golyoszorokat. Ha mar arra nincs rahatas, hogy mindenkeppen megveszik a rosszatt, akkor legalabb ne a profik kapjak meg most (aztan remelhetoen rovid ido mulva megy bortonbe az, aki megvette, de ez utan is itt lesz a nyakunkon egy halom golyoszoro, ami az a'ra't nem eri meg, de a semminel jobb, ezert kapjak meg jobb hijjan a tartalekosok).

• Tetszik
Reactions: cirqle

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 765
16 966
113
Ide is beteszem:

"Az eseményt az érdeklődők figyelmébe ajánljuk!

Vendégünk Vozsech István okl. gépészmérnök, a KMDI végzős doktorandusza, az NJE külsős oktatója, a Gestamen
Kutatás Fejlesztés Zrt. ballisztikai-műszaki számításokért felelős mérnöke.

Mondd meg milyen töltényed van, tervezek hozzá fegyvert!
Már mindent feltaláltak!? Katonai kézi lőfegyverek napjainkban.
Haditechnikai K+F-metodika. Az igénytől a hadrendbe állításig.
Milyen fejlesztési irányokon dolgoznak a katonai kézi lőfegyverek fejlesztői?
Az orosz-ukrán háborús kézifegyverek elemzése és tapasztalatok."

2025 szeptember 10, szerda,
Óbudai Egyetem Bánki Donát kar, J200-as terem

• Tetszik
Reactions: cirqle and Ocses

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 748
11 176
113
A tobb eves nyuglodest kívülről latva, feltennem a kerdest van a kiserleteken kivul ertelme a Gestamen fegyver csaladnak? A kiforrott Bren fegyverejet se tudtuk megfelelő minőségnen gyartani tudtommal. Mikor lesz nagy mennyisegben szolgalatba allitva, mioor most csereltuk csereljuk leva regi lovesz es marok lofegyvereket a cseh tipusokra?

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 894
21 257
113
A tobb eves nyuglodest kívülről latva, feltennem a kerdest van a kiserleteken kivul ertelme a Gestamen fegyver csaladnak? A kiforrott Bren fegyverejet se tudtuk megfelelő minőségnen gyartani tudtommal. Mikor lesz nagy mennyisegben szolgalatba allitva, mioor most csereltuk csereljuk leva regi lovesz es marok lofegyvereket a cseh tipusokra?

Pénzt lehet pumpálni bele, ami feltehetően valakiknek jó üzlet. Nagyjából szerintem ennyi. Pláne egy ilyen kis ország estében, ahol ráadásul még van is konkrét kézi lőfegyverek gyártására működtetett vállalat. Honvédség méretéből kiindulva, még jelentősebb tartalék és hadi készlet estén is, egyszerűbb megvenni egy kész, bevált, konkrét fegyver licenszét és azt gyártani. Gépkarabély esetében ez megtörtént. Néhány év szakmai tapasztalatszerzés e téren és biztos hogy tudunk jó minőségben gyártani. Ahogy az autóiparban is ez megtörtént.
Gépkarabély, géppisztoly, megvan. Géppuska és golyószóró fegyverek tekintetében kellene végre venni valamit, amit aztán folyamatosan tudunk gyártani az igényeink szerint.
Távcsöves puskákat, mesterlövész fegyvereket, szintén a haderőnk méretéből kiindulva, pedig egyszerűen a kellő darabszámban meg kell venni ,egy konkrét gyártótól.
Én kívülről, nagyjából így látom.