2A CZ tudott volna határidőre szállítani? Mert ha a gyártósori kapacitás előre le van kötve akkor lehet hogy csak plusz pénzért tudott volna szállítani. Akkor se határidőre. Itt is lehetett olvasni hogy bérgyártásba is beszállnak. Ha a CZ-nek lett volna szabad kapacitása ( szabad kapacitás alatt nem csak a szabad gyártósort értjük, hanem a szükséges rendelkezésre álló humán és egyéb erőforrásokat) akkor nem biztos hogy tudtak volna licencbe gyártani idehaza.
A magyar beszerzés - amaga kategóriájában - a klzifegyver iparban nem nagy tétel.
Az IMI egy hasonló nagyságú szállíást a fülüp-szgeteki rendvédelmi szerveknek(?) kb fél éves határidővel vállalta. pisztoyltól Negev géppuskáig, igaz volt ott raktárksézlet, plusz egy komplet gyárat.. ha a vevé kéri.
A magyar rendelés pedig több évre elhózódott volna, szóval igen, bírta volna.
Most hirtelen nem találok olyan hadsereget is, ami olyan mennyiségben venne Bren-t ami ami ahhoz kicsi megrendelés lenne, hogy a magyar cég szállítsa le, de nem olyan nagy, hogy ne saját maga gyártsa le a megrendelő.
A Cz nyitott egy össszerelő üzemet Peruban 2016-ban, az USAban özemet 2019-ben, most megvette a Colt céget.
Ez béven ellátja a szóba jöhető civil piacokat, mert Bren nem cheap Walmart aR-15 kategória...
Ezért én azt mondom, a magyar Bren export a nedves vágyálom kategória volt és lesz
A Cz projekt eddig állítólag 30 milliárdjába fáj az adófizetőknek. de legxyen a fele, egyszer élünk... akkor 50 millió dollár.
Plieutr hosszászólása az indexen:
" Észzrevettem hogy lengyelül vannak
, de reménykedtem hogy a nagy szláv nyelvcsalád olyan mint a neolatin
és jól elboldogulsz J
Az 50% az olyan első ránézésre szám, lásd miért:
- vesz a lengyel sereg 5200 db. Beryl-t, ez 27.486.800 zł (22.335.136 zł a 23% ÁFA nélkül) , kijön egy 5286 zl áfás ár/db.
- a cseh ár az első cikk szerint 13700 zl/db. Nincs infó arról hogy a cseh az áfás vagy sem, tegyük fel hogy az is áfás.
És itt jön az érdekes rész:
-hogy ne vacakoljunk itt PLN meg CZK ügyben, térjünk át juróra, a cseh akkori árfolyamon 3273 juró, a lengyel cucc meg 1226 juró.
- nos, azt nem hiszem el hogy az árkülönbséget a tartozékok adták ( hacsak nem aranyozott tárakat adtak a Bren-hez mint Szaddam protokoll AK-jának J), na meg nem szokás csak magát a fegyvert adni. Magyarán ha elmész pld. egy bolgár vagy szerb gyártóhoz, ugyanúgy kapsz tisztítókészletet, tárakat hozzá alapból- utóbbi mennyisége változó.
Szerintem ott nem némi fejlesztési költség J beszámolása történt, hanem fejlesztési költség beszámolása. Hálás köszi a szlovák árakért, valószínűleg az áll a legközelebb a fegyver valós értékéhez.
Hogy modern fegyver a Bren az nem kétséges, hogy ergonomikus az sem, viszont a lengyel fegyvergyártásnak sincs rossz híre, sőtJ. Az egy jó minőségű AK leszármazott.
....
Miközben a civil változat Bren 2 USa bolti ára null kilométerről kb 2000 USD.