ezek a rakéták szerte a világba jelen vannak a mai napig nem csak nállunk a lengyelekél a cseheknél a szlovákoknál is. ezt meg kell jegyezni.
nem utasításra lettek rendszerbenhagyva hanem fellülvizsgálat után. az arsenál csinálja nem csak hazai de külföldieknek is és csrélnek is darabokat ha szükséges vagy újratöltik rakétahajtóanyaggal. hogy ezek mennyire nyilvánosak (mármint hogy minden eggyes munkárol kötelesek e beszámolni a válasz nem mert sok esetben a munka elvégzése titkos általába a NATO miatt nem nyilvános. a nato az a szerv aki nem hagyná/ja hogy lejárt üzemidejű rakétákat önkényesen alkalmazzunk a szövetség légterének védelmébe. (ha lenne alteranatíva amit fel tudnánk ajánlani a kubok helyett erre a célra ilyen gond nem lenne de nincs) a nato légtér védelme meg kötelességünk róma irányába tartozunk elszámolással e téren.
Nyírteleken nem csak orosz rakétákhoz tudtak hozzápiszkálni, de a elvileg Maverick szerviz központ is lett belőlük.
Én értem, hogy mit szeretnél itt elérni, de a KUB pont ugyan az a kategória, mint a BTR. Annyi sebből vérzik, hogy nem tudod hova ragasztani a Disney-s ragtapaszt.
Szerintem a KUB-ban egyetlen dolog van, amit érdemes lenne megtartani, az pedig maga a rakéta. A jelenlegi ára, meg a kinematikai képességei miatt.
Ugyebár ez egy nagyon modern koncepciójú (ramjet hajtású) rakéta lenne.
Ha ezt figyelembe veszem, akkor egyetlen értelmes megoldás lehetne a felhasználására. Mégpedig az, hogy az irányítást cserélik ki.
Vagy kapjon egy aktív radaros fejet, vagy egy IIR fejet.
Megnézném, hogy mit tudna a rendszer egy IRIS-T guidance kittel.
Akkor nem kell külső radar irányítás.
Leszerelni az indító álványokat a régi szarokról és vagy egy sima teherautóra feltenni, vagy egy T-72-es tornyának a helyére.
Akkor meg tényleg együtt lehet használni Misztrállal is akár.
És igen, ha Nyírtelek hajtóanyagot és robbanó töltetet tud cserélni, akkor gyakorlatilag (hangsúlyozom!) végtelenségig hosszabbíthatóak.
A gond a szinte minden elemében elavult rendszer.
A fentebbi megoldással ki lehet hagyni az elavult részek nagy részét. A maradék meg FF-té válna...
Na mindegy...