1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. laca

  laca Active Member

  OFF
  Az utolsó mondatodat elolvasva ellenállhatatlan késztetést éreztem a belépésre!
  Kedves Celebra! Könyörögve kérlek tanulmányozd csak felületesen az USA külpolitikájának a történelmét. Orbán Viktor egy nyeretlen kétéves hozzájuk mérve a "maguk felé hajlik a kezük" versenyben! Rák módjára burjánzott el az USA befolyása a világ azon felén, ahol találtak valami kis érdeket, legyen az politikai vagy gazdasági. A HH-ban pl. a hülye szovjeteknek meghagyták a világ csóró felét, hogy pumpálják oda az erőforrásokat, ahonnan reménytelen bármilyen ellentételezést várni.
  A 2. VH. után az ami ipar, gazdaság a csúcson dübörgött, megszerezték a világ feletti befolyás nagy részét, mégis a totál csődben lévő szövetséges britek talán a 70-es évekig perkálták a Kölcsönbérleti Szerződés pénzeit. Arról egyébként nem szól a fáma, hogy a britek mit kaptak pl. a radar-, sugárhajtómű-technológiájukért.
  Nézd meg az alapítók hitvallását a gyarmatosításról, sokáig emiatt nem is költöttek komolyabb flottára. Aztán jöttek a mexikóiak, spanyolok, Óceánia, Közép- és Dél-Amerika, a karibi térség, az olajban gazdag régiók. Hiába, evés közben jön meg az étvágy. Az afganisztáni intervenció után olvastam egy kis cikket arról, hogy akkor Afganisztánban volt a legnagyobb ismert lítium készlet. Hja kérem, mi csak a demokráciát megyünk terjeszteni, ez az ismeretlen lítium (semmire sem jó:D) nem is érdekli a mi aprócska bányászati cégeinket.

  ON
  Kezd fárasztó lenni az örökös problémakeresés.
  Megvesszük a világ valószínűleg legjobb harckocsiját és kezdődik a károgás, hogy biztos nem lesz mivel lőni, meg ilyenek. Most már tényleg várjuk ki a sztori végét.
  De ha ilyen komoly szakértő Hölgyek/Urak fognak dönteni egyszer, mondjuk még előfordulhat, hogy űrméret alatti galambokat fognak lőni azokból az ágyúkból:p
  Van egy olyan reményem, hogy elérkezünk a honvédségen belül is egyfajta rendszerváltáshoz. Úgy sejtem, hogy jó nagy ballaszt emberanyagot cipel(t) a szervezet az egykori Néphadsereg tiszti állományából. Képzelem mennyi kerékkötő, megélhetési emberke mozgott(mozog) ezen a pályán. Úgy tűnik, mintha jönne egy fiatalabb generáció, akik már azért felszívtak egy kis professzionális látásmódot. A sokat emlegetett vízfej is gondolom csökkenni fog, ahogy kikopnak a rendszerből a régi motorosok.

  A Puma (vagy a Hiúz) egyébként mennyire rokon műszakilag az általunk választott Leókkal?
   
  Kurfürst, Mokiengine, alfa74 and 8 others like this.
 2. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Miert ide irkaljatok ezt a sok ballasztot ??? :hadonaszos:
   
  alfa74, Gaudi, Masztiff and 1 other person like this.
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Német gyártmány mindkettő.De nem modurálisan egymásraépülők.
  Usak meg nem egy szent,hanem egy nagyhatalom,nagyhatalmi érdekekkel.Afganisztánban meg nem a litium lett volna a pályadij,hanem az útvonal a közép-ázsiai olajmezőkhöz.Egyes becslések szerint a föld legnagyobb olajtartaléka ott van.Plusz onnan egyszerre lehet sakkban tartani Kinát és Oo-ot.Z.B. szivtájéka.
  Mindig is jelen volt a professzionalizmus az MHban,de már az MNben is.Csak sajnos rendre alulmaradtak a vizfej iróasztalhuszáraival szemben.
  Ezt a gúnyolódó lefitymáló stillust meg már a kommunista időkben is rüheltem.Konteozás meg egy torz ferdités mantrázása.Az meg konkrétan személyes sértés,ha a hülyesége cáfolataként hivatalos MH kiadványban,az ügyéntézésben résztvett katonatiszt megjelent irásábol idézek-és lehülyéznek,hogy nem tudok olvasni.Vagy legalábbis nem tudom értelmezni e fehér alapon fekete betüket.
  30éve követem jol-rosszúl a sereg dolgait.Egy időben voltam a hadtudományi társaság levelező tagja is.Láttam már cifra terveket,bejelntéseket-és karon varjút.Ne dicsérd a kardot,mig ki nem próbáltad,és a szűzleányt,mig véle nem háltál.
   
 4. fishbed

  fishbed Well-Known Member

  2017-ig a gripenek beszerzését ,a 100 db T72-es megvételét, a mistralokig. Semmilyen érdemleges haderő fejlesztés nem volt. Dudi után szabadon a vajdát se nagyon érdekelte a honvédség helyzete. Most hogy szánnak végre érdemi fejlesztést a honvédség számára nem kéne összehugyozni magukat a gyönyörtől. Részemről itt a vége , fuss el véle.
   
 5. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member


  Azért a H 225-nek nem makulátlan az előélete, ezt ne hagyd ki......
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Minek makulátlan? Hibát ott találok ahol akarok.
   
  arcas likes this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hk téma,ha nem is Leo.Kevésbé közismert,de a belorusz T72eket a saját állomány kiegészitésére,egy közös egységesitő korszersitésre szánták.3 gépesitett dd volt a tervben darabonklnt 2hk+3gépesitett zászlóaljal.98ban OV fujta le a programot,a BMP és 2S1 korszerűsitéssel együt.(különben volt igény a Mihuk korszerűsitésére is VMszintre,ezred nagyságban már akkor.Korszerűsitésre,nem restaurálásra-ezt a szintet 20éve elavultnak itélték)Még ERA fejlesztés is történt hozzá a HTIben.Onnantol kezdve tavalyig folyamatos a leépülés.Az egyetlen kivétel a Gripen,ami azért nem egy egyértelmű sikertörténet.Katonák különben az F16/18ast akarták.De ebböl a 20évből 12éven át a miniszterelnök OV.Szoval rövid a memória
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Azzal egészíteném ki, hogy a teljes leépülést viszont bal felől cereblálták le. De valóban eddig elég érdektelen volt mindenki a haderőfejlesztés terén.
   
 9. Crusader

  Crusader Active Member

  Ez elég komoly erő lett volna.
   
 10. laca

  laca Active Member

  Ha ezt nekem írtad, akkor én kérek elnézést, mert valószínűleg félreérthetően fogalmaztam. A szakértő Hölgyek/Urak alatt, a témában IQ50-es szintű (szak)politikusainkra céloztam és nem Rád!
  Bár a 2. mondatodtól nem tudom értelmezni így sem, lehet másnak akartad címezni.
   
 11. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Hogy tény is legyen róla....
  - Following the 22 October 2012 crash, the major North Sea Super Puma operators, CHC Helicopter, Bond Offshore Helicopters and Bristow Helicopters decided to ground all AS332 and EC225 Super Puma helicopters. On 25 October 2012 it was announced that the problem was suspected to relate to the main gearbox vertical shaft; the AS 332 L1 and L2 versions of the Super Puma could be refitted with an older design, allowing them to resume flying. On 8 November 2012 some Super Pumas of Bond Offshore Helicopters returned to flight.[33][34][35]The EC225 grounding continued into 2013, following the validation of new safety measures by the EASA, the type was progressively returned to service following modifications.
  - On 2 June 2016, following the crash of an H225 in Norway which revealed a potential safety issue with the main rotor assembly, the EASA issued an emergency airworthiness directive that grounded the H225 fleet;[40] by July 2016, 80 per cent of the worldwide fleet had been grounded as a result, while some operators such as the French military continued to operate its fleet.[41] In October 2016, the grounding order by the EASA was lifted; some countries, including the United Kingdom and Norway, chose to maintain operational restrictions for the type.[42] Norwegian operator Statoil, who had contracted the CHC H225 which crashed, maintained it will not return to using the helicopter even if restrictions are lifted. The company has instead relied on the Sikorsky S-92 to meet its needs since the crash.[43] By December 2016, three separate lawsuits were filed by separate H225 operators, claiming that the type had been sold in a defective state due to the flaw being "inherent".

  Azért ez nem kicsi makula..... (nem is olyan régi)
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ki is lett alakitva.Papiron teljesen,valóságban többé kevésbé.Tata,Kalocsa,Debrecen.
   
  Crusader likes this.
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Amit kiemeltél,nem,bocsánat.De az elötte lévőt igen.Az USA egy nagyhatalom,a nagyhatalmi viselkedés dinamikája érvényes rá.Kormányának elsődleges feladata az usák érdekek képviselete.És ez az érdekeltség még az eladásra kinált haditechnika árában is tettenérhető.
  Hk-s példa,hogy azt az összehasonlitó próbát,ahol a Leo2 legyőzte az Abramsot,eredetileg azért rendezték,hogy a nyertes járgányt rendszeresiti mindkét ország.Nem történt meg-viszont a sorozatgyártásra kerülő ami tank átdolgozásra került a német technológiával.De ez sem egyedi dolog.A Leo1 ugyanigy járt.Franciák csinálták az AMX30ast,NSZK a Leo1est.Az előzetes megállapodás az volt,hogy összehasonlitó próbák után a gyöztest rendszeresiti mindkét ország-ez sem valósult meg.De magyar példa is van.Kinában összehasonlitó túraversenyt rendeztek anno teherautóknak,hogy melik licensziáját vegyék meg.Csepel nyerte meg a versenyt,de az orosz visszavonatta a magyar ajánlatot.A csepel osztrák licenc.Az akkori honvédségi kiválasztáson a Botond 48M nyert,orosz utasitásra kellet megvenni a steyer tipust.Szoval mitöl is jobb az orosz?Mitöl rosszabb amerika?
   
 14. Crusader

  Crusader Active Member

  Azonban lehet ezeknél az eszközöknél is befigyelne az amit a BTR-el kapcsolatban említettek, hogy 10 szeres költségre emelkedett az üzemeltetés.
   
 15. laca

  laca Active Member

  Félreértés ne essék, egyetértek veled ebben, Isten ments, hogy megmagyarázzam, hogy az oroszok jobbak. (A mi szemszögünkből nézve azt kell figyelembe venni még, hogy sokkal közelebb vannak.) Szinte biztos jobban jártunk volna, ha a vasfüggöny nyugati oldalán landolunk.
  Igen, ez hatalmi politika/viselkedés. Gyakorlatilag mindenki műveli, amennyire van lehetősége (egészen az egyén szintjére lemenve is). A kultúra és intelligencia azért befolyásolja az uralkodás mikéntjét. Lásd pl. a holland gyarmatok közállapotait szemben az akkor bigott spanyolokkal szemben.
  ON
  Ha jól látom, az A7+ felszerelésének része az FLW 200 távvezérelt torony. Kíváncsi leszek, hogy lesznek-e hozzá majd 40 milis gránátvetők is, vagy csak az M2-es (ami már rendszerben van)
  Ez az FLW 100/200 "jópofa" cucc, el tudnám képzelni valamilyen Komondor verzión is.
  [​IMG]
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mert elmaradt a korszerűsités.BTR korszerűsités is volt tervezve távlatilag.A felújitás késleltette volna az amortizáiót.
  Kinai VT5n lévő ag+ngp kombó lehetne egy minta.MK49 Stryker gránátvetővel egy ngp. esetünkben
  [​IMG]
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Csak érdekességnek...
  Leopard 2 kiképzés. Talán lassan időszerű lesz ez is...
   
  notaricon, kaktusz, Celebra and 7 others like this.
 18. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Csak belepillantottam de nagyon jo anyagnak tűnik; ha lesz időm megnézem.

  Viszont az példás hogy pl. a vezetési szimulátorban is mennyire nyugodtan (és lathatóan nem csak a kamarának) és konstruktívan magyarázzák el az újoncnak, hogy mit csinál rosszul, és hogyan kell helyesen és miért. Sok magyar gepkocsi oktató számára tanulságos lenne..
   
  molnibalage likes this.
 19. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Nagyon ötletes a gyakorló tank.
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kicsit olyan bizonytalanul ment bele... A T-90 átugrotta volna.:)
   
  BiancoGasto likes this.

Ezen oldal megosztása