1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  A klubradioban mar megvolt a szokasos musor: "Minek, miert pont ilyen fegyvereket, miert nem volt nyilvanos verseny? stb..."
  Ezek nem jogos kerdesek honvedelmi beszerzeseknel, csak a szokasos kotozkodes. Szerencsere nem is eroltettek kesobb a temat.

  Kepviseloi szinten pedig azert nem folytak jobban bele a temaba, mert a beszerzes ellen nem tudnak politikai tamogatast szerezni kulfoldrol. Ha amerikai vagy orosz tankokat vettunk volna, akkor vadul kritizalnak a dontest, de igy nincs mozgasteruk az "europa-parti" (haha) ellenzeki keviseloknek.
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha jol emlékszem a szaudiak is Leot akartak venni,csak a németek nem adták el nekik.
  Leo anno hivatalos amerikai összehasonlitó vizsgálaton legyözte az Abramsot.Vegyék csak meg a románok.Az uránpáncél exporttilalmi listán van.
  Többire is tudnák mit irni,de most szándékosan nem akarok trollkodni
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ebben igazad is van.De korántsem annyira forró ez a kása.Van mozgástér,és kell hogy legyen szakmai szempont.Dehogy ahol lehet büntetlenül lopni,ott lopni is fognak-még amerikában is-az biztos.De ahol nem olyanok a viszonyok,az amik ahoz alkalmazkodnak.Azért nem minden konteo.
   
 4. svajcibeka

  svajcibeka Well-Known Member

  NEM! Semmi ilyesmi,csak 1 egészséges hetero férfi.A mai világban lassan ez is kezd furcsa lenni...
   
  zsolti likes this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Jaja. Szlovákok gondolták vesznek Gripent mint a Csehek, majdnem megbukott a kormány, bejelentették F-16 sok pénzért, egyből nyugodtság van. Nem minden konteo, csak az amik alkalmazkodnak a viszonyokhoz gyorsan.

  SZA MBS amerikában író szaudi újságírót feltrancsíroztat, kiderül mert balfaszok, az amik nagyon elítélik mert ott aztán az ilyet nem tűrik, hisz az egy kultúr állam, nem ám egy autokrata orosz sötét középfölde, vagy csepürágó középkori néptömegektől súlytott Kína!

  Jah, hogy vesznek sokér tengernyi Patriotot és egyéb ami cuccot, rengeteg pénzért? Akkor az amik bár nincs semmi konteo, de megint alkalmazkodtak a viszonyokhozm mikor kijelentik hogy azért még mindig Izrael és Szaud Arábia a két legfaszább ország a térségben!

  Kurdok otthagyása a törököknek? Tudom, tudom, semmi konteó, csak egy véletlen hogy megelőzte néhány milliárdért némi patriot megrendelés belengetése török részről! Az amik csak megint "ALKALMAZKODTAK".

  Akarsz még, vagy megunod végre hogy feltörlik veled a parkettet?
   
  fip7, ghostface, vata and 11 others like this.
 6. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  A Drága jó Bolgár úr, ott van még?-:)XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDdd
   
  zeal likes this.
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Na ezt mond el egy svájcinak, és körberöhög. Vagy nem érti, hogy miért ne lenne jogos kérdés...
   
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Tegnap este YTube-n szemezgettem, és volt egy videó csupa Benkő idézetekkel a fejlesztésekről. Ott egy igen érdekes idézet jelent meg róla, mégpedig az, hogy "2013-tól a katonai doktrínának megfelelően tervszerűen épült le a szárazföldi haderő Magyarországon. Az új NATO doktrínához történő megfelelés végett viszont most nehéztechnika vásárlása vált szükségessé."

  Két dolog, ami bennem ezzel kapcsolatban összeállt:
  - 2013-ban is már NATO doktrínát követtünk, vagy a magyar haditerv tényleg azzal számolt hogy majd megvédenek bennünket?
  - tervszerüen épitettünk le mindent, minden bizonnyal a NATO jóváhagyással, doktrinák, előirások szerint?
  - "orosz veszély" megjelenésével -vagy más, amit még nem tudunk- fordult a kocka, és kukázták az előző fecnit,...most újra fegyverkezni kell...?!

  Ha ez igy volt, akkor tényleg csak azt csináljuk, pincsikutya módra, amit a szövik elvárnak tőlünk.

  Ami a beszerzéseket illeti, szerintem eddig messzemenően professzionálisnak tűnik a hozzáállás, politikailag is és katonailag is.
   
 9. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Egyáltalán nem jogos, a svájciak is vásároltak már tender nélkül.
  Amúgy meg számtalan NATO ország számtalanszor alkalmazott meghívásos eljárást.
  Svájc nem is NATO-tag. Ez az egyik. A másik hogy emiatt nem kell együttműködési kötelezettségnek megfelelnie.
  Tudomásul kell venni, hogy beléptünk valahova, ahol vannak szabályok, amelynek meg kell felelni. Ezt már akkor is tudtuk, így azt is, hogy a szovjet technikát előbb-utóbb le kell cserélni, a válogatás a tagállamok/vagy közel lévők portékái közül érdemes, ha már voltunk olyan okosak, hogy a maradék hadiiparunkat is beszántottuk és sóval behintettük. Letettük a garast a nyugat-európaiak mellé, és ha az ember nem akar logosztikai, kiképzési anomáliákat csúcsra járatni, nagyjából egy irányba kell mozogni. A törökök pl megtehetik hogy időnként fityiszt mutatnak, de nekünk nincs olyan lehetőségünk, ezt meg kell érteni. Magyarország kis ország, nyitott és világméretben pici gazdasági potenciállal, ha egy vezetésnek van sütnivalója, akkor a beszerzéseket a lehető legköltségkímélőbben oldja meg.
   
 10. arcas

  arcas Well-Known Member

  Hozzáteszem, 6-8 gépet nem tudtak bérelni, nem hogy megvenni, de 14 Falconra -amire a tehetősebb csehek is 2x azt mondták, hogy drága ill. hogy még mindig drága,...azt hirtelen megveszik. A két Spartant nem tudták kifizetni éveken keresztül a tender lezárulta után, de a 8db-os fapados Blackhawk is úgy jelent meg mint derült égből a villámcsapás a légierőnél.
  Szóval jól látod a dolgokat...
   
  vilmoci, therob, fip7 and 6 others like this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Köszönöm, és most álszerénység nélkül azt kell hogy mondjam, hogy tudom hogy jól látom a dolgokat.
  Azzal is tisztában vagyok, amit fentebb leírtál, hogy az F-16 beszerzés csak a jéghegy csúcsa, csak szarok bele egy Celebra szintű vitaparnternél a teljesség igényébe, úgyis ignorálja a tényeket.
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hogy a NATO és az amik nem várták el az MH leszerelését,az biztos.Amik UH1 ajánlatárol már dult itt a vita,de azt azért mindenképpen mutatja,hogy nem a leépitést támogatták.
  A professzionális beszerzéseken is el lehet vitatkozni.Pzh2000 amit nagyon jónak tartok-ha a teljes rendszer jön.Mert nemcsak a lövegböl magábol áll a tüzérség.
  Éshát van egy struktúra átalakitás,amiböl talán egyszer valami jó is kijööhet.Mert fegyverzet csak eszköz magában,nem hadsereg.A jol működő sereg,mint intézmény kialakitása fontosabb,mint a fegyver maga.1895s kinai-japán háború erre a klasszikus ppélda.A kinaiaknak a kor legjobb fegyverei is a rendelkezésükre álltak,de a japán haderő mint intézmény,működő szervezet jobb volt.Maga a kinai katona ugyanolyan bátor volt,mint a japán-mégis szükségszerű volt,hogy veszitsen.
  Szép új Leoink sem fognak sokat érni,ha pl nem lesz hozzá jóféle lőszer,vagy csak kevés.Lásd a Gripenek esetét.
  Professzionális beszerzések ellenpéldája meg a Mihuk restaurálása.
  Szóval vannak kérdőjelek bőséggel.Dehát aki nem tapsol,az trollkodik
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Naná.
  Amikor a NATO-alá szerzünk be nem is lehet teljes kiteregetés, az NB-i kérdés is.
  Azért találták ki a meghívásos, tárgyalásos eljárást.
  Meg hogy ne a szivárvány minden színében pompázzon az illető szervezet infrastruktúrája.
  Egyébként - én gyakorlati tapasztalataim szerint a közbeszerzéstől semmivel nem lesz olcsóbb semmi. Sőt bizonyos esetekben drágább.
  Jól kitalálták, mert sok ezer ember kva jól megél ebből, aminek se alja, se teteje. Csak megháromszorozzák a bürokráciát.
   
  fip7, Kurfürst, zeal and 2 others like this.
 14. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nekem sem tetszett ez a lépés, mert meg lehetett volna másképp is oldani, kisebb kiképző helikkel. Ha a szakma viszont ennyire ragaszkodott hozzá hogy igy legyen, akkor meg lenyelem ezt a békát, mert az Airbusok érkezéséig valamivel repülni és lőni kell.
  Mennyi mindentől szabadultunk meg "ami" kérésre ill. milyen egyezményeket irtunk alá, hogy milyen fegyvereink ne legyenek stb.? Az idézetben a szárazföldről van szó, az UH ebben nem játszik, szerintem jó hogy akkor nem repültünk rá mégha fejlődést is hozott volna az akkori technikával szemben.
  Mint ha most alakitanák át a honvédséget ha nem vennéd észre...a Leo2-vel meg kb. mint ha F35-t vettünk volna, gondolod, hogy nem lesz mivel lőni? Ahh...
  Én tisztelem mások véleményét, csak amikor valaki nem látja a fától az erdőt és ugyanazt a mantrát tolja...na igen, az vegytiszta trollkodás. Ezt nem konkrétan a Te kommentedre értem, inkább úgy nagy általánosságban.
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member


  Nem nem, ne terelj!

  Az trollkodik aki többször leírja hogy az USA az jó és igazságos, átlátható és becsületes, s miattunk nem köttetett tiszta tenderen amerikai - magyar HT üzlet, mert ŐK túlságosan jóságosak ahhoz, hogy a mi mocskos rothadt politikusainkat megkenjék, mert ők aztán nem égetik magukat korrumpálással!

  Az trollkodik aki mindent, azt is ami végre jó és logikus beszerzés azt úgy kritizál, hogy ott van a végén vagy valahol a közepén a magát nagyon szakmainak beállító emberünk okfejtésében hogy "pártunk és államunk" vagy "viktor", s közben másokat vádol elfogultsággal, konteókkal, szűklátókörűséggel.

  Meg az trollkodik akinek elmagyarázzák szépen többen, hogy az az UH-1 az nagyon nem lett volna ingyen, és kevered az 50+ millás darab árral rendelkező UH-1Y képességét ahhoz az árhoz amihez felújított UH-1N tartozott volna úgy, hogy NEKÜNK még IFF rendszert SEM adtak volna, nem hogy olyan csomagot amire te fantáziáltál.

  Az trollkodik, akinek miután szintén számtalan ember leírta hogy engedje már el a gumicsont AH-60 koncepcióját, S-70-et, mivel "kibebaszottmocskoskurvadrága", s így nem a magyar realitás, még mindig ezzel jön elő 1001x is, és hápog hogy hát azért a H-145M, meg H-225M ezért nem az igazi.

  Szóval egy büdös nagy troll vagy.
   
  therob, notaricon, ghostface and 6 others like this.
 16. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Én egy pár versenyzőt letiltottam, azért nem tudom kinek írtad-:)XD
   
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ja, én is azt nézem, hogy egy-két ember magában motyog.
  De ha lehet, szorítkozzunk a Leopradjainkra. :)
   
  fip7, fulcrum11 and zsolti like this.
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Lehet kritizálni ezt a lépést, miért ne lehetne.

  Egyet viszont szeretnék tisztázni nagyon gyorsan! A megrendelt fegyvereink nagyon nagy része még évekig nem lesz bevethető! Itt már pár hónapja úgy alakult, hogy SIMÁN benne volt hogy pillanatok alatt elmérgesedik nagyon gyorsan mondjuk az Ukrán-Magyar viszony.
  Ha veszünk pár polgári H-120-ast, az kiképzésre kiváló! Abban kiváltja a Mihut.
  Amiben nem, az az a képesség, hogy biztosan van rá már most is gépágyú, és igény szerint B-20 blokk, s anélkül hogy bármit írnék azért azt ne gondolja senki, hogy nem megoldható az egy kiélezett szituációban, hogy NAPOKON belül akár legyen hozzá ATGM-is, akár ha tényleg az ukránokkal van a gond, kis kerülővel olyan is ami kinyit minden a térségben felelhető harckocsi típust szemből.

  Na ez az amit nem tudsz megcsinálni akár jövő hétre egy kolibrivel, a mihuval meg igen.
   
  Luthero and Matróz Kommandó like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Celebra a címzett.
   
 20. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Ja, amúgy is a macskák Whiskast vennének, meg a Leók is-:)XD
   

Ezen oldal megosztása