[HUN] Leopard 2

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Akkor olyan nincs hogy ADS?

Ez inkább csak szőrszálhasogatás, az ADS / APS csak egy terminológia. A lényege, hogy valamit aktívan tesz azért, hogy a harcjárművet megóvja a beérkező veszélytől.

Az APS-t mindenhol az un. "hard-kill" védelmi rendszerekre használják, amelyek valamilyen fizikai módon semlegesítik a beérkező veszélyforrásokat (valamilyen repeszfelhő általában).
Az ADS-t viszont használják az un. "soft-kill" védelmi rendszerekre is. Ezek olyan rendszerek, amelyek nem elpusztítják a beérkező veszélyforrást, "csak" megpróbálják megnehezíteni azt, hogy a harcjárművet eltalálják. Ez legáltalánosabban lézer-besugárzás jelzőket és füst- (v. köd-) gránátokat takar, amelyek például a lézeres távolságmérők és lézeres célmegjelölők besugárzását érzékelve az adott irányba álcázó felhőt hoznak létre, amely a pontos célzást megnehezíti. Hasonló szintű védelem a szovjet/orosz Stora-1 rendszernél a torony elejére elhelyezett két infra-reflector, amely a TOW (és hasonló elven működő) pct. rakétát irányítórendszerét próbálja összezavarni azzal, hogy a rakéta végén lévő infravörös tartományban sugárzó fáklyához hasonlóan viselkedik, így a TOW indítóállványán lévő rendszert összezavarhatja vele (mivel az a rakéta végén lévő fáklya alapján követi a rakétát, és próbálja a célon tartani).

Tehát adott esetben a kérdésedet úgy is lehet értelmezni, hogy milyen soft-kill védelmi rendszer van a Leo2A7+ esetében. Na most e téren se vagyunk beljebb, mert én úgy vettem észre a körbejárós képek alapján, hogy nincs rajta efféle rendszer (hiányoznak a lézer-besugárzás jelzők).

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 666
93
Ez inkább csak szőrszálhasogatás, az ADS / APS csak egy terminológia. A lényege, hogy valamit aktívan tesz azért, hogy a harcjárművet megóvja a beérkező veszélytől.

Az APS-t mindenhol az un. "hard-kill" védelmi rendszerekre használják, amelyek valamilyen fizikai módon semlegesítik a beérkező veszélyforrásokat (valamilyen repeszfelhő általában).
Az ADS-t viszont használják az un. "soft-kill" védelmi rendszerekre is. Ezek olyan rendszerek, amelyek nem elpusztítják a beérkező veszélyforrást, "csak" megpróbálják megnehezíteni azt, hogy a harcjárművet eltalálják. Ez legáltalánosabban lézer-besugárzás jelzőket és füst- (v. köd-) gránátokat takar, amelyek például a lézeres távolságmérők és lézeres célmegjelölők besugárzását érzékelve az adott irányba álcázó felhőt hoznak létre, amely a pontos célzást megnehezíti. Hasonló szintű védelem a szovjet/orosz Stora-1 rendszernél a torony elejére elhelyezett két infra-reflector, amely a TOW (és hasonló elven működő) pct. rakétát irányítórendszerét próbálja összezavarni azzal, hogy a rakéta végén lévő infravörös tartományban sugárzó fáklyához hasonlóan viselkedik, így a TOW indítóállványán lévő rendszert összezavarhatja vele (mivel az a rakéta végén lévő fáklya alapján követi a rakétát, és próbálja a célon tartani).

Tehát adott esetben a kérdésedet úgy is lehet értelmezni, hogy milyen soft-kill védelmi rendszer van a Leo2A7+ esetében. Na most e téren se vagyunk beljebb, mert én úgy vettem észre a körbejárós képek alapján, hogy nincs rajta efféle rendszer (hiányoznak a lézer-besugárzás jelzők).
Nem hivatalos forrásból értesültem, hogy a magyar leo-on lesz ilyen csak én azt sem tudtam mi az.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Nem hivatalos forrásból értesültem, hogy a magyar leo-on lesz ilyen csak én azt sem tudtam mi az.

Így mondjuk érdekesen hangzik. A Rheinmetall ROSY_L 40mm-es ködgránátvetők is lehetnek például, besugárzás-jelzőkkel párosítva.
Itt egy video a Rheinmetall féle Challenger 2-tesztjárművön demonstrálva:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Aztán az is lehet, hogy a magyar Leo2A7+ esetében eleve integrálva lenne a Torphy?
Ezzel mondjuk a legfejlettebb Leo2 variánsunk lenne egyből a világon....

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 666
93
Így mondjuk érdekesen hangzik. A Rheinmetall ROSY_L 40mm-es ködgránátvetők is lehetnek például, besugárzás-jelzőkkel párosítva.
Itt egy video a Rheinmetall féle Challenger 2-tesztjárművön demonstrálva:

Aztán az is lehet, hogy a magyar Leo2A7+ esetében eleve integrálva lenne a Torphy?
Ezzel mondjuk a legfejlettebb Leo2 variánsunk lenne egyből a világon....
ADS-t írtak.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Találtam egy ilyet, valószínűleg ez lehet.

Nem hiszem, mert ezt kifejezetten a PSzH / lövészpáncélos / teherautók számára tervezték. Harckocsikra szerelve én még nem láttam.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 863
34 761
113
Jó cuccnak tűnik, amikor jönnek a leok majd kiderül.
Aligha lesz ez.A toronyra lehetne csak szerelni,de akkor némileg probléma ha fordul a torony.
Azonkivűl nem véd a felülről támadó rakétáktol-vagyis lényegében értéktelen.

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 666
93
Aligha lesz ez.A toronyra lehetne csak szerelni,de akkor némileg probléma ha fordul a torony.
Majd megoldják. Na még ezt találtam, ezek szerint a leok-ra is tervezik.
ADS - Aktív védelmi rendszer

A Rheinmetall Active Defense System (ADS) az aktív védelmi technológiák új generációjához tartozik. Ez a világ egyik legfejlettebb és leghatékonyabb rendszere, amellyel gyakorlatilag minden súlyosztályú katonai járművek megóvhatók az operatív fenyegetésektől, különös tekintettel a könnyű csapásellenes fegyverekre, irányított rakétákra és bizonyos improvizált robbanóeszközökre (IED).

A rendszer a hard-kill elvén alapszik, amelyben a bejövő lövedékeket közvetlenül a célpont elérése előtt észlelik és irányított energiával azonnal megsemmisítik. Ez az egyetlen nagy teljesítményű közeli védelmi rendszer, amely minimalizálja a járulékos károkat a jármű közelében

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 666
93
Nem hiszem, mert ezt kifejezetten a PSzH / lövészpáncélos / teherautók számára tervezték. Harckocsikra szerelve én még nem láttam.
Majd megoldják. Na még ezt találtam, ezek szerint a leok-ra is tervezik.
ADS - Aktív védelmi rendszer

A Rheinmetall Active Defense System (ADS) az aktív védelmi technológiák új generációjához tartozik. Ez a világ egyik legfejlettebb és leghatékonyabb rendszere, amellyel gyakorlatilag minden súlyosztályú katonai járművek megóvhatók az operatív fenyegetésektől, különös tekintettel a könnyű csapásellenes fegyverekre, irányított rakétákra és bizonyos improvizált robbanóeszközökre (IED).

A rendszer a hard-kill elvén alapszik, amelyben a bejövő lövedékeket közvetlenül a célpont elérése előtt észlelik és irányított energiával azonnal megsemmisítik. Ez az egyetlen nagy teljesítményű közeli védelmi rendszer, amely minimalizálja a járulékos károkat a jármű közelében

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
458
1 530
93
Ezek szerint már 2017 ben megvolt.

• Tetszik
Reactions: therob and endre
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez tèvedés...
Mind a radart mind az optikai szenzort mind a robbanó elemet be lehet építeni a függőlegeshez képest szög alatt, vagy vízszintesen is.
Minden egyes alkalommal elmondják leírják stb.. hogy 360 fokban véd!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 863
34 761
113
Ezek szerint már 2017 ben megvolt.
Ez nem ugyanaz,vagy legalábbis nagyon más változat,mint ami a fuchson volt.
Ez tèvedés...
Mind a radart mind az optikai szenzort mind a robbanó elemet be lehet építeni a függőlegeshez képest szög alatt, vagy vízszintesen is.
Minden egyes alkalommal elmondják leírják stb.. hogy 360 fokban véd!
TPZn lévő biztos,hogy nem véd a felülről támadó rakéták ellen.360fok visszintesen,de horizontálisan?

T

Törölt tag 1586

Guest
Ez nem ugyanaz,vagy legalábbis nagyon más változat,mint ami a fuchson volt.
Ez pontosan u.az a változat.

Ha függőlegesen építik be az érzékelőket (radar és EO/IR) ekkor le-föl 45-45 fokban véd.
Ha az èrzékelők és robbanó elemek egy részét 45 fokban megdöntve építik be akkor megvan a 90 fokos védelem felfelé.
Ld lenti képen a torony szélén ott is vannak a döntve beépített EO érzèkelők, a torony tetején vízszintesen pedig a robbanó elemek
Das-ist-Deutschlands-Panzer-Zukunft-1200x800-63f71efcdcc7ec16.jpg

Amúgy még egyszer hogy is működik az ADS:

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 980
82 699
113
"Magyar Honvédség számára újonnan gyártandó, legkorszerűbb Leopard 2A7HU típusú páncélosokat"

Nekem is ez a rész tűnt fel!
Tud vki valamit az A7HU-ról?
Csak mert eddig ezzel a megnevezéssel nem, csak az A7+ al találkoztam.
Benkő papa is többször és Németh Szilárd is így nevezte az interjúiban.

Szeptemberben a Honvédségi korzón a Városligetben már így beszéltek róla a tataiak is.

• Tetszik
Reactions: Hegylakó