1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-24 "Hind"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az FZ275 - amelyik már integrálva van a H145M-hez - 6 km (és ott a CEP < 1m !!)
   
  zsolti, wolfram, arcas and 1 other person like this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Én ugyan nem.Sőt,lándzsát török az AH60 beszerzése mellett,mont potens támadó,mozgékony rohamdesszant,és függesztett teherként a Mi17tel vetekedő,vagy inkább meghaladó teherbirású szállitó heli mellet.Csak a korhoz kell igazitani a dolgokat.Különben ugy járunk,mint a tankokat lándzsázó lengyel lovasok-ami különben városi legenda,de jó példa
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member


  A 8km még mindig több mint az 5km.Szóval akkor hogy is van ez a dolog.

  Ha elfogadjuk amit mondotok akkor az ATGM-en kívül kb semmilyen helikopterfedélzeti fegyver nem életképes egy modern ellenseggel vívott háborúban.
  És innentől kezdve nincs is létjogosultsága a harci helikopternek.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ez igy megint szélsőség.Ott,ahol jolfelkészűlt védelem várja,lehet vakarózni,és hozzáigazitani a harceljárást a helyzethez.Ma már nem általános a tömeghadsereg,viszonylag kis erők mozognak,és nem lesz mindenütt Tunguzka.És a Spike ER új,nagytávra hatékony változatával lehetőleg azt kéne kilőni elösször,ha mégis van.Utána az olcsóbb,és rövidebb hatótávú fegyverzettel el lehet majszolni az addig általa védett pszh-kat,gyhj-ket,vagy hk-kat.Az utánpotlást szállitó teherautó-oszlopot meg meg lehet szorni NIRrel,vagy gá-val is.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Lásd kivel van dolgod.
  Egy radarral és RPK-val dolgozó SAM-et sokkal könnyebb észrevenni, mint MANPAD-ot, jármű van és jó esetben sugároz már célkereséskor is. Az evolúció is el volt már volt magyarázva, de csak neked még egyszer, amolyan szabad stílusban.

  1. Első harci helik, géppuska/gépágyú és 2 km-ig nemir. rakéták. ---> MANPAD és radaros AAA . MANPAD szemből még nem jó, de AAA ellőtt 2 km-ig. Hurrá. Joe napja meg el van baszva, ha belefut egy Silkába.
  2. Joe vakarja a fejét, hogy akkor most mi legyen. Azt kurva Silkát csapjuk agyon felkiáltással és páncélosok ellen megszületik a TOW 4 km-es HMZ-vel. Hurrá AAA-n kívül vagynuk, ha jó a felderítés, Joe örül. Nagyon.
  3. AAA kevés, SHORAD terjed Sztrlea-1/10 + Osza is jó volt 0 méteren lebegő heli ellen kb. 4 km-ig. TOW kevés lett hirtelen. Joe nem örül.
  4. Joe néz, hogy az IR/EO SHORAD tönkreteszi az napját, ha bevetésre megy. Mit tegyünk? Az operátornak látnia kell a célt ugye? Igen. Szuper, akkor repüljünk éjszaka, Iván nem Sjuperman, este nem lát. De akkor legyen még hosszabb a lándzsa és legyen alapfelszerelés az infracsapda. ---> AH-64 NVG + FLIR torony AGM-114 8 km-es HMZ-vel. Még az OSza is tehetetlen, de azért legyen rajta RWR, hogy érzékelje azt is. Joe nagyon örül.
  5. Iván Joe jó hangulatának kurvára nem örül, neki valamivel le kell csapnia a gaz imperialistát az égről ---> 2K22M Tunguszka. Joe lába megint remegni kezd. Nagyon.
  6. Joe megint vakarja fejét. Akkor csináljuk úgy, mint a jó sniper, legyünk kicsik és láthatatlanok. Okas Iván, akkor takarásba tesszük a helit és csak egy intelligens szempár látszik majd ki és onnan dobálom rád a rakétákat. Nyasgem Iván. ---> AH-64D és tetején a szenzorcsomag. Mivel az RPK érzékelhető messziről talán még van idő reagálni vagy a SzOC-ot is észlelni.
  (Ez így nincs benne a HT összefoglalóban a lista, de minden benne van, hogy ezt megértsed. Ha neked ez nem megy, az nem az én hibám szerintem.)
  Erre már nemigen adtak választ tudtommal. Ez ellen olyan SAM kell, ami a tornyot a rotor felett érzékeli és a rakétát képes a cél felett elrepülve is robbantani. Vagy a Tor-M2 képes erre? Vagy más?

  Mi a hiba a fenti hat ponttal?
  1. A MANPAD bárhol lehet és passzív. ---> Első körben infracsapda, de a Mark I eyeball - értsd a személyzet két szép szeme - kis lefedettségű és bizonytalan + az infracsapda csak pár másodperce védelem, jókor kell dobni. Joe ennek nem igazán örül.
  2. Megszületnek a hot brick jammerek. Joe ennek örül, folyamatos védelmet ad, Sztrela-2-ők esélytelenek, Joe röhög a markába.
  3. Iván megint keresztbe tesz, mert a korszerű FM IR vezérlés ellen nem jó a hot brick jammer. Joe már nem röhög. Ok, akkor legyen gépi szem, MAWS kerül a helire + infracsapda. Régi és kicsit újabb MANPAD ellen jó. Joe örül.
  4. '80-as évek vége, új Igla egy köcsög kettős érzékelős, többnyire szarik az infracsapda tűzijátékára. Mi legyen? Joe nagyban játszik, elvakítja a rakétát inkább, mint egyszeri arát a 24 karátos gyémánt. ---> DIRCM
  5. Na, itt vagyunk ma. Aztán dobule digit IADS kezd terjedni és COIN-ban a dual seekeres Igla is és kínai cucc is. Erre mit lép a jenki? AH-64E drónt visz maga előtt.
  Ebből neked mi jön le? Hogy a helik életképessége nőtt a modern harctéren?

  Igen, pedzegettük már ezt bizony.

  A fullos orosz csapatlégvédelem ellen önállóan operálva kezd előállni ez a helyzet. Papíron iszonyatos koncentrációjú hi-tech IADS, már a MANPAD is data linken és displayre kaphatja az infót, hogy Szerjózsa hova forduljon vele. Ha a FLIR torony a heli alján van, akkor az nem tud LOS-on kívül operálni.

  A H145 a rudi féle linkelt rakétával tudja azt, hogy kb. 2K22-től kezdve legyen a SHORAD igazi fenyegetés. Ha lenne rajta MAWS és infracsapda, akkor kb. a kettős érzékelős MANPAD-októl kell félni. Ez egy balanszolt fejlesztés. Nem egy AH-64D vagy E, de töredékébe kerül. A szomszédos országok légvédelme és másodvonalasabb orosz erők ellen hálózat alapú hadviseléssel és földi célmegvilágítással mehet a dolog.

  Falkalandon is csináltak olyat, hogy Harrier egy mögül loftolta a bombát és a földiek világították meg. Ezt elvileg rakétával is elő lehet adni, a műszaki háttér nem mission impossible. Csak, ha nincs domb és egy vagy LOS blokkoló, akkor cseszheted.
   
  Celebra, Hpasp, Nagy Csaba and 2 others like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Neked az a célod,hogy pusztítsd az ellent=oda kell menni ahonnan tudsz rá lőni lehetőleg minél távolabbról.Európában ez 3-4km-es távról tudod megtenni legjobb esetben.Hiába van nagy hatótávú rakétafegyverzeted nem tudod kihasználni a terep miatt.Marad az,hogy közel mész.Szerencséd akkor van ha hagyományos konfliktusban veszel részt mert ott van front így biztonságban tudsz közelmenni az ellenséghez(a saját vonalaid mögött nincs ellenség elvileg) a bajok akkor fognak kezdődni amikor lőnöd is kell és előjössz a takarásból.De ha nem hagyonányos a konfliktus akkor bármikor lőhetnek rád(lásd Szíria) így megint nem tudod kihasználni a nagy hatótávját a fegyvereidnek.

  Szóval az van,hogy a harci helikopter gyakorlatilag egy használhatatlan fegyver ami csak pont célok támadására alkalmas mert terület célt nem tud támadni hisz az ezek elleni fegyverzete(gépágyú és NIR) nagyon kis hatótávolságú emiatt hasznhatatlan.Ez azt jelenti,hogy hiába van harci helikoptered egy szétbontakozott gépesített lövészszázad ellen tehetlen lesz mert max a technikát fogod tudni pusztítani.
  Ezt meg valahogy nem jó tekintve,hogy senkinek eszébe sem jut kidobni őket.
   
  zsolti and antigonosz like this.
 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  Amúgy ha már mindenképp vissza akarták volna hozni ezeket a gépeket,nem kaphatták volna meg a HForce bizonyos elemeit?...az elemeket még hazai viszonyok közt is be lehetett volna építeni...
   
  fip7 likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jó lenne ezt valami forrással is alátámasztani. A hk. küzdelemnél is csak dobálóztál az 1,5-2 km távolság limittel, forrás nuku.
  Szegény hülye szovjetek, hogy akkor miért csináltak 3km+ lövegből indítható ATGM-et az akkor teljes homály és az, hogy a szárazföldi ATGM-eket miért lőtték be messze 2 km fölé. Ok, a TOW esetén heli is volt, de a Konkursz pl. csak járművön van. Messze 2 km fölé lehet vele lőni...

  A heli ráadásul repül, tehát a LOS-t elég komolyan tudja befolyásolni, tudod a heli nem hk...

  Nem, mert egy olyan ATGM vagy PGM rakéta, aminek HMZ-je közel van a SAM-hez annak meg van az esélye még szétlőni is azt, ha odalentről van odafentről olyan jófej valaki és felderíti neki célt.

  A full IADS ellen nem megy neki a heli, azt előbb leépíti az USAF (elméletnek szép, de ha menni kell, akkor menni kell...) vagy együtt mennek éjszaka SEAD támogatással, hogy legalább a radaros el legyen nyomva.

  Ami bőven jó. Mert akkor megérkezik a baráti hk + IFV és csak pusztán gyalogsággal néz szembe. És Joe örül.

  Csak simán nem használják őket, lásd 1999 AF. Vagy nem szereznek be újabbat, mert az adott környezetben sokáig megfelel, mert nincs IADS. Vagy nem megy egy adott ponton túl a képesség, lásd GER és FRA. Nincs AH-64D ekvivalens gépük, de ettől még használnak nem egészen telivér heliket is.

  Egyes országokban meg bizony a használhatóság határára sodródik a meglevő helikopter állomány, csak ezt nem teszik ki az ablakba. Itthon talán reklámozta a bármelyik kúrmány, hogy mit művel a Honvédséggel és mire jó? Röviden. Faszt.

  Túlságosan szélsőségekben gondolkodsz. Mondom, hibáid a következőek:
  1. Nem olvastad el az Összefoglalót.
  2. Ha igen, akkor nem értetted meg.
  3. Forrásokat nem is adsz kijelentéseidre.
  4. Nem tudod összerakni fejben az egyes elemeket.
  5. Nem ismered még az eszközök egy részét sem, amiről szó van, az evolúciót sem értetted meg. A kijelentéseid egygy része így eleve hibás.
  Így mi a fenét kezdjen veled az ember...?
  [​IMG]
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Elolvastam de nem tanulom meg a kesvedért a 700 oldalas könyvet...

  Azért van a nagy hatótáv mert lehet rá szükség főleg harckocsi lesállások létesítésekor.De nem kell messzire menni csak mozdulj ki Budapestről és rájössz,hogy nem nagyon látsz el semmilyen irányba 2km-nél messzebbre anélkül,hogy ne ütközz terepakadályba.A levegőből is ez lesz a helyzet hisz attól,hogy a levegőben vagy a terep még terep marad.Lehet,hogy ez számodra fura ert a légi harcoknál egyáltalán incs ilyen de elsődleges fontosságú kihasználni a szárazföldi csapatoknak a terep adta lehetőségeket.Nem véletlen kezdődik mindenfajta döntési folyamat terepértékeléssel(sőt először van a terepértékelés és csak utána az ellenség).
   
  fishbed, fip7, szuvorov and 5 others like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szíriai tapasztalatok alapján az orosz harckocsizók védelemben úgy működnek,hogy a harckocsik kigördülnek a terepfedezet mögül(legyen ez egy erdő egy domb vagy bármi ami elrejt)lőnek párat(szószerint egyet kettőt)majd mennek vissza a terepfedezet mögé.Oldalt mozognak és kezdik újra.De a taktika támadásban sem különb csak ott ugye a harckocsi szakasz úgy dolgozik össze,hogy a tereptől és az ellenségtől függően egy vagy két kocsi mozog előre terepfedezettől terepfedezetig miközben attól függően,hogy egy vagy két harckocsi mozog a maradék állva biztosítja az előremozgást.Már nincs az mint annak idelyén,hogy megindult egy halom tank és addig mentek amíg vagy áttörnek vagy kilövik őket.
   
  fishbed, fip7, svajcibeka and 2 others like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezeket a dolgokat hívják úgy,hogy harcászat amihez te nyilvánvalóan semmit nem értesz amivel nincs is gond csak ilyen alapvető dolgok nélkül számodra nem marad más csak az egyszerű számháború az eszközök képességei közt.
   
  fip7, szuvorov, zsolti and 2 others like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  A legjobb dolog ami történhet velwd az az,hogy egy egyszerű konvencionális háborúban harcolsz egy egyértelmű ellenség ellen ahol van saját terület,ellenséges terület és frontvonal.Minél jobban eltérsz ettől annál nehezbb dolgod lesz,annál nagyobb annak az esélye,hogy nem tudod kihasználni a salyát fegyvereid jelentette előnyöket.
  Ne bonyolítsuk csak egy falut kell elfoglalni.
  Mikor van egyszerűbb dolgod?Amikor tudod hol van az ellenség,amikor tudod,hogy mi a boztonságos terület, vagy amikor nincs front így bármikor bárhol lehet az ellenség és emiatt soha nem tudod,hogy az adott terület amin vagy biztonságos-e vagy sem.
   
  fip7, zsolti and silurusglanis like this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Maradjunk annyiban, ha a hazaérkező gépek kapnak itthon, vagy más országban további korszerűsítést, éjjellátást, modern pct rakétát, akkor van valami ráció bennük még. Persze újabb milliárdokért. Ami ugye meggondolandó, hogy a végére mibe fáj és mewnnyire éri meg az egész. Amennyiben így maradnak, ahogy az oroszok felújították őket, mert ennyit kértünk, akkor viszont elkönyvelhetjük, hogy kidobtunk az ablakon 20 milliárdot. Aztán kidobhatunk még újabb milliárdokat, ha a beígért további 4 gépet is kiküldjük és csak ebben a formában pofoztatjuk ki.
   
  szpg9 likes this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Miért írta valaki hogy H145M helyett lesz a mi-24??? Lesz H145M nyugodj meg. Kb 2 év múlva. Azaz pontosan 10 év vakarozas után érkezik meg, ami a helikopter képességünket illeti. Amíg lesz belőle elég, meg lesznek normális szállító helikoptereink, addig maradnak a régi Mil helikopterek.
   
  zsolti likes this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azért mert a most nagyjavított Mi 24 ek 8 év naptári időt és / vagy 2000 órát kapnak. (közben természetesen megfelelő időközi ellenőrzésekkel / javításokkal)
  A H145Mek jó estben évtizedekig velünk lesznek a Mihuk meg max. 8 évig (szerencsére...)
   
  molnibalage likes this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jah, csak aztán nehogy előkerülni ám az a YouTube filmecske is amelyiken a Mi-24 pilóta csaj befogta a szipi szupi USAF F-15-ot.
   
 17. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Van-e realitása az AKU-58-E-nek Mi-24-en?
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az,hogy megérkezik meg,hogy rendszerbe áll az nem ugyan az.
   
  zsolti likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Keresztül kasul bejártam az országot. Mo. pontosan arra példa, hogy szinte mindenhol messzebbre ellátni, mint 3-4 km, de oda se neki. Mindkét Alföld. A hegységek és dombságok esetén meg egy csinosabb tetőről 10-50 km-re is.

  Megtanulni meg azért kéne, mert akkor nem kommentelnél folyton téveszméket.
  Valahol nevetséges és vicces, hogy ennyire ostobának tartasz, de képtelen vagy megérteni a Mi-24 és Gripen fegyveralkalmazása közti eltéréseket...
  Ráadásul ennek semmi köze az eddigiekhez...
  Kb. olyan vagy, mint a vizsgán hadováló diák...
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igen, kb addig marad a Mil család amíg megérkeznek a gépek és rendszerbe állnak mindenféle kiképzések, javítási ismeretek, tesztek után. Ezért nem értem miért ez a hiszti már két napja? Nem mi-24 lesz H145m után hanem h145m lesz a mi 24 után. Addig kellett valami ami repül és lőni tud. De ezek szerint már az se jó ha valami olyanunk van ami lőni tud végre. Megy a rinya hogy a szemetek 2012 óta a földön rohasszak, meg az NDK helikopterek... Most amikor repül akkor meg az a baj. Mert mé nem Ah 64, meg bleck hawk. Holott semmi más nem történt mint hogy kaptak a meglévő saját gepeink egy felújítást amit akkor is meg kellett volna tenni ha nem állítják le őket anno. Most az a baj hogy miert nem nasams lett véve inkább. Azért nem mert akkor nem volna helikopter most. Majd ha nem lesz kub, és megtudják hogy a Mistral nem halalcsillag akkor lesz nasams vagy valami más, majd 10 év múlva.
   
  Loken, zsolti, tindalos and 1 other person like this.

Ezen oldal megosztása