Egy kis összefoglaló a 2 hetes júniusi ÖMT kiképzésről ami a Szurmay BHD. nál a Püspökszilágyi objektumban volt. 06. 13.-án 09. 00. -ra kellett jelentkezni a laktanyába (exPetőfi) eligazításra, ruha felvételre, a szolgálat megkezdésére. Itt történt meg az elkövetkezö két hét lefolytatásának az ismertetése. Találkoztunk a leendő rövid időszakunk századparancsnokával, néhány kiképzővel. A ruha felvétel is itt történt meg, 2 gyakorló garnitúrát(bocit), 5 pólót, 5 zoknit, esővédőt, sapkát, bakancsot, kanálgépet kaptunk. Innét az állomány egy részét busszal( aki kocsival jött azzal ment) vitték ki a Püspökszilágyi bázisra. A megérkezés után elfoglaltuk a körleteket (2-3 fősek voltak) és megtörtént a részletes eligazítás a két hétről. Megismerkedtünk a szakasz ill. rajparancsnokokkal akik a kiképzést hajtották végre. Tájékoztattak a ,,programról". Amiben volt lőelmélet, fegyverismeret, lőkiképzés, lövészet(pisztoly, karabély), harcászat, eü. ismeretek, híradó ism., alaki, áteresztő pont létesítése és ott ténykedés. Elmélet és gyakorlat mindenből. A két hétbe igyekeztek belesűríteni amit lehetett. A kiképzők kifejezetten értettek hozzá amit oktattak. Furcsának tünhet, hogy ezt írom de sokszor voltam olyan oktatáson amikor az oktató jegyzetből olvasta az anyagot és velünk együtt értelmezte. Harcászatot, lőkiképzést, alakit, eü. ismereteket kifejezetten jó szakik oktatták. Volt Rambo jellegű őrnagyunk és harcászatot oktató profi szakaszvezetőnk, tiszthelyetteseink. Az alakit a díszegységből jött kiképző, az eü.-t is ,,mindenfajta" szakvizsgával (is) rendelkező mentő szakápoló tartotta (mindketten igen profik). A proram kifejezetten szorosra volt szabva. Két nap után már éles lövészet (mondjuk itt majd mindenki veterán katona, rendör, vámos, stb. volt). Egyik nap 5.5 km.-es menetgyakorlatot szerveztek a hegyre. Nem volt szintidő mindenki úgy teljesítette ahogy tudta. Mi bakancsban, gyakorlóban a kiképzők menetfelszerelésben, fegyverrel nyomták. Aki nem bírta leült, megpihent. A felcser ott volt végig segített akinek kellett esetleg (51 évemmel én voltam az egyik legfiatalabb). Kicsit büszkélkedek, a táv felét futva tettem meg, az állomány legelejével értem a célba. Néhányan kifejezetten jól bírták. Volt egy nap amikor az áteresztő ponton történő tevékenységet gyakoroltuk, volt amikor hiradózás volt és volt egy nap harcászat. Egy- két érdekesség (számomra mind pozitív). A kiképzési hét elején 1 fő kért engedélyt este futni az objektum területén, megkapta azzal a kikötéssel, hogy nem lehet egyedül az esetleges baleset miatt (Fás,erdős, hegyes terep). Alakitól kezdve majdnem minden kinti foglalkozásnál ott volt a felcser velünk. Figyeltek az állományra.
Más. Étkezés. Mindíg mi ettünk elősször, utánunk jöttek a kiképzők és a sor végére állt be a századosunk, megvárta amíg mindenkinek kiosztották az ételt. Ha fegyveres napok voltak reggel felvettük az AK.-t és egész nap ott lógott rajtunk. Ebéd, alaki alatt végig nálunk. Összeségében volt értelme, mindenből volt egy kicsi. Persze inkább csak felevenitésre vagy ,,bemelegítésre" volt jó. Utolsó előtti nap odaadtuk a kiképzőknek a mindenki által aláírt emléklapot(nekik csináltattuk) és elénekeltük a századosunknak ,,Százados úr sej-haj, ha felül a lovára" kezdetű baka nótát. Ennek örült a ,,főnök". Másnap vissza a Szurmayba ledtuk a cuccokat.
Ennyi.