...m.
Gondolom magadra gondoltál.
Akkor felteszem a kérdést, hogy minek? Mármint minek számoltad ki?
Hagy kérdezzem már meg, hogy mennyi a PZH csövének élettartama?
Csak mert tudtommal 2000 lövés. Ha veszünk 3-4 csövet a gépekkel, és lesz összesen maximum 120-150db lövegünk, akkor már igen nagyvonalú voltam!
Azaz összesen erre a 150db lövegre számolj 1,2M lövedék igényt
Igen, ezt a mennyiséget az oroszok legyártanák 1 év alatt. Hja csak nekik nem 150 löveget kell ellátniuk, és nekik hadigazdasági szintre pörgött fel a hadiiparuk. Hja meg mellesleg egy szuperhatalomról beszélünk.
De jelenleg nekünk még csak 24db van! Azaz 4 csővel csak 192.000 lövést jelent.
A hazai békeidős termelést ahhoz kell igazítani, hogy akkor is tudjunk huzamosabb ideig (10+ év) munkát adni a lőszergyárnak, ha 2 éven belül nem tör ki háború. Ha Európának ennél nagyobb igényei vannak, akkor finanszírozza meg a többlet termelést.
Mellesleg szerintem ha már most azt nyilatkozzák, hogy képes a gyár 25.000 lőszert gyártani per év, akkor az szinte biztosan 1 műszakos termelést jelent.
És hozzáteszik, hogy ASAP program esetén gyorsan bővíteni tudnának a duplájára, akkor az azt jelenti, hogy a létesítményben lévő hely megvan a fizikai bővülésre is, nem csak a műszakok számának emelésével fognak tudni extra termelést kisajtolni a gyárból. Meg szerintem ez a bővülés már úgy is a csőben van, de persze, ha van aki helyettünk megfinanszírozza, akkor mi ennek nem állunk az útjába.
Jelenleg sem 0-ról indulunk, hiszen a KMW csomaghoz is vettünk egy kezdő kiképzési lőszer mennyiséget, meg utána tavaly év elején leadtunk egy 6-800M eurós (a pontos számra most nem emlékszem) lőszer megrendelést. A későbbi beszerzéseink extra megrendeléséről meg további zárolt készletek létrehozásáról - és ennek üteméről - még később dönthetünk.
Mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy holnap - vagy 1 héten belül -, nem fogunk 130db löveget berendelni.
Igazság szerint a hazai termelést azért sem éri meg komolyan túltervezni, mert ha bennünket támadás ér, akkor az ország hadműveleti mélységei azt irányozzák elő, hogy a gyár élettartama egy hagyományos konfliktus esetén nagyjából tartana a 2 naphoz.