• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
Hadilőszerek széles választékát szerzi be a Magyar Honvédség a Rheinmetall cégcsoporttól – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

"A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik és 2031-ig tart, abban kulcsszerepet játszik a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Maróth Gáspár közölte: a beszerzési program lehetővé teszi, hogy a honvédség és a kibontakozó hazai védelmi ipar együttes erővel, hitelesen szavatolhassa Magyarország és a magyar emberek biztonságát és békéjét. Hosszú távon biztosítja a rendszeresítésre kerülő korszerű harcjárművek fegyverzetének ellátását. Ugyanakkor szem előtt tartja a védelmi iparfejlesztés, a hazai hadianyaggyártás újjáélesztésének szempontjait is. "Rövidesen a Rheinmetallal közösen létrehozandó várpalotai lőszergyár is bekapcsolódik a megrendelés teljesítésébe. A termékek túlnyomó részét itt gyártják majd" – mutatott rá a kormánybiztos. Emlékeztetett: a megfelelő lőszerkészlet és a honi lőszergyártó képesség az erős honvédelem alappillére.


Az együttműködés részeként közepes kaliberű, harminc milliméteres lőszerek választéka érkezik a zalaegerszegi üzemben 2023-tól előállítandó Lynx gyalogsági harcjárművek számára, 120 milliméteres lőszerek a Leopard 2 harckocsikhoz, továbbá 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, hajítótöltetek és gyújtók a PzH 2000 önjáró lövegek számára. A megrendelés részét képezik a 40 milliméteres Rosy és a 76 milliméteres Maske ködgránátvetők töltetei, valamint 12,7 és 7,62 milliméteres, kis kaliberű lőszerek is.

"Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország ismételten minket bízott meg haderőfejlesztése egy újabb fontos részletével. Örömünkre szolgál, hogy egy újabb területen működhetünk együtt magyar barátainkkal" – kommentálta Armin Papperger, a Rheinmetall cégcsoport vezérigazgatója a beszerzést."
Látod!
Ezt feszegettem a múlt héten hogy jönnek valami lőszer bizniszt aláírni.
Mikor linkelted a megbeszélés leiratát...! Világosan elmondták.. :)
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 696
113
És mi lesz a 5,56 és a 9x19el??? Arról nem szól a fáma hogy abból isnlesz e hazai gyártású?? 9x19et gxartanak itthon, de a 5,56ban nem vagyok biztos
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 526
93 804
113
Diplomatikusan fogalmaz

A fenti esemény kapcsán feltettünk néhány kérdést Oliver Mittelsdorfnak, a Rheinmetall értékesítési alelnökének:

A magyar üzem csak a Lynx övpáncél gyártására koncentrál, vagy más berendezések gyártása is része lesz a műveletnek?

Az új gyár elsősorban a Honvédelmi Minisztérium által megrendelt Lynx KF41 páncélozott járművek többségének gyártására koncentrál. Amellett, hogy egy gyártóüzemet, valamint kutatás-fejlesztési és tesztelési berendezéseket tartalmaznak, vannak rugalmas gyártósorok is, amelyeken természetesen más Lynx járművek, valamint egyéb rendszerek is gyárthatók. Mindig is az volt a szándékunk, hogy a zalaegerszegi üzemek a Rheinmetall jelenlegi és jövőbeli termékeinek gyártásában jelentős és teljes szerepet vállaljanak a közép-európai védelmi ipar növekvő termelési képességeinek részeként.

Használ-e valamilyen módon cseh cégeket a Rheinmetall az új zalaegerszegi üzem működése során?

Azt hiszem, igen. Ez minden bizonnyal egy másik nagy téma a további megbeszélésekre és tárgyalásokra, de a jelenlegi helyzetben nem nyilvános téren. Ezzel összefüggésben azonban szeretném megemlíteni az ipari együttműködésre és annak lokalizálására tett hosszú távú erőfeszítéseinket. A Rheinmetall hosszú évek óta dolgozik ezen; A több mint 130 nemzetközi üzem közül kiemelném az újonnan megnyíló zalaegerszegi gyártóüzemeket, vagy ausztráliai brisbane-i gyárunkat.
Nagyon komolyan vesszük a helyi ipari partnerekkel való együttműködést. Bevonjuk őket globális ellátási láncunkba. A Lynx jármű Ausztráliában és Magyarországon történő gyártásában már cseh cégek is részt vesznek, így kétségtelenül jó eséllyel ők is részt vesznek a szlovák programban.

A Rheinmetall a közelmúltban jelentette be egy hasonló üzem építését Szlovákiában - Moldva nad Bodvouban. Együtt fog-e működni ez a két üzem valamilyen módon, pl. a termelés vagy a munkamegosztás stb. fókuszában?

Ennek regionális és eljárási szempontból is lenne értelme. Egyértelmû, hogy a zalaegerszegi üzem elsõdleges célja a Lynx páncélosok szállítása Magyarországra, míg Moldava nad Bodvou Szlovákiát szállítja.
Az azonban magától értetődő, hogy a szomszédok együttműködnek, segítik egymást. Mindkét országban, azaz Csehországban és Németországban működő üzemek nagy előnye a problémák megoldásában, a vevői igények kielégítésében való együttműködés lehetősége, amely, mint ismeretes, a szállítási szerződés során változhat, módosulhat. Ráadásul abban az időben vagyunk, amikor a jelenlegi geopolitikai rend jelentős és drámai változásainak közvetlen résztvevői vagyunk, így a rugalmasság, az együttműködés és az integráció elengedhetetlen a sikerhez.

Tervezik-e a Rheinmetall más üzemek építését, például hazánkban?

Sok tényezőtől függ. Az egyik kétségtelenül az új páncélozott járművekre kiírt cseh pályázat menete. Európai tevékenységünk részeként kezdettől fogva a szomszédos országok közötti együttműködésre gondoltunk. Egy fontos tényező, ami most sokat fog számítani, a gyártás, az integráció és a tesztelés időzítése Magyarországon, és remélhetőleg hamarosan a Csehországban és Szlovákiában is. Ez a közép-európai együttműködés érdek es modellje lehet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 711
76 733
113
Látod!
Ezt feszegettem a múlt héten hogy jönnek valami lőszer bizniszt aláírni.
Mikor linkelted a megbeszélés leiratát...! Világosan elmondták.. :)
Egyértelműen benne volt abban, amit linkeltem, hogy 2022.03.17-én csütörtökön Pappenberger azt mondta hogy " the Hungarian contract will be signed of ammunitions in the first quarter expected is this week". Vagy úgy volt, ahogy mondta és még azon a héten aláírták, vagy a következő héten valamikor, esetleg szombaton Zalaegerszegen, vagy tegnap, esetleg ma. De csak ma délután jelentették be. Tudtuk hogy keretszerződés lesz, tudtuk hogy 0.85 milliárd Euro (= 312,8 milliárd HUF), tudtuk hogy kb. mi lesz benne, csak a ROSY és a ködgránátok voltak a meglepetés, de ott is csak az hogy ebbe a bejelentésbe került bele. Csak az volt a kérdés, hogy mikor jelentik be. Vagy arra akarsz utalni, hogy azért jelentették be, mert itt már megírtuk?
Volt egy - talán a választások miatt előrehozott - épületátadás Zalaegerszegen, de nem ott jelentették be. A lőszergyár alapkőletétele úgy tűnik hogy csúszik, ott nem tudták. Viszont ha jóindulatúak vagyunk, akkor május végéig még tavasz van és azt mondták hogy az építkezés 2021 őszén vagy 2022 tavaszán megkezdődik.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 526
93 804
113
Talan a kutyus még nem volt. . Ő is megnézte a gyáravatót.

220326_za_rm_6.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 711
76 733
113
Átadták a német Rheinmetall gyár elkészült épületét, ahova így elkezdődhet a modern gyártósorok és technológia telepítése.

A 40 hektáros területen 60 milliárd forintos beruházással megépült 30 ezer négyzetméteres gyár 500 új munkahelyet teremt majd. Magyarországnak a NATO tagjaként szerződéses kötelezettségei és vállalásai is vannak, ezeket ezzel a gyárral is teljesíti hazánk, amely német üzem egyébként a NATO védelme alatt áll.

276315432_499366674894443_4318848804365649281_n.jpg

Van benne egy-két kép, amit még nem láttunk...

 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 711
76 733
113
Hadilőszerek széles választékát szerzi be a Magyar Honvédség a Rheinmetall cégcsoporttól – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

"A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik és 2031-ig tart, abban kulcsszerepet játszik a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Maróth Gáspár közölte: a beszerzési program lehetővé teszi, hogy a honvédség és a kibontakozó hazai védelmi ipar együttes erővel, hitelesen szavatolhassa Magyarország és a magyar emberek biztonságát és békéjét. Hosszú távon biztosítja a rendszeresítésre kerülő korszerű harcjárművek fegyverzetének ellátását. Ugyanakkor szem előtt tartja a védelmi iparfejlesztés, a hazai hadianyaggyártás újjáélesztésének szempontjait is. "Rövidesen a Rheinmetallal közösen létrehozandó várpalotai lőszergyár is bekapcsolódik a megrendelés teljesítésébe. A termékek túlnyomó részét itt gyártják majd" – mutatott rá a kormánybiztos. Emlékeztetett: a megfelelő lőszerkészlet és a honi lőszergyártó képesség az erős honvédelem alappillére.


Az együttműködés részeként közepes kaliberű, harminc milliméteres lőszerek választéka érkezik a zalaegerszegi üzemben 2023-tól előállítandó Lynx gyalogsági harcjárművek számára, 120 milliméteres lőszerek a Leopard 2 harckocsikhoz, továbbá 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, hajítótöltetek és gyújtók a PzH 2000 önjáró lövegek számára. A megrendelés részét képezik a 40 milliméteres Rosy és a 76 milliméteres Maske ködgránátvetők töltetei, valamint 12,7 és 7,62 milliméteres, kis kaliberű lőszerek is.

"Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország ismételten minket bízott meg haderőfejlesztése egy újabb fontos részletével. Örömünkre szolgál, hogy egy újabb területen működhetünk együtt magyar barátainkkal" – kommentálta Armin Papperger, a Rheinmetall cégcsoport vezérigazgatója a beszerzést."

Ugyanerről az RM mai sajtóközleménye

Google fordítóval....

"Nagy megrendelés Magyarországról
A Rheinmetall több százmillió euró értékben szállít átfogó lőszerpalettát

A modern lőszerek megbízható ellátása a nemzeti és szövetségi védelem egyik alappillére. A magyar védelmi minisztérium több százmillió euró értékű, átfogó lőszercsomag szállítására szerződött a Rheinmetallal. A megrendelés gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérséghez és csali rendszerekhez szükséges lőszereket foglal magában. A szállítás 2023-ban kezdődik és 2031-re fejeződik be. A lőszerek nagy részét Magyarországon fogják gyártani.

A csomag a 30 mm x 173-as lőszerek három változatát; 120 mm-es harckocsi lőszereket; és 155 mm-es tüzérségi lövedékeket, beleértve a hajtótölteteket és a gyújtószerkezeteket. Megrendelésre kerülnek továbbá 40mm és 76mm-es csalilövedékek a Rosy és Maske füst/obszcurant rendszerekhez, valamint 12,7mm és 7,62mm-es lőszerek.

A lőszerek e széles választékának beszerzése újabb fontos lépés Magyarország - amely mind a NATO, mind az EU tagja - számára fegyveres erőinek modernizációja terén. Az új lőszerek emellett növelik az interoperabilitást Magyarország partnerországainak fegyveres erőivel.

"Rendkívül megtisztelő számunkra, hogy Magyarország ismét ránk bízta hadserege modernizálásának feladatát" - nyilatkozta a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger. "Örömünkre szolgál, hogy magyar barátainkkal egy újabb kulcsfontosságú katonai képesség terén működhetünk együtt."

A most kiadott megrendeléssel a Rheinmetall a magyar hadsereg egyik legfontosabb lőszerbeszállítójává vált. A düsseldorfi székhelyű konszern lőszert szállít Magyarország három fő szárazföldi harcászati rendszeréhez: a Leopard 2A7+ fő harckocsihoz, a PzH 2000 önjáró löveghez és az új Lynx IFV-hez. Magyarország 2020-ban indította el hadserege modernizálásának folyamatát, amikor 218 Lynx gyalogsági harcjárművet rendelt a Rheinmetalltól. Ezek a korszerű lánctalpas járművek váltják majd fel az ország elöregedő, szovjet korabeli rendszerekből álló flottáját.

Magyarországot hazai piacnak tekintve a Rheinmetall az országon belüli ipari kapacitásra kíván támaszkodni. A nyugat-magyarországi Zalaegerszegen jelenleg épül Európa egyik legfejlettebb katonai járműgyára, ahol az első magyar gyártású Lynx 2023-ban gördül le a szerelőszalagról.

Az új megrendelés aláhúzza a Rheinmetall szerepét a NATO és más európai fegyveres erők számára készült lőszerek egyik legjelentősebb európai gyártójaként. A vállalatcsoport portfóliója a gyalogsági és középkaliberű lőszerektől kezdve a harckocsilövedékekig, aknavető- és tüzérségi lövedékekig terjed, beleértve a hajtótölteteket és a csalitölteteket is. "
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 038
38 403
113
Ugyanerről az RM mai sajtóközleménye

Google fordítóval....

"Nagy megrendelés Magyarországról
A Rheinmetall több százmillió euró értékben szállít átfogó lőszerpalettát

A modern lőszerek megbízható ellátása a nemzeti és szövetségi védelem egyik alappillére. A magyar védelmi minisztérium több százmillió euró értékű, átfogó lőszercsomag szállítására szerződött a Rheinmetallal. A megrendelés gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérséghez és csali rendszerekhez szükséges lőszereket foglal magában. A szállítás 2023-ban kezdődik és 2031-re fejeződik be. A lőszerek nagy részét Magyarországon fogják gyártani.

A csomag a 30 mm x 173-as lőszerek három változatát; 120 mm-es harckocsi lőszereket; és 155 mm-es tüzérségi lövedékeket, beleértve a hajtótölteteket és a gyújtószerkezeteket. Megrendelésre kerülnek továbbá 40mm és 76mm-es csalilövedékek a Rosy és Maske füst/obszcurant rendszerekhez, valamint 12,7mm és 7,62mm-es lőszerek.

A lőszerek e széles választékának beszerzése újabb fontos lépés Magyarország - amely mind a NATO, mind az EU tagja - számára fegyveres erőinek modernizációja terén. Az új lőszerek emellett növelik az interoperabilitást Magyarország partnerországainak fegyveres erőivel.

"Rendkívül megtisztelő számunkra, hogy Magyarország ismét ránk bízta hadserege modernizálásának feladatát" - nyilatkozta a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger. "Örömünkre szolgál, hogy magyar barátainkkal egy újabb kulcsfontosságú katonai képesség terén működhetünk együtt."

A most kiadott megrendeléssel a Rheinmetall a magyar hadsereg egyik legfontosabb lőszerbeszállítójává vált. A düsseldorfi székhelyű konszern lőszert szállít Magyarország három fő szárazföldi harcászati rendszeréhez: a Leopard 2A7+ fő harckocsihoz, a PzH 2000 önjáró löveghez és az új Lynx IFV-hez. Magyarország 2020-ban indította el hadserege modernizálásának folyamatát, amikor 218 Lynx gyalogsági harcjárművet rendelt a Rheinmetalltól. Ezek a korszerű lánctalpas járművek váltják majd fel az ország elöregedő, szovjet korabeli rendszerekből álló flottáját.

Magyarországot hazai piacnak tekintve a Rheinmetall az országon belüli ipari kapacitásra kíván támaszkodni. A nyugat-magyarországi Zalaegerszegen jelenleg épül Európa egyik legfejlettebb katonai járműgyára, ahol az első magyar gyártású Lynx 2023-ban gördül le a szerelőszalagról.

Az új megrendelés aláhúzza a Rheinmetall szerepét a NATO és más európai fegyveres erők számára készült lőszerek egyik legjelentősebb európai gyártójaként. A vállalatcsoport portfóliója a gyalogsági és középkaliberű lőszerektől kezdve a harckocsilövedékekig, aknavető- és tüzérségi lövedékekig terjed, beleértve a hajtótölteteket és a csalitölteteket is. "
A 30-as esetében szinte biztosan: páncéltörő, programozható repesz-romboló, gyakorló a három típus
Legyen 155mm-sek között SMArt 155 - lécci lécci! :D
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Legyen 155mm-sek között SMArt 155 - lécci lécci! :D
Szerintem sokkal nagyobb durranás az átadón bemutatott lövedékek közt megbúvó M2005a1 V-LAP gránát. Ezzel értek el 67 km-t Pzh-val (és egyéb L/52-es NATO stanadard töltőűrrel rendelkező löveg esetben is ez várható). Normál körülmények között is 54 km-re lőtték be a max. lőtávot. Ezzel a környékünkön nagy királyok leszünk. :D
Bár nem esett róla szó, de biztos, hogy prec. gyújtóval lesznek ellátva. A PGK-t ajánlották és tesztelték is ezzel a gránáttípussal.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 038
38 403
113
Szerintem sokkal nagyobb durranás az átadón bemutatott lövedékek közt megbúvó M2005a1 V-LAP gránát. Ezzel értek el 67 km-t Pzh-val (és egyéb L/52-es NATO stanadard töltőűrrel rendelkező löveg esetben is ez várható). Normál körülmények között is 54 km-re lőtték be a max. lőtávot. Ezzel a környékünkön nagy királyok leszünk. :D
Bár nem esett róla szó, de biztos, hogy prec. gyújtóval lesznek ellátva. A PGK-t ajánlották és tesztelték is ezzel a gránáttípussal.
A rakéta-póthajtású gránátoknál kisebb a robbanó töltet. Ez nem probléma?
Ha PKG lesz akkor talán nem - remélem hogy lesz...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 526
93 804
113
A mai Báziszgrásban a Lynx gyárról volt szó.

Néhány érdekesség.
A miénk bázisgyar és hozzánk fog kapcsolódni a többi szatelitgyár, pl. szlovák. Jó duma. :cool:

A szlovák tenderen kívül 1 nagyobb Lynx NATO megrendelés várható áprilisban. :eek:
Tipp.
Ha picit nagy Szlovénia.
Ha valóban nagy, akkor Görögo. vagy Olaszo.

A katonai tesztpályás részről a macskám miatt lemaradtam. :confused:

A régióban további A7 megrendelés varható.
Tipp.
Szlovákia??? Ausztria???

Ami még elhangzott Orbán Viktor nagyon okos :p, most tartunk a haderőfejlesztési megrendelések harmadánál. Lesz egy kis újratervezés, priorizálás, aztán folytatjuk.