Magyarország 20-20 repeszromboló illetve páncéltörő G illetve H változatot és négy gyakorló rakétát tart rendszerben. Az éles változatokból 1-2 darabot már lövészeteken felhasznált a svédországi Visdel-ben.
Az AIM-120C5 gyakorló változat a CATM-120C a SERNO a serial number, vagyis gyári szám rövidítése.
Az izraeli gyártmányú Litening IIIE célzókonténerből öt darab áll a Gripenek számára rendelkezésre. A bombacélzás mellett felderítő lehetőségekkel is rendelkezik, de a Rafael cég Reccelite konténere a tényleges felderítő kapszula amely integrációra került a JAS-39-hez is. Sajnos a legutóbbi Kecskeméti Repülőnapon bemutatott konténer nem került beszerzésre, igaz a felderítő feladatok egy részét az UAV-ok veszik át napjainkban, amint láthatjuk az Orosz-Ukrán háború során is.
Február 8-án és 9-én a média munkatársai, a bloggerek és más tartalomszolgáltatók is meglátogathatták MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárt. Kettő kiképzési napon keresztül nyerhettek bepillantást a 2023-as évkezdetből.Én a második napon dokumentálhattam a repülődandár egy átlagos…
military-technology.blog.hu