[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nightstalker

Member
2010. június 9.
58
1
6
Szep, kerek leiras, koszi!

No offense, de megjegyeznem, hogy a labjegyzetek hasznalata borzalmasan szettordeli a doksit. Ha jol emlekszem, abban a konyvben, amibol a Latex-et tanultam ki volt emelve, hogy tipografiai szempontbol nem a legszerencsesebb a tulzott hasznalatuk. Itt 30 oldalon 100 koruli labjegyzet van, ez oldalankent 3 lepillantas es utana visszapillantas, utobbinal a "Hol tartottam?" kerdes megoldasaval spekelve. Monitoron olvasva ez meg fel-le gorgetessel is parosul.
 
M

molnibalage

Guest
A lábjegyzetek azoknak szólnak főleg, akik nincsenek annyira képben. Ha mindet beleírtam volna a főszövegbe, akkor eléggé szétesne a főrész tartalma. Szertem megmagyarázni a dolgokat azoknak, akik nem értik.
 
M

molnibalage

Guest
http://tiboru.postr.hu/kantonok-karakan-katonai/

Még ezt a linket be kellet volna tennem esetleg. Látható, hogy a semlességet komolyan vevő ország is mit gondol a saját honvédelméről olyan körülmények között, hogy 1815 óta legfeljebb a két VH alatt fenyegette őket bárki...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 744
57 486
113
"Napjainkra a békeharcosok elérték, hogy a téma (mármint a hadsereg megszüntetése ötletének) puszta felvetése anyázást, illetve heveny ökölrázást vált ki a kantonok egyszerű lelkületű népéből, noha arrafelé is megszaporodtak a lelkiismereti szolgálatmegtagadók. Semmi probléma – a svájci rendszer erre is talált (tipikusan helvét) megoldást: a plusz hozzájárulás: aki nem akar katonáskodni, fizessen kiegészítő adót."

Ez a legkomolyabb része.
 
 • Tetszik
Reactions: Crusader
G

Guest

Guest
Szerbusztok!
Ismét érdekes és értékes olvasmányt csinált Molni.
Még olvasom, de egy szerintem fontos észrevétel.

Nem authentikusam írom, mert nincs most rá időm kikeresni a passzusokat..

Magyarországnak nem kérdés, hogy rendelkezik-e harci - mégpedig hangsebesség feletti repülésre képes - repülőgéppel.
A Chichagói Egyezmény aláírtuk, ebben pedig leegyszerűsítve az van, többek között, az aláírók kötelessek békeidőben a légirendészeti feladatokat ellátni. Tehát a civil légiforgalomban, vagy katonai repülőgépeknél amennyiben probléma adódik, akkor nekünk intézkedni kell. Pld. elromlott rádió, elhagyott légifolyosó stb esetén, vizuális azonosítás után segíteni kell a bajba jutott repülőgépnek.

Azt, hogy ezt bérelt eszközökkel (mint csehország), esetleg szolgáltatással (mint baltikum, albánia, szlovénia) az már más kérdés.
Tehát nem a NATO tagság, vagy nem tagság a kérdés lényege, hanem a chichagói szerződés.
Ezért vettek Drakent, majd Eurovadász a sorogok, mert ők is aláírták.

Kele
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
8 847
14 852
113
Molni írása remek, sok eddig általam sem ismert dologra rávilágít, tájékoztat.
Légierő fenntartására nagyon is szükség van, elsősorban, a haza védelme szempontjából.
 
M

molnibalage

Guest
@kelepisti

Köszönöm. Elképesztő, hogy ennyire fontos dolgot hogyan felejthettem el...
 

dalost

Active Member
2010. augusztus 22.
103
35
28
Molni köszi szépen! Tényleg jó kis összefoglaló! Már ki is nyomtattam, mert meg szeretném mutatni egy-két ismerősnek akik álomvilágban élnek a régi technika, vagy a politika felé (vörös ,vagy narancsos köd) nézve!
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
Már nagyon nagy szükség volt egy ilyen írásra, örülök, hogy sikerült egy ilyen jó leírást összehozni.

BTW azt hiszem, találtam 1-2 hibát:
gépelési/nyelvtani hibát a 9. oldalon:
'Technikailag egyáltalán feltétlenül volt szükséges a típus cseréjére"
23. oldalon, ahol a "Éleslövészeten a Hidegháború alatt felhalmozott gigantikus mennyiségű P változatot szokták használni." lábjegyzet az AIM-9 helyett az IRIS-T -re és az ASRAAM -ra mutat. (Bár lehet, hogy csak én értettem félre a jelölést)
 
M

molnibalage

Guest
Upsz, tényleg. A hiba abból ered, hogy a lágjegyzetek sorszáma időnként változott és a már meglevők elcsúsztak. A Word viszont egy számot, egyszer enged használni lábjegyzetként. Az automatikus elcsúszás miatt a manuálisan indexelés hibás, ami szimplán csak indexbe tett szöveg.

A Gripen fegyvezetének táblázatában a összes lábjegyzet sorszáma 79-es. A 78-as a szövegtörzsben levő F-16-ra vonatkozó komment. Belmehet a posztba, mint hibajavítás csak azért nem rakom fel újra.
 
M

molnibalage

Guest
Igen, azt is elfelejtettem...

Mivel ahhoz konvertálni kell, akkor javítom a hibát is. Ma esete megcsinálom és elküldöm.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Gratula, szép munka!

molnibalage:
Ha lesz nyomtatható verzsön, akkor külön köszönet, azzal a telóm könnyebben bírkozik meg.
 

Hornet102

New Member
2010. március 19.
29
0
1
Alapos munka, mint mindig. Azaz egy-két elgépelés pedig nem vészes, egy ilyen terjedelemnél! A nyers verziós is jó volt, de így kerek az egész!
Csak egy vele a gond, s ezt nem sértésnek, vagy kötekedésnek szánom:
Ennek az elemzésnek 12 évvel ezelőtt, az illetékesek asztalán kellett volna landolnia! De hát ki lát jövőbe, Noszi bácsin kívül....
Még egyszer gratulálok!
 
M

molnibalage

Guest
Akkor még nem tudtam volna megírni. :)

A javított és még tovább bővített verzió feltöltés alatt. Csatoltam mellé még egy anyagot a bővítés kapcsán.
Köszönöt kelepistinek!

BTW, nem kellene estleg jó sok netes hírportálnak elküldeni. Ki tudja...
 

Danger

Member
2010. április 29.
76
0
6
Hende Csaba Honveddelmi miniszter Ur is beleolvashatna, meg a legieronel a fotisztek. Talan egyszer eljut hozzajuk is...
 

Gomboc Artur

New Member
2011. január 4.
1
0
1
A Gripen ellentételezéssel kapcsolatban valahol olvastam egy cikket, hogy az is kb. úgy lett lerendezve, ahogy a beszerzés, vagyis nagyfokú korrupcióval( érdekes, mindenütt folyt nyomozást Gripen beszerzés miatt, cseheknél, BAE-nál, a svéd ügyészséggel nálunk nem kommunikáltak semmilyen szinten ), nálunk a politika szerint nem volt ügy, mert valszeg. mindkét oldal benne volt .
Olyat is elfogadtak ellentételezésként, amit úgyis ide hoztak volna - Electrolux porszívógyár Nyíregyházán meg frigó üzem bővítése és hasonlók. Nem tudom hol olvastam, talán Index, aki megtalálja linkelje be. Érdekes dolgokat írtak, hogy mennyire töketlenül lett ez is elintézve vagy rosszabb esetben szándékosan.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 143
4 997
113
Ha egy kiadó közelében dolgoznék, simán kiadnám. Egyszerűen nagyszerű.
Viszont el fogom küldeni egy ismerősömnek aki a "tűzközelben" dolgozik, hátha világosodik valami, bár elsősorban szerintem is a politika a hunyó ... Ezt a kuplerájt ami ebben az országban volt, van, és nagyon úgy néz ki hogy még lesz is ... Szinte szimbolikus a végén az a 29-es ahogy lefelé veszi az irányt, magyar felségjellel ...