[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 274
90 714
113
Nem mindegyikről lehet leszerelni. AMRAAM-ot vezérsíkok nélkül tárolják a ládában: így jön ki a gyárból és így van a "polcon"
Amennyire tudom: az IRIS-T esetében komplett rakéta van a ládában, akár csak a Sidewinder-X esetében...

sidewinder-x-stored.jpg

iristgreciaf16.jpg
Amikor még volt AN-26-osunk, akkor mindig külön szállítmányként beládázva vitték a rakétákat a gépek után, ha a Baltikumba vagy éleslövészetre mentek. Amikor kivonták az Ancsákat és már nem volt szállító repülőgépünk, akkor találták ki "legolcsóbb megoldásként" hogy ki lehet vinni a rakétákat a gépre szerelve is (ami csökkenti az rakéta élettartamát), csak le kell szerelni róla a vezérsíkokat, hogy átrepülhessenek vele más országok felett. Ha nem lehet leszerelni az új rakétákról a vezérsíkokat, akkor hogyan lehet megoldani ezeknél hogy szemmel látható legyen hogy nem bevethető fegyverek vannak a gépeken az átrepüléskor?

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 656
18 846
113
Amikor még volt AN-26-osunk, akkor mindig külön szállítmányként beládázva vitték a rakétákat a gépek után, ha a Baltikumba vagy éleslövészetre mentek. Amikor kivonták az Ancsákat és már nem volt szállító repülőgépünk, akkor találták ki "legolcsóbb megoldásként" hogy ki lehet vinni a rakétákat a gépre szerelve is (ami csökkenti az rakéta élettartamát), csak le kell szerelni róla a vezérsíkokat, hogy átrepülhessenek vele más országok felett. Ha nem lehet leszerelni az új rakétákról a vezérsíkokat, akkor hogyan lehet megoldani ezeknél hogy szemmel látható legyen hogy nem bevethető fegyverek vannak a gépeken az átrepüléskor?
Megbeszeltek azokkal az orszagokkal akik folott atmentek? Szerintem ez is elkepzelheto.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 949
6 323
113

Az Iris-T-ről azt a hosszú "vezérsíkot" szerintem nem lehet leszedni.
.
.
.
"Ha nem lehet...": kérsz rá engedélyt?

• Tetszik
Reactions: Ocses and Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 274
90 714
113
Megbeszeltek azokkal az orszagokkal akik folott atmentek? Szerintem ez is elkepzelheto.
Nekem is eszembe jutott hogy a szlovákokkal van légtérvédelmi megállapodás, azaz átrepülhetnek a felfegyverzett készültségi gépeink a szlovák légtérbe, a lengyelekkel meg köthettek valami különmegállapodást az átrepülésre, de ha lett volna ilyen akkor valószínűleg az AIM-9, AIM-120-ról sem kellett volna leszerelni a vezérsíkokat.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 730
49 029
113
Az IRIS-T farokrésze egyetlen egységet alkot: a vezérsík össze van kötve a tolóerővektorálással. Nagyon hülye ötletnek tűnik ezt leszerelgetni: sztem a megbízható működésnek ott kb. lőttek is - a gyári garanciával együtt.
A hosszú vezérsík is baromi fixnek tűnik. Én még nem láttam IRIS-T-t vezérsíkok nélkül, pedig rákerestem...

IRIS-T-Schnitt.jpg

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 274
90 714
113
Az IRIS-T farokrésze egyetlen egységet alkot: a vezérsík össze van kötve a tolóerővektorálással. Nagyon hülye ötletnek tűnik ezt leszerelgetni: sztem a megbízható működésnek ott kb. lőttek is - a gyári garanciával együtt.
A hosszú vezérsík is baromi fixnek tűnik. Én még nem láttam IRIS-T-t vezérsíkok nélkül, pedig rákerestem...
Ott vannak a csavarok és a nyíl, ami mutatja hogy merre álljon a vezérsík, hogy kell helyesen felszerelni.
seccion-de-control-misil-iris-t.jpg

• Tetszik
Reactions: endre and Hortator

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 414
16 884
113
Nekem is eszembe jutott hogy a szlovákokkal van légtérvédelmi megállapodás, azaz átrepülhetnek a felfegyverzett készültségi gépeink a szlovák légtérbe, a lengyelekkel meg köthettek valami különmegállapodást az átrepülésre, de ha lett volna ilyen akkor valószínűleg az AIM-9, AIM-120-ról sem kellett volna leszerelni a vezérsíkokat.
Egyrèszt NATO szövetsègesek között teljesen èrthetetlen számomra ez a túlbiztosítás.

Mièrt nem repülhetnek èles fegyverrel?

Masrèszt mivel (remèlem) nem 1 javadalmazást(ha ez annyi egy gèpen) visznek ki.
De ha igen, ès ez tènyleg tisztán lègirendèszkedès, akkor meg az amraam felesleges.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 643
10 983
113
Szvsz nem visznek ki többet. Ha vinnek akkoe nem lenne fuggesztve mert kvazi mindegy a tegergepen. Sőt még a oilonokra is férne tobb kirepuleskor. Egyébként magyar találmány a fuggesztett inaktiv szallitas, Mont költségkímélő megoldás

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 343
13 634
113
bocsi de akik a nemetek altal demokratikus partok helyett a szelsojobbos Adf segget nyalj mit remelhet???

Bocsi, de Németországban sincsenek igazán demokratikus pártok, többnyire csak olyanok, amik megtűrik a szélsőbaloldali terrorizmust, meg olyanok, amik támogatják. Most is azon nyígnak, hogy Travi Lux kihisztizte magának itthon a magánzárkát és ezért magánzárkába rakták, meg nem kapott Playstationt. Az AfD meg úgy szélsőjobboldali, mint a Fidesz...

A nemetekkel kvazi jo kapcsolatunk volt, katonai es egyebb allami szinten is. Ha kertunk volna biztos adtak volna sajat keszletbol. Manapsag nem hiszem... bocsi..

Szóval szabotálják a BAP-ot? Pazar!

Komolyan mondom, valami perverzió nálad, hogy mindig kiröhögteted magad.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 343
13 634
113
Ilyet valószínűleg csak az csinálna, akinek nincs szállítógépe hogy ládában szállítsa...

De Litvániának meg vannak Spartanjai. Bár akkor még azt is kérni kellett volna. Így is a baltiak fizetik a kerozint. Ebben mi a szokás egyébként? vajon más országoknak is, vagy azok viszik, veszik maguknak?

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 242
2 860
113
Szvsz nem visznek ki többet. Ha vinnek akkoe nem lenne fuggesztve mert kvazi mindegy a tegergepen. Sőt még a oilonokra is férne tobb kirepuleskor. Egyébként magyar találmány a fuggesztett inaktiv szallitas, Mont költségkímélő megoldás
A "koltsegkimelo" az megint relativ ebben az esetben is, mert a raketa "elettartamat" annyival roviditi nem? Vagy ilyesmi csak regen volt az orosz raketaknal?

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 965
36 625
113
A "koltsegkimelo" az megint relativ ebben az esetben is, mert a raketa "elettartamat" annyival roviditi nem? Vagy ilyesmi csak regen volt az orosz raketaknal?
Nem,van ez most is.
Az USA rakéták élettartama viszont nagyságrenddel nagyobb,mint a muszkáé.
Irisét nem tudom,de gyanitom,hogy jobb az orosznál

• Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 551
104 874
113

Forró naciban.... Az úgy szép
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 274
90 714
113
Orosz repülőgépek miatt került sor a magyar Gripenek első éles riasztására, a 2025. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében.

A magyar vadászrepülőgépeket 2025. augusztus 8-án azonosítatlan repülőgépek miatt emelték a magasba. A Gripenek helyi idő szerint 11 óra 26 perckor, 11 ezer méteres magasságon, a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően, a Balti tenger felett sikeresen elfogtak és azonosítottak olyan repülőgépeket, melyek nem teremtettek rádió kapcsolatot a légiforgalom irányítással, nem rendelkeztek repülési tervvel és nem használtak válaszjeladót. Ezért a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központja elrendelte az Alpha riasztást. Az elfogást, valamint az azonosítást követően a Gripenek visszatértek litvániai állomáshelyükre.