[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 774
48 112
113
És még az esetleges repesemény vagy karbantartás/nagyjavítás következtében kieső példányokkal nem is számoltunk. Talán Allesmor kolléga fejtegette még korábban, hogy mindenképpen kéne még egy század
És még @kiskrumpli:

A kérdésem továbbra is áll, ugyanis az, hogy a környező országok mit tartanak rendszerben (amely egyébként foghíjas adat, hiszen pl hiányzik a fegyverzetük a felsorolásból), maximum egy bemenete lenne bármilyen értelmes kockázatszámításnak.
Amely alapja lenne egy doktrínának, amit még mindig nem láttunk (én legalábbis nem, de szerintem ez igaz a fórumon előfordulók 99%-ára).

Egyébként úgy is feltehető a kérdés, hogy - amennyiben elsődlegesen a légvédelem a cél - a mostaninál egy-két nagyságrenddel komolyabb, valós rétegzettségű (normális nagyhatótávolságú rakétarendszereket is tartalmazó, nem ilyen vicckategória NASAMSokat) és nagy készletekkel bíró légvédelem, megtámogatva egy megfelelő megfigyelőradar-hálózattal (amelyek neadj' Isten még áttelepíthetőek is lennének), és még néhány AEW platformmal vajon nem lenne-e jobb, mint ez a vekengés, hogy most akkor 12, 16 vagy épp 24 Gripenünk kéne, hogy legyen?

Ha abból indulunk ki, hogy hol kezdődik az ütőképes légierő, valahol Izraelnél kezdjünk nézelődni.
Az ehhez képest egy nagyságrenddel több harci gép, és még mellé a "resztli" (tankerek, AEW-k, stb). A telepített légvédelmük is egészen más kategória. De ott még innen nézve is világos a fenyegetettség mértéke, nagyjából megtippelhető a kockázati szint is, amit kezelniük kell.
Ha nem erre a szintre lövünk, akkor - attól tartok - arra a minimumra fog törekedni a HM, amely ahhoz kell, hogy a NATO kötelezettségeink rendben legyenek.
De az még nem honvédelem!

Mégis miből indulunk ki? A szomszéd országok légierejéből? Akkor arra a legegyszerűbb ellenintézkedés a brutál légvédelem lenne. De ott a történet (érthetetlen okokból kifolyólag) megáll a NASAMSnál... nincs nagy hatótávolságú légvédelmünk. Ha meg vadászokkal akarjuk ezt a feladatot ellátni, az egyrészt mocskosul drága, másrészt egy nagyságrenddel több gép kéne hozzá, rendes őrjáratozási időkkel, valós nagyhatótávú fegyverzettel (Meteor), komoly tartalékokkal.
Miért nem a telepített légvédelemmel foglalkozunk?

Nekem kicsit olyan érzésem van, hogy itt sokan arra számítottak, a haditechnikás-autóskártyás-wikipédiás nép köldöknézése majd bármiben is mérvadó lesz (nem lesz).
Fenyegetettségből, kockázatszámításból, doktrínából lehet ilyen döntéseket meghozni.

Egyelőre az se világos, hogy pontosan mi a légierőnk küldetése. Mik azok a fenyegetettségek, amelyeket a Gripenekkel kéne leküzdeni? Mire akarunk telepített légvédelmet használni?
Van-e a Gripenjeinknek valós honvédelmi célú (nem expedíciós!) levegő-föld küldetése?

@alali77
A balti csivavák semmilyen sikeres támadó műveletre nem lennének képesek, nemhogy ilyen távolságból, de még a szomszédjukban sem.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 095
6 845
113
Eléggé izzadságszagúan erőltetett a svéd NATO tagságot bármilyen módon belemagyarázni a 4 Gripenbe. Ennek az égvilágon semmi köze hozzá, Orbán a ruszki gazdája kedvéért szarakodott velük, és fordult szembe az összes szövetségesünkkel. A 4 Gripen már régóta le volt tárgyalva, csak valószínűleg lelassult/megakadt a folyamat a fagyossá tett viszonyok miatt. Mivel nem lehetett tovább húzni a tagsági hozzájárulást, így most pont került a Gripenekre is. 4 gép árából egyszerűen nincs mit leakudni ilyen szinten, és a svédek Nato tagság nélkül is meg tudnák oldani Ukrajna támogatását, ha akarják.
Nagy tévedés, Orbán Erdogannak akart végig kedvezni. Azt egyébként sose értettem, hogy a svédek minek akarnak NATO tagok lenni (a finneket értem). A svédek 200 éve semlegesek, és ez igencsak jó volt nekik. A második világháborúban simán üzleteltek Hitlerrel, simán internaltak az oda tévedt szövetséges gépeket, a hideg háborúban is simán üzleteltek a keleti blokkal.
A 4 gép viszont valóban paraszt vakítas.
Egyébként meg a két üléses gépeink jobban ki vannak hajtva, azokból nem ártott volna legalabb +1.
A svédek jelenleg 70%-os hadra foghatósagot garantálnak, gondolom ez nem fog változni, vagyis a 18 gépből 12-13 ami biztosan bevezető lesz.
Azt viszont nem értem, hogy amikor a mostani félidős gépeink kirepulik az uzemidejuket, akkor mit fogunk kezdeni 4 db akkor félidős géppel, pláne, hogy csak pár állam üzemelteti (max a Fülöp szigetekre adhatjuk majd el, akik pont most vesznek 12 ugyanilyen újat - ami azért szintén karcsú).
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 058
2 975
113
...rendel, azt is pl. 26-28-as beérkezéssel...

Igen, majd.

Időt nyertünk, megvan a karbantartási szerződés, kihúzzuk egy kedvező gazdasági/politikai pillanatig amikor majd mi is 5.gen vételéről beszélhetünk.
Plusz még egy dolog :mondhatjuk hogy nem megyünk sehova sem, senki ellen sem harcolni, mert nincs elég cuccunk. A válasz miért nem vettetek többet, jobbat magyarok. A mi válaszunk :ha nem raboltatok volna ennyire ki és korrek ajánlott kaptunk volna akkor... De hát ez egy mi lett volna ha.. dolog. Szóval van most már 18 Gripi és nem megyünk sehova sem,kedves global gazdi.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 755
2 306
113
...rendel, azt is pl. 26-28-as beérkezéssel...

Igen, majd.

Időt nyertünk, megvan a karbantartási szerződés, kihúzzuk egy kedvező gazdasági/politikai pillanatig amikor majd mi is 5.gen vételéről beszélhetünk.
Igen , igazat adok neked , számunkra még nem reális opció az F-35 vétele!Kicsit combosodni kell hozzá!
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 084
7 418
113
Látom félelmeink megalapozottak voltak...Ezek az Istenverte kalmár barmok eladják a már rég megrendelt +4 Gripent sikernek mert ugyan úgy mint a Finn csatlakozás esetén teljessen képtelenek tőkét kovácsolni az ilyen helyzetekből.
A NER média most meg majd megpróbálja eladni a sokadjára bejelentett 4 gépet mint A GÉNIUSZ győzelmét.

Jól megmutattuk az Imperialistáknak, Elvtársak ! Túljártunk az eszükön.
Magyarország 2024(nem, nem a Tanú c. film)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 033
113
.
.
A svedek ugy irjak ezt, hogy 2022 ota volt felenk egy elfogadasra varo ajanlat 4 tovabbi C verzios gep megvasarlasarol, ami elfogadasi hatarideje jövö het csutörtök, febr.29. volt.

"De fyra ytterligare planen som Ungern köper är av modell C. Offerten för affären har gällt sedan 2022 och löper nu ut den 29 februari – alltså om sex dagar."
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 033
113
Pontosan. A Gripen storyt le kell zárni majd a C/D század kivonásával és elfelejteni örökre.
5.th gen vagy semmi értelme. Amíg meg nincs a piacon megfelelő, légvédelmet építeni minden mással együtt, ami égető...
.
"2024 tecknade Ungerns försvarsminister och Försvarets materialverks generaldirektör under ett nytt förlängt avtal som innebär att Ungern får köpa fyra nya C-plan och får hjälp med stöd och logistik fram till 2036."
.
Ugy fest, ez a sztori 2036-ig velunk marad, legalabbis a logisztikai tamogatas eddig lett szerzödve most
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 033
113
Most akkor 4 darab, pontosan mit is vettünk? Vettünk?
.
.
A sved verzio:
2026-ban a magyarorszagi Gripenek atmennek magyar tulajdonba. Most vettunk 4 db Gripen-C-t (hasznaltat/felujitott), ez egyböl a mienk lesz, amikor megerkeznek.
Es ehhez az egeszhez meg lett 2036-ig hosszabbitva a logisztikai tamogatas, tehat minimum kb eddig tervezunk a gepekkel.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 662
5 448
113
Én régi német rakétákra emlékszem, de nem biztos hogy jól. Régi rakétákat vettünk, mert olcsóbb volt, és arra tökéletesen jó, hogy a pilóták éleslövészeten el lőjék.

Igen, ahogy a főni is elismerte, csórók voltunk, drága volt az M változat, ami a svédeknek volt, ezért kukáztunk a németeknél elfekvő, olcsóbb L változatot
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Rferi66