Husky osztály / Project 545 Laika (Oroszország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
36 698
43 157
113
A "kisebb" viszonylagos, a korábban lefotózott makett melletti leírás szerint 11 340 tonnás vízkiszorítású.

140_ru-laika-sub-info.jpg


Az Akula II. és a Jaszeny osztályhoz képest tehát kisebb, azok mindketten kb. 13 800 tonnásak lemerülve.
A fegyverzeti felsorolás semmitmondó, az Onyx-tól a Zirkon-ig mindent felsorolnak. Ezek VLS-ből indíthatóak, így általában azt feltételezik, hogy lesz rajta VLS indító, olyan 4-es megoldás, mint a Jaszeny-M-en is, csak nem 8db, hanem 4, vagyis lesz 16db VLS indítója meg 6-8db torpedóvetőcső.

De összességében nézve is egyfajta "visszalépés" a konzervatív szovjet-féle technológiákhoz. A Jaszeny esetén hatalmas gömb alakú szonár és mögött két függőleges oldalra néző szonár foglalja el az orrot, így a vetőcsövek csak a hajó oldalán kukucskálhatnak ki, mint az amerikai tengóknál.

A lefotózott modell ezzel szemben a "tradicionális" Viktor/Akula vonalat viszi tovább, az orr felső részén vetőcsövek, a szonár pedig alatta. Csak feltételezés, de talán ez esetben egy "folytatólagos" szonármegoldás lenne, tehát az orr alsó részén megfordulva egészen a hajó hátsó részégi érne mindkét oldalon az oldalsó szonár.

140_ru-husky-laika-class-submarine.jpg
A pár 1000 tonnával kisebb hajó azért jelentősen olcsóbb (és nem a kevesebb "vas" miatt). Igen a szonárral is sokat lehet spórolni, bár ha valóban a test oldalán is lesz, akkor ez még lehet, hogy ilyen téren drágábbra is kijöhet.