1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HX tender

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2015. október 28..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Saab JAS 39E Gripen "39-10" walkaround at Saab's HX Challenge media day at Satakunta Air Command Air Force Base, Finland.

   
  fishbed, svajcibeka, fip7 and 2 others like this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Elég régóta nem volt újdonság az ügyben, most viszont a Finnish National Audit Office közreadott egy ábrát a HX program teljes időtartamának tervezett költségeiről.
  Végül is eléggé triviális a dolog, mert ugye a tender leírásában szerepelnek a limitek, de így kicsit informatívabb.
  [​IMG]
  Egyrészt a beszerzés költsége 7-10Mrd EUR közé kell essen, valamint az egyik sarokszám, a 64db gép (lehet kevesebb is!) fenntartási költsége nem lehet több, mint a jelenlegi Hornetek fenntartási költsége. Az ábra kicsit megzavart, mert az elején szereplő 500M EUR méretű kezdeti beruházás azt sugallta nekem, hogy az F-35 drága infrastruktúrája lehet a szóban forgó piros oszlop. Aztán rájöttem, hogy a többi gép is átképzést fog igényelni, valamint diagnosztikai, oktató, stb. eszközöket (pl. szimulátor, hangsebesség feletti oktató gépet) mindegyikhez kell venni.
  Mindazonáltal ha megfigyeljük az éves 250M EUR-s fenntartási költséget, akkor látszik, hogy ez igen nehezen menne 64db F-35-tel, holott a Lockheed azt jelezte, hogy ha 64 gépre kapják a max. pontot a tenderben, akkor annyi lesz. 64 gép esetén viszont a nagyon magas fenntartási költségek nem tesznek lehetővé elegendő repült órát. Ez azt jelentené, hogy a 10Mrd EUR 64 gépre 30 évre leosztva valamint jelenleg célbavett 34.000USD/repült (jelenleg az kb. 30.000EUR) óra költséggel leosztva 171 repült óra jutna évente egy gépre. Ez bőven alatta van a magyar Gripenek szerződéses átlagos terhelhetősége alatt.
  /Jegyezzük meg, hogy a 34.000USD/repült óra költség jelenleg még csak egy igen erős terv, amit a Lockheed 2024-re tűzött ki célul. Az eredeti terv 25.000USD/óra volt ugye/
  Ez 2 dolgot jelenthet:
  • Vagy a Lockheednak mégiscsak csökkentenie kell a felajánlott darabszámot. Ezzel csökkenne a bekerülési költség, valamint a későbbi fenntartási keretbe is több repült óra fér bele
  • Vagy leszállítják a gépeket, csak - hasonlóan a norvégokhoz - egy komolyabb részét letárolják, amivel szintén beférhetnek egy normálisabb repült órával a fenntartási költségkeretbe, ráadásul nem kell olyan sok pilótát sem képezni.
  Ezek tudatába azért nekem elég nehéz elképzelnem, hogy 64db F-35 beférjen a programba. Sokkal életszerűbb, hogy nem az F-35 az ideális a HX tenderre.
  Különben már a 64gép egységára is szerintem éppen a határon van, hogy - nem fejlesztő országként - beférjen a 10Mrd-os limit alá!
   
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Holy shit:

  "Puranen did not say which aircraft suffered shortcomings, although he questioned why four F-35s were sent for the deployment but only two arrived. He noted that one was subsequently unserviceable.

  “It [the F-35] could not fly all flights. The other flew all the flights,” he told the newspaper. Finnish media have questioned why such a large footprint was sent with the aircraft, as well as the tanker that supported the flight across the Atlantic. The F-35s were also joined by two U.S. Air Force C-17s carrying support equipment. None of the other fighters deployed had such a large footprint, even Boeing’s F/A-18 Super Hornets, which also made the crossing. They were joined by a KDC-10 tanker from Omega."


  Negybol ket F-35 el sem jutott Europaba, mig a ket megmarado F-35-hoz KETTO C-17 Globemasternyi cucc jott, azaz tobb, mint 70 (!) tonnanyi support crap :D WTF? :D - es meg igy sem sikerult a kettobol az egyiket talpraallitaniuk.! :eek: :D

  Jezusom, micsoda shitshow ez az egesz F-35 demo, basszus.
   
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez Rafale vs Gripen lesz, meglatod.
   
  Wilson likes this.
 7. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  És az Eurofighter esélytelen?
   
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem, de gyengebb az ajanlatuk, mint a francia meg a sved ajanlat szerintem. Be kellene valamit dobniuk, de lehet, az nem lesz publikus.
   
 9. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A svédek tuti nagyon tepernek nekik jobban számít ez az üzlet mint a csigazabálóknak,habár a finnek és a svédek annyira nem szívlelik egymást,de ha a finnek a Grippenek mellett döntenek,akkor kis túlzással a Svédek átnevezik Stockholmot Helsinkivé :)
   
 10. kamm

  kamm Well-Known Member

  Mibol gondolod, hogy nem szivlelik egymast?

  A Saabnak eleg korrekt tortenelme van a finnekkel: https://saab.com/region/finland/about-saab-finland/

  Lathatoan megbiznak bennuk a finnek: https://saabgroup.com/media/stories...09/saab-and-finlands-new-pohjanmaa-corvettes/
   
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Én a két népre gondoltam:)a két nép hosszú közös történelme nem a szivárványos boldogság jegyében zajlott,szegény finnekre a svédek az oroszokkal együtt csak mint egy meghóditandó népre tekintettek és Finnország még a XV. században is a „Svéd Keleti Tartomány” néven volt ismert. 1863-g a finneknél a svéd volt a hivatalos nyelv,Hivatalos szinten persze azóta sokat javult a helyzet, a svéd iskolákban kötelező a finn nyelv, a svéd ugyanúgy kötelező a finn iskolákban, azaz mindkét ország kölcsönösen elismeri és tiszteli a másikat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a két ország polgárai rajonganának egymásért,Finnországban pl az összes szőke nős vicc a svédekről szól.
  Vagy itt van a kedvenc finn viccem:
  Hogyan kell elsüllyeszteni egy svéd csatahajót? Egyszerűen csak bocsásd vízre!”
  Amúgy leginkább a belgiumi flamand–vallon ellentéthez hasonlítható a két nép viszonya.
   
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ja az vilagos, hogy van tortenelmuk, azt hittem a vedelmi iparrol beszelsz... de amugy a finnek SZAZSZOR jobban utaljak az oroszokat, ezt garantalom neked, minden finn ismerosom ezt vilagosan megmondta. Barmikor inkabb biznak a svedekben, mint valaha fognak az oroszokban.
   
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Mára persze úgy ahogy el vannak egymással a svédek és a finnek.Igen nekem is mondták,hogy nem bírják Ivánékat,de mondjuk ezt meg is értem hiszen őket is meglátogatta pár százezer nem Dosztojevszkíjen nevelkedett orosz katona.
   
 14. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Hát a történelemben ez azért kölcsönös. Ha rákeresel XII. Károly svéd király viselt dolgaira, látod, hogy nem csak Napóleon és Hitler próbálkozott be az oroszok megtámadásával, hanem előttük már a svédek megtették ezt. Kb hasonló eredménnyel, sokáig jól mentek a dolgok, de azután elfogyott az utánpótlás, túl nagyok voltak a távolságok, és az ő vesztes csatájuk végül 1709.július elején jött el a poltavai csata képében, ahol az ágyúikhoz már nem is volt lőszerük, és bár ennek ellenére igen bátran harcoltak a többszörös túlerő ellen, de a vége vereség lett, és mint Napóleon és Hitler esetében is, a svédek is innentől sietős visszahúzódásba mentek át.
   

Ezen oldal megosztása