Népszabadság ügyben egy apró megjegyzés. (bár végigolvastam és hosszú lett) Nem gondolom magam propagandistának, de azt hiszem, ez a húzása a (kormánynak) tulajdonosoknak övön aluli. Először is, egy szerzői gárdát, ha a tulajdonosok lojálisak velük szemben, nem így kell felállítani. Ez szerintem egyértelműen azt mutatja, hogy zabszem van a seggükben, és nem mernek szemtől-szemben beszélni a dolgozóikkal. Vagy nem is az ő dolgozóik? Azért vettek meg a lapot, hogy irányt váltsanak és ebbe nem férnek bele a korábbi szerkesztők? Hja, kérem, ez akkor is sunyi és aljas eljárás. Álljon ki egy csávó, pl. ez a stróman, ez a Heinrich Pecina vagy személyesen Mészáros Gázszerelő Lőrinc a háttérben a tulajdonos és mondja a szemébe az embereknek, hogy " mocskos libsik, nem kelletek többet". Na, akkor van tiszta víz a pohárban és mindenki őszinte volt. Majdnem el is fogadnám, mert volt bennük gerinc. Ehelyett megy itt a veszteség, meg médiapiac, meg egyebek emlegetése, és pont Te tudod (bocs Silurus, hogy utalok rá, hogy találkoztunk és egy kicsit megismertelek) , hogy itthon a médiában a nagymellűek, a hosszúnyelvűek (már ha van alkalmas segg hozzá) és az elvtelenül párthűek érvényesülnek. Jelenleg a Fideszhez kell párthűnek lenni, mert akkor lesz állami reklámbevétel és nullszaldós lesz az újság (mert a magyar médiapiac legfontosabb szponzora a magyar állam) Még ha a példányszám töredéke is a Népszabiénak. (a Magyar Idők példányszámát nem merik közzétenni, a Népszabi napi 40000 körül fogyott és ez volt messze a legtöbb) Ja, tudom, nem szabad írni, hogy a kisgyerekkora óta parasztgyerek Rogán Bandi hogy játssza az úrigyereket, Matolcsy meg hogy hazudozik össze-vissza és lop el százmilliárdokat (bocs nem lopta el, csak elvesztették közvagyon jellegüket) meg a Garansi bácsinak hogy hullott az ölébe a Kopaszi-gát fejlesztésének lehetősége.
Szerintem mégis a lényeg az, hogy lehetsz itt bárki, lehetsz szép vagy tehetséges, ha útjában állsz valakinek aki szemet vetett a tulajdonodra, mint Spéder a Takrékszövetkezetre) vagy nem tetszik a túlhatalmad, mint a Spéderé, aki már a rácsok mögül nézelődik, akkor hoznak Rád egy törvényt, állami pénzzel feltőkésítenek valakit aki kivásárol, tönkretesz, vagy se szó, se beszéd kimegy Rád a TEK, mert Te lehetsz a Teréz körúti robbantó. És most masszívan nem a Népszabiról van szó, soha nem olvastam, hanem arról, hogy ki lesz a következő? Bárki lehet...
Félreértetted a propagandista kifejezést a helyi kontextusban, nem az ellenvéleményt megfogalmazó meríti ki.
A baloldali médiával kapcsolatos játszma nem most kezdődött, mikor a Fidesz még ellenzékben volt, már akkor beszéltek a balosok megnyilvánulási lehetőségeinek beszűkítéséről. Az indexnek is volt egy rövid Fideszt támogató korszaka ha jól emlékszem.
S akkor válaszolva pár mondatodra, azt tudjuk elmondani, hogy teljesen mindegy kinek milyen érzelmi viszonya van a kialakult helyzettel, mert a TÖRVÉNYES TULAJDONOSI KÖR függesztette fel a kiadást.
Innentől kezdve ebbe beleszólása a szerkesztőségnek sincs, a hőbörgő tüntetőknek meg aztán pláne. Főleg úgy, hogy a csapat még megkapja egy ideig az alapbérét, de nem kell dolgozni.
Nem igaz az, hogy a tulajdonosoknak zabszem van a seggükben. Egyrészt a vagyonukkal törvényes keretek között azt csinálnak amit akarnak, másrészt szombaton tárgyaltak a főszerkesztővel.
Ha az ő dolgozóik (ami sanszos, mert nem tegnap rendeződött a jelenlegire a tulajdonosi környezet) akkor ez egy stílus, minősíti a bezárás módja őket de semmi több. Amennyiben pedig elnémítási jelleggel vették meg őket, akkor meg ez egy ilyen műfaj, nem voltak kényszerítve. A pártjuk adta el őket, azért ez nem volt számukra sem meglepetés.
Mivel Pecina a
főnök, megteheti, hogy nem áll ki. Amúgy sem lenne sok értelme, a főszerkesztővel le van beszélve, jogilag tiszta, a viszont látásra. Van abban a helyzetben, hogy ne kelljen lelkiznie a kirakott újságíróival. Nem szép, de ezeket kb. én is ennyire becsülném.
Mindemellett a piaci indok is megállja a helyét. A törzsközönség szépen kihal, a fiatal bolsik (tökmindegy milyen néven gurul az igénytelenség) meg nem fognak ilyenekért fizetni. Hosszú távon gondolkodó managemant nem fog egy, a kiugrásai ellenére lassú sorvadásra ítélt projektet futtatni, hanem átcsoportosít. Pénzt, logisztikát, időt, stbstb. Tudom, hogy a honlap is leállt, de elég meggyőző érveket hallottam a bezárás mellett, ehhez a témához nagyon nem konyítok.
Nem is annyira az állami bevétel adja az ilyen lapok jövedelmét, amelyiknek igen, az meg kormányzati szócső. Ugyanezek megvannak a másik oldalon is, sokszor külföldi pénzekből és szellemi munícióból. A média is haderőnem lett, sőt mindig is az volt.
Szerintem érdemes ezt végiggondolni érzelmeinket és saját világnézetünket félretéve.