laiki és ozymandias: remélem érzitek, hogy az igazság a két vélemény közt van és mindkettőtök mondanivalója az egyik oldalt mutatja csak
Ezen nem kell vitázni, mert benne van az Újszövetségben: Péter apostol az a kőszikla, amire Krisztus Egyháza épül, tehát Róma mindenkori püspöke Krisztus Egyházának feje. A katolikusok (bármely liturgia) és az orthodoxok számítanak kereszténynek.
Itt a katolikusok címszó alatt kikre gondolsz? Mi, római katolikusok kereszténynek tartjuk a protestánsokat, anabaptistákat és az unitáriusokat is. Bár mi a protestánsokkal tartjuk a kapcsolatot (a másik két csoport a mi környékünkön lényegében nincs jelen, így annyira nincs fenn a téma)
A választásoknak nem az a célja, hogy hasonlítgassuk egymáshoz a részvételi arányokat és statisztikákat gyártsunk róluk. Nem is arra céloztam, hogy legyen kötelező a részvétel (én még emlékszem milyen volt az), hanem arra, hogy normálisabb, arányosabb rendszernél talán több értelmét látnák az emberek a részvételnek.
Ha jönne pár normális párt, akik az emberek érdekeit néznék, az is elegendő lenne a nagyobb részvételnek. Meg egy normális kampány és program, ami eljut hozzájuk.
Lehetett volna ilyen akár a Momentum is, bár szerintem már sikerült lehúzni őket a kormánypárti médiának, meg tettek ők is mostanában érte, hogy ne legyenek. Persze azért a programjuk megismeréséig ne ássuk el őket.
Nem tudom észrevetted-e, de most is koalíciós kormányzás van. Tehát milyen "problémákat okoz"?!
Hát a Fidesz-KDNP de jure koalíció, de facto azért nem látszódik túlságosan annak. Valamennyire azért a zeal által említett "zsarolás" itt is tetten érhető, bizonyos részterületekhez nagyon ragaszkodik a KDNP, hogy az "övéké" legyen. Pl. oktatás, EMMI. Valljuk be, hogy Hoffmann Rózsa (eredetileg MSZMP tag) nem volt a legjobb választás nekik. De a KDNP jellegéből fakadóan állítólag kell figyelni a pozíciók megosztásánál a felekezeti megoszlásokra is. Például Balog Zoltán a reformátusokat képviseli, eredetileg lelkész (a katolikusoknál a pap felel meg ennek a pozíciónak).
(Nem tudom, ki ötlete volt, hogy írás közben menti a rendszer a hozzászólást, de köszönöm, egyszer véletlen bezártam az ablakot.)