Tök jó kis építészeti vita alakult itt ki.
Akkor én is elmondom a meglátásaimat a tudásom alapján:
1. A régi pesti bérházak, nem hatékonyak.
A nagy belmagasság miatt nehezebben kifűthetők, a falaik vastagok, de egyáltalán nem jó hőszigetelők. Egy réteg modern tégla vagy ytong jobban szigetel, mint az 1 méter vastag régi falak.
E mellet a vastag falak és a nagy belmagasságuk miatt nagyon rossz a lakás/terület arányuk.
Igazából ha csak az ésszerűség szempontjából közelítjük meg a dolgokat akkor mindet le kellene bontani.
2. A panel házak szintén nem jók, amúgy szándékosan lettek hülye belső elrendezéssel tervezve, ezért kicsi bennük például a konyha. A beton meg jól vezeti a hőt, szóval energetikailag sem jók.
Szerintem az utólagos felújításuk sem éri meg, eleve rossz elrendezésű, energetikájú épületek.
Egyetlen előnyük, hogy ezeknél már jó volt a lakás/terület tényező, meg épületek hozzájuk parkolók.
3. A modern lakások ha jól vannak tervezve és építve akkor mindenben messze fölülmúlják a régi lakásokat. Jobb az elrendezésük, korszerűbb a fűtésük és amúgy jobban is szellőznek, mint a régi lakások.
4. Valaki írt arról, hogy a vasbeton nem tartós anyag. Ki kell ábrándítsam, a normálisan elkészített beton/vasbeton szerkezetek élettartalma kb. 1000 év
5. Vannak olyan felhőkarcolók amiknek a váza rozsdamentes acél. Ritkán építenek ilyet, de ezek élettartalma szintén 1000+ években mérhető.
6. A modern hőszigetelő üvegek miatt a legtöbb üveg épület szintén nagyon jó energetikailag. A legtöbb esetben hőszivattyúval hűtik/fűtik őket, így elég környezet barátak is.
Szóval én a modern házak és felhőkarcolók pártján vagyok ebben a vitában