Kb. évekig egy tanszéken javítgatsz a prof helyett dolgozatokat, megírod a prof helyett a tudományos értekezéseket, gyakorlati órákat tartasz, egyszóval samesz vagy mindezért filléreket és időnként kimehetsz külföldre "tudományos konferenciákra" más pénzén.
A végén írsz és haveri körben "megvédsz" egy péhádés dolgozatot, amiben az a legfontosabb hogy legyen sok lábjegyzet más hasonló műveiből és minimális önálló gondolat. Amitől nagyon tudományos lesz az egész és odarakhatod a neved mellé, hogy Phd. A szakmádat valóban gyakorlók számára ez jelzi, hogy semmilyen gyakorlati tapasztalaod nincs az egyetemen smúzoláson és magoláson kívül, jobb téged elkerülni.
plusz:
áthoztam ide, ne offolunk ott...
- veled szedetik össze a prof meg haverjai számára az irodalomi forrásokat, általában te írhatod nekik a szakdolgozataik irodalmi összefoglalóját
- ha bármit publikálsz, fel kell írnod a nevüket (szokás), aztán ez így rontja a publikációd értékét. Ha egyedül publikálsz mondjuk a Nature magazinban, vagy Material Science-ben, akkor arra egész magas pontot kaphatsz, ha mondjuk 8 oldalas. De ha beleírsz még 4 csókost, akkor a pontod negyedelődik. Vagyis kénytelen vagy minden faszságról publikálni, hogy összejöjjön a szükséges pontszám
- bemehetsz gyakorlatot tartani - amire a nagy többség szarik nagy ívben
- a PhD dolgozatodhoz esetleg kaphatsz támogatást, de belepofázást biztosan.
Míg otthon voltam, 4 PhD témával mentem be a volt tanszékemre. Aztán végül feladtam. A faszom fog minden hülyéhez alkalmazkodni. Nincs normális végesem program, vegyek. Ilyen anyagok nincsenek, szerezzem be. Ilyen szenzorok sincsenek, vegyek. A tanszék sajnos nem tud segíteni a próbatestek kimunkálásában, oldjam meg, ahogy tudom. Az irodalomnak nézzek utána a tanszéki könyvtárban - 30 éves cuccok. Ha magam viszek forrást, akkor nyomtassam ki az egész forrást, persze színesben. Sajnos a hőciklus szimulációjához használt gép tönkre ment, de Miskolcon van egy, járjak le oda. Jaj, én nem vagyok annyira benne a nem-lineáris anyagmodellekben, keressek ehhez is konzulenst. Igazából kellene valaki, aki ért a nagyszilárdságú acélokhoz, keressem meg X.Y-t.. (X.Y. az én diplomamunkámat használta a doktorijához, no comment). Túl sok a kép. Túl kevés a kép. Ne jobb oldalon legyenek a képek. Kérjek 3.1-es műbizonylatot a hegesztőanyaghoz. Kössz, az egyedüli erre jóváhagyott labor Pakson van. Írjam még fel xx, yyy, zzz és fff fiatal docens kollégákat is majd bele. Jövő héten lesz egy szimpózium, gyorsan dobjak már neki össze egy prezentációt, amit majd ő bemutat.
Kolléga, kötelező a tanszéki laborban is dolgoznia, de csak sajnos reggel 7 és 8 között, illetve esete 7-től mehet be, mert közben óra van. Kolléga, nem építhet maga csak úgy hőmérséklet-mérőt, meg infravörös mérőrendszert, ezt be kell méretni, de ebben sajnos a tanszék nem segíthet. Kolléga, ha programot ír, az mellékelni kell a szakdolgozatban - programkóddal és részletes magyarázattal. Kolléga, jönnek az OTKA-tól, valamit gyorsan prezentálni kell, a többiek le vannak maradva, fél óra múlva be tudna jönni az egyetemre (dolgozom baszod, dolgozom. Egy rohadt műszaki átvétel közepén vagyok..)
Ezután meg azt mondtam, hogy jó, akkor lófasz a seggetekbe, nem kell a doktori - magyar rendszerből nem. Doktori mondjuk maximum az elején ad valami pluszt. Külföldön sok helyen még kérik - mondjuk az igazgatótanácsban illik rendelkezni a címmel, de egészen speciális tudással megvagy nélküle. PhD annyi, hogy beleástad magad egy szűk témába mélyen. Most az egyik külső konzulens vagyok egy wolfram-szállal erősített wolframötvözet feldolgozásával foglalkozó PhD-s srácnak - doktori nélkül, őskövület magyar profok nélkül...