Panzerfaust said:
↑
Hát kedves barátom, az van most.
A szakmámból kifolyólag elég rendesen ismerem magának az állam működésének pontos passzusait.
Az összes jogintézményünk nyugat-európai másolat/változat ide interpretált verziója. A generális törvénykönyvek abszolúte harmonizálnak az ún. liberális jogelvekkel, sőt, bizonyos tekintetben még túlontúl is jutnak.
Ha te ezt vitatod, akkor fogalmad sincs arról milyen egy konzervatív államberendezkedés.
Mondjuk én szívesen venném, ha pld. a kantin-ban, vagy a beszélgetőben kifejtenéd nekünk az ezirányú tapasztalataidat, véleményedet, illusztrálva néhány példával, összehasonlítással..
Nekem erről egy közelmúltbeli történet jut eszembe. Mint tudjuk, az engedélyezési ügyek egyszerűsödtek. Valójában az ügyfélre toltak sok feladatot, sőt van olyan engedélyezés, amibe egy másik hatóságnak adtak vagyonkezelői jogokat
Egy önkormányzat tervez -saját cégén, mint üzemeltetőn keresztül egy milliárdos fejlesztést. Számos engedélyt kell beszerezni ahhoz hogy ezt végrehajthassa. Ráadásul mikor megszerzi az egyik engedélyt, akkor indíthatja el a következő engedélyezést.
Az ügyintézésre van 60 napja a hatóságnak a KET (Közigazgatási Eljárási Törvény) alapján, elég súlyos eljárási díjakkal. Hiánypótlásra adnak 8 napot, neked, ha hiányozna valami a tervből, ami igen kevés, ezért észnél kell lenni a terv összeállításánál. Ha nem teljesítetted a hiánypótlást, elutasítják a kérelmedet, aztán ugrik az eljárási díj is.
A következőképpen járta. Az ügyfél jan. 29-én adta át a tervet a hatóságnak elismervénnyel. Aztán nem hallott felőle kb. 4 hónapig. Akkor keztem el forszírozni, hogy ki vette át, mi az iktatási száma, i az ügyintézője, stb... Rohadt nehezen elértem, akkor közölte, szabadságra megy a következő héten, majd akkor foglalkozik az üggyel, ha onnan megjött. Erre azt mondtam neki, felhívom az igazgatóját. Szinte röhögve mondta, csak nyugodtan, mert úgysem csinálnak vele semmit, mert 5 fő hiányzik az osztályukról. Szabadsága után hetente hívtam, amikor nem ő vette fel a telefont, a szobatársnőjénél hagytam üzenetet. Semmi hiánypótlás nem volt az ügyben, de akár hiszed akár nem, ma hozta a postás ki a tértivevényes határozatot. Ezt nevezik nálunk európai szintű ügyintézésnek. Ami bosszantó, az az egyensúlytalanság. Ha Én mulasztok, azonnal van retorzió, ha az állam mulaszt, annak nincsen következménye. Ezt most csak azért írtam, mert számtalan ilyen történetem lenne, de most ez volt a legfrissebb...
Mindezek ismeretében hogy is vagyunk ezzel a jogállamosdival, páncélököl uram?