Pedig mar letezik ilyen tantargy a kozepsuliban. Fip7 valamikor be is linkelte a tankonyvet. En sem olvastam meg el, de ugy hirtelen atfutva egesz korrektnek tunt.
Csak egy rövid és önkényes fordítású idézet ezzel a területtel foglalkozó történészi munka előszavából, hogy érzékeltessem mennyire nem egyszerű a feladat. Az elhallgatás, ködösítés, hamis információ terjesztés ezen a téren nem mai probléma.
"Eredetileg bizonyos fenntartásokkal fogtam hozzá a pénzteremtő tevékenység mint életátalakító tényező, ókori és még korábbi fejlődésének tanulmányozásához . Némiképp túlzott jelentőséget tulajdonítottam képzettségem e kérdések beli esetleges hiányosságának — minthogy semmiképpen sem mondhattam magamról, hogy különösen jártas lettem volna az ókori nyelvek vagy feliratok terén.
Azonban, amikor előtanulmányaim során átnéztem az ókori civilizációkkal foglakozó kézikönyveket, azt találtam, hogy semmi okom feltételezett elégtelenségem miatt aggódni.
Gyakorlatilag e kézikönyvek egyike sem foglalkozik világosan a pénzügyi kérdésekkel vagy a csererendszerrel, aminek nyilvánvalóan léteznie kellett, hogy a civilizációk létrejöhessenek . Azon ritka esetekben is, amikor a szövegek fordítása esetleg valamelyest fényt derítene e kérdésekre, csupán annyi figyelmet szenteltek a pénznek, mint egy serlegnek, gyűrűnek, pecsétnek vagy egyedi kőmunkának, tárgyként kezelik.
Tehát az ősi kultúrákkal foglalkozó neves történészek és régészek majdhogy egyetlen munkájában sincs említés e fontos kérdésről, az élet fenntartásához szükséges cikkek többletének elosztási rendszeréről .
A történészek, e szaktudósok minden írása mélyen hallgat ama hatalmas hajtóerőről, ami a csere egységét az emberek közé juttatja és ami nélkül nem jöhetett volna létre az általunk ismert civilizáció . Egy szót sem szólnak a csere rendszeréről, annak egységéről és ezen csereegység — független uralom általi kibocsájtásától különálló — magán személyek általi forgalmazásáról, ami döntően befolyásolta és befolyásolja az emberiség előbbre jutásának feltételeit.
A szaktudományok általi ezen elhallgatás jellege mégis már a rejtély határát súrolja . Aggodalomra ad okot, hogy lényegében elmulasztották a legfontosabb kérdés elemzését.
Elmulasztották felfedni a csererendszer gépezetének felépítését, ami az ősi városkultúrák felemelkedésének kétségtelen előidézője volt.
Valamint az ezen eszköz- az utóbbi három ezer évben a pénzként ismert, vagy kevéssé ismert, csereeszköz- korai, korábbi, a forgalomba hozatala által az élet minden területére ható erő valós természetét.
Ez az a rendszer, a minden civilizáció alapjául szolgáló erő, aminek irányítása által a többletet — a társadalom piramisában elfoglalt helyük és szükségleteik szerint — az emberekhez irányítják.
Úgy tűnik tehát, nagyon kevés ismeret áll rendelkezésünkre az ókori pénzügyeket illetően .
Ugyanígy, nincs egy elemzés sem az ókori pénz és pénzügy korunk fejlődésére tett befolyásáról, noha az elmúlt idők hatásáról egyébként oly sokat írtak .
Az ókor filozófusain (Plátó, Arisztotelész, Szókratész, Zénó,....) kívül majdhogy semmiféle tudományos forrásból származó elmélet nincs az ősi idők beli pénzfilozófiára vonatkozólag .
A magánszemélyek általi pénzteremtés és kibocsájtás következményeinek tárgyköréről nincs egyetlen elemzés sem — sem az ókorra, sem napjainkra vonatkozólag.
Szinte semmit sem tudunk azokról az erőkről, mik a történelem folyamán kezükben tartották a pénzteremtést és kibocsájtást.
Gyakorlatilag nincs adat a Mezopotámia ősi városállamaiban folyt magán pénzteremtésről, pedig az égetett agyagtáblákon fennmaradt írások révén róluk többet tudunk mint a későbbi civilizációkról.
Láthatóan a történészek egyike sem tesz komoly erőfeszítést a múltbeli pénzkibocsájtás jelentőségének és a magán pénzkibocsájtás romboló hatásának felderítésére s annak bemutatására, milyen szerepet játszik e tevékenység az ember még hátralévő rövid és bizonytalan földi idejének alakításában."