Kísérleti repülőgépek, prototípusok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 427
59 990
113

Inside the special F-16 the Air Force is using to test out AI...

7568125-scaled-e1672170273614-2048x1150.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 427
59 990
113

Aurora wins DARPA contract to develop ‘active flight control’ X-plane

Boeing subsidiary Aurora Flight Sciences has won a US defence contract to develop an experimental aircraft that can fly without traditional control surfaces like rudders, flaps and ailerons.

The US Department of Defense (DoD) said on 7 December Aurora won a cost-plus-fixed-fee contract with the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) worth $42 million for development of the so-called X-Plane.

Aurora_X-Plane_800x600-800x400-1

emostebxmaiiz0z-1.jpg

A model of a potential active flow control aircraft by Aurora Flight Sciences - Source: Aurora Flight Sciences

Officially known as the Control of Revolutionary Aircraft with Novel Effectors (CRANE), the programme aims to improve flight performance through the use of so-called active flight control (AFC). The design eliminates use of traditional moving control surfaces to manoeuvre an aircraft, instead using actuators and effectors to modify surface airflow by directly adding energy or momentum.

DARPA believes the technique could produce significant improvements in flight performance, including in range, speed and turning radius...


DARPA-contracts-Aurora-for-next-phase-of-its-active-flow-control-X-plane-program-640x352.jpg
Screen-Shot-2023-01-18-at-2.13.32-PM.png

aurora-flight-sciences-design-studies-slide.jpg 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 740
11 061
113


Kb. ezért írtam korábban, hogy egy 5. generációs gép "csak" attól is már lehet 6. generációs, hogy az AI/MI mellett más eszköz/érzékelő/fegyverzet alig változik, de az információ előkészítés, elemzés, +tanulás miatt ezek megújult, korábbinál összehangoltabb használatával mégis egyértelmű fölénybe kerül a más szempontból szinte vele megegyező, a felsorolt előnyök miatt mégis korábbi generációsba sorolható rep-gépel.

Én itt a generációs különbség egyértelmű meghatározásaként azt vettem, hogy a korábbi generációkat egyértelműen le tudja győzni.

Ezért gondolom, hogy ilyen folyamat erősítésével részünkről a svédek(Grippen-ek) felé, jelentősen lehet csökkenteni az 5. g-s gépek előnyét az azok kifejlesztése óta eltelt jelentős idő és az ez alatt bekövetkezett műszaki fejlődés kihasználásával.

..."csak úgy, mellesleg": Ez a megoldás sokkal költséghatékonyabb és politikai önállóságot biztosító megoldás lehet, mint a politikai-jóindulat-vásárlós megoldások!

.
 
 • Tetszik
Reactions: Szittya

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 055
49 519
113
Érdekes 10 oldalnyi gyűjtés a nyugati "béna rajzokból", vagyis ahogy a korabeli nyugati elemzők elképzelték a különböző évtizedekben az akkor még ismeretlen szovjet típusokat:


Mi itt mondhatni ezeken nőttünk fel, majd a rendszerváltást követően jöttünk rá, hogy az időközben megismert valódi MiG-29, MiG-31, Szu-27, Ka-50, Mi-28 kialakítása bizony köszönőviszonyban sincs ezekkel a grafikákkal és háromnézeti rajzokkal.

Csakhogy ahogy telt-múlt az idő, kezdtek előjönni a képek a szovjetek saját korai koncepcióiról, makettjeiről, netán megépült, de elvetélt prototípusairól és nekem úgy fest, hogy ezekhez képest viszont egyátalán nem lőttek mellé a nyugati szakemberek!
Vagyis könnyen lehet, hogy a szovjetek maguk szivárogtattak dezinfót az elvetélt előtanulmányokról, útkeresésekről, korai elképzelésekről, melyekről már tudták, hogy nem fognak megvalósulni.

Érdemes a fenti nyugati grafikákat összevetni a korai MiG-29 elképzelésekkel:


Vagy netán a Szu-27-esével: