Egy kis pontosítás: a ponty ívik szerintem, mert nem tud mást tenni, csak eredménytelenül.
Mivel nincsen megfelelő elöntött füves terület hozzá.
Mivel a Balatont a kissé rosszul értelmezett tisztítás miatt nagyon kevés tápanyag éri el, amikor algavirágzás van akkor azt a már leülepedett tápanyag keveredése okozza nagy vihar/szél esetén.
Mivel a ponty (és az összes őshonos) hal ivadékainak táplálékkonkurense a sok bazi nagyra növő busa, ami már le tud ívni nálunk, de a rosszul kezelt nevelő tavakból is elszökik a Balatonba.
Az ikrát és az ivadékot felfalja a törpeharcsa.
Ami meg megmarad azt fiatalon megzabálja kormorán 2 éves korában.
És igen, -horgászként- én korlátoznám hogy mivel lehet etetni a Balatonba, különösen az egyre terjedő bojlis horgászat miatt. Persze a horgásziparnak abban van a legnagyobb biznisz (távirányitós etetőhajó, motoros gumicsónak, százméteres zsinórok, horgászsátor, horgászfotel, zenélő kapásjelző, bojli és etetőanyag sok tízezerért) Én ennyit nem akarok elbaszni erre a hobbira se ennyi szart a vízbe dobálni, inkább elüldögélek a Dunaparton egy napot és nem fogok semmit, de így is elégedetten megyek haza. Nekem 24 óra peca kb 1 kg etetőanyag a Dunába, aminek a fele kukorica, de amiket most igazán drágán lehet venni azoknak brutális a fehérje tartlama, a halak meg arra vannak rágerjedve. És a bomló fehérjéből jön a nitrogén meg a foszfor...