Egyébként a török mosogatógépem 3 év után elromlott, garanciában javították, majd 2 év múlva ismét, majd 1 év múlva ismét elromlott a mágnesszelep a vízcsőnél, de azonkívül semmi gondja, csak az a mágnesszelep mindig, és lehet javítani, magam meg tudtam csinálni pár óra alatt. Mivel ez az alja volt a kínálatnak amikor vettem, nem tudom elképzelni, hogy ennél rosszabb lenne a helyzet.
Mert nem volt még über Bosh géped. Ami nálunk bent a cégnél garancia idő után pár hónappal mindig megmakkan és majdnem annyi a javítás, mint az új gép...
Én idáig egyet láttam beszarni, a főnököm többet is. De akkor is Bosh-t vesz, mert az német és a többi biztosan szarabb
Az egyik konkrétan úgy volt megcsinálva, hogy az elektronikájára volt rávezetve valami vízkicsöpögtető rendszer XD Nem is értettük minek az oda, de nincs tervezett avulás ez a lényeg.
Egyébként vannak tartós termékek, de sajnos a piaci szabályozás nem nekik kedvez.
Tartós fogyasztási cikkeknél a mostani 2 év helyet simán előírnám az 5 évet.
De ez a balf*sz EU évek óta egy óraátállítás eltörléssel se bírt el, nem hogy ezzel XD
Másfelől 10 év alatt elég sok fejlődés volt: a fúj lol elektromos autók kapcsán az erős állandó mágneses motorok olcsók lettek, és a tervezésükben sok tapasztalat lett, úgyhogy a direct drive elterjedt,
Eddig se a villanymotor volt a szűk keresztmetszet, hanem minden más.
E mellet az elektromos autó egy nagyon drága megoldása egy jelentéktelen problémának, miközben nagyobbakat generál....
Pl. Milyen erőforrás igénye van világszinten annak a villamosenergia rendszernek amely kiszolgálja?
Honnan lesz ehhez elég réz?
Honnan lesz ehhez elég víz/atom/nap/szél stb... energia?
Jelenleg a világon 1.47 milliárd (!) személygépkocsi van.
Mennyi lítium kell az ezekbe való aksikhoz?
És ha mindet lecseréljük akkor megszűnik pl. a fék és gumipor szennyezés?
(utóbbi inkább nő)
Mennyi energia ennyi jármű újra gyártása?
Honnan lenne ehhez elég rezünk?
(autó+vill rendszer)
E mellet a személyi közlekedés globális környezeti lábnyoma lényegében elenyésző....
Nem lehet , hogy e helyet másra kellene sok pénzt költeni?

Csak egy példa:
"Kína nagyon innovatív mert sok az elektromos autó, a jövő útja, megvédik a környezetüket" bla bla bla...
Ehhez képest a valóság:
Az sok szén biztos nagyon tisztán ég, nincs tele nehézfémmel, nitrogén oxiddal és egyéb rákkeltő anyagokkal.

Szóval maradjunk annyiban, hogy az energia még mindig jön valahonnan, azt meg kell termelni és nem mindegy , hogy hogyan.
A víz kapacitás véges, a szél és a nap bohócsipkás pénzlopás, az olaj és a földgáz működik, csak azt a kocsiban is el lehet égetni, az atom messze a legjobb, de drágán és lassan épül, miközben speciális tudást igényel.
Sajnos az átlag sötétzöldek nem látják ilyen komplexen a világot.
Addig jutnak, hogy az:
"Atom rossz, az olaj rossz, a szélkerék és villanyautó jó"
Csak ez kicsit kevés a világunk megértéséhez, szerintem.