Középkori csaták és hadtörténelem (476 - 1500)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 082
87 798
113
Ez az elmélet ami jórészt igaz is volt. De azért ha egy másfél kilós vasrúddal (kb ennyi volt egy kard) fejbe nyomnak azt megérzed. Anno Szigligeten néztem egy ilyen középkori bemutatózást, egymásnak mentek a “lovagok”, persze jól beöltözve és nagyjából lekoreografálva, de az egyiknek így sikerült úgy fejbe találnia a másikat hogy le kellett állítani a dolgot, mert rosszul érezte magát. Ez kb. olyan mint most hogy a kkevlár sisak megfogja a cuccot csak közben betörik a fejed meg kitörik a nyakad, mert nem erre van méretezve.

Alapvetően a kardokon sem érdemes rugózni nagyon, annyi szerepük volt mint ma egy oldalfegyvernek, hiszem az is volt, az igazi “harci” fegyver mindenkinél valamilyen szál fegyver volt, lovagoknál ekkoriban tipikusan valami poleaxe (Ennek mi a magyar neve?) gyalogosan, ha azt elhagyta akkor vész esetére ott volt a kard..

Amúgy a japán tűzfegyverek igazán imádni valóak, nincs valódi tusa, archoz kell venni és arccal veszed le a visszarúgását. Biztos imádták. :D
Szerintem bárd.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 463
64 383
113
Miért nem szúrnak ezek? Miért nem használnak stilettót ha testközelbe kerülnek?
Ennek az agyabugyálâsnak sok köze nem lehet a valósâghoz, mert szerintem nem volt erejük hozzá. Az összecsapâsok rövidek, hevesek voltak. ( Akár a görögöknèl, amire jó példa a Trójâban a párharc Brad Pittel... :) )
Gondolom én.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 463
64 383
113
A stilettóval át lehetett szúrni tudtommal a láncinget, ha nem is mindegyiket.
(Csak okoskodok...)

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 339
17 459
113
Miért nem szúrnak ezek? Miért nem használnak stilettót ha testközelbe kerülnek?
Ennek az agyabugyálâsnak sok köze nem lehet a valósâghoz, mert szerintem nem volt erejük hozzá. Az összecsapâsok rövidek, hevesek voltak. ( Akár a görögöknèl, amire jó példa a Trójâban a párharc Brad Pittel... :) )
Gondolom én.

Ez a sorozat nem-megkoreografált spontán harc képzett HEMA-sok között, szóval valszeg nem áll messze a valóságtól (amit persze soha nem ismerünk meg, hiszen pár kódex rajzon túl nem sok minden van.

• Tetszik
Reactions: aquarell

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 385
28 290
113
Az európai lemezvérteket az európai szálfegyverek sem voltak képesek átütni.
knight-demonstrating-pole-axe-at-a-medieval-re-enactment-event.jpg

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 858
9 245
113
Ez nem szálfegyver, legalábbis nem a klasszikus értelemben vett, szerintem. De ez sem igazán ütötte át. Elsősorban ezt is a lemezpáncéllal nem fedett részek ellen használhatták.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Imádom

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 385
28 290
113
Ez nem szálfegyver, legalábbis nem a klasszikus értelemben vett, szerintem.
szálfegyver. főnév (ritka)
Főként támadásra való szúró, vágó v. ütő fegyver (lándzsa, (ala)bárd, kard, szablya; szurony, tőr; csákány, buzogány stb.).
De ez sem igazán ütötte át.
Azért én erre nem vennék mérget

• Tetszik

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 596
6 012
113
Ez nem szálfegyver, legalábbis nem a klasszikus értelemben vett, szerintem. De ez sem igazán ütötte át. Elsősorban ezt is a lemezpáncéllal nem fedett részek ellen használhatták.

Nem gondoltam volna, hogy nem üti át. Ezek után azt furcsálom, hogy a kezdetleges tűzfegyverek át tudták ütni. Egy gömb ólom golyónak nagyobb energiája és átütő ereje volt, mint egy ilyen hegyes nehéz fegyvernek?

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 339
17 459
113
Nem gondoltam volna, hogy nem üti át. Ezek után azt furcsálom, hogy a kezdetleges tűzfegyverek át tudták ütni. Egy gömb ólom golyónak nagyobb energiája és átütő ereje volt, mint egy ilyen hegyes nehéz fegyvernek?

Egy korabeli elöltöltős fegyver valahol 1500-3000 Joule körüli energiával ment vagy még többel. Kaliberfüggő.

Ez kb. egy mai gyengébb puskalőszer energiája és messze több, mint egy modern 5.56 gépkarabélyé.

A páncélok nagy részén (főleg ami olcsó tömeg cikk volt gyalogságnak) úgy ment át, mint libán a f… bár állítólag voltak “golyóálló” vastagabb páncélok is, a sokkal gyengébb pisztolyok ellen később már tesztelték is őket gyárilag.

• Tetszik

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 385
28 290
113
Bamburgh vára