Leclerc (Franciaország)

France might offer Leclerc MBTs to the Republic of Cyprus to replace its aging T-80s and obsolete AMX-30s...

French_Leclerc.jpg

"A francia Fegyveres Erők Fegyverzeti Főigazgatósága (DGA) 2024. december 24-én bejelentette, hogy 100 további Leclerc XLR harckocsi felújítását rendelte el, így a korszerűsített harckocsik száma 200-ra nőtt. Ez az új utasítás a korábbi parancsokat követi 2021-ben és 2022-ben, egyenként 50 egységgel. Ezenkívül a 34. felújított Leclerc XLR harckocsit 2024. december 10-én átadták a francia hadseregnek, ebből 21 darab 2024-re."

Semelyik harckocsi nem kerülheti el a tyúkketrecezést :(

Emlékszem nem olyan régen mennyit röhögött ezen 1-2 ember az ukrán topikban, a módszert "oroszok primitívségének" kikiálltva.
Hát most meg ez is bevezetésre került a fejlett nyugaton is....
Ugyan ez volt az ERA-val is.
Volt olyan itt a fórumon 10+ éve aki konkrétan azt írta, hogy "A reaktív páncél a gyengeség jele"
Bezzeg nyugatnak nincs rá szüksége.
Aztán a bezzeg nyugat elment háborúzni, és a bezzeg nyugat tankjain is egyszer csak ott lett az ERA. :rolleyes:
A leclercre is fölkerült az ERA most meg a tyúkketrec is. Engem nem lep meg.

Lengyel vezérkar elvileg a szovjetizálás jelének tartja aztán azért nem pakolnak ERA-t a K2P-re

gg wp

A lengyeleket mindig is az eszükért szerették....

És nagy katolikusként a zsidózás vádját is el szeretnék kerülni.....(IDF vezette be az ERAt elsőnek)

Hát ebben az IDF-s dologban nem vagyok olyan biztos.
Az első működő ERA valamikor a 60's évek legvégén készült az SZU-ban, és 1981-es rendelettel vezették be a Kontakt-1-et.
Az IDF kb. velük párhuzamosan a saját Blazer ERA-jukat. Az IDF az első volt amely háborúban használta, 1982-ben.

De, hogy a topikhoz is kapcsolódjunk valamennyire, a franciák is fejlesztettek saját ERA-t az AMX-30-ra.
Ez volt a Brenus.
65809ef02f252977c8850d3058d016fd.jpg

De valamiért az AMX-56 Leclerc-re az elején nem szereltek ERA-t.
Aztán XXI-nél megérkezett az ERA körbe a toronyra. Rejtett módon:
d6508d3bd25f9416dcdcc1eca3432c56.jpg

Nem értem miért nem egyből így kezdték, hiszen a tudásuk adott volt ehhez.

• Tetszik
Reactions: endre and nyugger
Az IDF használt először ERA-t, a szovjeteknél a T-72-n 84-ben jelent meg a Kobtakt 1.